Μία από τα ίδια



του Θεόδωρου Τσάλα

Το μεσοπροθεσμο προ των πυλων. Ολα θυμιζουν την αρχη του μνημονιου πριν ενα χρονο.
Η μονη διαφορα ειναι οτι εχει περασει ενας χρονος. Οσοι ειχαν εδωσαν , ειναι αδυνατο να ξαναδωσουν οι ιδιοι. Ειτε τα παιρνει ο καταθλιπτικος Παπακωνσταντινου , ειτε ο πληθωρικος Βενιζελος. Αρα δεν θα εφαρμοστει ποτε.
Επίσης η τροικα και οι δανειστες, μας πηραν ειδηση, εδω και ενα χρονο ειμαστε αναποτελεσματικοι , αποτυχαμε σε ολα ..σε οσα ειχαμε υποσχεθει.
Κυριως δεν πειραξαμε τις ιερες αγελαδες (δημοσιο , ΔΕΚΟ κλπ)
Επίσης οσοι πολιτικοι περυσι στενοχωριοντουσαν για τα μετρα , στενοχωριουνται και τωρα (προκειται και περι ανικανοτητας , η οποια εμπεριεχει και υποκρισια)
Ξαναφορολογουνται οι ιδιοι , οι σιγουροι ..αυτοι που δε μπορουν να φοροδιαφυγουν.
Το σπαταλο κρατος μπορει να βαλλεται λεκτικα , αλλα επι της ουσιας δε θιγεται ..μεγα σκανδαλο (πιστευω οτι σε λιγο καιρο θα υπαρχει το κομμα του δημοσιου και το κομμα της ιδιωτικης οικονομιας..δυο κομματα)
Η φοροδιαφυγη παντα παρουσα , οι μεταρρυθμισεις λογια λογια λογια .21 μηνες ειναι κυβερνηση το ΠΑΣΟΚ.
Και πριν ενα χρονο ειμασταν υπό πτωχευση..και τωρα ειμαστε ακριβως στο ιδιο σημειο. Η περιφημη 5η δοση..ή ψηφιζεται το μεσοπρόθεσμο ή πτωχευετε , καταστρεφεται η ευρωζωνη....κλπ.
Ολα ειναι αληθεια..ολα. Και ως προς τη δοση (και τη σταση πληρωμων εφ' οσον δεν καταβληθει) και ως προς τις αντοχες της ελληνικης κοινωνιας και πιθανον και ως προς την ευρωζωνη.
Παράλληλα οι λοιπες πολιτικες και κοινωνικες δυναμεις (και κομματι της κυβερνητικης πλειοψηφιας) εχουν αρχισει ενα ''χορο του ζαλογγου''...Προτιμουν το ''γαια πυρι ...''
Μια κοινωνια , οχι μονο χωρις εμπνευση , αλλα και χωρις ενστικτο αυτοσυντηρησης. Περισσοτερο θελουν να μας σωσουν οι πιστωτες και ο Ομπαμα (με τους ορους τους) παρα να σωθουμε , αποδεχοντας τους (χωρις να εχουμε διατυπωσει και αλλους) , με οτι αυτο σημαινει.
Ενα πραγμα μου κανει εντυπωση. Ειναι δυνατον η συντριπτικη πλειοψηφια των Ευρωπαιων δανειστων μας να μην καταννοει το αυτονονητο..οτι τα νουμερα δε βγαινουν..οτι δηλαδη οσο και να διαλυθει η ελληνικη κοινωνια, δε μπορει να αναταχθει το χρεος , και ο μισος ελληνικος πληθυσμος να πεθανει ..παλι δε γινεται τιποτα.
Αδιεξοδο πληρες...και γινεται πληρεστερο και καθολικο οταν δεις χωρις συναισθηματισμους τη λειτουργια της ελληνικης κοινωνιας..απαθεια (ή αναποτελεσματικη συμπεριφορα τυπου αγνακτισμενων) ..σαν να ειμαστε ενοικιαστες αυτου του τοπου και οχι κατοικοι και ιδιοκτητες.
Και να παρουμε τη δοση , και να μας δωσουν και αλλα 100 δις ...ουτε καν σε προγραμμα μεθαδονης δε μπαινουμε.
Ο κοινωνικος ιστος εχει διαρραγει πληρως ..το πολιτικο συστημα θυμιζει κακα δεκαπενταμελη , και οι Ευρωπαιοι παιζουν το ρολο του παιδονομου.
Οι μικρες (σε πολιτικο αλλα φοβαμαι και σε κοινωνικο επιπεδο) υγιεις πολιτικες και κοινωνικες δυναμεις ειναι ανικανες να αναταξουν οτιδηποτε ..απλως παρευρισκονται και....χαιρετιζουν. 
Οι προσπαθειες τους, σκονταφτουν στην αναγκη επιβιωσης τους (πχ ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ ,κομματι ΠΑΣΟΚ) και δεν εχουν ταυτισθεί με την επιβιωση της χωρας.
Προταση συμβατικη , προφανως και δεν υπαρχει (για οσους δε θεωρουν τους εαυτους σωτηρες πχ Αλεκα , Τσιπρας , Σαμαρας) οι εκλογες μπορει (με ρισκο) να δημιουργησουν εκ των πραγματων μια νεα πραγματικοτητα τουλαχιστον στο πολιτικο επιπεδο.Αρα μια απο τα πανω αναταξη ....που ομως θα εχει να διανυσει πολλα χιλιομετρα επι του κοινωνικου εδαφους.
Ομως μηπως ειναι χρησιμο...(μη συμβατικη λυση) η Ελλαδα να μην παρει τη δοση της ; 
Δυο μηνες μεσα στο καλοκαιρι να δουμε και να ζησουμε οψεις και εικονες αμεσης πτωχευσης. Να ζησουμε την εμπειρια...οχι για να ολοκληρωθουμε ως προσωπικοτητες , αλλα για να καταλαβουμε (πιθανως) αν τελικα μεταξυ φτωχειας και πτωχευσης εχει διαφορα..να δουμε επισης αν εχουν και τα παπ... οι πιστωτες μας να μη μας τη δωσουν (νομιζω οτι τα εχουν).
Η ελληνικη κοινωνια πρεπει να παψει να ζει στο φαντασιακο...πρεπει να καταλαβει μεσω της κλασσικης εμπειρικης μεθοδου (αφου δε μπορει να καταννοησει αλλοιως μονο μεσω πειραματος ) την αληθεια..μηπως ειναι καλυτερα να ειμαι πτωχευμενος ;
Τοτε ισως οι οποιες υγιεις δυναμεις θα ακουστουν δυνατοτερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία