ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Λούλα Αναγνωστάκη

Λούλα Αναγνωστάκη
Η φωτό είναι του Σπύρου Στάβερη για τη LIFO

Παρατηρητήριο

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σαφές μέτωπο ΝΔ και του κυοφορούμενου νέου σχήματος της κεντροαριστεράς. Μια γενναία και ρηξικέλευθη πολιτική συνεννόηση αρχών με συγκεκριμένα σημεία επαφής και καθαρές στοχεύσεις. Κι ας έχουν διαφορές που πρέπει να γίνουν σαφέστατες. Αυτό προϋποθέτει τη διατύπωση και διακίνηση τεκμηριωμένων πολιτικών θέσεων για τα μεγάλα επίδικα και κυρίως για τα δύο πιο σημαντικά. Αυτά της παραγωγής πλούτου και της διαχείρισης του κράτους. Με τρόπο όμως που θα αποδεικνύει και στον πλέον αδαή ότι η ελευθερία στην οικονομία από τη μια και η υποχώρηση του κράτους από την άλλη θα αποδειχθούν ωφέλιμα όχι μόνο για το κεφάλαιο αλλά και για τους πολίτες και δη τους ασθενέστερους. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη λαϊκή πολιτική και όχι ελιτίστικη ή λαϊκίστικη.

Athens Voice

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Όσο θα πολλαπλασιάζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων τόσο θα αποκαλύπτεται ο φυσικός αρχηγός του κέντρου και το βαρύ πολιτικό του φορτίο. Αλλά είναι εποχή του diet, οπότε....

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ09/09/2010 από gyras blog

Πολλοί  έβλεπαν τα τελευταία 20 χρόνια την χώρα να κατρακυλάει στην χρεοκοπία και την ανυποληψία, πίστευαν όμως καλοπροαίρετα ότι αυτό οφείλεται στην ανικανότητα των κυβερνόντων, ενώ πολύ δύσκολα  μπορούσαν  να πεισθούν, ότι αυτό γίνεται συνειδητά από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την χώρα έξω από την Ευρώπη και απέναντι από αυτήν, σε συμμαχία με την Ρωσία και την Κίνα.
Σήμερα τα πράγματα αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν, εκτός από την καθεστωτική αριστερά που πάντα ήταν κατά της Ε.Ε. και σήμερα φυσικά κατά του μνημονίου, αλλά δεν λένε τι προτείνουν έξω από αυτά, υπάρχουν και οι τολμηροί μουζαχεντίν  του ΠΑΣΟΚ, που προτείνουν συγκεκριμένα:
¨Απευθείας επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας με τους κύριους πιστωτές μας προκειμένου να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του και τμήμα του να μειωθεί…¨
Αλλά διαπραγματεύομαι με κάποιον σημαίνει ότι κάτι δίνω σε αντάλλαγμα για κάτι που παίρνω, ενώ όταν λες στον πιστωτή σου δεν μπορώ να σου ξεπληρώσω τα λεφτά παρά μόνο αν μειώσεις αισθητά κεφάλαιο που σου χρωστάω ή παρατείνεις ουσιαστικά το χρόνο αποπληρωμής σύμφωνα με τον οποίο με έχεις δανείσει, ή μειώσεις αισθητά το επιτόκιο δανεισμού μου, ή τέλος πάντων θα χάσεις όλα σου τα λεφτά αν δεν κάνεις κάποια από αυτά, αυτό είναι χρεοκοπία την οποία μπορείς ευφημιστικά  να την ονομάσεις επαναδιαπραγμάτευση ή  αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τις συνέπειες της χρεοκοπίας.
Και στη συνέχεια οι ίδιοι μουζαχεντίν του ΠΑΣΟΚ  με θάρρος που θα το ζήλευαν  όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (γι αυτό τους παρακαλάνε να είναι υποψήφιοι τους ) προτείνουν:
¨Ένα επιθετικό μέτωπο απέναντι στους μονεταριστές και τους νεοφιλελεύθερους διεθνώς και φυσικά ανάλογες είναι και οι ανάγκες για συνολικό γεωπολιτικό επαναπροσανατολισμό της χώρας.
Στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής μας είναι απολύτως απαραίτητο να ξεφύγουμε από ένα συγκεκριμένο «καρτέλ» δανειστών- τοκογλύφων που δρουν εις βάρος της χώρας. Οι χώρες του BRIC και οι αραβικές χώρες προσφέρουν τέτοια προοπτική.”
Για όλα λοιπόν φταίνε οι μονεταριστές και νεοφιλελεύθεροι διεθνώς και ας κυβέρνησε τόσα χρόνια το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση – λύση λοιπόν είναι ο συνολικός γεωπολιτικός επαναπροσανατολισμός της χώρας προς της χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).
Οι χώρες αυτές δηλ θα μας δώσουν δάνεια   χωρίς τόκους και ανταλλάγματα, έτσι για την ψυχή της μάνας τους, ενώ αν  συνυπολογίσει κανείς ότι οι δύο από αυτές Βραζιλία, Ρωσία έχουν χρεοκοπήσει πρόσφατα και οι άλλες δύο  δίνουν στους εργάτες τους 1 € την ημέρα, ενώ η δημοκρατία αυτή η μικρή-αστική που έχουμε εμείς τώρα, είναι είδος πολυτελείας για τους λαούς αυτών των χωρών, ο καθένας καταλαβαίνει τι μας περιμένει.
Αυτοί που μας έφεραν στο μνημόνιο, οι ίδιοι τώρα είναι κατά του μνημονίου, αλλά από  το μνημόνιο και από  ακόμη χειρότερα σαν αυτά που προτείνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάρα πάνω, δεν γλυτώνουμε αν δεν απαλαγούμε πρώτα από τέτοιους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου