Δημήτρης Γκιόκας: Οι 12 καταστροφικές συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή


από την The Huffington Post
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να καλλιεργείται εντέχνως από διάφορους κύκλους το κλίμα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Έχει στηθεί μία ενορχηστρωμένη προπαγάνδα επηρεασμού της κοινής γνώμης από επιχειρηματικά κέντρα με ιδιοτελείς σκοπούς και κερδοσκοπικά κίνητρα, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την 6ετή ύφεση και την ανυπαρξία συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Το κλίμα αυτό ενισχύεται κι από το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών των 2 συγκυβερνώντων κομμάτων τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δραχμής και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή μεταρρύθμισης που κινείται σε αντίθετη φιλοσοφία.
Παρότι η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει σταθερά θετική στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και επιθυμεί να έχει το Ευρώ για νόμισμα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνει αδιάφορο σε μια πιθανή μετάβαση στη δραχμή και πιστεύει ότι δε θα μεταβληθεί το βιοτικό του επίπεδο. Αναλύοντας όμως όλα τα οικονομικά δεδομένα μιας τέτοιας εξέλιξης, καταλήγουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και επίπονες.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή θα είναι οι εξής:
1. Ραγδαία υποτίμηση της δραχμής έναντι των άλλων νομισμάτων (η ισοτιμία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 1000 ΔΡΧ/ 1€). Ενδεχόμενη προσπάθεια πρόσδεσης της δραχμής στο Ευρώ και κλείδωμα της ισοτιμίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει (όπως απέτυχε και στην περίπτωση της Αργεντινής), λόγω της τεράστιας φυγής κεφαλαίων και της εξάντλησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
2. Η υποτίμηση θα επιφέρει εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ίσα και μεγαλύτερα του 40%, συρρικνώνοντας με αυτό τον τρόπο την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
3. Η φυγή κεφαλαίων και η κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι η χαριστική βολή για το αδύναμο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο θα καταρρεύσει «στεγνώνοντας» την πραγματική οικονομία από ρευστό.
4. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πάγωμα πληρωμής μισθών και συντάξεων θα είναι αναπόφευκτο για ένα διάστημα μέχρι τη μερική αποκατάσταση της ρευστότητας. Οι συνέπειες επίσης από μια πολύ πιθανή κοινωνική αναταραχή που θα επακολουθήσει είναι απρόβλεπτες.
5. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου στα 2/3 του σημερινού επιπέδου.
6. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, ύψους 322 δις ευρώ, θα αυξηθεί αυτόματα ανάλογα με το ύψος της υποτίμησης της δραχμής, πολλαπλασιάζοντας τις δανειακές μας υποχρεώσεις.

7. Ακόμη κι αν επακολουθήσει μια μερική αναδιάρθρωση του χρέους μετά τη χρεοκοπία, αυτή δε θα είναι αναίμακτη: θα συνοδεύεται από ένα νέο πακέτο διάσωσης (μόνο από το ΔΝΤ πλέον) και πολύ επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
8. Αύξηση εξίσου και του ιδιωτικού χρέους μέσω της εκτόξευσης των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του καλπάζοντος πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει επίσης απαγορευτική την άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις.
9. Ασφυξία των εισαγωγικών επιχειρήσεων λόγω της αδυναμίας αγορών, ελέω της υποτίμησης της δραχμής και της προφανής έλλειψης πιστοληπτικής ικανότητας.
10. Η αδυναμία εισαγωγών θα φέρει έλλειψη σε βασικά είδη στην αγορά, καθώς ως γνωστόν η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες και καλύπτει τις ανάγκες της (πχ σε σιτάρι, γάλα, κρέας) μέσω εισαγωγών από ξένες χώρες.
11. Εισβολή ξένων επενδυτών-αρπαχτικών, οι οποίοι θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρήσεις, ακίνητα, κομμάτια δημόσιας περιουσίας κτλ. Θα λάβει χώρα δηλαδή το ξεπούλημα της χώρας, που σήμερα επικαλούνται οι θιασώτες της δραχμής.
12. Διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ελλάδας, η οποία όντας σε πολύ δυσχερή θέση δε θα μπορεί να παρακολουθήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τυχόν προκλήσεις από άσπονδους γείτονες.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε ανώφελες και επικίνδυνες λύσεις, όπως είναι η επιστροφή στη δραχμή. Ας καταρτίσουμε επιτέλους ένα μακρόπνοο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μία σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, με εύρωστη οικονομία και απελευθερωμένη από τις χρόνιες παθογένειες που την ταλαιπωρούν.

Σχόλια

  1. Κάποτε είχαμε πορτοφόλια¨"γεμάτα" χιλιάρικα ! Μόλις όμως έπεφτε στα χερια μας κανα κατοσταδολλαρο, το φυλάγαμε σαν κόρη οφθαλμού ! και δεν γνωρίζαμε από πληθωρισμο, οικονομία , μνημόνια , ΔΝΤ κλπ. ήταν το σταθερο χρημα που δεν εχανε, και μας αρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνε αυτά περάσανε !

      Διαγραφή
    2. όντως τα δολλάρια θεωρούνταν κάτι σαν περιουσιακό στοιχείο, κι εγώ δεν τα πείραζα κάτι δολλάρια που μου έφερναν οι συγγενεις από την Αμερική.

      Διαγραφή
    3. Μιλάς για την εποχή των αυστηρών συναλλαγματικών περιορισμών. Ποιος όμως είχε "πορτοφόλια¨γεμάτα χιλιάρικα" τότε;
      Από το 1973 πήρε φόρα ο πληθωρισμός και ο σταδιακός εξευτελισμός της δραχμής, που συνεχίστηκαν με διακυμάνσεις για πάνω από είκοσι χρόνια.

      Διαγραφή
  2. Ο τυπος θα εχει καποιες εκατονταδες χιλιαδες ευρω στη ακρη γιαυτο τρεμει το καρυδι του μην γινει υποτιμηση και χασει τα μισα λεφτουδακια του Δραχμη και παλι Δραχμη λαμογια του κερατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πας καλά βρε φίλε? Αν έχεις ευρω στην άκρη, τι υποτίμηση να φοβάσαι?
      Αν παμε στη δραχμή, όλες οι συναλλαγές πάλι σε ευρώ θα γίνονται. Ποιος τρελός θα εμπιστεύεται το νέο νόμισμα?

      Διαγραφή
    2. Το ευρω δεν θα υποτιμιθει!!!! η δραχμη θα υποτιμηθει...αν εχει ευρω οπως λες θα πρεπει να παρακαλαει να παμε στην δραχμη...δεν καταλαβαινεις ??

      Διαγραφή
    3. Και λοιπον?? και αν εχει στην ακρη μερικα ευρω εσενα τι σε καιει?? Κλασικος ζηλιαρης ελληνας>>>> να ψωφησει η κατσικα του γειτονα

      Διαγραφή
    4. Αν έχει ευρώ στο σεντούκι του (ή στο εξωτερικό) ναι, έχει να κερδίσει από τυχόν επάνοδο της χώρας σε εθνικό νόμισμα. Αν όμως τα έχει σε τράπεζα, τότε φοβάται -- και δικαίως -- μήπως μετατραπούν αυτόματα στο νέο νόμισμα και εν συνεχεία εξευτελιστούν.

      Διαγραφή
  3. ΑΠΟΨΗ› Συνεντεύξεις
    Συνέντευξη Γ. Προβόπουλου: Γιατί δεν είναι λύση η δραχμή!

    Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, 00:02

    [….]
    Ποια είναι η άποψή σας για τη δραχμή; Υπάρχει μία άποψη ότι η έξοδος μας από το ευρώ θα βοηθήσει την ανάπτυξη.

    Ενδεχόμενη έξοδος από το club του ευρώ θα μας οδηγούσε σε μεγάλη οπισθοδρόμηση. Και όχι μόνον την οικονομική. Αρκετοί αφελώς υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση της δραχμής και η υποτίμηση της θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα οδηγούσε στην συνέχεια σε ανάπτυξη. Τίποτα ψευδέστερο, κατά τη άποψή μου.

    Το όποιο πλεονέκτημα προσδίδει θεωρητικά η υποτίμηση είναι πρακτικά προσωρινό. Γιατί ακολουθεί ένα πελώριο ανατιμητικό κύμα από τις εισαγωγές, πού στο διάβα του αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό, το κόστος εργασίας και το κόστος χρηματοδότησης. Έτσι σύντομα εξανεμίζονται τα όποια πλεονεκτήματα και μάλιστα αντιστρέφονται σε μειονεκτήματα. Γιατί στο τέλος παγιώνονται ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μια γενικευμένη αβεβαιότητα και αρνητικές προσδοκίες. Ποια άραγε οικονομία μπορεί να προοδεύσει και να αναπτυχθεί με τέτοιες συνθήκες;

    Θα υπενθυμίσω ότι στην δεκαετία του 1980 έγιναν δύο μεγάλες ad hoc υποτιμήσεις, ενώ υπήρχε και η συνεχής διολίσθηση της δραχμής. Κι όμως η δεκαετία αυτή χαρακτηρίζεται από οικονομική στασιμότητα.

    Γι’ αυτό υποστηρίζω πως η μόνη λύση για την χώρα σήμερα περνά, κατ ανάγκη, μέσα από μια συνετή και συνεπή μακροοικονομική πολιτική, που δεν γεννά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα. Περνά, επίσης, από ευέλικτες και ανταγωνιστικές αγορές, από αξιόπιστους και σύγχρονους θεσμούς. Περνά, τέλος, από μια ευέλικτη, αποτελεσματική και φιλική για τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα δημόσια διοίκηση. Αυτά όμως προϋποθέτουν βαθιές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
    [….]

    http://www.liberal.gr/arthro/44890/apopsi/sunenteuxeis/sunenteuxi-giorgou-probopoulou-giati-den-einai-lusi-i-drachmi-.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που παρέθεσες την άποψη προβόπουλου, ξέρεις ποιος είναι ο προβόπουλος; Ξέρεις την ιστορία του, τι έκανε απ' όπου πέρασε; Ξέρεις ότι διορίστηκε από ΕΚΤ στην ΤτΕ, η οποία παρεμπιπτόντως ΔΕΝ είναι ελληνική και ελέγχεται κι αυτή 100% από την ΕΚΤ; Γιατί μας τον αναφέρεις ως αυθεντία; Έχετε ελάχιστες γνώσεις περί τα οικονομικά... και συνεχίζετε να μην διαβάζετε. Για μία ακόμη φορά: εκτός από την εξωτερική υποτίμηση (εθνικού νομίσματος ως προς άλλα) υπάρχει και η εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών και συντάξεων) την οποία βιώνουμε κατά κόρον τα τελευταία 6 χρόνια. και οι δύο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: μείωση αγοραστικής δύναμης πολιτών. Με το ευρώ, υφιστάμεθα συνέχεια εσωτερική υποτίμηση! Σταματήστε την ευρωλαγνεία και την τρομοκράτηση του κόσμου! Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά του ευρώ. Είμαι υπέρ του ελέγχου ροής χρήματος στην Ελλάδα, της ανάληψης εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας νομοθέτησης από την ελληνική βουλή!

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, τεχνηέντως αυτή συνδέεται με τους μισθούς: και η Βουλγαρία, και το Μπαγκλαντές έχουν μισθούν πείνας, βλέπετε να ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο; Και τότε η Γερμανία, που οι μισθοί είναι υψηλοί, πώς γίνεται να είναι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη; Ηλιθιότητες των καπιταλιστών...

      Διαγραφή
    3. Για την καταστροφή που επήλθε με την εισαγωγή του Ευρώ, όταν το ματσάκι ο μαϊντανός από 50 λεπτά (δραχμής) πήγε σε ένα βράδι 50 λεπτά του ευρώ, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μετατράπηκαν στο ακριβώς ισοδύναμό τους, θα πρέπει κάποτε να καθήσει στο σκαμνί ο ανεκδιήγητος σημίτης... που έχει το θράσσος να γράφει σήμερα και βιβλία...

      Διαγραφή
    4. Γεια σου Λεωνίδα! Ευτυχώς που έχουμε κι εσένα (και κάτι άλλους) που δεν είστε αμαθείς και λαμόγια, για να μας δείχνετε τον δρόμο μέσα στην "ασφάλεια" του ευρώ... να είστε καλά, φιλέλληνες, η πατρίδα σας χρωστά ευγνωμοσύνη.

      Διαγραφή
  4. Το άρθρο αυτό είναι η επιτομή της αυθαιρεσίας. Κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει, μόνον αυθαίρετοι ισχυρισμοί. Μιλάει δε για τεράστια εξωτερική υποτίμηση, αγνοώντας την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ υποτίμηση που έχουμε υποστεί 6 χρόνια τώρα... "η ισοτιμία ενδέχεται να ξεπεράσει τις 1000 ΔΡΧ/ 1€", "Η υποτίμηση θα επιφέρει εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ίσα και μεγαλύτερα του 40%".... κληρονομικό χάρισμα έχει; "Η φυγή κεφαλαίων και η κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων " έχει γίνει κιόλας... "το πάγωμα πληρωμής μισθών και συντάξεων θα είναι αναπόφευκτο", ναι τώρα μας έχουν πεθάνει στις αυξήσεις... "Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, ύψους 322 δις ευρώ, θα αυξηθεί αυτόματα", ναι, ενώ τώρα μειώνεται... "θα συνοδεύεται από ένα νέο πακέτο διάσωσης (μόνο από το ΔΝΤ πλέον) και πολύ επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.", τι, μνημόνιο; ε αυτό πάει πολύ... "Η αδυναμία εισαγωγών θα φέρει έλλειψη σε βασικά είδη στην αγορά, καθώς ως γνωστόν η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες και καλύπτει τις ανάγκες της (πχ σε σιτάρι, γάλα, κρέας) μέσω εισαγωγών από ξένες χώρες" ενώ τώρα έχουμε τεράστια αγοραστική δύναμη, αγοράζουμε φουλ... "Εισβολή ξένων επενδυτών-αρπαχτικών, οι οποίοι θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρήσεις, ακίνητα, κομμάτια δημόσιας περιουσίας κτλ.", ευτυχώς που δεν βγήκαμε και έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ να προστατεύει την δημόσια περιουσία... "καθώς και τυχόν προκλήσεις από άσπονδους γείτονες", ναι, αυτό είναι σοβαρό, τώρα που τα έχουμε βρει με τους Τούρκους... ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ; Από άλλον πλανήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To άλλο είναι η Σοβιετική Ενωση. Αν δεν το ξέρετε κατέρρευσε. Η αγοραστική σας δύναμη μια χαρά ήταν όταν έπαιζαν τα δανεικά, τώρα που το τερματίσαμε με την κατανάλωση βγαίνετε και διαμαρτύρεστε και σας φταίει το νόμισμα. Οι επιχειρήσεις του Δημοσίου έμπαιναν μέσα μερικά εκατομμύρια το χρόνο για να συντηρούν τους ημέτερους των κομμάτων. Τώρα σας ενοχλούν οι ιδιωτικοποιήσεις γιατί θα ανοίξει η αγορά για να δουλέψουν κάπου τα παιδιά μας. Δυστυχώς ο καπιταλισμός νίκησε. Τι να κάνω εγώ τώρα;

      Διαγραφή
  5. αγαπητέ φίλε όταν μαζεύαμε τα κατοσταδόλαρα ο κόσμος δεν έκανε βουτιές στους κάδους σκουπιδιών ούτε η εκκλησία έκανε συσσίτια και στην τράπεζα είχες όσα λεφτά ήθελες χωρίς να μπορεί κανένας να βάλει χέρι . Όσο αφορά τον συγγραφέα , οι 12 λόγοι που αναφέρει είναι η σημερινή κατάσταση !! Πλάκα μας κάνει ?? ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΣΗΜΕΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απότι βλέπω και από άλλα σχόλια υβριστικά που έσβησα, η δραχμή έχει πέραση. Γιαυτό λέω ότι αν έκανε τώρα δημοψήφισμα ευρώ / δραχμήμ η δραχμή τόχε το 60% χαλαρά, Η Ελλάδα της αμάθειας και της λαμογιας με αλλα λόγια της καταστροφής. Μπορούμε να δοκιμάσουμε. Αλλά ποιος θέλει να τρέχει τώρα μόνος του. Μέσα στην ασφάλεια του Ευρώ μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν λέει τι μεταρυθμίσεις χρειάζονται; Μήπως πάλι εννοεί μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση κοινωνικού κράτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τωρα που ειναι Μ.Δευτερα η κυκλοφορια οχηματων ειναι ηπια. Οι επαρχιωτες εχουν ηδη παει στα χωρια τους ή στα εξοχικα τους.

    «Μια καποια λυσις» το ΑΤΤΙκο ΚΙνημα ΠΕΡιφερειακης ΑΝαπτυξης και ΠΑΡαγωγικης Ανασυγκροτησης (ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ) σε συνεργασια με το Θεσσαλονικιο αντιστοιχο κομμα.

    Σχεδιο εκλογικης διακηρυξης:-) :

    αξιοκρατια (πιο ισες ευκαιριες μεταξυ ισοδυναμων υοποψηφιων ), ισονομια

    οικονομικη δημοκρατια

    βιωσιμη περιφερειακη αναπτυξη και παραγωγικη ανασυγκροτηση

    ενισχυση των καινοτομικων προϊόντων και υπηρεσιων (συμπεριλαμβανομενων των πολιτιστικων)

    ιατρικος και θεματικος τουρισμος

    διαφημιση σε βορειους οτι στην ν. ελλεδα μπορεις να ζησεις με τα εξοδα θερμανσης που πληρωνεις στη χωρα σου το χειμωνα (ενα ακομη Μαϊαμι της Ευρωπης)

    αστικη και αγροτικη οικιακη οικονομια (μεταποιηση αγροτικοκτηνοτροφικων προϊοντων, χειροτεχνια τουριστικων ειδων, κοινοτικα αγροκτηματα και ποιμνιοσταστια, ….) για υποβοηθηση εισοδηματων

    παροχη κινητρων για την αποκεντρωση των μετοικων στην γενέθλια γη. Θα εξαιρεθουν κρισιμες ειδικοτητες οπως νοσοκομοι/ες, νευροχειρουργοι, ψυχιατροι,…

    Στοχος της επομενης δεκαετιας ειναι να μετακινηθει μεγαλο μερος των -ουτως ειπειν- επαρχιωτων με ακινητη περιουσια στην υπολοιπη Ελλαδα* , να δραστηριοποιηθει παραγωγικα και να ερχεται το ΣΚ για τις εκαστοτε αναγκες του (γυναικες:-) , μπουζουκια, θεατρο οι κουλτουριαρηδες ,….)

    * δεν γραφω επαρχια για να τα εχω καλα με ολους, ως φερελπις πολιτικος:-)

    ΑΦ ιδρυτικο και μοναδικο -προς το παρον- μελος της ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ

    ΥΓ Παντως εμπειρικη ερευνα – στο δρομο- εδειξε οτι τοσο οι Αθηναιοι οσο και οι υπολοιποι ενδεχεται να ψηφισουν ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ.
    Οι μεν διοτι δεν μπορει να περιμενουν τις εορτες κια τον Αυγουστο για να ανασανουν
    Οι δε (οι μετοικοι) διοτι προσπαθουν να μην φανερωσουν τον επαρχιωτη:-) που κρυβουν μεσα τους και με την αποκεντρωση θα απελευθερωθουν.
    ΥΓ Με το ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ ευκολα κατανουμε οτι ειναι το κινημα υπερανω, δηλ. πανω απο τους παραδες, τα ευρω και τις δραχμες.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος