Μια επιτυχία της Δημοκρατικής Αριστεράς με πολλαπλές αναγνώσεις





H στήριξη των Καμίνη και Μπουτάρη από το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ακόμα και για μένα που δεν με ενδιαφέρει πολιτικά η υπόθεση των δημοτικών εκλογών. Μακάρι και να εκλεγούν και να μη διαψεύσουν τις προσδοκίες όσων περιμένουν κάτι από αυτούς. Γιατί μπορεί η τύχη των δύο μεγαλύτερων πόλεων να ορίζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά και οι δήμαρχοι μπορούν να παίξουν κάποιο θετικό ρόλο. Αρκεί να θέλουν και να έχουν μια ευρύτερη πολιτική στήριξη. Ας δούμε όμως τι σηματοδοτούν οι επιλογές αυτές, ιδιαίτερα στην Αθήνα, για την οποία δόθηκε μάχη μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Αποδεχόμενος ο ΓΑΠ την πρόταση Κουβέλη για την στήριξη του Καμίνη στην Αθήνα ανοίγει μια πόρτα στη Δημοκρατική Αριστερά αλλά και γενικότερα σε ένα χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας που κάνει εποικοδομητική κριτική στην πολιτική του και έχει διάθεση να στηρίξει τις καλές και σωστές επιλογές του. Αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον να πορευτεί με όλους εναντίον του, ή μόνο με τη στήριξη του Καρατζαφέρη και αναζητεί συμμάχους. Το σενάριο της κεντροαριστεράς βγαίνει ξανά πάνω στο τραπέζι. Πολιτικά είναι μια κίνηση που τον συμφέρει. Ακόμα και αν ο Καμίνης δεν εκλεγεί η πολιτική αξία της πρότασης μένει αναλλοίωτη.
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα μέτωπο μέσα στο ίδιο του το κόμμα, με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις του βαθέως ΠΑΣΟΚ, που μέσω της υποψηφιότητας της Φώφης ήθελαν να επιβάλλουν το νόμο τους. Και όταν λέμε βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν εννοούμε κάποια μικρή ομάδα γύρω από γραφικούς τύπους, αλλά την πλειοψηφία ανθρώπων και μηχανισμών που ήδη στελεχώνουν το κόμμα και έχουν καταλάβει καίρια πόστα στην κρατική μηχανή. Η σύγκρουση με αυτούς τους μηχανισμούς φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητη προ των όποιων αλλαγών κυοφορούνται στη Δημόσια διοίκηση και τις ΔΕΚΟ, αλλαγές οι οποίες θα βρουν απέναντί τους τον κομματικό μηχανισμό. Ο ΓΑΠ, μέσω Καμίνη, δείχνει τα δόντια του, καταφέρνει ένα προληπτικό χτύπημα στην εσωκομματική αντίσταση, απαντά σ’ αυτούς που είχαν απειλήσει με αίματα.
Τέλος, η Δεξιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει τους Δήμους σε τέτοιο χάλι και απόγνωση, οπότε οποιαδήποτε υπερκομματική, ανανεωτική πρόταση, οποιαδήποτε μη πολιτικάντικα και άφθαρτα πρόσωπα μπορούν να κερδίσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι και γιατί όχι και τους Δήμους. Μένει να δούμε αν  όλα αυτά εντάσσονται πράγματι σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο και δεν είναι κινήσεις εντυπωσιασμού  που προτάθηκαν από τολμηρούς επικοινωνιολόγους.      

Για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια μεγάλη επιτυχία. Της δίνεται για πρώτη φορά, μετά την ίδρυσή της, η ευκαιρία να παίξει στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι και να παλέψει για τη νίκη στους δύο μεγαλύτερους δήμους με βάσιμες πιθανότητες. Ταυτόχρονα αποφεύγει να εκτεθεί μόνη της σε μια άνιση εκλογική μάχη, όταν μάλιστα το 1,7%, στη τελευταία δημοσκόπηση, ήταν αποκαρδιωτικό, έστω και αν δεν ήταν και τόσο «καθαρό» όπως λέγεται. Άλλο να ρωτάς στο γκάλοπ, αν θα ψήφιζαν τη Δημοκρατική Αριστερά  και άλλο τη Δημοκρατική Αριστερά - Φώτης Κουβέλης. Για ένα τόσο νέο κόμμα όλα παίζουν ρόλο.  Ακόμα καλείται να αναδείξει, σε δύο μεγάλους δήμους, την πολιτική της, να συγκυβερνήσει, να δοκιμαστεί στην πράξη, πέρα από το πεδίο της κριτικής και ελπίζω να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους αποσχίστηκε από τον φθίνοντα  Συνασπισμό. Να δούμε, επιτέλους, τον ανανεωτικό αριστερό πολιτικό λόγο στην πράξη.

Ποιος είναι όμως ο κίνδυνος;
Οι κατηγορίες για συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη εκτοξευθεί από πολλές πλευρές και τώρα θα γίνουν εντονότερες. Σωστή η επιλογή να δοθεί μάχη πάνω στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, σωστή η πρόταση για τον Καμίνη και τον Μπουτάρη και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει κάτι στους Δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Λάθος όμως, αυτή η συνεργασία, να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αποδοχή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων που κυοφορούνται. Οι πολιτικές ανάγκες του ΓΑΠ δεν περιέχονται στο όραμα της ΔΑ, νομίζω. 

Σχόλια

  1. Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σας, αλλά να σας θυμίσω οτι πριν απο κάποια χρόνια, αποσύρθηκε η "αναγγελθείσα" υποψηφιότητα του Μιχ. Παπαγιαννάκη μόνο και μόνο για να μη στηριχθεί απο το ΠΑΣΟΚ με το ίδιο πάνω κάτω σκεπτικό... Νομίζω οτι έχει αποσαφηνισθεί σε όλους τους τόνους οτι η όποια συνεργασία δεν σηματοδοτεί ευρύτερη αποδοχή της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος...
    ΜΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ θα περιποιηθεί τον Καμίνη, όπως και τη Δαμανάκη όταν επιχειρήσε να διεκδικήσει την Αθήνα.... Οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να ψηφίσουν Κακλαμάνη παρά υποψήφιο που δεν είναι στις επετηρίδες τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MT καλώς ήρθες

    Δεν διαφωνώ και φυσικά οι αποσαφηνίσεις έχουν γίνει. Ωστόσο οι καιροί είναι πονηροί, η πίεση που θα δεχτεί η ΔΑ από τα Αριστερά θα είναι μεγάλη, και οι καθαρές θέσεις πρέπει να τονίζονται και να εμφανίζονται στην πράξη. Μένει στη ΔΑ να χειριστεί την μεγάλη επιτυχία της και να την μετουσιώσει σε ευρύτερη πολιτική αποδοχή. Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι εμείς τραβάμε το δρόμο μας, χωρίς το άγχος της συνεχούς καταμέτρησης των αποστάσεων από το ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά ούτε εμένα με ενδιαφέρει. Αλλά για ένα κόμμα που ακόμα κοιτάει προς την παραδοσιακή αριστερά έχει σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και θα πολεμήσει τον Καμίνη, είναι σίγουρο. Δεν είναι μόνο η επετηρίδα που αγνοήθηκε, είναι η είσοδος ενός αδιάφθορου στην μαφιόζικη αλυσίδα που νέμεται τους δήμους ανεξάρτητα από πολιτική παράταξη. Αν ψάξεις στις παλιότερες αναρτήσεις μου και στο φάκελλο με τίτλο "Τοπική Αυτοδιοίκηση" θα δεις τις απόψεις μου. Η μόνη ελπίδα είναι η τραγική κατάσταση της Αθήνας και η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η υποψηφιότητα από μόνη της. Δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Leo
    Πιστεύω πως οι περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές και η θετική σκοπιά του σχολίου σου αφορά μόνο την επιλογή Μπουτάρη και την ιστορία του γύρω από το δήμο. Η επιλογή Καμίνη και όπως αυτή εξελίχθηκε αφ ενός θα εμφανισθεί προεκλογικά σαν η νίκη του ΓΑΠ απέναντι στην «παλιά νοοτροπία», αφ ετέρου θα στιγματίσει και θα εντάξει τη Δημοκρατική Αριστερά ως εξαπτέρυγο (λέξη της μόδας πλέον) του Πασοκ όπως κάποτε το Συνασπισμό. Μην ξεχνάς ότι η κοινή γνώμη δε διαμορφώνεται από αναλύσεις ή προσδοκίες αλλά από τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ. Ειδικά λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της μετά μνημονίου εποχής, η επιλογή Καμίνη όχι μόνο θα ταυτιστεί με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά θα εισπράξει στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και όλη την αντικυβερνητική ψήφο διαμαρτυρίας. Και δυστυχώς θα συμφωνήσω με το σχόλιο του ανώνυμου πως κερδισμένος θα βγει ο Κακλαμάνης. Δυστυχώς για μένα αλλά και όλους όσους είμαστε δημότες του καταραμένου δήμου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από μια ματιά στα πρωινά της ΤV και τις εφημερίδες και οι δύο υποψηφιότητες δεν βρίσκουν και καμιά ενθουσιώδη υποδοχή. Ο ΣΚΑΙ πολύ μαγκωμένος μου φάνηκε. Υπάρχουν φαίνεται πολλά συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το κομματικό σκηνικό της παράλυσης στους Δήμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Αντίλογε
    Μπορεί να γίνει και έτσι. Όμως, ο κόσμος δεν βλέπει την τραγική κατάληξη αυτής της πόλης; δεν τον εξοργίζει ο Κακλαμάνης και η πολιτική του; ΘΑ θελήσει να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και την γενικότερη πολιτική του ανανεώνοντας τη θητεία του χειρότερου δημάρχου όλων των εποχών; Θέλω ακόμα να πιστεύω στο λαικό πολιτικό ένστικτο. Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία