Τι φέρνει ο νέος χρόνος στις θετικές επιστήμες



Η οικονομική κρίση φαίνεται να μην επηρεάζει αισθητά την πρόοδο των θετικών επιστημών και της βασικής έρευνας, ανά τον κόσμο. Τομείς όπως η φυσική των υψηλών ενεργειών, η βιολογία του DNA, η καταπολέμηση των ασθενειών, η κοσμολογία και η αστροβιολογία αναπτύσσονται ραγδαία, μεταβάλλοντας συνεχώς την εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για το πολύ μικρό και το πολύ μεγάλο. Πολλές ανακαλύψεις οφείλουν την πρόοδό τους στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συσκευών, παρατήρησης και ανίχνευσης. Σύντομα, στα επόμενα χρόνια θα δούμε τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τη σύντηξη ισοτόπων υδρογόνου που θα λύσει μελλοντικά το ενεργειακό πρόβλημα και θα μας λυτρώσει από την εξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα που παράγουν αέρια που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.
Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο συνεργάζονται καθημερινά και ενώνουν τις δυνάμεις τους και η συνεργασία αυτή γίνεται ευκολότερη με την εκπληκτική ανάπτυξη του διαδικτύου. Ταυτόχρονα βέβαια εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι έτοιμες να βάλουν σε εφαρμογή τις νέες ανακαλύψεις προσδοκώντας τεράστια κέρδη. Όμως, οι τεχνολογικές εφαρμογές μειώνουν τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή, επιτείνοντας το φαινόμενο της ανεργίας. Ταυτόχρονα στην Ασία και την Αφρική οι άνθρωποι πεθαίνουν σαν τις μύγες από την πείνα, την έλλειψη καθαρού νερού και τις απλές ασθένειες, αποδεικνύοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού και αποικιοκρατικού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας. Αλλά και πάλι, η κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, η βία γιγαντώνονται μέσα στο λεγόμενο προηγμένο κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μάλλον επιδεινώνει  τις ήδη κατακερματισμένες ανθρώπινες σχέσεις και δεν προσφέρει λύσεις ευτυχίας. Ο κόσμος των πιο κραυγαλέων αντιφάσεων.   
 Η χώρας μας πασχίζει με τα πενιχρά της μέσα να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι της έρευνας αν και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε εποχές οικονομικής κρίσης. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και είναι δικαιολογημένο. Αν όμως θέλουμε να αναπτύξουμε την βασική όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα και να τη χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό ανάπτυξης θα πρέπει η πολιτεία να την βοηθήσει έμπρακτα, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά.
Ας δούμε τι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος    
*Στην εικόνα βλέπετε τα δυνατά σχήματα του σύμπαντος 

Από την Ελευθεροτυπία
Τι φέρνει ο νέος χρόνος
Πλούσιο σε επιστημονικές προόδους και ανακαλύψεις εκτιμάται ότι θα είναι και το επερχόμενο 2011. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πεδία έρευνας αναμένεται να είναι τα εξής:
Επιταχυντής CERN: Θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα των κρίσιμων πειραμάτων του και δεν αποκλείονται ανακαλύψεις για το μποζόνιο του Χιγκς («σωματίδιο του Θεού») και για την αντι-ύλη (μερικοί ελπίζουν ακόμα και για την εύρεση ενδείξεων για έξτρα διαστάσεις), επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μιας Νέας Φυσικής.
Παραγωγή ενέργειας με σύντηξη μέσω λέιζερ: Αναμένεται για πρώτη φορά να συμβεί κάτι τέτοιο από την Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (National Ignition Facility-NIF) των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει ορόσημο στην έρευνα για μια νέα πηγή ενέργειας. Το NIF συγκεντρώνει τη συνδυασμένη ενέργεια 192 ακτίνων λέιζερ πάνω σε ένα μικροσκοπικό στόχο δευτέριου-τρίτιου. Ύστερα από τις επιτυχημένες δοκιμές του 2010, στόχος μέχρι το τέλος του 2011 είναι να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη «πρώτη ανάφλεξη», δηλαδή η παραγωγή περισσότερης ενέργειας από πυρηνική σύντηξη σε σχέση με αυτήν που απαιτείται αρχικά για την πυροδότηση των σχετικών αντιδράσεων.
Νέα όπλα κατά των ιών: Αντισώματα ευρέως φάσματος δράσης (bNAbs), που θα μπορούν να επιτίθενται σε μια σειρά στελεχών ιών, όπως του AIDS και της γρίπης.
Εμβόλιο κατά της ελονοσίας: Αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του 2011.
Νέοι εξωπλανήτες: Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», που κυνηγά αποκλειστικά πλανήτες, θα δημοσιοποιήσει τα νέα ευρήματά του τον Φεβρουάριο, πιθανότατα επιβεβαιώνοντας ότι οι «σούπερ-Γαίες» είναι συχνό φαινόμενο στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Νέα ώθηση αναμένεται στο συνεχώς ανερχόμενο πεδίο της αστροβιολογίας, που αναζητά ζωή στα άστρα.
Πυρετός στο διάστημα: Πέρα, όμως, από τους εξωπλανήτες, οι επιστήμονες θα έχουν με πολλά άλλα να ασχοληθούν στο διάστημα. Μεταξύ άλλων, το διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) πρόκειται να τεθεί τον Ιούλιο σε τροχιά επί ένα χρόνο γύρω από τον αστεροειδή Vesta (Εστία), το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών. Το νέο ρόβερ “Curiosity” (Περιέργεια) της NASA προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον φθινόπωρο, με προορισμό τον Άρη, όπου το ήδη υπάρχον ρόβερ “Opportunity” (Ευκαιρία) θα αναλάβει να ερευνήσει το γιγάντιο κρατήρα “Endurance” (Αντοχή). Εξάλλου, τον Νοέμβριο η Ρωσία σκοπεύει να εκτοξεύσει το νέο σκάφος της με προορισμό το δορυφόρο «Φόβο» του Άρη. Επίσης, εντός του 2011 η NASA προγραμματίζει την εκτόξευση της αποστολής “Juno” για το Δία, ενώ τον Μάρτιο θα φτάσει πλέον στον Ερμή και θα τεθεί σε τροχιά γύρω του το σκάφος “Messenger” (Αγγελιαφόρος), έπειτα από ταξίδι 6,5 ετών. Τέλος, ο στόλος των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, μετά από 30 χρόνια, πιθανότατα θα αποσυρθεί εντός του 2011 και το ρόλο τους για τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού προορίζονται να αναλάβουν το εμπορικό SpaceX (που έκανε δύο πετυχημένες πτήσεις μέσα στο 2010) και άλλα ιδιωτικά σκάφη.
Σκοτεινή ύλη: Αν όλα πάνε καλά, το διαστημικό λεωφορείο “Endeavour” θα μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό όργανο, το Μαγνητικό Φασματόμετρο Άλφα, έναν ανιχνευτή κοσμικών ακτίνων, ο οποίος θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει σωματίδια της «σκοτεινής ύλης» που πιθανώς παράγονται στο σύμπαν από συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας. Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα αναμένονται ως το τέλος του 2011.
Σκοτεινή ενέργεια: Θα την μελετήσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το «Dark Energy Survey», που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στη Χιλή τον επόμενο Οκτώβριο από το ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής Fermilab (το αντίστοιχο του CERN στις ΗΠΑ). Διαθέτοντας κάμερα 570 megapixel, θα καταγράψει την ταχύτητα 300 εκατομμυρίων γαλαξιών για να μετρήσει το ρυθμό της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.
Διεθνές Έτος Χημείας το 2011: Έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και την Unesco, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από το βραβείο Νομπέλ που πήρε η Μαρί Κιουρί το 1911 για την ανακάλυψη των στοιχείων του ραδίου και του πολωνίου. Επίσης, το 2011 η Διεθνής Ένωση Χημικών Εταιριών εορτάζει τα 100 «γενέθλια» από την ίδρυσή της. Ακόμα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο βρετανός επιστήμων Έρνεστ Ράδερφορντ παρουσίασε το ιστορικό θεωρητικό μοντέλο για τη σύσταση του ατόμου, καθώς επίσης εορτάζεται ένας αιώνας από την ανακάλυψη του φαινομένου της υπεραγωγιμότητας από τον Ολλανδό Χάϊκε Κάμερλινγκ Όνες, ο οποίος για αυτό το λόγο πήρε και το Νόμπελ Φυσικής το 1913.

δείτε και αυτό:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=375179&dt=28/12/2010

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος