ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Ηiggs Boson

Ηiggs Boson

Παρατηρητήριο

Σχετικά με την αποστροφή Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανισότητας:

Η μοναδική μορφή ισότητας που έχει νόημα για εμάς τους φιλελεύθερους,είναι η ισότητα ενώπιον του Νόμου (ισονομία)!
Κάθε άλλη μορφή,ειναι είτε ανέφικτη,είτε επιτυγχάνεται μέσω καταναγκασμού,άρα συντρίβει τον ανθρωπο,τα δικαιώματα και τη μοναδικοτητά του. Ο εξισωτισμος,υπήρξε ιστορικά πάντοτε βίαιος και αυθαίρετος,συνέτριψε τα άτομα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο όνομα ενός συλλογικού οράματος,το οποίο κάποιοι άλλοι σχεδίασαν και τους επέβαλλαν. Οδήγησε σε κοινωνίες στάσιμες,ομοιόμορφα βαρετές,πληκτικά ομοειδείς,οικονομικα αδιέξοδες,αισθητικά βάρβαρες,ηθικά αποτρόπαιες.
Ειναι τελείως διαφορετικό το να ζητάς ενα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον καθένα απο το να ζητάς ίδιο εισόδημα για ολους.
Αυτή ειναι η ειδοποιός διαφορά φιλελευθερισμού-σοσιαλισμού και το τεκμήριο ηθικής υπεροχής της ελευθερίας.

Βαγγέλης Πάλμος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ουδέν κακον αμιγές καλού. Η καταστροφή του Σαρωνικού έχει και ένα θετικό. Άρχισε το ξήλωμα της " πολιτικής αριστερής οικολογιας" απο τη λίστα των κοινωνικών μας στερεοτύπων. Μεγαλη πρόοδος παίκτες. Ένας απίθανος φερετζές ιδιοτέλειας, αριστερισμού και άεργου επαγγέλματος. Καιρός ήταν.

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Διακινδυνεύοντας το νέο


του Αχιλλέα Γραβάνη από τα ΝΕΑ

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα της Πρωτοβουλίας των 58 για την ‘Ελιά’ του μεσαίου χώρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η βασική κριτική που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες ήταν: πολύ ΠΑΣΟΚ και λίγο νέο. Σωστό και λογικό: το ΠΑΣΟΚ είναι, προς το παρόν, το μόνο κόμμα του χώρου που επίσημα στηρίζει την Πρωτοβουλία των 58. Συζητείται ότι το κάνει για να ‘καπελώσει’ την όλη προσπάθεια, να κρυφτεί μέσα στο όποιο νέο, να φτιασιδωθεί ενόψη των επικείμενων εκλογών. Κανένας όμως από τους επικριτές δεν συζητά το τεράστιο ρίσκο που παίρνει το κόμμα αυτό και η ηγεσία του να αυτοαναιρεθεί μέσα από μία πολιτική διεργασία που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι πολιτικές αυτές διαδικασίες ελέγχονται πλήρως πλανώνται πλάνη οικτρά. Η δυναμική των πραγμάτων, ιδιαίτερα στις σημερινές εξαιρετικές συνθήκες κρίσης, είναι απρόβλεπτη. Το ΠΑΣΟΚ ρισκάρει την ύπαρξη του και το κάνει με παρρησία. Στις συζητήσεις των 58 αναδεινύονται ελεύθερα, θέματα που αφορούν στην υπερβατική ίδρυση, σε εύθετο πολιτικό χρόνο, ενός νέου μεγάλου πολιτικού φορέα, στην αναγκαιότητα μίας νέας, ηλικιακά και πολιτικά, ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις!

Στην δοκιμαζόμενη κοινωνία υπάρχει εύλογη δυσπιστία για οποιαδήποτε νέα προσπάθεια που συμμετέχουν τα κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ.  Και καλώς υπάρχει! Η πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης το ωθεί σε δειλές (ακόμη) προσπάθειες για ανανέωση, ενώ πολλά λαικίστικα, συντεχνιακά, τυχοδιωκτικά στοιχεία του (όχι ακόμη όλα) έχουν βρει στέγη στον νέο εκφραστή του ανορθολογισμού και του λαικισμού. Η συμπεριφορά του σε διεργασίες όπως η Πρωτοβουλία των 58, ίσως καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον του. Ο τυχόν πολιτικός καιροσκοπισμός του θα επαυξήσει την δυσπιστία των πολιτών, επιταχύνοντας την πτώση, την πολιτική ανυπαρξία. Ο κομματικός μηχανισμός και η ηγεσία του το συναισθάνονται αυτό.

Ανάλογες διεργασίες υπάρχουν και στο άλλο κόμμα του χώρου, την ΔΗΜΑΡ. Η ηγεσία της  και ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού στέκουν αρνητικά στο εγχείρημα. Όμως, σημαντικά στελέχη της εκφέρουν έναν υπερβατικό, υπεύθυνο πολιτικό λόγο, συμμετέχοντας στη Πρωτοβουλία των 58. Ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στον πολιτικό φορέα που για χρόνια λειτουργησαν πολιτικά. Καθόλου εύκολες προσωπικές και πολιτικές αποφάσεις. Υπερβαίνουν όμως εαυτούς, δίνοντας μαθήματα ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο.

Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι πανίσχυροι, για να επιβιώσουν θα καταπιούν του πάντες, ιδιαίτερα τους ερασιτέχνες 58. Όμως, το πολιτικό ‘παιγνίδι’ έχει ανοίξει, δεν είναι πλέον για ‘σιγουράντζες’ αλλά για δυνατούς παίχτες των ελεύθερων οριζόντων. Και υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί τέτοιοι. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για τη χώρα και όχι για το ‘ίδιον παίχνιον’ να πάρουν ρίσκα, να μπουν στο καμίνι της δημιουργίας του νέου. Αν καούν, θα είναι για το καλό του τόπου. Το ‘σύστημα’ παίζει τα ρέστα του. Αν τα καταφέρει, θα στρώσει το χαλί στον ‘φεικ Χριστό΄, που τα 5 καρβέλια τα κάνει 100.000 με μαγικά και προσευχές. Η κοινωνία θα ανέβει τότε στον πραγματικό Γολγοθά της (αυτό που βιώνει σήμερα θα φαντάζει πάρτυ) και βέβαια οι ‘κεκαθαρμένοι’ illuminati θα ανακαλύπτουν την  αδιέξοδη ‘καθαρότητα’ τους μέσα στο μαύρο που θα έρχεται και με ευθύνη τους

Το προς τα που θα πάει η όλη προσπάθεια των 58 θα εξαρτηθεί κατεξοχήν απο την ενεργοποίηση και συμμετοχή σε αυτήν νεώτερων (πολιτικά και ηλικιακά) δυνάμεων. Αυτές έχουν σήμερα την ευκαιρία να "διαλυτοποιήσουν" μέσα τους το παλιό, να δώσουν σφρίγος στο καινούργιο. Αν ειναι πολλές και έχουν να πουν κάτι χρήσιμο για την κοινωνία θα επιβάλλουν το Restart. Οι παλιοί θα ακολουθήσουν, μη έχοντας άλλη επιλογή. Αλλιώς, το Reboot του ‘φεικ Χριστού’ θα είναι επί θύραις. Αυτές οι δυνάμεις τώρα στέκουν εκτός, κρίνοντας, κατακρίνοντας πρόωρα, απαξιώνοντας εύκολα, προεξοφλούν το αρνητική εξέλιξη. Η αδράνεια τους όμως ενέχει και την συμμετοχή στην όποια αρνητική εξέλιξη. Οι 58 πήραν ρίσκα, μπήκαν στο καμίνι της αβεβαιότητας της δημιουργίας του νέου, σε διαρκή διελκυστίνδα με το παλιό. Χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το νέο. Ας πάρουν κι αυτοί λοιπόν τα ρίσκα τους, ας βοηθήσουν να μην επιβληθεί αλλά να ανανεωθεί ουσιαστικά το παλιό. Τους περιμένουμε! Τους χρειαζόμαστε!

Αχιλλέας Γραβάνης
Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης


2 σχόλια:

  1. ΤΟ πασοκ σημερα βρισκεται σε αναλογη θεση με αυτην που βρεθηκαν τα Κομμουνιστικά κομματατης Ευρωπης πριν καμμια 20αρια χρονια και αναγκαστηκαν να αλλαξουν ονομα για να επιζησουν .. το αστειο τοτε με τα ΚΚ οπως και τωρα με το Πασοκ ηταν και ειναι το οτι οι Δριμυτεροι κατηγοροι των κομματων αυτων Ηταν - πρωην ...Κομμουνιστες(και μετα Νεοφιλελευθεροι ) τοτε και Πρωην Πασοκοι ( Νυν Συριζαιοι)
    τωρα ..Στης εποχές της Πολιτικής της ταυτοτητας ειναι ευκολο να σου συγχωρεθουν οι ..αμαρτιες αρκει να πηδηξεις την καταλληλο στιγμή στο καταλληλο Πλυντηριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή