Πηγαίνουμε μόνοι μας. Θέλω να μας βλέπω υπερήφανους



Ο ρόλος ενός αριστερού σκεπτικιστή απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα είναι άχαρος. Η συνήθης πρακτική  είναι καταδίκη - καταγγελία και κάλεσμα για συμμετοχή σε νέους αγώνες. Απέναντι σε αντιλαϊκά μέτρα, τι άλλο έχεις να κάνεις; Μπορεί και τίποτα, μπορεί και κάτι διαφορετικό από τη συνήθη πρακτική. Τι θα πετύχεις, η ιστορία θα το δείξει.


Δεξιά από την ανάρτηση βλέπετε τα αποτελέσματα ενός πρόσφατου gallop σχετικού με τα νέα μέτρα. Το 39,4% του λαού ζητάει να μειωθεί ο αριθμός των ΔΥ. Ένα άλλο 37,5% ζητάει να μειωθεί ο αριθμός και οι αποδοχές τους. Έχω μια δυσπιστία απέναντι στα gallop, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι αυτό είναι περίπου το κλίμα στη χώρα εδώ και καιρό.
Δεν νομίζω ότι ισχυρίζεται κανείς, ότι αποκλειστικά οι μισθοί των ΔΥ έριξαν τη χώρα έξω. Το ότι αυτούς αφορούν τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της διαθεσιμότητάς τους ως στόχου, αλλά και της αποδοχής που θα έχει αυτή η στόχευση. Πολύ εύκολα το κράτος εξοικονομεί κάποια δις από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

Το πρόβλημα των ελλειμμάτων αφορά τη συνολική λειτουργία του κράτους και τις σχέσεις του με τους πολίτες. Η φοροαπαλλαγή και η φοροδιαφυγή, η μη απόδοση ΦΠΑ, οι αλόγιστες δαπάνες σε φάρμακα και νοσοκομεία και το πλιάτσικο των ιδιωτών στις δημόσιες επενδύσεις (εργολάβοι) είναι οι κύριες πηγές των δεινών. Αυτά όμως τα δεινά δεν γίνονται από μόνα τους, δεν είναι θεομηνίες. Καθοδηγούνται από τις πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν τη χώρα, και εκτελούνται από ανώτερους κρατικούς υπάλληλους και επιχειρηματίες. Είναι αυτό που θίξαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, η λεγόμενη διαφθορά. Αυτή είναι που κάνει το κράτος φτωχό και τους πολιτικούς και την επιχειρηματική ελίτ πλουσιότερους.

Δεν ξέρω αν οι ΔΥ είναι πολλοί ή λίγοι. Στην Ελλάδα είναι το 22,3% των εργαζομένων στην Ιταλία το 14%, στη Δανία το 32,3%. Άλλες χώρες άλλη οργάνωση.  Ξέρω ότι το δημόσιο δεν παρέχει ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες του, ανάλογη με το μέγεθος του προσωπικού.  Και δεν το κάνει γιατί είναι αρθρωμένο έτσι ώστε να διευκολύνει την απάτη, την πελατειακή σχέση, τη διαπλοκή και όχι τον πολίτη. Χρειάζεται νοσηλευτές, τους προσλαμβάνει και μετά τους στέλνει να λιμνάζουν σε γραφεία και όχι σε νοσοκομεία. Αν λοιπόν το κράτος δεν μπορεί να μαζέψει το ΦΠΑ, ας δώσει την είσπραξη σε ιδιωτική εταιρία και ας στείλει τις στρατιές των υπαλλήλων του Υπουργείου οικονομικών άλλού ή στο σπίτι τους. Τι σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί. Είναι άλυτο πρόβλημα; Στα άλλα κράτη είναι επίσης άλυτο; Μήπως η φταίει η οργάνωση; Μήπως λείπει η τεχνογνωσία; Μήπως οι επικεφαλείς είναι φελλοί και κακοί; Μήπως το μπάχαλο βολεύει την ανομία;

Άρα και ο λαός έχει ένα δίκιο όταν ζητάει απολύσεις και μειώσεις , αλλά και ένα άδικο όταν δεν βλέπει ότι πίσω από το πρόβλημα υπάρχει η διαφθορά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, κάποιων επιχειρηματιών που "δουλεύουν" με το κράτος και των υπηρετών τους. Μπορούμε να έχουμε μια μεικτή οικονομία με κανόνες, με μια κάποια δικαιοσύνη. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα.

Τα πρόχειρα και άδικα πράγματι μέτρα, θα επιφέρουν οικονομική ύφεση, απολύσεις, κλίμα φτώχιας, εγκληματικότητα. Να μην τα επαναλάβω. Δεν είναι επιλογές μόνο του ΔΝΤ. Είναι επιλογές μιας πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα εξουσίας τόσα χρόνια, το αποτέλεσμα μιας στρεβλής ανάπτυξης. Δεν είναι επιλογές μόνο για την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, απλά εδώ το πράγμα βρώμισε πρώτα.

Μέσα από την παγκόσμια κρίση, η διεθνής αστική τάξη της Ευρώπης και οι πολιτικοί υπηρέτες της βρίσκουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά του κόσμου της εργασίας καθώς αναδιανέμουν τον πλούτο, και λύνουν τις αντιθέσεις τους. Οξύνουν πραγματικές αντιθέσεις και αδυναμίες  κρατών, σ’ ένα θανατερό παιχνίδι που θα οδηγήσει την Ευρώπη, σε ένα νέο, αλλά χειρότερο περιβάλλον. Η οικονομική κρίση θα πάει πίσω, όχι μόνο το όραμα του πολίτη για ευημερία . Θα πάει πίσω την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα.   


Το λαϊκό κίνημα έχει απάντηση;

Διαβάζω προτάσεις, να πέσει η κυβέρνηση, να γίνει δημοψήφισμα, να γίνει ψηφοφορία στη βουλή, να γίνουν πορείες, απεργίες, διαδηλώσεις, εκρήξεις, Δεκέμβρηδες κλπ. Κανείς, απ’ όσους τα προτείνουν, δεν πιστεύει ότι ακόμα και αν γίνουν όλα αυτά, θα αλλάξει κάτι. Απλά κάτι πρέπει να πουν.Πως θα πέσει μια κυβέρνηση χωρίς εκλογές; Με τη βία ποιων;  Η εναλλακτική πρόταση υπάρχει; Το χρήμα που θα βρεθεί για να καλύψει τις δημόσιες δαπάνες; Ακούστηκε μέχρι και να εκδοθούν λαϊκά ομόλογα, δηλαδή να αγοράσει ο λαός με τις οικονομίες του το δημόσιο χρέος. Δηλαδή αν έχει κάποιες οικονομίες να τις χάσει και αυτές. Μη σοβαρά πράγματα, δείγματα της προχειρότητας που χαρακτηρίζει την πολιτική (και την αριστερή) στη χώρα. Υπάρχει και η λαϊκή δημοκρατία του ΚΚΕ, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που αναλαμβάνουν την εξουσία, εγκαθιστούν τη δικτατορία του προλεταριάτου και κάνουν την Αλέκα πρωθυπουργό και το κόμμα της εργατικής τάξης εξουσία.

Μια λύση υπάρχει, αλλά ποιος να τη ξεστομίσει.
Αν το κίνημα είχε δύναμη, μπορούσε να παγώσει τη χώρα με μια πολιτική απεργία διαρκείας και να αναγκάσει του φαύλους να κάνουν εκλογές. Μια πλατειά συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και της οικολογίας και όποιων άλλων συμφωνούν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, να κερδίσουν τις εκλογές και να φτιάξουν κυβέρνηση. Και τότε να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να μας βγάλουν από την κρίση, αλλιώς και όχι με αυτόν τον τρόπο… αν υπάρχει βεβαίως.

● Υπάρχει πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έχει αυτό περάσει στο λαό;
● Υπάρχει βούληση για συνεργασία;
● Υπάρχει συμμαχικό σχήμα;
● Υπάρχουν ικανοί πολιτικοί στην Αριστερά να αναλάβουν υπουργεία και πόστα;
● Υπάρχουν στελέχη να οργανώσουν επιτροπές αλληλοβοήθειας;
● Υπάρχει ηγετική προσωπικότητα με ελληνική και διεθνή εμβέλεια;

Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τι να συζητάμε;
Αντιθέτως δεν υπάρχει ούτε κοινή συγκέντρωση την πρωτομαγιά.
Και κυρίως δεν υπάρχει έγνοια για το λαό. Υπάρχει μόνο εγωπάθεια και προσωπικό βόλεμα.
Αυτοί που φωνάζουν πιο δυνατά, είναι αυτοί που θέλουν το λαό παγιδευμένο, φτωχό και στη γωνία. Έτσι νομίζουν ότι φαίνονται καλύτερα τα κοκορόφτερά τους.
Πηγαίνουμε μόνοι μας. Θέλω να μας βλέπω υπερήφανους.


Σχόλια

  1. leo
    Πάρε και την άποψη της ΚΟΕ.

    1. Έχουμε σήμερα κατοχή. Έχουμε σήμερα μια κατοχική κυβέρνηση αντίστοιχη με εκείνη του Τσολάκογλου (που ανέλαβε την «κυβέρνηση» της κατεχόμενης Ελλάδας). Η στάση μας δεν μπορεί να μην καθορίζεται από αυτή την πραγματικότητα, την ανάγκη αντίστασης στην κηδεμονία, την επιτήρηση, την κατοχή των Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.
    2. Καθαρά θα πρέπει να διατυμπανίζουμε: Δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι. Και για αυτό δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα και σε κανέναν.
    3. Για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία είναι ανάγκη να υπάρξει αυτοκριτική. Ειδικά γύρω από το ζήτημα του Μάαστριχτ και μιας συνολικότερης τοποθέτησης απέναντι στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας που οδήγησε σήμερα εδώ. Είναι ζητούμενο να ανοίξει η συζήτηση τουλάχιστον για το ευρώ γιατί είναι το αποτελεσματικό όπλο πίεσης και εκβιασμού του λαού.
    4. Άμεσα θα πρέπει να προβληθεί ο στόχος της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία (εθνικοποιήσεις, φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, εκκλησιαστική περιουσία κλπ).
    5. Κάλεσμα του λαού σε αντίσταση. Ενθάρρυνση του σε αυτές της δύσκολες συνθήκες. Υποστήριξη της ανυπακοής του απέναντι στην κατοχή.
    6. Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει άμεσα την παρουσία του στο - χωρίς καμιά εξουσία και πλήρως απονομιμοποιημένο από τους ίδιους τους κυβερνώντες - κοινοβούλιο. Να ξεχωρίσει έτσι τη θέση του από όσα διαδραματίζονται σήμερα, να δείξει έναν διαφορετικό δρόμο, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν έναν άλλο ρόλο, αυτόν της εμψύχωσης και οργάνωσης του λαού, της ενημέρωσης, της απόδειξης της χρεοκοπίας του σημερινού συστήματος, της αναγκαίας εναλλακτικής διεξόδου.

    Στα πλαίσια αυτά η ΚΟΕ εξέφρασε και την διαφωνία της και με την συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, από την στιγμή που και εκείνος δεν έχει διαχωρίσει με κανένα τρόπο («θεσμικά», πολιτικά, συνειδησιακά) την θέση του από την μεγάλη εκτροπή που εκτυλίσσεται, την απροκάλυπτη νόθευση της λαϊκής θέλησης και τις διαταγές των Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. που εμφανίζονται με τον μανδύα του κυβερνητικού νομοσχεδίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη ούτε στα γκάλοπ, ούτε στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που προηγούνται και έπονται. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η κοινή γνώμη διαμορφώνεται τεχνητά όσο και όποτε το θελήσουν τα ΜΜΕ και οι διαπλεκόμενοι με αυτά, δεν έχει καταλάβει τίποτα από τον σύγχρονο καπιταλισμό.

    Ωραία να απολύσουμε τους ΔΥ και όχι αυτούς που τους προσέλαβαν. Δίκαιο μου φαίνεται! Ας ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα, αλλά να προσέξουμε όταν απολυθούν αυτοί ποιος θα αγοράζει τις υπηρεσίες, που είναι και το μοναδικό πράγμα που παράγει ο ιδιωτικός τομέας αυτής της χώρας.

    Από την άποψη της ΚΟΕ με συγκινεί η θέση 6. Τι να πω; να αντιγράψω τα ερωτήματα που βάζεις παραπάνω;

    Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα (το έχουμε ανάγκη)

    Προ εικοσαετίας, σε μεγάλη επαρχιακή πόλη νεαρός, φιλόδοξος και αδίστακτος γιατρός (ξέρω μερικοί θα πουν ότι δεν υπάρχει κι άλλο είδος) εκπονεί την διδακτορική του διατριβή με θέμα την σεξουαλική ζωή των εντοπίων. Φροντίζει μάλιστα να διοχετεύσει στον τοπικό τύπο τα πιο αιχμηρά αποτελέσματα της "έρευνας" του.
    Το πιο βασικό συμπέρασμα είναι ότι το 70% των κοριτσιών κάτω των 18 έχουν ήδη χάσει ότι πολυτιμότερο διαθέτουν. Ακολουθεί σάλος και συζητήσεις επί συζητήσεων στα τοπικά ΜΜΕ.
    Αποτέλεσμα ο νεαρός γιατρός γίνεται γνωστός στην περιοχή.
    Λεπτομέρεια: τα αποτελέσματα εμένα δεν μου φαίνονται παράλογα, παράλογο είναι ίσως ότι ο γιατρός απλώς τα έμπνεύστηκε με την φιλενάδα του με την βοήθεια της οποίας συμπλήρωσε τα σχετικά ερωτηματολόγια.

    Και για να ξαναγυρίσουμε στα δικά μας. Το ζήτημα δεν είναι πως θα ανακτήσουμε την χαμένη παρθενιά μας. Μάλλον δεν γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβάται η ΚΟΕ να πει την αλήθεια ολόκληρη και καταφεύγει σε μισόλογα.
    Ενώ ξεκινά ωραία δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι σαν αυτή του Τσολάκογλου και ΔΝΤ-ΕΕ σαν τον κατοχικό στρατό, δεν προχωρά όπως πρέπει.
    Ότι δηλαδή πρέπει να ιδρύσουμε το ΕΑΜ. Σιγά - σιγά. Να αρχίσουμε να εκτελούμε προδότες-συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων στους δρόμους της Αθήνας, και να βγούμε στα βουνά που ο αέρας είναι ελεύθερος.
    Να βρούμε οπλισμό από άλλους ελεύθερους σύντροφους όπως οι βοριοκορεάτες, αν και θα χρειαστούμε και λίγο εξειδικευμένο, για να καταρρίψουμε κανένα δορυφόρο που θα μας παρακολουθεί στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα νέο ΕΑΜ γεννιέται. Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν ο καπετάν Αλέκος , ο καπετάν Ρουντι, ο καπετάν Λαφαζανης και διάφοροι καπετάνιοι των συνιστωσών του συριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλοι μου τι να πω τα σχόλιά σας είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής/ ΝΑ το διασκεδάσουμε και λίγο, χρειάζεται. Αύριο αναλυτικά.
    Ίσως μέχρι αύριο το πρωί να έχει μπει θέμα εξουσίας και να ξημερώσει μια άλλη μέρα στην πλατεία συντάγματος-Λένιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Αυτοί που φωνάζουν πιο δυνατά, είναι αυτοί που θέλουν το λαό παγιδευμένο, φτωχό και στη γωνία. Έτσι νομίζουν ότι φαίνονται καλύτερα τα κοκορόφτερά τους."

    Σπίθας

    Μαζί, Leo.
    Σύγκρουση με το χθες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπίθα ίσως είναι και με το αύριο, με αυτά που βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα
    Στο δρόμο πηγαίνοντας τα παιδιά μου στο σχολείο είδα φρέσκες αφίσες του ΚΚΕ.

    ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ- ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Σκέφτηκα: την ώρα που εγώ κοιμόμουνα το μικροααστικό μου ύπνο η πρωτοπορία του προλεταριάτου επεξεργαζόταν το μέλλον. Επιτέλους οι συνθήκες είναι ώριμες, εμείς είμαστε;

    Από το ημερολόγιο Σεφέρη (όπως το θυμάμαι):
    -Νόμιζα πως οι έλληνες είναι ώριμοι
    -Μήπως είναι υπερώριμοι (σάπιοι);

    Και πάλι καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α δημητρίου

    Η αφίσα έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό. Αν δεν ήταν μεθοδευμένη απάτη θα ήταν ένα καλαμπούρι. Ο μαξιμαλισμός τους δεν είναι από χαζομάρα, από υπερκάεπαναστατικότητα, είναι από πρόθεση. Όσο ψηλά βάζουν τον πήχη τόσο πείθονται τα μέλη ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και παραιτούνται από την δράση. Μένουν όμως σε επαφή με τον εταιρία ΚΚΕ ΑΕ που τους "προστατεύει" και τους δίνει άλλοθι. Ταυτόχρονα η εταιρία παίρνει ψήφους, βγάζει βουλευτές , παίρνει επιδότηση, κάνει εκδοτικές δουλειές με το κράτος , την Αρχιεπισκοπή, κλπ.Μιλάμε για σχέδιο σωστό. Οι μόνοι που έχουν σοβαρό λόγο να μην αλλάξει τίποτα είναι η ηγεσία του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δούμε αύριο, ελπίζοντας να μην έχουμε τα σημερινά και τις προπέρσινα.
    (αφού την γλύτωσα, από τύχη, leo...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Leo είναι δύσκολο σήμερα να μιλήσει κανείς, μπροστά σε 3 καινούρια θύματα της ανθρώπινης βλακείας που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να γίνει εγκληματική. Πριν από λίγο καιρό είχαμε ένα μικρό παιδί, που πήγε άκλαφτο!

    Το ΚΚΕ μιλάει για προβοκάτσια. Το περιμέναμε.

    Αλλά ακόμη και να είναι ακροδεξιοί, κάποιους μιμούνται ξέροντας ότι θα γίνουν πιστευτοί. Κάποιοι τους έστησαν το σκηνικό.

    Ο Τσίπρας έκανε μια καλή ομιλία και καταδίκασε καθαρά. Να τουλάχιστον ένα κέρδος!

    Δεν άκουσα βέβαια κάτι για τις δηλώσεις και τα συνθήματα που εμμέσως και με μεγάλη επιπολαιότητα νομιμοποιούν τη βλακώδη βία.

    Leo την "επαναστατικότητα" του ΚΚΕ την έχω ζήσει εκ των ένδον και έχω καταλήξει ακριβώς στα συμπεράσματα που γράφεις παραπάνω εδώ και πολλά χρόνια. Μου κάνει εντύπωση μάλιστα η ενάργεια της περιγραφής τόσο που να συμπεραίνω ότι πιθανώς έχουμε κοινές εμπειρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. α δημητρίου.

    Αμφότεροι μίλησαν πάλι για προβοκάτσια, αυτή τη γνωστή καραμέλα που την έχουμε βαρεθεί.
    Όσο θεωρούν τον αντιεξουσιαστικό χώρο προβοκάτορες, τόσο τον δυναμώνουν και τον αποθρασύνουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν τον πολεμούν πολιτικά αλλά, καλλιεργούν τη συνωμοσιολογία. Ποτέ τόσα χρόνια δεν αποκαλύφθηκε τέτοια προβοκάτσια. 'Ηδη ο αντιεξουσιαστής Σεισίδης πιάστηκε σε ληστεία, πυροβόλησε και υπάλληλο του καταστήματος.

    Από την άλλη τα βλακώδη συνθήματα παρατάξεων επιπέδου ΚΟΕ το μόνο που κάνουν είναι να φανατίζουν πάλι τους νέους και φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλους νεκρούς. Η βλακεία σε όλο της το μεγαλείο, αλλά να που και η βλακεία σκοτώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια απέραντη καφρίλα απλώνεται πάνω από την πόλη. Ένας θάνατος μια μιζέρια. Αν σήμερα υπάρχει ένα αίτημα είναι η απομόνωση της βίας και αυτών που την τροφοδοτούν. Δυστυχώς δεν πρέπει να κρυφτούμε. Να πορευόμαστε ελεύθερα.όχι στων μανιφέστων τις κλεισούρες στο μίσος και το θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία