ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Χιλή, όσο υπάρχουν άνθρωποι
Την ώρα που γράφω, ο 18ος εγκλωβισμένος ανθρακωρύχος είναι επάνω και εγώ νιώθω δέος απέναντι στο μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης. Σε 48 περίπου ώρες και οι 33 θα είναι έξω. Μαζί τους θα έχει ανέβει στην κορυφή η συλλογική προσπάθεια, η αλληλεγγύη, η γενναιότητα, το κουράγιο, η ελπίδα, η υπομονή, η θετική σκέψη, αξίες ανθρώπινες, αξίες που δηλώνονται χαμηλόφωνα και σπάνια, που είναι εκτός μόδας. Έρχονται όμως κάτι τυχαία γεγονότα και τις ξαναφέρνουν στην επιφάνεια, μαζί τον Φλορένσο Αβάλος, τον Μάριο Σεπούβελδα, τον Χουάν Ιγιάνες, το Κάρλος Μαμάνι, το Τζίμι Σάντσες και τους άλλους εργάτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη στοά του μεταλλείου, μισό μίλι κάτω από την επιφάνεια της γης.
Διασώστες, τεχνικοί, μηχανικοί, ψυχολόγοι, γυμναστές, νοσοκόμοι, μεταλλωρύχοι,  δεκάδες άνθρωποι συντονίστηκαν, σκέφτηκαν, σχεδίασαν, έτρεξαν, έφτιαξαν, προνόησαν, διόρθωσαν, και τελικά πέτυχαν. Τα κατάφεραν να κάνουν το σωστό έγκαιρα και αποτελεσματικά, να σώσουν 33 ψυχές. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έδιναν κουράγιο, έσπρωχναν την τροχαλία στην απίθανη διαδρομή της.

Η διάσωση αυτή είναι μια επαναστατική διαδικασία στο μέτρο που ακυρώνει μια κοινωνική αδικία, τον εγκλωβισμό. Η παράνομη ανάγκη της εταιρίας για περισσότερο κέρδος και η νόμιμη ανάγκη των εργατών για δουλειά παρέβλεψαν τους όρους ασφαλείας, όπως συμβαίνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο και συντελέστηκε μια καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ένα φρικτό εργατικό ατύχημα.

Η διάσωση, καθώς προβάλει αυτόματα, ως πρότυπο τη συνεργασία και την αυταπάρνηση έρχεται να δώσει ελπίδα σε όλο τον κόσμο να υποδηλώσει ότι και τα πιο απίθανα είναι εφικτά από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα η συμπεριφορά των εγκλωβισμένων, η αντοχή, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ψυχραιμία τους αναδεικνύουν το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένος ο κόσμος της σκληρής δουλειάς, αναδεικνύουν το ήθος τους. Ένα συνολικά θετικό πρότυπο αναδύεται παγκόσμια μέσα από την εικόνα της διάσωσης. Η παρουσία των πολιτικών και της ΤV δεν μπορούν να θαμπώσουν ούτε στο ελάχιστο την λάμψη του γεγονότος, αντίθετα αποκαλύπτουν την ανάγκη του κάλπη να πάρει κάτι από τη δόξα του αυθεντικού.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέπεια όλου αυτού του γεγονότος στη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς στα ορυχεία, όλου του κόσμου. Το πιο πιθανό καμία, ούτε καν στη Χιλή. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν οι μεταλλωρύχοι και οι διασώστες τους στα πιράνχας των μέσων ενημέρωσης που θα θελήσουν να τους περιφέρουν σαν αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Ότι και αν συμβεί, η διάσωση είναι γεγονός, γράφει θετικά στην ιστορία του κόσμου, φέρνει χαμόγελα και ανακούφιση.

Η μανία των ιδεολογικών μηχανισμών της ενημέρωσης με το κακό και το θάνατο,  δεν έχει να κάνει απλά με ακροαματικότητες και πρόσκαιρα κέρδη. Είναι μια ιδεολογική αποσκευή του καπιταλισμού, αλλά και κάθε συστήματος εξουσίας. Εθίζοντας τον πολίτη στην καταστροφή του άλλου, κάνεις και τη δική του επερχόμενη καταστροφή μια φυσιολογική κατάσταση και απονευρώνεις έτσι κάθε μηχανισμό αντίδρασης. Όσο σπας το ηθικό στον εργαζόμενο, τόσο τον κάνεις πιο ευάλωτο ψυχικά και πιο αδύναμο κοινωνικά. Όσο φωλιάζεις το φόβο στην κοινωνία, τόσο οι μηχανισμοί σωτηρίας που προτείνεις γίνονται ευκολότερα αποδεκτοί. Όσο όλα είναι επικίνδυνα, τόσο τα έκτακτα μέσα διαχείρισης των μαζών γίνονται πιο νόμιμα και πιο αποδεκτά. Αυτό το ήξεραν καλά και το δούλεψαν καλύτερα, τα φασιστικά, σταλινικά και εν γένει αντιδραστικά καθεστώτα. Στο πλαίσιο αυτό, η ευχάριστη είδηση δεν υπάρχει είναι μη είδηση.
Η διάσωση λυτρώνει, ανακουφίζει παράγει έργο θετικό. Προτρέπει για άλλες καλύτερες δράσεις. Κανείς δεν πιστεύει ότι τους έσωσε ο θεός, γιατί είδε ότι τους έσωσαν οι άνθρωποι. Ο κόσμος μαθαίνει ότι μπορεί να ελπίζει, να πιστεύει στους ανθρώπους. Τι άλλο θέλει η κοινωνική επανάσταση από την πίστη στον άνθρωπο και τις δυνάμεις του;  Η προβολή μιας καλής είδησης, που αναδεικνύει ανθρώπινες αξίες και θετικές δράσεις τέτοιας εμβέλειας λειτουργεί επαναστατικά, ανατρέπει τα δεδομένα, γιατί κρύβει το θάνατο και φωτίζει έστω και για λίγο της ζωή.  Όλος ο κόσμος χρωστάει από σήμερα στους σωσμένους και στους διασώστες τους.

4 σχόλια:

 1. Πριν κάνω τη βόλτα στο ιστολόγιο σου έκανα μια περατζάδα σε κάποια άλλα ιστολόγια και σφίχτηκε το στομάχι μου.Τόνοι λάσπης επι δικαίων και αδίκων,χολή,εμπάθεια,αήθεις χαρακτηρισμοί,"πολιτικά κριτήρια" αμοιβάδας,μια πανδαισία μωρολογίας και
  αναίτιας κακότητας.Η "Αυριανή" στις δόξες της!!
  Η βόλτα,λοιπόν,από το ιστολόγιο σου ήταν φρέσκο αεράκι από τη μακρινή Χιλή.Και μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι σε χαλεπούς καιρούς οι μηχανισμοί προπαγάνδας ανεβάζουν τέτοια θέματα είτε για να τονωθεί το ηθικό των μαζών είτε για να αποπροσανατολιστει η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα,ομως, αυτό καθαυτό το γεγονός είναι τόσο συγκλονιστικό,ώστε τολμώ να το συγκρίνω σε σπουδαιότητα με την πτώση των δίδυμων πύργων.
  Η διαφορά αναμεσα στα δυο αυτά γεγονότα, είναι οτι στους δίδυμους πύργους θριάμβευσε το μίσος,ο θάνατος
  και αργότερα ο φόβος και η καταστολή,ενώ σε τούτο το γεγονός, σωσμένοι και διασώστες διαλαλούν στα πέρατα τις οικουμένης το μήνυμα της ζωής.
  Και κάτι τελευταίο,δεν έχω δει καμία εικόνα απο τη διάσωση,ούτε καν το βιντεο που προηγειται της ανάρτησης σου.Απεχθάνομαι την αγοραία συγκίνηση της εικόνας.

  Σε ευχαριστώ για την ανάρτηση

  Σαββίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε LEO ετοιμαζόμουν να γράψω κάτι γιαυτό το συγκλονιστικό γεγονός αλλά όταν σε διάβασα, κατάλαβα ότι με πρόλαβες.
  Το μόνο που ήθελα να προσθέσω είναι ότι στην εργατική τάξη που έδειξε με αυτούς τους εκπροσώπους της αυτές της ανθρώπινες αξίες που πολύ ωραία περιγράφεις, κατά την διάρκεια της περιπέτειας τους, την συλλογική προσπάθεια, την αλληλεγγύη, την γενναιότητα, το κουράγιο, την ελπίδα, την υπομονή, την θετική σκέψη,ανήκει το μέλλον.
  Φαντάζεσαι να είχαμε εκεί κλεισμένους για 70 μέρες 33 γλάστρες και μαϊντανούς από αυτούς που μας φυτρώνουν σε όλα τα κανάλια της ΤV.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. gyras
  XAxaxaxa ωραία η αντιπαραβολή gyra. Επιστροφή στο μέλλον λοιπόν έχεις δίκιο. Οι εργάτες της Χιλής, αλλά και οι εργάτες όλου του κόσμου δείχνουν το δρόμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γειά σου Σαββίνα, να διαδίδουμε τα μηνύματα ζωής καλή μου, αυτό πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Συμφωνώ και με την αντιπαραβολή σου με την πτώση των πύργων. ΚΑι γω αρνήθηκα να δω ελληνική ΤV δεν ξέρω πως κάλυψαν το θέμα, αλλά ούτε με νοιάζει. Σήμερα στο σχολείο έκανα μάθημα τη διάσωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή