Όταν θα γίνουμε Δανία δεν θα σας ξεχάσουμε κύριε Τάκη...




O κ. Τάκης Αθανασόπουλος ήταν πρόεδρος της ΔΕΗ πριν τον αλλάξει η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής (21/03/2010) Tου Τακη Aθανασοπουλου* διαμαρτύρεται για την πολιτική των μισθών των διευθυντών και εν γένει των στελεχών της ΔΕΗ. Ας διαβάσουμε αποσπάσματα και ας δούμε τι θέλει να πει:


«Παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα τα περί του νέου νόμου που αφορά τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα και με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο νόμος περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ -μια από δεκαετίας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση- ενώ, για παράδειγμα, δεν αφορά άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛ.ΠΕ., κ.λπ. Και αναρωτιέμαι: μήπως το ποσοστό συμμετοχής του κράτους είναι ο καθοριστικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά και επιβάλλεται η πολιτεία να καθορίζει τις αμοιβές και τα πλαφόν των στελεχών της, ερήμην του γεγονότος ότι η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και υποχρεούται να λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια και ευρωπαϊκά στάνταρτ για να επιβιώσει;
Παραδείγματος χάριν, οι καθαρές αμοιβές των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ ορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2000 σε 88.000 ευρώ (30 εκατ. δραχμές), συν 20% μπόνους, όταν η ΔΕΗ ετοιμαζόταν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, με στόχο να προσελκύσει επαγγελματίες και ιδιαίτερων ικανοτήτων στελέχη - είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό της επιχείρησης. Τον Ιανουάριο του 2010, οι καθαρές αμοιβές ήταν 117.400 ευρώ τον χρόνο, έχοντας αυξηθεί στα δέκα χρόνια που πέρασαν με έναν συντελεστή μικρότερο του 3% τον χρόνο, χαμηλότερο από τον πληθωρισμό της ίδιας περιόδου. Την προηγούμενη βδομάδα, όπως προανέφερα, με νόμο οι καθαρές αμοιβές των γενικών διευθυντών μειώθηκαν σε λιγότερες από 70.000 ευρώ τον χρόνο, μια μείωση πάνω από 40%.

1. Νομίζω ότι ο κος Τ.A κάνει κάποια μικρά λάθη ίσως από αβλεψία, ίσως από θράσος που νομίμως απέκτησε ως πρόεδρος της ΔΕΗ πριν η κρίση ανέβει στο προσκήνιο.
Ναι το ποσοστό της συμμετοχής του κράτους πρέπει να μετράει. Ο ΟΤΕ πχ δεν είναι πλέον κρατική επιχείρηση και μπορούν οι μέτοχοι να πληρώνουν τον Βουρλούμη όσο θέλουν. Όμως η ΔΕΗ είναι κρατική ουσιαστικά αν και εισηγμένη στο ΧΑ. Η κυβέρνηση διορίζει τον πρόεδρο και τους επιτελείς της επιχείρησης, αυτή καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική και τις επενδύσεις, αυτή με τους νόμους της την διατηρεί ως μονοπώλιο, αυτή καθορίζει και τους μισθούς. Οπότε μονά ζυγά δικά μας δεν γίνεται κε Τάκη.

2. Η ΔΕΗ λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια; Και ποιους ανταγωνίζεται κε Τάκη; Το 95% της αγοράς κατέχει. Μήπως τα στελέχη της ΔΕΗ δεν είναι που εμποδίζουν με νύχια και με δόντια την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από την ΕΕ.  Δεν είναι μονοπώλιο; Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι ακόμα και οι ΑΠΕ να πωλούν την ενέργεια που παράγουν στη ΔΕΗ και όχι απευθείας σε ιδιώτες;  Η ΔΕΗ δεν έχει το δίκτυο διανομής; Το τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε, αλλά δεν φαίνεται ότι θα χάσει εύκολα τη δεσπόζουσα θέση στη αγορά, πάντα με την κρατική αβάντα.

3. Και η επιβίωση της ΔΕΗ καθορίζεται από τις αμοιβές των στελεχών της; Δηλαδή υπονοείτε ότι αν οι διευθυντές της δεν πληρωθούν καλά, θα αμελήσουν τα καθήκοντά τους και θα χάσει η ΔΕΗ; Με το ζόρι γίνανε διευθυντές στη ΔΕΗ; Και η κατ’ ουσία μονιμότητα που απολαμβάνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους δεν μετράει; όταν έξω τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αλλά και αυτοί που ήρθαν από την αγορά με πολιτικά μέσα ήρθαν και όχι για τις ικανότητές τους μόνο ε; Για παράδειγμα μου στέλνει ο φίλος μου ο Σπίθας:

< Δεν υπήρξε έκπληξη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση του μάνατζερ κ. Τάκη Αθανασόπουλου για την «καρατόμηση» του γενικού διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αβραάμ Μιζάν..

Πάντως, ο κ. Μιζάν, που έχει χειριστεί έργα δισεκατομμυρίων ευρώ από την εποχή... Μπιρδιμήρη στη ΔΕΗ, δεν πρέπει και να... πεθαίνει από τη στενοχώρια του, αφού λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του θα εισπράξει μία αποζημίωση της τάξης των περίπου 300.000 ευρώ...

Μετά από μια εβδομάδα το ίδιο Δ.Σ. αποφάσισε την τοποθέτηση του σε θέση Ειδικού Συμβούλου!!

07/08/08

Ο κ. Αβραάμ Μιζάν, τέως Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ, τοποθετείται από σήμερα 7 Αυγούστου 2008 στη θέση του Ειδικού Συμβούλου, αναφερόμενος στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πρόδρομο Ευθύμογλου.
Αυτά ποιος τα πληρώνει κύριε Τάκη μας;

4. Το 3% το χρόνο ως αύξηση σας φάνηκε λίγο. Δηλαδή οι άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα πήραν μεγαλύτερες αυξήσεις; Εσείς γιατί να πάρετε; Μήπως όλα αυτά τα χρόνια πετύχατε τίποτα ιδιαίτερο για κρατική εταιρία που πουλάει κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα. Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ με βάση τις οικονομικές συνθήκες αυτή καθορίζει τις επενδύσεις και τον τρόπο ανάπτυξης της εταιρίας. Εσείς φροντίζετε να δουλεύει το σύστημα. Αν και το καλοκαίρι δεν μπορείτε να μας καλύψετε επαρκώς ε; και σε αυτό φταίει η έλλειψη συντήρησης του δικτύου και η μη δημιουργία μονάδων παραγωγής, πράγματα της δικιάς σας ευθύνης ε;  Και παρ’ όλες τις στρατιές τεχνικών και διοικητικών ζητάτε και άλλες προσλήψεις. Έστω και αν όλες οι δουλειές δίνονται σε εργολάβους και εσείς κάνετε απλώς υψηλή επιστασία.

Μπορεί να είσαστε άνθρωπος της αγοράς, αλλά εδώ η αγορά είναι  μονοπώλιο και το έργο σας είναι σαφώς πιο εύκολο. Στο φινάλε αν μπορούσατε να πάρετε περισσότερα λεφτά έξω, δεν νομίζω ότι σας κράταγε κανείς με το ζόρι;  Αλλά και 117000 Ε μαζί με κάτι πιστωτικές κάρτες, κάτι ασφάλειες, κάτι αυτοκίνητα, κάτι κινητά , κάτι ταξίδια, δεν είναι και λίγα ε;
Αυτά, εφόσον σας πιστέψουμε γιατί από τα ΝΕΑ (21/10/09) έχουμε ότι:

Επίσης, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που αποκάλυψε χθες ο βουλευτής Λασιθίου και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Δ. Παλαιολόγος αμειβόταν με 300.000 ευρώ ετησίως, στα Ελληνικά Πετρέλαια ο διευθύνων σύμβουλος Ι. Κωστόπουλος είχε ετήσιο μισθό 270.000 ευρώ, στην ΟΠΑΠ Α.Ε. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χ. Χατζηεμμανουήλ είχε ετήσιες αποδοχές περίπου 500.000 ευρώ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος 300.000 ευρώ, ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης είχε ετήσιο μισθό 580.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστος Παναγόπουλος λάμβανε ετήσια αμοιβή 347.000 ευρώ. 
 Τώρα ποιος λέει την αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι αυξήσατε το μισθό σας από 200000Ε το χρόνο σε 400000Ε και μετά τον κατεβάσατε στα 300000. Έτσι αναγκαστήκατε να προσαρμόσετε αντιστοίχως και τους μισθούς των υπολοίπων στελεχών, Το πάρτυ δηλαδή της ζωής σας σε μια χώρα που δεν έχει να πληρώσει τις συντάξεις.

Καταλαβαίνω βέβαια τον κύριο που σας διαδέχθηκε, θα τούρθε κάπως, αλλά και εμάς το υπολοίπων κάπως ανάλογα μας ήρθαν τα νέα μέτρα.

Αλλά ας συνεχίσει ο κος Τ. Α.:

«Κατά τη γνώμη μου, οι αμοιβές των στελεχών μιας επιχείρησης έχει νόημα να συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχες αμοιβές ομοειδών επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Το αντίθετο μπορεί κάποιος να το κατανοήσει μόνο σε περιπτώσεις εσωστρέφειας, όταν δηλαδή υπάρχει η επιθυμία να είμαστε ανεξάρτητοι από την Ευρώπη, οπότε και οι συγκρίσεις των δεδομένων και των θεσμών, περιλαμβανομένων και των αμοιβών και αποδοχών, να γίνεται μόνο σε επίπεδο χώρας.»

Εδώ τώρα μπλέξαμε. Καλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Δημόσιου πάντοτε τομέα με τα πτυχία τους και τα μεταπτυχιακά τους και τις ευθύνες τους, πληρώνονται όπως οι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους στην Ευρώπή; Γιατί για τους διευθυντές των  ΔΕΚΟ - μονοπωλίων , να γίνεται εξαίρεση; Και η εσωστρέφεια και η απομόνωση ως χώρας, ως λαού, ως έθνους καθορίζεται από το πόσα Ευρώπουλα ενθυλακώνει ο διευθυντής της ΔΕΗ κε Τάκη; Δηλαδή αν οι μισθοί σας είναι αντίστοιχοι με τους Ευρωπαϊκούς γίναμε Ευρώπη, βγήκαμε από την εσωστρέφεια;
Πάμε παρακάτω:

«Στη ΔΕΗ, για παράδειγμα, η θέση του γενικού διευθυντή Παραγωγής επιβλέπει πάνω από 100 μεγάλες και μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού κύκλου εργασιών περίπου 5 δισ. ευρώ, έχει να διαχειριστεί ένα επενδυτικό σχέδιο μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ και έναν πληθυσμό εργαζομένων πάνω από 6.000 ατόμων. Η θέση του γενικού διευθυντή της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει να διαχειριστεί περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις και επιβλέπει μια δραστηριότητα που τελείται μέσω 7.000 εργαζομένων και έναν μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών και εργολάβων.»

Πέστε μας τώρα ότι ο διευθυντής παραγωγής επιβλέπει προσωπικά τις 100 μονάδες κάθε μέρα και νύχτα νάρθουμε όλοι να τσοντάρουμε στο μισθό του. Υπάρχει μια  «μικρή» διαφορά από τις άλλες πολυθενικές με τις οποίες θέλετε να συγκριθείτε. Εκτός του ότι δεν ανταγωνίζεστε ουσιαστικά κανένα, η κάθε ¨θέση¨ σε κάθε ΔΕΚΟ άρα και στη ΔΕΗ, έχει μια ολόκληρη στρατιά από υπό… και παρά… και αντί… διευθυντών για να βγάζουν τη δουλειά. Ενώ στις ιδιωτικές εταιρίες όπως ξέρετε τα πράγματα είναι αλλιώς. Και κυρίως οι ΔΕΚΟ έχουν στρατιές απλών υπαλλήλων έτσι που όλο και κάποιος θα βρεθεί να κάνει τη δουλειά. Ας είναι καλά ο λαός που πληρώνει κε Τάκη.

Οι ομοειδείς επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας EDF (Γαλλία), ENEL(Ιταλίας),EON (Γερμανία) έχουν διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά οργανογράμματα όπως με πληροφορεί πάντοτε ο Σπίθας.

Α) Έχουν μεγαλύτερη παραγωγή. 
Β) Λειτουργικά οργανογράμματα δηλαδή λιγότερα διευθυντικά στελέχη και καλύτερη απόδοση.
Γ) Αποδοχές ομαλοποιημένες χωρίς τεράστιες αποκλίσεις των στελεχών από τους υπαλλήλους. 
Δ)  Συνθήκες εργασίες που εφαρμόζουν τους εργατικούς νόμους. ( κατέχουμε την πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα στην Ευρώπη) 
και το κυριότερο: 
Δεν αποτελούν ομοειδείς επιχειρήσεις! Η διαχείρισή τους δεν συνδέεται άμεσα με τις κρατικές παρεμβάσεις ούτε με κριτήριο δημοσι
oσχεσίτικες πελατειακές συμπεριφορές, όπως εδώ και σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Αλλά και οι ευθύνες; Δηλαδή έπαθε κανείς τίποτα από τους διευθυντές της Ολυμπιακής που την ρίξανε έξω ή κανένας εποπτεύων υπουργός πλήρωσε από την τσέπη του για τις φαύλες πολιτικές του; Γιατί όταν οι ΔΕΚΟ και οι κρατικές εταιρίες πέφτουν έξω φταίνε κατά τη γνώμη σας οι πολιτικοί, ενώ όταν απλώς λειτουργούν όπως η ΔΕΗ, έχετε μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πληρώνεστε παράλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους;

Αλλά έχουμε και υποθήκες για το μέλλον..
 
«Τα επαγγέλματα της χώρας θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αποφασίσουμε με τι θέλουμε να συγκρινόμαστε: αν η επιθυμία είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ανταγωνιστική χώρα όπως η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, κ.λπ., τότε θα πρέπει στους βασικούς άξονες των θεσμών -περιλαμβανομένων και των θεμάτων που αφορούν τις αμοιβές- να γίνεται η ίδια σύγκριση. ‘Ετσι, η βελτίωση της οικονομίας θα γίνεται με εξωστρέφεια και ανάπτυξη και όχι με εσωστρέφεια σαν να μην ανήκουμε στην Ευρώπη.»

Εντάξει κε Τάκη όταν θα γίνουμε Δανία, άντε Σουηδία δεν θα σας ξεχάσουμε. 

Σχόλια

  1. Να και μια πληροφορια απο φιλη
    Τα παραλογα της ΔΕΗ.¨
    Μαρινα Φραγκιαδακη

    Βάση του νόμου ...
    >
    > 3419/05 οι κοινόχρηστοι χώροι των
    > πολυκατοικιών απαλλάσονται της
    > καταβολής του τέλους υπέρ της
    > ΕΡΤ,κάτι το οποίο αναγράφεται
    > και στο στο πίσω μέρος
    > του λογαριασμού της ΔΕΗ.
    > Παρόλα αυτά, σε καποιες πολυκατοικίες η ΔΕΗ
    > συνέχιζε έως και
    > σήμερα να μας χρεώνει το τέλος
    > της ΕΡΤ κανονικότατα.
    >
    > Αυτό σημαίνει ότι αν και υπάρχει
    > νόμος από το 2005, η ΔΕΗ
    > παρανομεί.Πήρα σήμερα το πρωί
    > τηλέφωνο στο αρμόδιο τμήμα της
    > ΔΕΗ (3673417)για να διαμαρτηρυθώ. Μου
    > είπαν ότι από εδώ και πέρα δεν θα
    > ξαναπληρώσουμε τέλος ΕΡΤ στον
    > κοινόχρηστο λογαριαμό της ΔΕΗ,
    > και θα εκδοθεί πιστωτικό για όσα
    > χρήματα (υπέρ ΕΡΤ) έχουμε δώσει
    > (στον κοινόχρηστο λογαριαμό) έως
    > τώρα.
    >
    > Αν πληρώνετε και εσείς
    > κοινόχρηστη ΔΕΗ,προσέξτε αν
    > πληρώνετε σε αυτήν και ΕΡΤ. Αν
    > ναι, πάρτε στο παραπάνω τηλέφωνο
    > και ζητήστε να σταματήσει η
    > χρέωση και να σας αποδωθούν τα
    > χρήματα που έχετε ήδη πληρώσει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα ΛΕΟ.
    Αν δεν 'κανω λαθος' ο κυριος Τακης προσεληφθει στην ΔΕΗ ως εξαιρετος ΝΑΝΑΤΖΕΡ επειδη ειχε αντιπροσωπεια αυτοκινητων.....
    Πληρωνοταν λοιπον αναλογα με τα κυβικα και τον κυλινδρισμο.
    Ευχομαι οικογενειακη χαρα τις ημερες αυτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τασπα νάσαι καλά αντεύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος