ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

Τέλης Σαμαντάς από τη Μεταρρύθμιση

Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία* η ελλειπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα* η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών* οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της* η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού  σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης* και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.
Εδώ και μήνες είχα υπογραμίσει με δημόσια δήλωση μου ότι «προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά». Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή. Η παραίτηση του κ. Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (η οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αντίδραση στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπράμου στη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης –μία από τις ελάχιστες αξιοκρατικές επιλογές, την εισήγηση για την πρόσληψη του οποίου υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Σίμος …) δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της στρεβλής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και οικονομικών κύκλων από τη μία μεριά και Δημόσιας Τηλεόρασης από την άλλη.
Η σημερινή ωστόσο κρίση στην ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή. Αναγκαίος όρος για μια τέτοια αλλαγή είναι η άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, από μηδενική βάση, με στόχο τη ριζική μεταρύθμιση της.
Η αναγκαία όσο και επιτακτική αυτή μεταρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης). Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον να βγάλει την ΕΡΤ από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί (και με ευθύνη του απελθόντος Διευθύνοντος Συμβούλου), να επανεξετάσει όλους τους διορισμούς και τις ανακλήσεις με απολύτως διαφανή και αξιολογικά κριτήρια, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον προβλήματα της εταιρείας.
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων.
Χωρίς αυτές τις δύο, επείγουσες, βασικές κινήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύει άμεσα με απόλυτη απαξίωση. Και βεβαίως οδηγείται σε πλήρη αδυναμία να παίξει τον κύριο και βασικό ρόλο της: να ανταποδίδει στον ελληνικό λαό τα ποσά με τα οποία τη χρηματοδοτεί.

Ο Τέλης Σαμαντάς, είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ

9 σχόλια:

 1. Το Πασοκ και η ΔΗΜΑΡ να αξιοποιήσουν το σχέδιο Μόσιαλου που πολεμήθηκε με πάθος, αλλά έβαζε τις βάσεις για την εξυγίανση των δημόσιων ΜΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ορέστη. Είναι το σχέδιο που έδιωξε και το Μόσιαλο από την κυβέρνηση του ΓΑΠ. Φαντάσου δύναμη που είχε και έχει νομίζω αυτό το κρατικό μαγαζί. Πρέπει να αλλάξουν πολλά εκεί μέσα. Δεν ξέρω αν έχει νόημα η λέξη μεταρρύθμιση για την ΕΡΤ/ Η λογική της καταστροφής που λανσάρει ο Grillo για κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται. Την κλείνεις τελείως, απολύει και αποζημειώνεις το προσωπικό και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή.Αλλά ποιος θα το κάνει; Και ποιος εγγυάται ότι δεν θα αναπαραχθούν οι παθολογίες του παρελθόντος. Σε μερικά πράγματα απλώς δεν υπάρχει πλοίο Ορέστη. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε....

   Διαγραφή
 2. " ... και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή."

  Μπορούμε να ξαναστήσουμε το μαγαζί όταν βρούμε λεφτά. Δανεικά για να προπαγανδίζει η εκάστοτε κυβέρνηση και να βολεύει τους αφισοκολλητές ,μου φαίνεται λίγο βαρύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα ρε φίλε. ¨ολοι έχουν ένα κρατικό κανάλι (ένα όμως, ένα, χρειάζεται. Ειδικά στη χώρα της αποβλάκωσης και της πολιτιστικής υποβάθμισης. Χωρίς νάναι σπάταλο και χωρίς τις στρατιές των τεμπέληδων που έχει το δικό μας. Μπορεί να στηθεί και πρέπει. Αλλά το παρόν ναι πρέπει να καταστραφεί. Δεν πάει άλλο. Αλλά μάλλον στη δευτέρα παρουσία την οποία Χρήστο δεν προλαβαίνουμε.

   Διαγραφή
 3. Να υπάρχει μόνο το κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της Βουλής.
  Έχεις πλάκα Λεό που 'λευκαίνεις' το Μόσιαλο... δεν ξέρεις ή δεν ρωτάς;

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι να υπάρχει κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της βουλής για να βλέπουν οι Έλληνες ποιες και ποιους ψηφίζουν στη βουλή. Ίσως να είναι η καλύτερη εξκπαιδευτική τηλεόραση.

   Διαγραφή
  2. για πές Atlas για τον Μόσιαλο.

   Εμένα γενικά μου έχει κάνει σχετικά καλή εντύπωση, αλλα πάντα αναρωτιόμουν τι στο διάολο γυρεύει στον βόθρο του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής πολιτικής... Περίεργη περίπτωση. Για πές, για πές.

   Διαγραφή
  3. Και γω την ίδια απορία έχω. Μια χαρά άνθρωπος μου φαίνεται ο Μόσιαλος, με σοβαρές απόψεις κλπ.

   Διαγραφή
 4. @mo @Leo,
  re: Mosialos

  Δεν ξέρω τι ισχύει στο χώρο σας για το conflict of interest αλλά π.χ. είναι κομματάκι ενδιαφέρον να είσαι ταυτόχρονα σύμβουλος μια κυβέρνησης και να στήνεις ΑΕ η οποία θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο στον οποίο συμβουλεύεις την κυβέρνηση αυτή (και με ενδιαφέρουσα παρέα βεβαίως βεβαίως):

  ΦΕΚ ΑΕ-EΠΕ 1816 - 08.03.2000

  www.et.gr (αναζήτηση)

  Γενικότερη παρατήρηση (όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με τα παραπάνω): Ο χώρος της Υγείας είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων όπως έχει καλύψει αρκετά διεξοδικά στο blog του o έρμιππος. Πολλοί από τους "μεταρρυθμιστές" του σήμερα ή του χθες είχαν αρκετά σημαντική καριέρα σαν "πιράνχας" του χώρου αυτού προχθές. Σε μια χώρα εθισμένη στο rent seeking σαν τρόπο επιχειρείν, ο χώρος της Υγείας (και των μεγάλων έργων) προσέφερε γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια προσοδοφόρων σχέσεων μεταξύ "ακαδημαϊκών" και "πολιτικών" prostitutes και των ραντιέρηδων που πρώτα σκότωσαν και μετά σκύλεψαν το πτώμα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή