Ηλίας Μπέλλος: Η... περήφανη διαπραγμάτευση έδιωξε επενδύσεις δισ.


Σχόλιο μαργαρίτας: Οι Έλληνες θέλουμε τις επενδύσεις για να δουλέψουν οι μετανάστες, να παράγουν υπεραξίες, να πληρώνονται φόροι και εισφορές για να μπορεί το κράτος να προσλαμβάνει ΔΥ, να αυξάνει μισθούς και συντάξεις και να μοιράζει επιδόματα. Θα θέλαμε βέβαια οι επενδύσεις να είναι κρατικές, αλλά αυτό δυστυχώς για μας τέλειωσε. Δεν θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις που θα δουλεύουμε εμείς. Πολύ δουλειά και λίγα λεφτά. Δεν είμαστε και χτεσινοί.
Από την Καθημερινή
Αρνητικό πρόσημο έχουν πλέον οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Tο 2015 εμφανίζεται να έφυγαν εκτός χώρας 261,4 εκατ. μετά τις καθαρές εισροές 1,259 δισ. του 2014 και 2,122 δισ. του 2013. Αυτά δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα, στην τελευταία έκθεσή της που υποβλήθηκε στη Βουλή, σημειώνει όχι μόνον πως «δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές άμεσων επενδύσεων το 2015», αλλά και ότι «η ίδια εικόνα διατηρήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2016». Πολύ περισσότερα δισ., βεβαίως, χάθηκαν στον... δρόμο. Κεφάλαια που δεν ήρθαν κυρίως επειδή φοβήθηκαν την «περήφανη διαπραγμάτευση» του α΄ εξαμήνου του 2015, όσο και τις εχθρικές κορώνες κορυφαίων στελεχών τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χαμένες επενδύσεις της τελευταίας διετίας που ενδεχομένως να αθροίζουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της αγοράς
Βέβαια, δεν χρειάζονται τα στοιχεία της ΤτΕ και οι εκτιμήσεις της αγοράς για να αντιληφθεί κανείς αυτό που γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ελληνικής οικονομίας: ότι οι ξένοι επενδυτές κρατούν αυστηρές αποστάσεις από την Ελλάδα την τελευταία διετία επικαλουμένοι τόσο τη γενικότερη οικονομική αστάθεια και τη δυσμενή φορολογική μεταβλητότητα όσο και την πολιτική ρευστότητα.
Στις αρνητικές ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις, που είτε εξαιτίας ολιγωριών της κυβέρνησης είτε λόγω επιχειρηματικών αποφάσεων που σχετίζονται με τους προαναφερθέντες προβληματισμούς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλείται και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων, θα μπορούσαν να φθάσουν σε 10 έως 20 δισ. ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αντ’ αυτού έχουμε πολυετείς καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), υβριδικούς πειραματισμούς για το ιδιοκτησιακό του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού κ.ο.κ.

Σχόλια

  1. Επι του πολυ επιτυχημενου σχολιου

    Δυστυχως- λιγοι ελληνες συνδυαζουν την μορφωση με την χειρωνακτικη εργασια, εστω και ερασιτεχνικα (βαψιμο σπιτιου ή γραφειου, μαστορεματα, σκαψιμο κηπου,.... ) Οι περισσοτεροι εσωτερικοι μεταναστες της γενιας του 114 εως του πολυτεχνειου (60-75) σπουδασαν σε Πολυτεχνεια, Ιατρικες, Νομικες, Φιλοσοφικες, Φυσικομαθηματικες ή Παντειο, Βιομηχανικη (περι το 15% των τελειοφοιτων 6-ταξιου Γυμνασιου σε ΑΕΙ και ΚΑΤΕ, και αλλο 10% σε ανωτερες σχολες λογιστων, σχεδιαστων, ιατρικων επαγγελματων,...) ,...για να μην σκαβουν.

    Οι νεοτεροι (φοιτητες σχεδον το 75% των αποφοιτων λυκειου και αυτο ειναι το τραγικο ) , οπως τους εχω κοψει και εχω συζητησει σε διαφορα ιστολογια εχουν βιβλιογραφικη γνωση της χειρωνακτικης εργασιας, την οποια αντιμετωπιζουν με κρυφη απωθηση εως απεχθεια....

    Λ.χ. οταν ελεγα αφου ειστε ανεργοι, γυριστε στην γεννεθλια γη και ξεσκουριαστε το τρακτερ του πατερα ή παππου, απαντουσαν
    " καλα τι μας λες τωρα εχω σπουδασει ΧΧ στην Παντειο, ή Κοινωνικη Ανθρωπολογια"

    Δεν εξαιρουνται οι "αριστεροι" σ' αυτην την ελληνικη ιδιαιτεροτητα. Η απασχοληση με χειρωνακτικη εργασια ειναι υβρις για τους νεοελληνες.Τωρα ομως που αρκετοι στην επαρχια δεν εχουν να πληρωσουν οικονομικους μεταναστες, αναγκαζονται δειλα-δειλα να απασχοληθουν και σε χειρωνακτικες εργασιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος