Ένα άλλο μεσοπρόθεσμο είναι εφικτό



Χωρίς περιστροφές. Η χώρα χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Όχι απλά γιατί το επιβάλλουν οι δανειστές της, αλλά γιατί το έχει ανάγκη προκειμένου να περιορίσει τα ελλείμματα, να υφάνει ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάμων, να περιορίσει την ανεργία, να βρει μια αναπτυξιακή διέξοδο, να παράγει πλούτο για όλους.

Το μεσοπρόθεσμο που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι κακό και άδικο και δίκαια συναντά την σχεδόν καθολική άρνηση. Το οριζόντιο κούρεμα μισθών και συντάξεων, οι κεφαλικοί φόροι, η αύξηση των έμμεσων φόρων δεν είναι μόνο άδικα μέτρα είναι και αναποτελεσματικά. Είναι μέτρα που συναντούν ισχυρές αντιστάσεις, αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, δημιουργούν κλίμα ζόφου και απελπισίας και κυρίως αφαιρούν από την κυβέρνηση την όποια πολιτική νομιμοποίηση έχει. Η ανοχή του λαού προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόσο απλόχερα της δόθηκε για να υλοποιήσει το μνημόνιο, τώρα αίρεται δραματικά. Ακόμα και το προτεινόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υλοποιηθεί από μια παραπαίουσα, φοβική και σπαρασσόμενη  κυβέρνηση.
Το πολιτικό σύστημα, είτε ως συμπολίτευση, είτε ως αντιπολίτευση, προκειμένου να περισώσει το κομματικό και πελατειακό του κράτος, ακόμα και την ύστατη στιγμή, δεν διστάζει να  παίζει με την καταστροφή της χώρας και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αρνείται καθαρά να μειώσει τη φοροδιαφυγή, να σταματήσει την αιμορραγία της υποστήριξης των ευγενών ταμείων, να ξηλώσει τις εστίες διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αρνείται να καταργήσει άχρηστες ΔΕΚΟ, κρατικές υπηρεσίες και επιτροπές, που το ίδιο το σύστημα, δημιούργησε προκειμένου να εξυπηρετεί τους πελάτες του.  Αρνείται να περιορίσει τη σπατάλη στην υγεία, στην εθνική άμυνα, στους Δήμους, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των συναλλασσόμενων με αυτό προμηθευτών. Αντί αυτών συνεχίζει να βάζει εμπόδια παντός είδους στην υγιή επιχειρηματικότητα. Εδώ και 30 χρόνια συνεχίζει αδιάλειπτα το σαμποτάζ στη βιομηχανική ανάπτυξη, την επιστημονική έρευνα, και τη σύγχρονη (βιολογική) γεωργία, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των εργολάβων, των ραντιέριδων και των κομπραδόρων. Αν κάτι έχει ανάγκη η χώρα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Γι’ αυτό και αρνήθηκε και θα συνεχίσει να αρνείται να υλοποιήσει όσα θετικά επέβαλε το μνημόνιο, όπως την απελευθέρωση των επενδύσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Αντίθετα σπεύδει να προωθήσει την υπερφορολόγηση και το στράγγισμα της αγοράς, να βαθύνει την ύφεση, διασώζοντας τη νομενκλατούρα του.
Με τόσο χρήμα που έχει δραπετεύσει και δραπετεύει καθημερινά από τη χώρα είναι βάσιμη πια η υποψία ότι κάποιοι οδηγούν τη χώρα εκτός Ευρώ, προκειμένου την επ’ αύριο να την αγοράσουν, μαζί με το λαό της.
Η Αριστερά, κατώτερη των περιστάσεων, δεν βλέπει το παιχνίδι που παίζεται και επιμένει σε ένα στείρο αντιμνημονιακό καταγγελτισμό χαϊδεύοντας τα αυτιά του πόπολου και αναμένοντας την ψήφο του. Το μόνο που απασχολεί τις ηγεσίες της είναι η επανεκλογή στη βουλή. Το θέμα δεν είναι να καταψηφίσει το συγκεκριμένο μεσοπρόθεσμο μαζί με εξέχοντα μέλη του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά. Το θέμα είναι να προτείνει και να διαπραγματευτεί ένα άλλο μεσοπρόθεσμο   πρόγραμμα που θα επιβάλλει αφενός μεν μια δίκαιη και αριστερή λιτότητα, αλλά ταυτόχρονα θα προσελκύει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και θα ενθαρρύνει  την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα, πάντοτε μέσα στα πλαίσια κανόνων. Η θεώρηση του διεφθαρμένου κράτους ως αναπτυξιακής λοκομοτίβας έχει αποτύχει, είναι αυτή ακριβώς που μας έφερε εδώ. Οι μαφιόζικες κρατικές δομές δεν θα εξυγιανθούν με πολιτικές αποφάσεις. Θα ατροφήσουν και θα πεθάνουν όταν ακριβώς χάσουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν αυτές την οικονομία της χώρας. 
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε θα περίμενε κανείς ότι οι ηγέτες της κοινοβουλευτικής Αριστεράς θα είχαν εγκατασταθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού αναζητώντας λύσεις μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να σώσουν την εργατική τάξη που πρώτα και πάνω απ’ όλους κινδυνεύει. Αντίθετα τους βλέπει στο μετερίζι του αρνητισμού, λες και πρόκειται για αθώους ιδεολογικούς διαξιφισμούς, λες και η πτώση δεν τους αφορά. Το κίνημα των «αγανακτισμένων» δεν τους έμαθε τίποτα, αντίθετα τους έφτιαξε τη διάθεση να το καπελώσουν. Η παραδοσιακή Αριστερά δεν έχει λύσεις γιατί είναι μέρος του πολιτικού συστήματος και βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά του. Γιατί έχει συνδέσει τα συμφέροντά της με το κρατικιστικό μοντέλο που πεθαίνει.
Νομίζω, πως μια μεικτή κυβέρνηση τεχνοκρατών και πολιτικών παραγόντων, με ένα άλλο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και σε συνεργασία με τους δανειστές μας και την ΕΕ είναι η μόνη ελπίδα για να αποκτήσει η υπόθεση ενδιαφέρον. Αλλιώς ….. 

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Γιώργος Τουρλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι θα προσφερει η απελευθερωση των ταξι[π.χ] ? ποιος ''υγιης επιχειρηματιας'' απο το εξωτ. θα επενδυσει σε μια χρεωκοπημενη χωρα παιρνοντας τοσο ρισκο? μονο μαφιοζοι, η Λεττονια μας δειχνει το δρομο. Σε τετοιους καιρους μονο δημ.επενδυσεις φερνουν πολλ/κο κερδος. Χρειαζομαστε λοιπον επενδυτικο ευρ. ομολογο,φορο τομπιν και επιλεκτικο κουρεμα. Α! και αλλαγη συσχετισμων στην Ε.Ε. γιατι ο οικονομισμος περισσεψε, ολα ειναι πολιτικες αποφασεις οπως ας πουμε ο ελεγχος της ΕΚΤ απο το εκλεγμενο ευρωκοινοβουλιο μιας ομοσπονδιακης Ευρωπης.Τα βασικα και δικαιωμενα δηλαδη της ανανεωτικης αριστερας. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. mike διαφωνώ. Δες εδώ http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231113460
    Και βέβαια υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες αρκεί να ακυρωθούν οι κρατικές μαφίες. Πχ τουρισμός, μεταφορές, υγεία, ενέργεια.Αυτό το κράτος είναι που γεννά και θρέφει τις μαφίες.
    Η αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ είναι εφικτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι θα προσέφερε η απελευθέρωση των taxi?
    Η άδεια πουλιόταν 180-200 χιλ προ κρίσης. Μαύρα σαν το κατράμι! Αν αντί να πουλήσει ο (επίδοξος) ταξιτζής το προικώο σπίτι για να μπορεί να βγάζει μεροκάματο, είχε την άδεια για 1 ευρώ, ένα από τα δύο θα συνέβαινε:
    α. Θα είχε ο άνθρωπος 10 με 20 χιλιάρικα το χρόνο, μέρος των οποίων θα πήγαινε στην αγορά. Μπορεί και να αγόραζε ευρωομόλογα.
    β. Μέρος (ή και το σύνολο) των 10 με 20 χιλ που θα ήταν διαθέσιμα θα περνούσε στον καταναλωτή. Έτσι, θα μπορούσες να πας πιο φτηνά στο χρηματιστή σου να αγοράσεις ευρωομόλογα.

    Σε κάθε περίπτωση θα ερχόταν στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1.αν λυνοταν το πρβλ. της οικον. με τους ταριφες θα ηταν ευκολο, συγνωμη, αυτο με τα ευρωομολογα ειναι λιγο αστειο.2. το πιο εφικτο απ'ολα ειναι η αλλαγη συσχ/μων ΛΕΟ που θα γινει σε 2 χρονια, εδω [ελπιζω] να ειμαστε. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το παράδειγμα με το Ταxi είναι ενδεικτικό mike. 200000 στη μαύρη και στο βρωμερό κύκλωμα των αδειούχων, σε αντίθεση με τα 10 χιλιάρικα για να αγοράσει ένα όχημα και εργασία για να ζήσει κάποιος την οικογένειά του. Και ερωομόλογα αγοράζει και στην κατανάλωση τα ρίχνει και στην τράπεζα τα βάζει και τέλος πάντων δουλεύει. Καμιά αλλαγή συσχετισμών δεν θα γίνει αν το πολιτικό σύστημα κρατά τα κλειδιά της οικονομίας. Πρόκειται για τις τελευταίες ημέρες του υπαρκτού ελληνικού "δημοκρατικού" σοσιαλισμού. Καταρρέει(;) 23 χρόνια μετά τον σοβιετικό.

    Γειά σου Μάνο thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευρωπαικων συσχ/μων εννοω. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έκκληση από τους μηχανικούς της κοινής λογικής

    Συγχαρητηρια, ειναι απο τις πολυ λιγες νηφαλιες αναρτησεις που διαφερουν απο τις εκκλησεις διαφορων αριστεριζοντων "διανοουμενων" με η χωρις εισαγωγικα σε επιπεδο lifesyle!

    Το προβλημα ειναι οτι οι ελληνες εχουν κοντη μνημη, και ετσι οι πληρωμενοι απο την εξουσια διανουμενοι "φτυνουν εκει που πριν εγλυφαν"

    Λυπάμαι, αλλά η συζήτηση είναι τόσο θεωρητική που θα αναγκασθώ να το αναρτήσω πάλι.

    Εξ' άλλου, η επανάληψις είναι μητηρ πάσης μαθήσεως.

    Απαντήστε λοιπόν στις εξής αφελείς ερωτήσεις και αφήστε τα xls και τα γραφήματα διάρθρωσης του χρέους:

    α.Δεν υπάρχουν συσσωρεμένα χρήματα από απατριδες βαλκανικού τύπου Έλληνες καπιταλιστές, λαθρεμπορους, μεγαλο-μιζαδορους, όσο ψηλά κι να βρίσκονται;
    β. Τι έχει γίνει για να βρεθεί μέρος των χρημάτων αυτών, να φορολογηθεί, είτε να εισαχθεί με κάποιο φόρο νομιμοποίησης για επενδύσεις στη χώρα η αγορά ελληνικών ομολόγων;
    γ. Γιατί επί 6 + 1 έτη το ΠΔΕ είναι στάσιμο (ξεπληρώνοντας τα ολυμπιακά έργα κατά προτεραιότητα με μεγάλες μίζες) ;
    δ. Γιατί δεν δίνονται κίνητρα να φύγουν -κυρίως από την Αθήνα - σε 2 έτη 200.000 οικογένειες που κατέχουν γη -κατά προτεραιότητα- και να πάνε στα χωριά τους για αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία;
    ε. Επί τόσα έτη με τόσους PhD-δες γιατί δεν έχουν γίνει αγγλόφωνα και γαλλόφωνα πανεπιστήμια (ως παραρτήματα των ήδη υπαρχόντων) και πολυτεχνεία, για να σπουδάσουν φοιτητές από τον αναπτυσσόμενο και όχι μόνον κόσμο ;
    στ. τι γίνεται με την φοροδιαφυγή, η οποία έκανε εύπορους το 1/3 των Ελλήνων και πτωχυνε οριστικά(;)το ελληνικό κράτος;
    ζ.τι θα γίνει με την 7-ετη εως 10-ετη περίοδο σπουδών μετά το λύκειο, του 70% των αποφοίτων του;
    η. τι θα γίνει με τους μετανάστες αδέλφια μας. Να πάμε εμείς Πακιστάν ; (Αν έχει καμιά όμορφη ξαδέλφη η μακαρίτισσα η Μπουτο δεν έχω αντίρρηση) .....
    θ....
    ι....

    Υ.Γ.
    Αλλες αποριες αφελους αριστερου πολιτη:
    1.H μεγάλη απορία μου είναι πώς δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί το "μέλλον " του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα παιδί που γράφτηκε στην ΚΝΕ το 1989 (όταν κατέρρεαν τα καθεστώτα και οι πρακτικές του υπαρκτού "προντουκτιβίστικου‘’ σοσιαλισμού με αυταρχικές δομές και ολιγομελή γραφειοκρατία με βίλλες και άλλα προνόμια αντίστοιχα των διευθυντικών στελεχών υπερεθνικών καπιταλιστικών εταιρειών (τι νέος ήταν;).

    2.Μήπως τελικά ο ΣΥΝ είναι το αρνητικό είδωλο του ΚΚΕ (εφόσον η πλειοψηφία αποτελείται από ΚΚΕ-γενή "στελέχη", απλώς διότι οι προερχόμενοι από το ΚΚΕεσ είναι -πλέον- λίγοι και δεν είναι οργανωτικά σταχανοβίτες ;

    3. Η πολιτική αισθητική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει άρδην (βρωμάει ΚΚΕ και τροσκισμό) σε σημαντικό τμήμα σκεπτόμενων πολιτών που υποστηρίζει τον ΣΥΝ (επιστημόνων, διανοουμένων, καλλιτεχνών κ.λ.π.)

    4. Και ο αριστερος νεποτισμος λ.χ. η κορη του Κουβελη θα εκλεγοταν στον Δ.Α.(Δημο Αθηναιων) αν λεγοταν Φωτοβελη;

    5. Οι αναγκαιες συνθηκες για την υλοποιηση του αιτηματος του αρθρου "Ένα άλλο μεσοπρόθεσμο είναι εφικτό" ειναι:
    α.να παραιτηθουν απαντα τα "στελεχη" του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και να εκλεγει νεα συλλογικη ηγεσια.
    β.να εγγραφουν 100.000 νεα "αριστερα" μελη στην ΔΗΜΑΡ απο το ΠΑΣΟΚ και να εκλεγει νεα ηγεσια.
    γ. να παραιτηθει η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και να εκλεχθει Γ.Γ. η Λιανα Κανελλη.

    Αριστερος Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. AAΦ
    τι θες να σου απαντήσω; συμφωνώ και επαυξάνω, λες την αλήθεια και την πραγματικότητα. Μόνο επειδή οι προϋποθέσεις που θέτεις είναι αδύνατες, είναι αδύνατο η αριστερά να αποτελέσει λύση του προβλήματος.
    Στη χώρα μας όλοι όσοι ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα είναι υπερβολικά ράθυμοι και ταυτόχρονα υπερβολικά λίγοι για να φτιάξουν κάτι σοβαρό και με διάρκεια. Όλα είναι πρόχειρα και όλοι αρκούνται στην καταγγελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @leo
    Οι παρατηρησεις μου δεν αφορουν μονον την αριστερα. Αυτες οι προυποθεσεις αφορουν στην καινουργια κατασκευη πολιτικου συστηματος με νεο συνταγμα με απλη αναλογικη, δημοψηφισματα για κρισιμες αποφασεις, κ.λ.π. και οχι ανακυκλωση παλαιων υλικων της δεξιας, του κεντρου και της αριστερας επι 40 ετη, με συγκολλητικη υλη συνδικαλιστες, αργομισθους ΔΥ, "φωστηρες" απο την εσπερια η ημεδαπους καθηγηταδες πανεπιστημιου,πολλοι με αμφιβολα προσοντα και ευφυια και ελαχιστο ηθος,οπως τους βλεπει εις ανθυπο-λογιος ελευθερος επαγγε-λματιας ΕΜΠ(Αλογοσκουφης, Κοντοπυρακης, Προκ. Παυλοπουλος,Παπακωνσταντινου,Βαρουφακης,Μυταρακης,....) και αλλους επιτηδειους,, λαμογια, υπο-λαμογια και ανθυπο-λαμογια πρωην Ρηγαδες και Β' Πανελλαδικαριους, πρωην Κνιτες, κλπ)που γραφουν αναλυσεις-παπαριες τι ς περισσοτερες φορες, λ.χ. για το χρεος, οταν η απαιτουμενη γνωση ειναι ο ανατοκισμος του Η. Ντζιωρα της Ε' γυμνασιου.

    Το λαικο αιτημαστην ελλαδα ειναι συνταξη στα 60, αντε στα 65. Αυτοι γιατι δεν συνταξιοδοτουνται απο την πολιτικη; H γενια του 114 ειναι 70ρηδες. Ηδη Φ. Κουβελης ειναι 63 ετων και εγω σε 5 ετη θα παρω συνταξη. Ενταξει ως νεστορες θα συμβουλευουν τους χαζους μικροτερες. Αλλα οχι οπως ο γιος του Μιχ. Κυρκου.
    Τους καλω να φυγουν πριν τους παρουν με τα γιουρτια (ελληνικα ομως). Και οπως γραφει ο Κ.Καβαφης απο ψηλα, λιγο αξιοπρεπεια κατα την αναχωρηση.

    Απολείπειν ο θεός Aντώνιον

    Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
    αόρατος θίασος να περνά
    με μουσικές εξαίσιες, με φωνές—
    την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
    που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
    που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει.
    Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν
    ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
    μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
    πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
    κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι
    με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
    ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
    τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
    κι αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις.

    Κωνσταντινος Καβαφης

    (Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

    Αριστερος Αφωτιστος Φιλλελην (4 ετη +φετος για συνταξη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε αφωτιστε εχεις μια εμμονη με τον Κουβελη.Τοσα χρονια στην αριστερα κανεις αλλος δεν σου εκανε κλικ? Η μηπως ειναι το καινουργιο κολπο τωρα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς Κουβεληφυλακα ΜΙΚΕ. Επαναλαμβανω

    "Οι παρατηρησεις μου δεν αφορουν μονον την αριστερα. Αυτες οι προυποθεσεις αφορουν στην καινουργια κατασκευη πολιτικου συστηματος με νεο συνταγμα με απλη αναλογικη, δημοψηφισματα για κρισιμες αποφασεις, κ.λ.π. και οχι ανακυκλωση παλαιων υλικων της δεξιας, του κεντρου και της αριστερας επι 40 ετη, με συγκολλητικη υλη συνδικαλιστες, αργομισθους ΔΥ, "φωστηρες" απο την εσπερια η ημεδαπους καθηγηταδες πανεπιστημιου,πολλοι με αμφιβολα προσοντα και ευφυια και ελαχιστο ηθος,οπως τους βλεπει εις ανθυπο-λογιος ελευθερος επαγγε-λματιας ΕΜΠ(Αλογοσκουφης, Κοντοπυρακης, Προκ. Παυλοπουλος,Παπακωνσταντινου,Βαρουφακης,Μυταρακης,....) και αλλους επιτηδειους,, λαμογια, υπο-λαμογια και ανθυπο-λαμογια πρωην Ρηγαδες και Β' Πανελλαδικαριους, πρωην Κνιτες, κλπ)που γραφουν αναλυσεις-παπαριες τι ς περισσοτερες φορες,."
    ...."Το λαικο αιτημα στην ελλαδα ειναι συνταξη στα 60, αντε στα 65. Αυτοι γιατι δεν συνταξιοδοτουνται απο την πολιτικη; H γενια του 114 ειναι 70ρηδες. Ηδη Φ. Κουβελης ειναι 63 ετων και εγω σε 5 ετη θα παρω συνταξη. Ενταξει ως νεστορες θα συμβουλευουν τους χαζους μικροτερους. Αλλα οχι οπως ο γιος του Μιχ. Κυρκου. " ΑΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτρεψτε μου να διευρυνω την συνειδηση μας αναρτωντας σχολια απο φιλο του ΑΑΦ

    χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνεχίζεις να παραμένεις ένας Πολίτης
    και όχι υπήκοος.

    Προβληματίζομαι και εγώ πολύ πάνω στη σημερινή κατάσταση, στα αίτια
    και κυρίως στις πιθανές λύσεις για την άρση των προβλημάτων.
    Ζητώντας προκαταβολικά συγνώμμη για το σχετικά μακροσκελές, σου
    παραθέτω (κυρίως για τους φίλους σου παραλήπτες) κάποιες σκέψεις μου
    πάνω στη τωρινή κατάσταση.
    ===
    Παρακολουθώντας χθές τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ
    ένοιωσα βαθειά απογοήτευση, γιατί αυτοί που υποτίθεται μας εκπροσωπούν
    ουσιαστικά είναι απλοί χειροκροτητές των αρχηγών τους (σε ο,τι αφορά
    τις ομιλίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες) ενώ επίσης εντύπωση μου έκανε
    ένα σημείο του λόγου της γγ του ΚΚΕ που αναγόρευε ουσιαστικά το κόμμα
    της σε «λυδία λίθο» της «ριζοσπαστικοποίησης» των πολιτών.

    Νοιώθω ότι στη χώρα μας υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι στη πολιτική
    ζωή της χώρας μας:
    1. Αυτός ο κόσμος των πολιτών που δέν μετέχει ως «στέλεχος» στους
    υπάρχοντες μηχανισμούς της πολιτικής ζωής (Βλέπε κόμματα,
    συνδικαλιστικές παρατάξεις), και αποτελεί και τη συντριπτική
    πλειοψηφία των πολιτών.
    2. Ενας ολιγάριθμος αριθμός πολιτών που μετέχει ως «στέλεχος» στους
    υπάρχοντες μηχανισμούς.

    Η κατηγορία (2) μετέχει με κύριο γνώμονα το ατομικό της συμφέρον και
    συνιστά το διευρυμένο κομμάτι της Ελληνικής «νομενκλατούρας» που μπήκε
    στην εξουσία μετά τη μεταπολίτευση του 1974.

    Χαρακτηριστικό της Ελληνικής νομενκλατούρας είναι η παντελής απουσία
    πρωτύπων ιδεών, καθώς και λόγου που να εμπνέει τους υπόλοιπους πολίτες.
    Ουσιαστικά είναι διαχειρίστρια/μεσάζοντας των «εισροών» από τα υπερεθνικά
    κέντρα (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ κ.α.).

    Οι σκέψεις που έκανα είναι οι εξής:

    1. Από όλο το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, είναι πρακτικά
    αδύνατον να υπάρξουν νέες προτάσεις, και ιδέες για άλλη πορεία της χώρας.

    2. Καλούνται επομένως όσοι τέθηκαν (εκόντες, άκοντες) εκτός της
    νομενκλατούρας να αναλάβουν αυτοί τις πρωτοβουλίες για μιά αλλαγή που
    θα εκφράζει τις επιθυμίες των συμπολιτών μας.

    Το πρόβλημα που μπαίνει επομένως είναι διπλό:
    α. Η τοποθέτηση των στόχων μιάς τέτοιας πρωτοβουλίας.
    β. Η τοποθέτηση των διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων.

    Πιστεύω ότι το «πυρηνικό πρόβλημα» της χώρας μας είναι ένα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επιτρεψτε μου να διευρυνω την συνειδηση μας αναρτωντας σχολια απο φιλο του ΑΑΦ-2
    Η έλλειψη Δημοκρατίας

    Για να γίνω συγκεκριμένος:
    Δέν υπάρχει Δημοκρατία στη χώρα μας, γιατί παραβιάζονται τα τρία
    γνωρίσματά της: (3Ι)
    Ισηγορία
    Ισονομία
    Ισοκρατία
    Επιγραμματικά:

    1. Παραβιάζεται η ισηγορία γιατί ο κάθε πολίτης δέν έχει ίσο χρόνο δημόσιου
    λόγου για τα δημόσια πράγματα της χώρας μας. (Οι δημοσιογράφοι--υπάλληλοι
    είτε των κρατικών είτε των ιδιωτικών ΜΜΕ έχουν άπειρο χρόνο λόγου σε
    αντίθεση με τους «απλούς» πολίτες).

    2. Παραβιάζεται η ισονομία, όταν υφίστανται σκανδαλώδεις νόμοι όπως αυτός
    της βουλευτικής ασυλίας.

    3. Τέλος παραβιάζεται η ισοκρατία (ίσο βάρος ψήφου στις αποφάσεις για τα
    δημόσια πράγματα) όταν το Σύνταγμα δίνει νομοθετική εξουσία μόνο στους
    βουλευτές και δέν επιτρέπει στους πολίτες ούτε να εισηγηθούν νόμους ούτε
    να ακυρώσουν νόμους της Βουλής μέσω Δημοψηφισμάτων.

    Η εγκαθίδρυση λοιπόν καθεστώτος Δημοκρατίας μας θεωρώ ότι είναι
    το μείζον καθήκον όλων εκείνων που αποστρέφονται τη σημερινή κατάσταση
    που έχει περιέλθει η χώρα μας.

    Η εγκαθίδρυση του καθεστώτος της Δημοκρατίας θα γίνει με την αλλαγή
    του υπάρχοντος Συντάγματος μέσω συντακτικής εθνοσυνέλευσης, στήν οποία
    θα μετέχουν όλοι οι Ελληνες Πολίτες. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα πολύ
    εύκολα χρησιμοποιώντας τη διαδραστική λειτουργία του διαδικτύου.

    Εχουμε άλλωστε πρόσφατο παράδειμα αυτό της Ισλανδίας όπου εκεί συντάσσεται
    και ολοκληρώνεται σύντομα νέο Σύνταγμα από συντακτική εθνοσυνέλευση που
    επιλέχθηκε από αρχικό δείγμα κληρωθέντων 1300 πολιτών με ταυτόχρονη
    διαδικτυακή διαβούλευση όλων των Πολιτών της.

    Επειδή το υπάρχον Ελληνικό Σύνταγμα δέν αναγνωρίζει θεσμικά καμμία
    πρωτοβουλία πολιτών εκτός από αυτές των εκλεγμένων κοινοβουλευτικών
    εκπροσώπων, απομένει η μόνη λύση να διατυπωθεί το αίτημα της συντακτικής
    εθνοσυνέλευσης εντελώς συγκεκριμένα, με τήν υπογραφή ενός μεγάλου μέρους
    πολιτών (το επιθυμητό θα ήταν > 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς
    καταλόγους πολιτών) το οποίο θα κατατεθεί επίσημα (μέσω Δικαστικού
    επιμελητή) σε όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Νομοθετική, εκτελεστική,
    Δικαστική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτρεψτε μου να διευρυνω την συνειδηση μας αναρτωντας σχολια απο φιλο του ΑΑΦ-3

    Σημειώνω ότι το πρόβλημα της Δημοκρατίας δέν είναι Ελληνικό μόνο. Με
    εξαίρεση την Ελβετική Ομοσπονδία, τα υπόλοιπα κράτη της υφηλίου έχουν
    καθεστώτα είτε ολιγαρχικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, είτε απλά
    ολιγαρχικά, δικτατορικά.

    Η χώρα μας που βρέθηκε στο στόχαστρο των σύγχρονων παγκοσμιοποιητών μέσα
    στην ατυχία της έχει δυνητικά και ένα προνόμιο:
    Να αποτινάξει σχετικά εύκολα[*] τα δεσμά που τής είχαν επιβληθεί από το
    τέλος του Β! Παγκοσμίου πολέμου, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς Δημοκρατίας
    που να αποτελεί πρότυπο για την οικουμένη.

    Αυτό βέβαια αποτελεί ευχή και προσωπική μου επιθυμία. Ισως όμως να αποτελεί
    και ένα υπολανθάνοντα στόχο όλων εκείνων των συμπολιτών μας που αφού
    αποφάσισαν να απεγκλωβιστούν από τα παραδοσιακά τους πολιτικά δεσμά
    (κόμματα, συνδικάτα) διεκδικούν αυτοπροσώπως τήν ιδιότητά τους ως ΠΟΛΙΤΗ
    από ένα πολιτικό σύστημα που τους είχε καταδικάσει σε υπηκόους.

    [*] Το «σχετικά εύκολα» συνάγεται από το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί της
    «προστάτες» (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο) βρίσκονται σε διαρκή παρακμιακή πορεία.

    ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
    [1] Ισλανδία, Συντακτική εθνοσυνέλευση.
    Ενδιαφέρον άρθρο της «Καθημερινής» για το πώς οι Ισλανδοί πολίτες
    συνδιαμορφώνουν το νέο τους Σύνταγμα.
    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_10/06/2011_394294
    ΣΧΟΛΙΟ:
    Μήπως κάτι παρόμοιο θα πρέπει να συμβεί και στη χώρα μας;
    [2] Μιά ενδιαφέρουσα άποψη:
    «Η αναγκαιότητα Νέου Συντάγματος ως θεσμικης αμυνας του Λαου και
    η θέσπισή του χωρις βίαιη Επανάσταση».
    http://antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/2745-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82.html
    ΣΧΟΛΙΟ:
    Ενδιαφέρουσα και η αναφορά στην Ισλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    Αφωτίστου Φιλέλληνος,
    (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )
    Αποσπασμα. Αφιερωμενο εξαιρετικα στους φιλους της Ανανεωτικης Αριστερας που απο την πιεση εχασαν και το χιουμορ τους.

    .....................................
    Ήδη από το 2010, άρχισαν εκδηλώσεις οργής προς τους πρώην ευεργέτες του ελληνικού λαού, δηλ. τους βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λ.π., οι οποίοι διόριζαν ασυστόλως, τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90, επιλεκτικότερα την δεκαετία του 2000, αρκούμενοι σε κάθε είδους ικανοποίηση “κοινωνικών αιτημάτων” (σεμινάρια κατάρτισης, stage, μεταθέσεις στρατιωτών, κ.λ.π.). Όλα ξεκίνησαν με το συμβολικά ιπτάμενο παπούτσι τη ΔΕΘ, το “ντου” στη Βουλή, κράξιμο σε δεκάδες βουλευτές σε δημόσιους χώρους, προπηλακισμός του Προέδρου της ΓΣΣΕ. Επί δικαίων και αδίκων, ως προβοκάτσια ή γνήσια έκφραση, η σωματική και η λεκτική βία, καθώς και η απειλή τους έχουν εγκατασταθεί στην καθημερινότητα της πολιτικής ζωής της χώρας. Η κατάσταση πλέον αρχίζει να ξεφεύγει κάθε ορίου.

    Ο λαός υπό το βάρος των προσθέτων μέτρων (φόρος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, φόρος κατοχής οικίας, φόρος αναψυκτικών,…, μη χορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία χαπιών Viagra, Levitra και Cialis κατά της στυτικής δυσλειτουργίας προξενηθείσας εκ καταθλίψεως λόγω των οικονομικών μέτρων, κ.λ.π. ) αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο ΙΚΑ, στα νοσοκομεία, κ.λ.π., ξεσπά κάθε φορά που βλέπει μπροστά του κρατικό λειτουργό.

    Καθημερινά, καταγράφονται περιστατικά με φραστικές κυρίως επιθέσεις σε υπουργούς και βουλευτές, που βρέθηκαν σε κάποια ταβέρνα και δέχτηκαν στην καλύτερη περίπτωση την έντονη κριτική των θαμώνων και την απαίτηση να αποχωρήσουν από τον χώρο και στην χειρότερη απειλές, γιαουρτώματα και ξυλοδαρμούς.

    Τον Απρίλιο του 2013, λόγω των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί βουλευτές που στήριζαν –ακόμα- την κυβέρνηση διαχείρισης του εθνικού χρέους (με τους δύο πρώην συγκάτοικους φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και σε σχετική ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας ( μομφής) η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    Αφωτίστου Φιλέλληνος,

    Αποσπασμα(συνεχεια)

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2013.

    Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες), συνεπηχθη Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που το συναποτελούσαν :
    Πατριώτες βουλευτές που αποχώρησαν από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (κυρίως του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου ακόμη και από το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα )
    η επιτροπή διαχωρισμού του χρέους σε ηθικό και ανήθικο/επαχθές
    η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων εραστών-επιβητόρων (τα kamakia)
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων gasterbeiter εραστών-επιβητόρων Δ. Γερμανίας
    το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”
    το κίνημα ”μια σπίθα έχω μέσα στην καρδιά”
    τo κίνημα “Γιώργος Θαλάσσης”
    2 σοσιαλ-λαϊκίστικα απο-κόμματα με ηγέτες δικηγόρους-εργατολόγους και πρώην αθλητές-δημοσιογράφους ,
    Το κόμμα ”οι λιγούρηδες για εξουσία της αριστεράς”,
    Συριζιασμενοι αριστεροί και άλλες τροτσκιστικές ομάδες
    oι παλιμπαιδιζοντες (μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας) “παππούδες” του πολυτεχνείου και άλλες βολονταριστικες και ανώριμες πνευματικά ομάδες.
    οι οικολόγοι πράσινοι και άλλοι χορτοφάγοι και φυσιολάτρες
    η συνομοσπονδία ποδηλατών και άλλες σωματικά ναρκισσιστικές ομάδες (μεσήλικες ποδοσφαιριστές της Κυριακής, …)

    Η μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή του μετα-σταλινικού κόμματος στο Λαϊκό Μέτωπο.
    Οι μόνες αλλαγές που έκανε εδώ και 10 έτη ήταν :
    -η αντικατάσταση της ηγετιδός του (γιατί ολοκληρώθηκε η καρτέλλα των ενσήμων της) με τέως ”χαϊδεμένο παιδί” της δεξιάς και λεσβία, επί μακρόν σε κλιμακτήριο, η οποία ευτυχώς και αιφνιδίως εθεραπεύθη και
    -ότι επέτρεψε (μετά το πειρατικό-επαναστατικό σκουλαρίκι στους νεολαίους)περαστό κόσμημα στον αφαλό (κοινώς σκουλαρίκια piercing αφαλού) για την θηλυκή νεολαία της. Ο συνήθης διάκοσμος -εκτός από συνθετικά διαμάντια- ήταν το κόκκινο αστέρι και το μεταμοντέρνο σφυροδρέπανο…

    Οι δυο κύριοι αντίπαλοι των εκλογών ήταν ο Συνασπισμός της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους και το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους.

    Η οικονομική ύφεση και τα διαδοχικώς λαμβανόμενα φορολογικά μέτρα, είχαν σαφώς οδηγήσει τους αρχικά “αδιάφορους” και ”αιωνίως αθώους” νοικοκύρηδες και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου προς τα αριστερά (μάλλον προς την αντιμνημονιακή κατεύθυνση). Μερικοί δε συντηρητικοί ελεύθεροι επαγγελματίες με κύριο πελάτη το δημόσιο, αφού η σκανδαλώδης “εύνοια της τύχης” τους εγκατέλειψε οριστικά (βέβαια πολύ καθυστερημένα, μετά την μετα-ολυμπιακή οικονομική κρίση που άρχισε το 2005 για να εξελιχθεί βαθμιαία στην κρίση του 2009) και ένοιωσαν πλέον τις επιπτώσεις της (μείωση κύκλου εργασιών και κερδών, συρρίκνωση προσωπικού, κ.λ.π.) μετά από 15 έτη ευημερίας, μετανιωμένοι για την αδιαφορία τους, διακινούσαν απίθανα κείμενα για την πρότερη πολιτική τους τοποθέτηση, (όπως το “Οι αδιάφοροι, του Αντόνιο Γκράμσι”[9], που περιγράφει την πρότερη ζωή τους) μερικοί δε έγιναν και φρικιά τύπου “ξεπεσμένος δεξιός”.

    Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακό πρόγραμμα του.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπεντάρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….
    ………………………………………………………………………………………………

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία