ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Ο Ασωπός εκπέμπει SOS, αλλά ποιος ακούει τώρα;Από τη πρώτη ανάγνωση  της πρώτης δέσμης μέτρων του ΥΠΕΚΑ για τον Ασωπό έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε κανένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την σωτηρία του ποταμού και των κατοίκων της περιοχής. Απλά και μόνο λόγια, για επικοινωνία που αποσκοπούσαν στην  ενίσχυση του προφίλ της νέας Υπουργού και της νεαρής τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που έλειπε ήταν και το σημαντικότερο. Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης για τη σωτηρία του ποταμού και η σαφής πρόθεση να τιμωρηθούν αυστηρά και να εκδιωχθούν από την περιοχή οι ρυπαίνοντες.  
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 8/2/2010 καθόριζαν νέα αυστηρά  περιβαλλοντικά ποιοτικά πρότυπα και όρια εκπομπών για τα υγρά απόβλητα της περιοχής και σαν τέτοια είχαν τύχει αποδοχής από την κοινή γνώμη. Η ελληνική νομοθεσία, όμως, είναι γεμάτη από όρια και πρότυπα, ακριβώς για να μην τηρούνται. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση εφαρμογής τους και ο μηχανισμός για να υλοποιηθούν. Και ακριβώς αυτόν το μηχανισμό απέφευγαν να περιγράψουν τα μέτρα.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο η άμεση υδροδότηση των νοικοκυριών με καθαρό νερό. Είναι η εξυγίανση και οικολογική αποκατάσταση των ρυπασμένων νερών και εδαφών της περιοχής  και η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων όλων των βιομηχανιών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην περιοχή. Σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει μέριμνα, γιατί εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, όταν πρόκειται το κράτος να δράσει συγκεκριμένα. Μεταξύ μας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σοβαρό εργολαβικό οικονομικό κίνητρο στο νέο οικονομικό περιβάλλον της κρίσης, για το γνωστό πάρτυ διασπάθισης δημόσιου χρήματος, το θέμα δύσκολα θα περπατήσει.

Στα πλαίσια του θέματος παραθέτω τη σχετική  ανακοίνωση τύπου των οικολόγων πράσινων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-H ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ TOY YΠΕΚΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ
ΠΗΓΗ: ΑΝΑ ΜΠΑ
Δύο και πλέον μήνες μετά τις εξαγγελίες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα Οινόφυτα για «τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού», ελάχιστα έχουν γίνει εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ για την ουσιαστική προστασία της υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ρυπασμένης περιοχής, τον αποτελεσματικό έλεγχο της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, αλλά και για την συγκρότηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου εξυγίανσης με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες.
Προφητικές αποδεικνύονται δυστυχώς οι δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της υπουργού: “Θα υποστηρίξουμε ενεργά όσες προσπάθειες γίνουν από την κυβέρνηση για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις… Επισημαίνουμε, όμως, ότι η αναγγελία καλών προθέσεων δεν αρκεί πλέον. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, χρονοδιαγράμματα, πόροι και μηχανισμοί εφαρμογής. Αν αυτά δεν υπάρξουν, θα γίνει απλώς μια τρύπα στο νερό”.
1. Παρά τις υποσχέσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στις 8/2/2010 για ΑΜΕΣΗ παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους και ασφαλούς νερού για τη γεωργία, τα έργα σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ καθυστερούν σημαντικά. Ακόμα και στις χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός δεν έδωσε καν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό που θέλουν οι κάτοικοι να ακούσουν είναι πότε θα τρέχει καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών τους στα Οινόφυτα, στη Θήβα και στις άλλες ρυπασμένες περιοχές.
Κοινωνικά δίκαιη λύση είναι οι απαιτούμενοι πόροι για τη σύνδεση με ΕΥΔΑΠ και την επεξεργασία/διανομή του νερού στους κατοίκους να προέρχονται κατά το μέγιστο ή και εξ ολοκλήρου από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες – κάτι που δεν έχει πουθενά αναφερθεί στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ
2. Η υπουργός είχε επίσης δεσμευτεί στις 8 Φεβρουαρίου για τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού και την αναθεώρηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τους, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και επανελέγχων που έκανε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αφότου άλλαξε η διοίκηση στο υπουργείο. Ποιες εταιρείες ελέγχθηκαν και ποια είναι τα ευρήματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, υπάρχει πλέον συμμόρφωση με τη νομοθεσία ή εξακολουθεί το καθεστώς της ανεξέλεγκτης διαχείρισης; Παρά την σαφή δέσμευση της νέας διοίκησης για στενή συνεργασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο θέμα αυτό. Εύλογο επίσης είναι το ερώτημα κατά πόσο μπορούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητές τους δεδομένου ότι η Υπηρεσία ακόμα παραμένει υποστελεχωμένη και κατά συνέπεια αδύναμη να ολοκληρώσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς που συνεχώς συσσωρεύεται.
3. Όπως είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, θέμα προτεραιότητας για την ρυπασμένη περιοχή είναι η συγκρότηση και υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης/οικολογικής αποκατάστασης των ρυπασμένων νερών και εδαφών της περιοχής με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες. Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο, χρειάζεται:
- Να αξιολογηθούν σωστά η έκταση της ρύπανσης και οι κυριότεροι ρύποι (συγκεντρώσεις, ρυθμοί μεταφοράς τους στα επιφανειακά/υπόγεια νερά)
- Να ταυτοποιηθούν οι ρυπαίνοντες (βιομηχανίες που προκάλεσαν ή προκαλούν τη ρύπανση)
- Να συγκροτηθούν σχέδια εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών με εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών
- Να εκτιμηθεί το κόστος εξυγίανσης και να επιμεριστεί στους ρυπαίνοντες ανάλογα με το ποσοστό της ευθύνης που τους αναλογεί
Απέναντι σε όλα αυτά, το υπουργείο Περιβαλλοντος δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για την έκταση της ρύπανσης, ούτε για το ποιοι ευθύνονται για τη ζημιά (ρυπαίνουσες βιομηχανίες). Επιπλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης της περιοχής
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να έχουμε ενεργό εμπλοκή σε όλα αυτά τα θέματα, σχεδιάζοντας και στηρίζοντας ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης (Πράσινο Παρατηρητήριο) για τον Ασωπό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πολιτών, επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο.

1 σχόλιο:

  1. ΜΑ τι λένε και οι Οικολόγοι; Ποιοι επιθεωρητές περιβάλλοντος; Αν υπάρχουν τέτοιοι, δεν βάζουν καθόλου λάδι στη σαλάτα τους; δίαιτα κάνουν; ή μήπως είναι από άλλο πλανήτη, εναλλακτικοί, αντισυμβατικοί, κυκλοφοράνε με σακίδια στην πλάτη, έχουν σπουδάσει στην Ευρώπη και η μόνη έννοια τους είναι να σώσουν το ποτάμι. Έχουν αλλάξει τα πράγματα τόσο πολύ στην Ελλάδα του ΓΑΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή