ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

H Εποχή της Αρένας: Το νέο πλανητικό θέαμα


                                 
Η μαστόρισσα της γραφής Βασιλίκα Σαριλάκη συσχετίζει τους πριγκιπικούς γάμους με την οσιοποίηση του Πάπα. ( Leo)

                                    της Βασιλίκας Σαριλάκη*
     
από το blog Αριστερή Στρουθοκάμηλος
                                    
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι συγκυρίες δεν είναι τυχαίες; Μια μεγάλη μορφή της ψυχανάλυσης του 20ου αιώνα, ο Carl  Jung ονόμαζε το φαινόμενο αυτό «συγχρονικότητα» και μας καλούσε να μην αγνοούμε την μυστική ζωή των συμπτώσεων.. Καιρό τώρα λοιπόν, αναλογιζόμουν πόσο επίκαιρος γινόταν ξανά στις μέρες μας, ο Guy Debord και η παλιά, καυστική του κριτική για την κοινωνία του μαζικού θεάματος που τότε προσπαθούσε να συνδέσει με την "ασελγή"  εμπορευματοποίηση και την μαζική κουλτούρα, ενός κλασσικού όρου στις συζητήσεις διανοουμένων της μεταπολίτευσης..

Σήμερα, που καμιά αμφιβολία δεν τρέφουμε πλέον για το μαζικό «πλανητικό θέαμα», τους τηλεοπτικούς πολτούς υποπροϊόντων, εκδιδομένων μαζικά σε φασόν στον πλανήτη, με τεράστια κέρδη για τις μητρικές εταιρείες που «εκπολιτίζουν» με Taganika Idols και διάφορα freak shows τις χώρες-πλέμπα σαν κι εμάς, ( χώρες που έφτυσαν προ πολλού οποιαδήποτε παράδοση και τέχνη μη μεταφραζόμενη σε μετοχές), έ ναι, ζούμε στην εποχή της «Διασκέδασης μέχρι θανάτου» του Neil Postman!


Δύο πρόσφατα γεγονότα ήρθαν να το επιβεβαιώσουν. Ο πλανητικά αναμεταδοθείς βασιλικός βρετανικός γάμος κι η οσιοποίηση του πάπα Παύλου του Β΄ με τιμές αρένας στην Ρώμη για την οποία επίσης συνέρρευσαν εκατομύρια πιστοί-τουρίστες..
Βλέποντας την υστερική ταύτιση τόσων ανθρώπων με τον βασιλικό γάμο και την μανία των απανταχού γης καναλιών να αναμεταδώσουν και την τελευταία ηλίθια λεπτομέρεια, όπως το ότι οι διοργανωτές έδωσαν αντιηλιακά στους κάμεραμαν να μην μαυρίσουν ή ότι έδωσαν χάπια στα βασιλικά άλογα να μην χέσουν ξαφνικά σάστισα. Βλέποντας πιτσιρίκες και μεγάλες να ολοφύρονται με τιάρες στα κεφάλια, σαν να παντρεύονται οι ίδιες, ξιπασμένες πριγκίπισσες με κοκορόφτερα καπέλα και τόσα άλλα 
αναρωτήθηκα ειλικρινά: Μα σε ποιόν αιώνα ζω; Τον 17ο; 18ο;

Καρικατούρες ανθρώπων, γελοίες πόζες, αιμομιξίες, δικτάτορες καλεσμένοι, σε μια τελετή που κόστισε 23 εκ. δολάρια στους φορολογούμ
ενους ενώ οι αντιμοναρχικές ενώσεις κατηγορούν την ζάμπλουτη βασίλισσα Ελισάβετ , μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, ότι η βασιλεία της κοστίζει πάνω από 260 εκ δολάρια τον χρόνο στους Βρετανούς. Η δε βασιλική οικογένεια έχει δικά της μεταλλεία, επιχειρήσεις, εδαφικές εκτάσεις μια αμύθητη περιουσία. Οι άνθρωποι αυτοί, Καμίλες και Κάρολοι ζουν εκτός πραγματικότητας προσβάλλοντας την έννοια της Δημοκρατίας, σε μια χώρα υποτίθεται αναπτυγμένη. Μα γιατί κανένας δεν μιλάει;


Η επαίσχυντη ελληνική τηλεοπτική δημοσιογραφία , φυσικά δεν αναφέρθηκε καν στις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις που έγιναν, αναμεταδίδει επαναληπτικά σε επίπεδο μεσημεριανού το γεγονός, χωρίς κανένα πολιτικό σχόλιο, σε αντίθεση με κανάλια που θεωρούνται φερέφωνα του αμερικανικού πενταγώνου όπως το cnn που παρουσίασε συνέντευξη μιας ακαδημαϊκού, μέλους του αντιβασιλικού κινήματος.
Από την άλλη διαβάζω: «Τελετή οσιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', γίνεται σήμερα, έξι χρόνια από τον θάνατό του. Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ θα παρευρεθούν μέλη 87 επίσημων αποστολών, και ανάμεσά τους ηγέτες 16 χωρών. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση πτήσεως σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης. 
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν στην Ρώμη για να παρακολουθήσουν την τελετή. Τα καταστήματα τουριστικών ειδών ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, χάρη στα μπλουζάκια, τα μολύβια, τις κούπες, και δεκάδες άλλα αντικείμενα με τυπωμένη την φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Παράλληλα, κινήθηκε και η αγορά των σουβενίρ «μαϊμού»: Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε κατασχέσεις πέντε εκατομμυρίων αναμνηστικών αντικειμένων, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.»
Δηλαδή μια νέα ρωμαϊκή- αρένα με συνοδεία 16 ηγετών που πάνε να συμμετέχουν στην «..αγιοποίηση» με την εποπτεία του αυτοκράτορα Μπερλουσκόνι , κατηγορούμενου για συμμετοχή σε πορνεία και παιδεραστία, που συνεχίζει να διοικεί, παρόλο το διεθνές κράξιμο και τις αποκαλύψεις των wikileaks για το πόσο τον φτύνουν οι Αμερικανοί σε έγγραφα του Πενταγώνου! Αβε Χίτλερ! Το φάντασμα ενός νέου ρωμαϊκού τύπου φασισμού πλανιέται στην Ευρώπη! Κάνω λάθος;


*
 η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι τεχνοκριτικός και δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου