ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

Τέλης Σαμαντάς από τη Μεταρρύθμιση

Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία* η ελλειπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα* η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών* οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της* η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού  σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης* και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.
Εδώ και μήνες είχα υπογραμίσει με δημόσια δήλωση μου ότι «προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά». Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή. Η παραίτηση του κ. Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (η οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αντίδραση στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπράμου στη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης –μία από τις ελάχιστες αξιοκρατικές επιλογές, την εισήγηση για την πρόσληψη του οποίου υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Σίμος …) δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της στρεβλής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και οικονομικών κύκλων από τη μία μεριά και Δημόσιας Τηλεόρασης από την άλλη.
Η σημερινή ωστόσο κρίση στην ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή. Αναγκαίος όρος για μια τέτοια αλλαγή είναι η άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, από μηδενική βάση, με στόχο τη ριζική μεταρύθμιση της.
Η αναγκαία όσο και επιτακτική αυτή μεταρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης). Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον να βγάλει την ΕΡΤ από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί (και με ευθύνη του απελθόντος Διευθύνοντος Συμβούλου), να επανεξετάσει όλους τους διορισμούς και τις ανακλήσεις με απολύτως διαφανή και αξιολογικά κριτήρια, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον προβλήματα της εταιρείας.
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων.
Χωρίς αυτές τις δύο, επείγουσες, βασικές κινήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύει άμεσα με απόλυτη απαξίωση. Και βεβαίως οδηγείται σε πλήρη αδυναμία να παίξει τον κύριο και βασικό ρόλο της: να ανταποδίδει στον ελληνικό λαό τα ποσά με τα οποία τη χρηματοδοτεί.

Ο Τέλης Σαμαντάς, είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ

9 σχόλια:

 1. Το Πασοκ και η ΔΗΜΑΡ να αξιοποιήσουν το σχέδιο Μόσιαλου που πολεμήθηκε με πάθος, αλλά έβαζε τις βάσεις για την εξυγίανση των δημόσιων ΜΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ορέστη. Είναι το σχέδιο που έδιωξε και το Μόσιαλο από την κυβέρνηση του ΓΑΠ. Φαντάσου δύναμη που είχε και έχει νομίζω αυτό το κρατικό μαγαζί. Πρέπει να αλλάξουν πολλά εκεί μέσα. Δεν ξέρω αν έχει νόημα η λέξη μεταρρύθμιση για την ΕΡΤ/ Η λογική της καταστροφής που λανσάρει ο Grillo για κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται. Την κλείνεις τελείως, απολύει και αποζημειώνεις το προσωπικό και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή.Αλλά ποιος θα το κάνει; Και ποιος εγγυάται ότι δεν θα αναπαραχθούν οι παθολογίες του παρελθόντος. Σε μερικά πράγματα απλώς δεν υπάρχει πλοίο Ορέστη. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε....

   Διαγραφή
 2. " ... και ξαναστήνεις κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση από την αρχή."

  Μπορούμε να ξαναστήσουμε το μαγαζί όταν βρούμε λεφτά. Δανεικά για να προπαγανδίζει η εκάστοτε κυβέρνηση και να βολεύει τους αφισοκολλητές ,μου φαίνεται λίγο βαρύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα ρε φίλε. ¨ολοι έχουν ένα κρατικό κανάλι (ένα όμως, ένα, χρειάζεται. Ειδικά στη χώρα της αποβλάκωσης και της πολιτιστικής υποβάθμισης. Χωρίς νάναι σπάταλο και χωρίς τις στρατιές των τεμπέληδων που έχει το δικό μας. Μπορεί να στηθεί και πρέπει. Αλλά το παρόν ναι πρέπει να καταστραφεί. Δεν πάει άλλο. Αλλά μάλλον στη δευτέρα παρουσία την οποία Χρήστο δεν προλαβαίνουμε.

   Διαγραφή
 3. Να υπάρχει μόνο το κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της Βουλής.
  Έχεις πλάκα Λεό που 'λευκαίνεις' το Μόσιαλο... δεν ξέρεις ή δεν ρωτάς;

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι να υπάρχει κανάλι που να δείχνει τις συνεδριάσεις της βουλής για να βλέπουν οι Έλληνες ποιες και ποιους ψηφίζουν στη βουλή. Ίσως να είναι η καλύτερη εξκπαιδευτική τηλεόραση.

   Διαγραφή
  2. για πές Atlas για τον Μόσιαλο.

   Εμένα γενικά μου έχει κάνει σχετικά καλή εντύπωση, αλλα πάντα αναρωτιόμουν τι στο διάολο γυρεύει στον βόθρο του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής πολιτικής... Περίεργη περίπτωση. Για πές, για πές.

   Διαγραφή
  3. Και γω την ίδια απορία έχω. Μια χαρά άνθρωπος μου φαίνεται ο Μόσιαλος, με σοβαρές απόψεις κλπ.

   Διαγραφή
 4. @mo @Leo,
  re: Mosialos

  Δεν ξέρω τι ισχύει στο χώρο σας για το conflict of interest αλλά π.χ. είναι κομματάκι ενδιαφέρον να είσαι ταυτόχρονα σύμβουλος μια κυβέρνησης και να στήνεις ΑΕ η οποία θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο στον οποίο συμβουλεύεις την κυβέρνηση αυτή (και με ενδιαφέρουσα παρέα βεβαίως βεβαίως):

  ΦΕΚ ΑΕ-EΠΕ 1816 - 08.03.2000

  www.et.gr (αναζήτηση)

  Γενικότερη παρατήρηση (όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με τα παραπάνω): Ο χώρος της Υγείας είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων όπως έχει καλύψει αρκετά διεξοδικά στο blog του o έρμιππος. Πολλοί από τους "μεταρρυθμιστές" του σήμερα ή του χθες είχαν αρκετά σημαντική καριέρα σαν "πιράνχας" του χώρου αυτού προχθές. Σε μια χώρα εθισμένη στο rent seeking σαν τρόπο επιχειρείν, ο χώρος της Υγείας (και των μεγάλων έργων) προσέφερε γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια προσοδοφόρων σχέσεων μεταξύ "ακαδημαϊκών" και "πολιτικών" prostitutes και των ραντιέρηδων που πρώτα σκότωσαν και μετά σκύλεψαν το πτώμα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

  Atlas Shrugged

  ΑπάντησηΔιαγραφή