ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Γιαούρτια στη ΔΗΜΑΡτου Λεωνίδα Καστανά

Τις προάλλες ήρθαν κάτι μπαλασόπουλοι έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με μηχανάκια. Βρίζανε και πέταγαν γιαούρτια. Κάποιοι κατέβηκαν και τους ζήτησαν να ανέβουν επάνω να συζητήσουνε. Αρνήθηκαν και καλά έκαναν. Τι να πούνε;
Στους Δήμους, τους περίφημους και ΟΤΑ τα καύσιμα τελείωσαν. Τα φώτα σιγά σιγά σβήνουν, οι μουσικές σταματούν, το γλέντι τελειώνει. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι άνθρωποι. Αλλά δεν φταίει η ΔΗΜΑΡ γι’ αυτό. Τέλειωσαν τα λεφτά, πέθανε η αγελάδα που αρμέγανε και άλλη δεν μας έφεραν ακόμα. Πάνε οι παλιές καλές εποχές. Πάνε οι αναπτυξιακές εταιρίες, τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, οι δυο -τρεις μισθοί του δημάρχου, οι αργομισθίες των δημοτικών συμβούλων, οι αθρόες προσλήψεις και οι αναπλάσεις πλατειών. Πάνε και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τώρα υπάρχει φόβος οι πέντε που χρειάζονταν για να βγάλουν ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης να αποχωριστούν. Να μείνει ο ένας στο γραφείο και οι άλλοι τέσσερις να βγούνε να μαζεύουν τα σκουπίδια. Και πως αντέχεται η μοναξιά της φραπεδιάς;

Πετάξτε όσα γιαούρτια θέλετε. Λεφτά δεν υπάρχουν. Αλλά και σεις ρε γαμώτο, να κάνατε και κάτι που να δικαιολογούσε το μισθό σας, να πω, άντε, έχετε δίκιο. Πιο βρώμικες πόλεις από τα προάστια της Αθήνας δεν έχω ξαναδεί. Πιο ξερά άλση, πιο κίτρινα γκαζόν, πιο τρύπια πεζοδρόμια, πιο μπάχαλους κοινόχρηστους χώρους, ούτε. Σας προσλάμβαναν για την καθαριότητα αλλά εσείς χωνόσασταν αλλού και στη θέση σας παίρνανε  μετανάστες αναπληρωτές. Σας θυμάμαι πέντε - πέντε να πηγαίνετε για να κλαδέψετε ένα σπανό δεντράκι και να διαμαρτύρεστε γιατί δεν είστε δέκα, όπως προβλέπει ο κανονισμός.
 Κάποια στιγμή τα ωραία τελειώνουν. Έπρεπε να το είχατε καταλάβει.
   
Παλιότερα, που το ποτάμι των δανεικών ήταν γεμάτο και κατέβαζε πράγμα, οι δήμοι «ευημερούσαν». Και σεις οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς ψηφίζατε σύσσωμοι Πασόκ. Τι άλλο; Τώρα που τα φώτα χαμηλώνουν σας βλέπω να έρχεστε προς την επαναστατική αριστερά. Μάταιος κόπος. Και αυτοί να έρθουν επάνω, δεν βλέπω καλύτερες μέρες για σας, λεφτά ούτε γι αυτούς υπάρχουν. Βέβαια κατήγγειλαν τον Καλλικράτη που ήταν το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» που δέχτηκαν οι Δήμοι Σας. Σας είπαν ότι μόλις αναλάβουν θα τον καταργήσουν, θα γυρίσουν το χρόνο πίσω και όλοι εκεί θα ζείτε όπως πριν. Αλλά μην τους πιστεύετε, η μηχανή του χρόνου δεν βρέθηκε ακόμα, μόνο στο σινεμά.  12 σχόλια:

 1. ... Κάποια στιγμή τα ωραία τελειώνουν. Έπρεπε να το είχατε καταλάβει. ...

  Κάποτε θα γινόταν κι αυτό.
  Ή μήπως δεν το περιμένατε;
  Παρεμπιπτόντως επειδή έτυχε και πέρναγα από εκεί ο Μπαλασόπουλος (φατσικά και από την τιβί τον γνωρίζω τον κύριο) προσπάθησε να συγκρατήσει τον κόσμο, για να μην γίνουν "έκτροπα".
  Ο κλασσικός συνδικαλιστής των δυο τελευταίων δεκαετιών, ο πασόκος συνδικαλιστής που λοιδορείτε, (και έχετε δίκιο) ο συνδικαλιστής του διαδρόμου, όπως τον αποκαλώ εγώ, ηρέμησε λίγο τα πράματα και τα γραφεία σας τη γλύτωσαν με μοναδικό "τίμημα" μερικούς λεκέδες στην πρόσοψη.
  Αν ήταν κάποιος άλλος μη ελεγχόμενος δεν ξέρω τι θα γινόταν.
  Απ' ότι έμαθα πέρασαν και από την Ιπποκράτους. Μαλλον η Συγγρού τους έπεφτε λίγο μακρυά.

  Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή τα ωραία τελειώνουν γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια:
  - Η αριστερά της ευθύνης
  - Κυβέρνηση συνευθύνης
  - Φερεγγυότητα (απέναντι σε ποιους;)
  - Σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο
  και άλλες χαρωπές ατάκες σας, δεν πείθουν πλέον.

  Αν ακόμα αισθάνεστε ότι είστε ένα "αριστερό" ανάχωμα μιας εξ ίσου αντιλαϊκής κυβέρνησης με τις προηγούμενες, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε, γιατί την επόμενη φορά ίσως να μην βρεθεί κάποιος Μπαλασόπουλος να αναχαιτίσει την οργή των εξαπατημένων.

  Τέλος με το να θέλετε λιγότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο είναι σαν να λέτε για την παγκόσμια ειρήνη που ζητάνε τα μοντέλα στα καλλιστεία. Πείτε μας επακριβώς πως θα γίνει αυτό, χωρίς να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με μισθούς Πακιστάν και ανάπτυξη με ΕΟΖ!

  Εκτός αν γλυκοκοιτάζετε προς Τζήμερο μεριά και δεν θέλετε να το ομολογήσετε.

  Σπύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σπύρο: Περνούσες από κει ή μήπως ήσουνα και συ καβάλα σε παπί και πέταγες γιαούρτια; Όχι από την Ιπποκράτους δεν πήγανε. σέβονται το μαγαζί που έφαγαν γλυκό ψωμάκι άκοπα. Να ευχαριστήσω τον μπαλασόπουλο που δεν μας έκαψε τα γραφεία, ή δεν μας σκότωσε. Εχει τα δίκια του και αυτός και η παρέα του. Δυστυχώς το παρτάκι τελείωσε για πολλούς και θα τελειώσει για ακόμα περισσότερους. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις αλλά χάρη στη ΔΗΜΑΡ η χώρα συνεχίζει να στέκεται στα πόδια της, πληρώνονται οι ΔΥ, και θάρθουν τα 31 δισ μπας και ζεστάνει η αγορά. Μην μου πεις πως δεν τα θέλεις. Και οι αρχηγοί σου αυτά περιμένουνε με την ελπίδα να πέσουν οι νυν και να τα διαχειριστούν εκείνοι. Τώρα τα αριστερά κλπ που μας λες δεν με ενδιαφέρουν προσωπικά. Οι μισθοί Πακιστάν θα έρθουν και θα μας αξίζουν αν η παραγωγική μας βάση είναι Πακιστάν. Έτσι είναι φίλε καπιταλισμός. Όταν θα μας φέρετε τη σοβιετική ένωση τότε δώστε μας μισθούς Σουηδίας χωρίς να δουλεύουμε καθόλου. Τι επαναστατική αριστερά είστε. Εμείς αυτό μπορούμε

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  3. True revolutionaries prefer "Hasta la vista mi amigo" instead of "So long".
   Ernesto

   Διαγραφή
  4. Και επειδή Σπύρο είσαι απλά ένας θρασύς τύπος και άρχισες να βρίζεις, σε διέγραψα και να μην σε ξαναδούμε στα μέρη μας. Εδώ συζητάμε δεν βρίζουμε.Αλλά έχετε εκνευριστεί επειδή πέφτει η παρασιτοκρατία. Τι να κάνουμε.

   Διαγραφή
  5. Ερνεστο: Μια στιγμή να βάλω τα φυσεκλίκια και φύγαμε.

   Διαγραφή
  6. λεωνίδα, τα 31 δις δεν είναι για να ζεσταθεί η αγρά. Τα 27 δισ στοπςυ δανειστές και τα υπόλοιπα λέει σε αυτά που χρωστα΄το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτά ατ χρήματα θα ζεστάνουν την αφορά? Ξέρετ πόσα ανεκτέλεστα έχει το ΕΣΠΑ 2007-2013 ? 13 δις εκ τνω οποίαων τα 8,5 είναι από ενταγμένα έργα (κυρίως επιχειρηματικότητας) που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ !!!!Γιατί ???? ¨ολο αυτό το μεγάλο διάστημα οι βρισιές μας έχουν περισσέψει. Τους ''βολέυουμε'' έτσι όμως. Διότι αντί να προτείνουμε πράγματα και να τα παλεύουμε να γίνουν, περνάμε τις ώρες μας στα ''κοινωνικά μέσα'' για να κοινωνικοποιήσουμε τις ''εντάσεις'' μας. Το ερώτημα είναι για μένα : ΠΩ΅ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (δεν εξαιρώ κανένα) και πως θα κάνουμε κάθαρση σε αυτή την ρημαδοχώρα.

   Διαγραφή
 2. Ke i Germani ksanarxonte...Tin Triti, pragmatiki patriotes, me arxigo ton Fotopoulo ke alous diakekrimenous ethnosindikalistes, tha ta dosoun ola enantia se'kini tin emovora skrofa tou vora...BBC, CNN, NBC tha metadidoun Athens is Burning, Chaos in Athens, Public Unrest is Athens, Athens, Athens, Greece, Greece...Tha trexoun oli i koutofragki na agorasoun paketa diakopon stin Elada ... ke kapii tha lene "se eksarsi" (klemeno apo ton Xantzopoulo) ti "orea katastasi" ... Toso orea pou o Milopoulos theli kamposa ekatomiria Evra gia na katharisi ta skoupidia tou (gia ta skata tou eftiakse orea, xlidati, toualeta). Ne, ta exo parmena me tous Fotopoulous ke tous Milopoulous, ke me aftous pou tous eksethrepsan. Katse, pos tous lene aftous tous telefteous? Mia stigmi na thimitho, eeeeeee, ah ne, aristerous, to vrika!, aristerous. Aristerous?? Den mpori, lathos simperasma, xriazome giaourtoma.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη: Η Ελλάδα του Φωτό, του ΜΥλό κλπ υπάρχει ακόμα δίνει τη μάχη της, αλλά τελειώνει. Φυσική επιλογή. Χάθηκαν οι πόροι που την συντηρούσαν και εξαφανίζεται. θα μεταλλαχθεί σε τσιράκι του ΣΥΡΙΖΑ αν αυτός πάρει την εξουσία. Αν όχι θα χαθεί. ¨Οταν τα πανεπιστήμια συμμαζευτούν, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιηθεί, ανοίξουν τα επαγγέλματα και κλείσουν οι ΟΤΑ με τη μορφή που έχουν, τότε θα χάσουμε και αυτούς τους καλούς μας φίλους. Θα γίνει αναγκαστικά. Μην ανησυχείς. Το θέμα είναι ποιοι είναι αυτοί που θάρθουν.

   Διαγραφή
 3. Φυσικά τα θέλουν τα 31 δίς Λεωνίδα. Φυσικά.

  Αλλά θα τα πάρουν βρίζοντας και ζητώντας κι άλλα.

  Στο διαγώνισμα Αριστερών βλέπω πως κόβουν πάντως πολύ κόσμο οι διδακτορικοί της παρασιτοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλώς να ορίσει η κυρία Μέρκελ. Είμαστε υπέρ της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών. Ειδικά αυτών που μας βοηθούν έμπρακτα να ξεπεράσουμε την κρίση μας.

  http://www.youtube.com/watch?v=PA5tV_WaRAk&t=7s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για τα ψέμματα του Ιουνίου όμως φίλε Καστανά δεν απάντησες.
  Εκτός και αν βλέπεις τις εκλογές και εσύ σαν ένα ψευτο-παραμυθάκι για να νομίζουν οι χαχόλοι ότι έχουν λόγο στην άσκηση της εξουσίας στον τόπο τους.
  Τους πετάμε οτι θέλουν να ακούσουν , υπογράφουμε και μια προγραμματική συμφωνία για να περνάει η ώρα και μετά κάνουμε ότι εμείς οι γνώστες και ελίτ θεωρούμε σωστό.
  Αυτά πάω εμένα , πάω τώρα να αγοράσω γάλα για τα παιδιά μου σε 3πλάσια καρτελ-τιμή , να μιλήσω στο κινητό μου με την νέα καρτέλ-προσφορά να βάλω βενζίνη
  με την καρτέλ-διυλιστήριο-τιμή και δεκάδες άλλα ιερά και όσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  Εσύ συνέχισε τον αγώνα ενάντια σε κανένα κακομοίρη που χώθηκε στο δημόσιο πουλώντας την συνείδησή του για κανα 1000κο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή