Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, το απόγευμα της Τετάρτης








ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Να συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης των ευρωπαϊκών συνδικάτων, να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.



Η συνολική κρίση - οικονομική, κοινωνική και πολιτική - στην οποία έχουν καταδικάσει την Ε.Ε οι ασκούμενες από τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μονοδιάστατες πολιτικές δεν μπορούν να μένουν χωρίς απάντηση. Παντού στην Ευρώπη, η ανεργία διογκώνεται, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, τα δημόσια αγαθά απαξιώνονται. Πρόκειται για συστηματική αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ενώ την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες - μέλη επανεμφανίζεται η ξενοφοβική άκρα δεξιά. Το αίτημα για την προώθηση μιας δημοκρατικής πολιτικής ενοποίησης και η υπεράσπιση και διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι απολύτως αναγκαία. Η απάντηση στις ασκούμενες πολίτες μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συλλογική δράση, τόσο σε εθνική όσο και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.




Από το in. gr



Ηχηρή φωνή διαδηλωτών κατά της λιτότητας αναμένεται να κατακλύσει την Τετάρτη τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ελπίζει να συγκεντρώσει στη βελγική πρωτεύουσα 100.000 διαδηλωτές από 30 χώρες με στόχο να σταλεί μήνυμα στην Κομισιόν, η οποία παρουσιάζει την ίδια ημέρα τα σχέδιά της για επιβολή προστίμων στις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών των «27» που συνεδριάζουν την Πέμπτη.

Με ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες και γενική απεργία στην Ισπανία, τα συνδικάτα προσπαθούν να κινητοποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη κατά της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του δημοσιονομικού χρέους.

Ενορχηστρωτής αυτής της ευρωπαϊκής ημέρας δράσης, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΣΣ) ελπίζει να συγκεντρώσει στην «πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης 100.000 διαδηλωτές που έχουν φθάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν «όχι στη λιτότητα».

Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση αυτού του είδους από τον Δεκέμβριο 2001, όταν η ΕΣΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».

Τα συνδικάτα ελπίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει την Τετάρτη τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μετά την έναρξη της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, που έπληξε το ευρώ φέροντας στο φως τις δημοσιονομικές παρεκτροπές, στην αρχή της Ελλάδας και στη συνέχεια μιας σειράς άλλων χωρών, οι περισσότερες κυβερνήσεις ελπίζουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των συντάξεων.

«Η λιτότητα είναι της μόδας. Είναι παρούσα παντού» λέει ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Διαδίκτυο.

Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μία στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων» προειδοποιεί.

Οι ανησυχίες είναι ιδιαιτέρως έντονες στην Ισπανία, όπου υπό την πίεση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας. Την Τετάρτη έχει κηρυχθεί απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Ελλάδα, η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή δράση με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, το απόγευμα της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ στην οδό βασ.Σοφίας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ.

Η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας (CGTP) προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, διοργανώνει την Τετάρτη διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Ελπίζει σε ευρύτερη συμμετοχή από την τελευταία ημέρα δράσης στις 8 Ιουλίου, οπότε μόλις 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πολωνίας, η Αλληλεγγύη και το OPZZ, περιμένουν «πολλές χιλιάδες διαδηλωτές» αύριο μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.

Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης, να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Οι υπεύθυνοι για την κρίση, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, που έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θέλουν σήμερα να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν» κατήγγειλε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου Force Ouvriere.

«Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία αυτή, θα αγωνισθούμε για την ανάπτυξη, θα αγωνισθούμε για τις θέσεις απασχόλησης, για να προστατεύσουμε την κοινωνική Ευρώπη» δηλώνει ο Τζον Μονκς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων .

Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.







Σχόλια

  1. Φρένο στις διαδηλώσεις θέλει να βάλει ο Καμίνης


    Το νέο του ρόλο ως "συνήγορος" του ΔΝΤ και των κυβερνητικών μέτρων αποκάλυψε ο κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων Πράσινων και της Δράσης του Στ. Μάνου Γ. Καμίνης. Μιλώντας στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης Σκάι τάχθηκε υπερ της ψήφισης νόμου ώστε να μπαίνουν όρια στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο πολύ υποστήριξε ότι το "δικαίωμα της διαδήλωσης" σταματά εκεί που αρχίζει η "επιχειρηματική ελευθερία" και η ελευθερία "κυκλοφορίας των αυτοκινήτων". Ουσιαστικά ο Γ. Καμίνης τάσσεται υπερ της μεγαλύτερης καταστολής και εναντίον των διαδηλώσεων που θα συγκλονίσουν την Αθήνα -ότι και να γίνει- τους επόμενους μήνες.

    Ο Γ. Καμίνης φυσικά και δεν τάχθηκε εναντίον του μνημονίου απλά ψέλλισε κάτι περί "καλύτερης διαπραγμάτευσης" και εναντίον της καλλιέργειας της εντύπωσης ότι "χρήματα υπάρχουν"***.

    ***Για το "σοσιαλιΔηαριστερο" DEALτου Κατάρ κάτι θα ξέρει κι αυτός....

    ΜΑΖΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ(ποτέ δε ξέρεις,αν εκλεγεί το "καμίνι" του αγώνα, μπορεί και μη ξαναδούμε τη "πλέμπα" να "διαδηλώνει" στην Αθήνα)
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, με ΤΗΝ εστέτ ΣΩΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
    ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!
    ΥΓ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ, Ο ΧΩΡΟΣ(σας) ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ(επι χούντας, για συμμετοχή στις εκλογές του ΄73)
    ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία