ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Παρατηρητήριο

Lives matter.
Σήμερα το απόγευμα μόλις πρωτοακούστηκε η φρικτή είδηση από τη Βαρκελώνη, άρχισε το ίδιο πολύ κουραστικό, πολύ πληκτικό, πολύ εξοργιστικό γαϊτανάκι υπερεκτίμησης-απαξίωσης, απαξίωσης-υπερεκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.
Ανάλογα με τα παραμορφωτικά γυαλιά που φοράμε, ανάλογα με τον ιδεολογικό στόκο των εγκεφάλων μας, ανάλογα με τη διαθλαστική ικανότητα των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων οι ζωές "ζυγίζουν" λιγότερο ή περισσότερο.
Και προσπερνάμε αδιάφορα την πιθανότητα κάθε παιδάκι που πεθαίνει στην Ινδία να είναι ένας ακόμη Ραμανουτζάν.
Κάθε παιδάκι που σκοτώθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη να ήταν ένας ακόμη Pablo Picasso.
Στο τέλος της ημέρας, του μήνα, του χρόνου στον απολογισμό μας θα μας λείπουν πέντε, δέκα, πενήντα, χίλιες ανθρώπινες ζωές. Όλες ισοβαρείς και ισότιμες.
Όταν θα μάθουμε να μετράμε το ίδιο κάθε ανθρώπινη ζωή, τότε θα έχουμε ανέβει στο επόμενο σκαλοπάτι της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Σάκης Παπαθεοδώρου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Χτες ήταν οι καταλήψεις, σήμερα το «άσυλο» της βίας, αύριο η διάλυση των μεταπτυχιακών. Οι θλιβεροί φαιοί ή κόκκινοι κομισάριοι μισούν τους άριστους γιατί τους φοβούνται και πασχίζουν να τους σταματήσουν. Γιατί είναι αυτοί που θα χτίσουν την επόμενη ελεύθερη, δημοκρατική και δημιουργική Ελλάδα. Είναι αυτοί που θα τους αποστρατεύσουν, θα τους στείλουν επιτέλους στη λήθη της ιστορίας. Είναι αυτοί που με την αξιοσύνη τους θα αλλάξουν το παράδειγμα στην έρμη τούτη χώρα. Μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται κανένα άλλο κόμμα, πράσινο, κόκκινο ή γαλάζιο. Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε.

Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

Τέλης Σαμαντάς από τη Μεταρρύθμιση

Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία* η ελλειπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα* η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών* οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της* η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού  σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης* και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.
Εδώ και μήνες είχα υπογραμίσει με δημόσια δήλωση μου ότι «προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά». Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή. Η παραίτηση του κ. Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (η οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αντίδραση στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπράμου στη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης –μία από τις ελάχιστες αξιοκρατικές επιλογές, την εισήγηση για την πρόσληψη του οποίου υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Σίμος …) δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της στρεβλής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και οικονομικών κύκλων από τη μία μεριά και Δημόσιας Τηλεόρασης από την άλλη.
Η σημερινή ωστόσο κρίση στην ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή. Αναγκαίος όρος για μια τέτοια αλλαγή είναι η άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, από μηδενική βάση, με στόχο τη ριζική μεταρύθμιση της.
Η αναγκαία όσο και επιτακτική αυτή μεταρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης). Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον να βγάλει την ΕΡΤ από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί (και με ευθύνη του απελθόντος Διευθύνοντος Συμβούλου), να επανεξετάσει όλους τους διορισμούς και τις ανακλήσεις με απολύτως διαφανή και αξιολογικά κριτήρια, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον προβλήματα της εταιρείας.
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων.
Χωρίς αυτές τις δύο, επείγουσες, βασικές κινήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύει άμεσα με απόλυτη απαξίωση. Και βεβαίως οδηγείται σε πλήρη αδυναμία να παίξει τον κύριο και βασικό ρόλο της: να ανταποδίδει στον ελληνικό λαό τα ποσά με τα οποία τη χρηματοδοτεί.

Ο Τέλης Σαμαντάς, είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ

9 σχόλια:

 1. Το Πασοκ και η ΔΗΜΑΡ να αξιοποιήσουν το σχέδιο Μόσιαλου που πολεμήθηκε με πάθος, αλλά έβαζε τις βάσεις για την εξυγίανση των δημόσιων ΜΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ορέστη. Είναι το σχέδιο που έδιωξε και το Μόσιαλο από την κυβέρνηση του ΓΑΠ. Φαντάσου δύναμη που είχε και έχει νομίζω αυτό το κρατικό μαγαζί. Πρέπει να αλλάξουν πολλά εκεί μέσα. Δεν ξέρω αν έχει νόημα η λέξη μεταρρύθμιση για την ΕΡΤ/ Η λογική της καταστροφής που λανσάρει ο Grillo για κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται. Την κλείνεις τελείως, απολύει και αποζημειώνεις το προσωπικό και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή.Αλλά ποιος θα το κάνει; Και ποιος εγγυάται ότι δεν θα αναπαραχθούν οι παθολογίες του παρελθόντος. Σε μερικά πράγματα απλώς δεν υπάρχει πλοίο Ορέστη. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε....

   Διαγραφή
 2. " ... και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή."

  Μπορούμε να ξαναστήσουμε το μαγαζί όταν βρούμε λεφτά. Δανεικά για να προπαγανδίζει η εκάστοτε κυβέρνηση και να βολεύει τους αφισοκολλητές ,μου φαίνεται λίγο βαρύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα ρε φίλε. ¨ολοι έχουν ένα κρατικό κανάλι (ένα όμως, ένα, χρειάζεται. Ειδικά στη χώρα της αποβλάκωσης και της πολιτιστικής υποβάθμισης. Χωρίς νάναι σπάταλο και χωρίς τις στρατιές των τεμπέληδων που έχει το δικό μας. Μπορεί να στηθεί και πρέπει. Αλλά το παρόν ναι πρέπει να καταστραφεί. Δεν πάει άλλο. Αλλά μάλλον στη δευτέρα παρουσία την οποία Χρήστο δεν προλαβαίνουμε.

   Διαγραφή
 3. Να υπάρχει μόνο το κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της Βουλής.
  Έχεις πλάκα Λεό που 'λευκαίνεις' το Μόσιαλο... δεν ξέρεις ή δεν ρωτάς;

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι να υπάρχει κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της βουλής για να βλέπουν οι Έλληνες ποιες και ποιους ψηφίζουν στη βουλή. Ίσως να είναι η καλύτερη εξκπαιδευτική τηλεόραση.

   Διαγραφή
  2. για πές Atlas για τον Μόσιαλο.

   Εμένα γενικά μου έχει κάνει σχετικά καλή εντύπωση, αλλα πάντα αναρωτιόμουν τι στο διάολο γυρεύει στον βόθρο του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής πολιτικής... Περίεργη περίπτωση. Για πές, για πές.

   Διαγραφή
  3. Και γω την ίδια απορία έχω. Μια χαρά άνθρωπος μου φαίνεται ο Μόσιαλος, με σοβαρές απόψεις κλπ.

   Διαγραφή
 4. @mo @Leo,
  re: Mosialos

  Δεν ξέρω τι ισχύει στο χώρο σας για το conflict of interest αλλά π.χ. είναι κομματάκι ενδιαφέρον να είσαι ταυτόχρονα σύμβουλος μια κυβέρνησης και να στήνεις ΑΕ η οποία θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο στον οποίο συμβουλεύεις την κυβέρνηση αυτή (και με ενδιαφέρουσα παρέα βεβαίως βεβαίως):

  ΦΕΚ ΑΕ-EΠΕ 1816 - 08.03.2000

  www.et.gr (αναζήτηση)

  Γενικότερη παρατήρηση (όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με τα παραπάνω): Ο χώρος της Υγείας είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων όπως έχει καλύψει αρκετά διεξοδικά στο blog του o έρμιππος. Πολλοί από τους "μεταρρυθμιστές" του σήμερα ή του χθες είχαν αρκετά σημαντική καριέρα σαν "πιράνχας" του χώρου αυτού προχθές. Σε μια χώρα εθισμένη στο rent seeking σαν τρόπο επιχειρείν, ο χώρος της Υγείας (και των μεγάλων έργων) προσέφερε γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια προσοδοφόρων σχέσεων μεταξύ "ακαδημαϊκών" και "πολιτικών" prostitutes και των ραντιέρηδων που πρώτα σκότωσαν και μετά σκύλεψαν το πτώμα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή