Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα... του Γ. Προκοπάκη



Αλλιώς το χορό του Ησαία θα στον μάθε ο παπάς....

του Γιώργου Προκοπάκη από τα Νεα ( 27/06/2011)

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την εξασφάλιση της 5ης δόσης και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ως γνωστόν, σε μια διαπραγμάτευση τα μέρη προσέρχονται με στόχους, ισχυρά χαρτιά και αδυναμίες. Ο διαπραγματευόμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει τη διαδικασία σε ευνοϊκή κατάληξη όσο περισσότερο έχει συνείδηση της δικής του θέσης και των στόχων των απέναντι.

Αν υποθέσουμε ότι οι εταίροι μας είχαν τις αγαθότερες των προθέσεων, δηλαδή να βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει ισότιμο μέλος σε μια Ευρώπη μιας ταχύτητας, οι αυταπάτες τους έχουν διαλυθεί από τη διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση. Δεκατέσσερις μήνες Μηχανισμού Στήριξης και οκτώ μήνες πριν, έχουν καταδείξει ότι η Ελλάδα είτε δεν θέλει να σωθεί είτε δεν καταλαβαίνει πού πατεί και πού πηγαίνει. Το ίδιο κάνει! Υποχρεωτικά λοιπόν ο στόχος αυτών που κάθονται απέναντί μας, ακόμη και των θερμότερων φιλελλήνων, περιορίζεται (!) στην προστασία του κοινού νομίσματος από τους κραδασμούς που οφείλονται στο ελληνικό χρέος και την προστασία των άλλων projects - Ιρλανδία, Πορτογαλία και σε δεύτερο χρόνο Ισπανία. Το ερώτημα που τίθεται είναι: υπάρχει ορατό όριο στη στήριξη που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την ευρωζώνη; Το ερώτημα, δυστυχώς, μεταφράζεται στο ισοδύναμό του: πόσο κοστίζει η απομόνωση του προβλήματος «ελληνικό χρέος»;
Το Μνημόνιο παρείχε 65 δισ. για αναχρηματοδότηση του χρέους, 10 δισ. για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και 35 δισ. για νέα ελλείμματα. Το πακέτο θα ενισχυόταν από 8,5 δισ. αποκρατικοποιήσεων και 65 δισ. από τις αγορές. Η διαχείριση Παπανδρέου κατόρθωσε να αποκλείσει τις αγορές για το ορατό μέλλον. Τα μερεμέτια της επιμήκυνσης του Μαρτίου δεν φτάνουν και οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. που κατόρθωσε να βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον αβέβαιες. Τι εναλλακτική μένει στους κακούς Γερμανούς; Από σήμερα μέχρις ότου αποφασίσουν αν θα εξακολουθήσουν να έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ (ας πούμε ότι θα έχουν καταλήξει μέχρι το 2020), έχουν την εναλλακτική να φροντίσουν ώστε απλώς να αναχρηματοδοτείται το ελληνικό χρέος και η Ελλάδα ας φροντίσει τι θα κάνει με τα ελλείμματά της και τη δημόσια περιουσία της. Μόλις προ μηνός ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε δύο φορές, ευρισκόμενος εκτός χώρας, να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας. Προφανώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του - να τον πληρώνει δηλαδή, αν ορίζει τη δουλειά του ως διατήρηση του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, της συνδιοίκησης με τον φατριαστικό συνδικαλισμό. Κομμένα λοιπόν τα ελλείμματα, μέσα σε μια νύχτα, κι «αν δεν ξέρεις τον χορό του Ησαΐα, θα στον μάθει ο παπάς»!


Το σενάριο αυτό οπωσδήποτε απομονώνει το «πρόβλημα - Ελλάδα», με όλες τις επιπτώσεις να επιστρέφουν στη χώρα μας. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περνάνε σταδιακά τα ελληνικά ομόλογα στους Μηχανισμούς Στήριξης, χωρίς αγορά η έννοια spread για το ελληνικό χρέος δεν υφίσταται καν. Η ευρωζώνη μπορεί να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα, Ιρλανδία και Ισπανία, ενώ η Ελλάδα χωρίς ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμιά άλλη πηγή χρηματοδότησης, θα αγωνίζεται να βρει πόρους για την αντιπαροχή στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ. Νεκροζώντανοι στο ευρώ, θα ξοδεύουμε το 8% του ΑΕΠ μας σε τόκους (έναντι 2% των «νομίμων κατά Μάαστριχτ») για να συντηρηθούμε αποκλίνοντες κάθε χρόνο. Το σενάριο είναι υπαρκτό, είναι εφικτό, κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πιθανό και το ερώτημα είναι πόσο κοστίζει στους εταίρους μας;

Από τα 350 δισ. του ελληνικού χρέους, τα 74 δισ. είναι ομόλογα λήξης 2020-2047, 6 δισ. δάνεια της ΤτΕ και 80 δισ. είναι στα χέρια ελληνικών τραπεζών και Ταμείων. Η ασφυξία των ελληνικών φορέων καθιστά πανεύκολη τη «συναίνεσή» τους σε μετακύλιση α λα Βιέννη όποτε χρειαστεί. Αν κάνουμε τις απλές πράξεις, θα δούμε ότι με λιγότερα από 200 ψωροδισ., το πρόβλημα - Ελλάδα έχει απομονωθεί για την ευρωζώνη. Εάν με διαδικασίες ανταλλαγής ομολόγων, ήπιων αναδιαρθρώσεων κ.λπ. επιτευχθεί η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων που κρατούν στα χέρια τους ξένες τράπεζες, το κόστος πέφτει για την ευρωζώνη - αυξάνει για την Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ αγοράζει μια δεκαετία για να αποφασίσει τι θα κάνει με το ευρώ ή το νέο μάρκο.

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης της περασμένης εβδομάδας φοβάμαι ότι ενισχύει τα παραπάνω. Τι μας μένει να κάνουμε; Οι επιλογές είναι δύο: (α) η αυτοκτονία της επιθετικής πολιτικής απέναντι στους εταίρους, (β) η ειλικρινής συνεργασία με τους εταίρους και ο ανελέητος πόλεμος κατά του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς - να σώσουμε ό,τι μπορούμε.
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών, πρώην καθηγητής στο Columbia University

Σχόλια

  1. εγώ πάλι νομίζω οτι όταν δε μπορείς να κερδίσεις μια μάχη, κάνεις πίσω και ετοιμάζεσαι για την επόμενη.

    Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι σαν το Γιώργο Προκοπάκη αλλα η μνημονιακή μάχη είναι χαμένη. Το πολιτικό σύστημα δε θέλει, τα συμφέροντα δε θέλουν και οι κοινωνία δε θέλει.

    'Η θα χρεοκοπήσουμε, ή θα βουλιάζουμε χρόνο με το χρόνο μέχρι... να χρεοκοπήσουμε.

    Εγώ θα ήθελα άνθρωποι σαν τον Γιώργο να ετοιμάζονται απο τώρα για την επόμενη μέρα χωρίς να φθείρονται σε αυτή τη χαμένη μάχη. Αυριο, πως θα χτίσουμε απο τα ερείπια μια δίκαιη, αλληλέγγυα και λειτουργική κοινωνία.

    Αυτό να κάνεις Γιώργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε θα ζητούσα και γω από το Γιώργο μια περιγραφή του τοπίου της χρεοκοπίας μια προσομοίωση ας πούμε. ΘΑ μας ήταν χρήσιμη όχι μόνο πολιτικά, αλλά και προσωπικά.
    Συμφωνώ ότι κανείς δεν θέλει να αλλάξει η χώρα, υπάρχει μια εμμονή στις πολιτικές της καταστροφής, όχι μόνο στα οικονομικά αλλά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Είναι εκπληκτική η ταύτιση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με το αντίστοιχο εκλογικό κοινό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...μα αυτό είναι αναπόφευκτο, τα κόμματα είναι καθρέφτες της κοινωνίας σε μεγάλο βαθμό.
    Να αλλάξει το αισχρό δημόσιο κατεστημένο ρε παιδιά, να μπει μια τάξη στα δημοσιοοικονομικά κλπ. Αλλά πρέπει παράλληλα και να υπάρχει και σαφής πόλεμος κατά της διαπλοκής και της αισχροκέρδειας, της αποθράσυνσης του κεφαλαίου και του ελέγχου που εξασκεί στις πολιτικές του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος
    Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα. Επί του προσωπικού, δύο πράγματα: (α) έστειλα στο leo ευχαριστήρια κάρτα, δεδομένου ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου, (β) ο Νιόνιος Σαβ είχε πει σε μια συνέντευξή του "α, μπα, καλύτερα αγοραίος".
    Η μάχη είναι πομπώδης έκφραση. Το παιχνίδι (ματς) είναι καλύτερα. Υπάρχουν παιχνίδια που δεν μπορείς παρά να τα παίξεις. Το μελλοντικό συμβόλαιο είναι αδιάφορο.
    Επί του πολιτικού: Δεν είναι ζήτημα μνημονίου. Είναι ζήτημα να καταλαβαίνεις τις επιλογές σου και τις εναλλακτικές. Και το σύστημα του αντιπάλου!

    @leo. Δεν έχει έννοια η καταστροφολογία. Τα ποσοτικά είναι τρομακτικά (και η ανευθυνότητα πολλών - μόνο η μη διακανονίσιμες κρατικές εγγυήσεις και διακρατικές υποχρεώσεις είναι 170 δισ - οι εγγυήσεις δε, δεν συμπεριλαμβάνονται προ χρεοκοπίας στο χρέος). Το δε ΑΕΠ θα πάει φούντο.
    Αντί για προσομοιώσεις θα σου πώ απλώς ότι μούρχονται στο μυαλό τα λόγια του πατέρα μου για τις σκέψεις του στα μέσα της δεκαετίας του 40: "όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης, η Ελλάδα θα είναι γεμάτη με τρελοκομεία και σανατόρια".
    Έπεσε έξω, αλλά μούρχονται! Το ότι έπεσε έξω σημαίνει ότι παίρνουμε ένα συλλογικό στοίχημα στον άνθρωπο. A broad bet on mammals που έχει γράψει κάποιος. Το στοίχημα ως γνωστόν, μπορεί να το κερδίσεις ή να το χάσεις. Το συγκεκριμένο πρέπει να το βάλεις.

    Κωλόπαιδα, με τσακώσατε στα γλυκερά μου!

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Γιώργος Προκοπάκης
    "..., έχουν καταδείξει ότι η Ελλάδα είτε δεν θέλει να σωθεί είτε δεν καταλαβαίνει πού πατεί και πού πηγαίνει."

    Πισω στους βασικους :
    1.Οι χριστιανικες ελληνικες φυλες που συνεβαλλαν στην απελευθερωση της μικρης ελλαδας, παντα εκβιαζαν την εξουσια για να λαβουν ανταλλαγματα.....
    Οταν το μακρυνο 1975 διαβαζα το "Η γεννηση του νεοφασισμου στην Ελλαδα" του Γιαννη Κατρη, διαπιστωνα -με πολυ ανησυχια- οτι την περιοδο των εκλογων, ο δεξιος βουλευτης μαζευε στο καφενειο του χωριου με την βοηθεια του τοπικου κομματαρχη του αγροτες και με μια τελετουργικη κινηση εσβηνε τα βερεσεδια του μπακαλη.Και αυτοι τον ψηφιζαν.
    2. Το καθεστως της δικτατοριας αποφασισε την "σεισαχθεια", ως αλλος Σολων, δηλ. διαγραφη των αγροτικων χρεων. Για αυτο μνημονευεται με ευγνομοσυνη απο αρκετους -ζωντες -ακομη- αγροτες. με τη φραση που εχει παραμεινει ακομα και σημερα "Που 'σαι ρε Παπαδοπουλε!"
    3. Τα υπολοιπα ειναι γνωστα : εσωτερικη μεταναστευση, δημιουργια δυο μεγαλων αρχηγικων λαικιστικων, κομματικων σχηματισμων ημι-μεσινικου τυπου,που στηριζονταν στην αντιπαροχη ψηφων με διορισμους,μεταθεσεις, επιδοτησεις,επιχορηγησεις,... διογκωση του δημοσιου τομεα, αποβιομηχανιση, υπερεμπορισμος, εγκαταλειψη της γεωργιας, κτηνοτροφιας, υπερκαταναλωτισμος,φοροδιαφυγη, νεα τζακια, φοροαποφυγη,διογκωση της μαυρης οικονομιας μετα το 1989, παγκοσμιοποιηση της επισημης (πραγματικης και χρηματοικονομικης οικονομιας) και της μαυρης οικονομιας(το βιβλιο mc mafia δειχνει μερικες πλευρες της)συγκεντρωση κεφαλαιου, διαπλοκη οριζοντια και καθετα με την βοηθεια ΜΜΕ , ποδοσφαιρικων ομαδων,εξαγορες, χρηματιστηριο 1988-2000, νεο κυμα εισοδου πολυεθνικων,.... διαρκη ελλειματα τρεχουσων συναλλαγων, διογκωση δημοσιων ελλειματων και χρεους,ιδιωτικο χρεος απο στεγαστικα και καταναλωτικα δανεια και μετα (με διακομματικη "εκπληξη"!) η οικονομικη κριση, οι πανιλωδιες (τα περιστροφα πανω η κατω απο το τραπεζι),το πρωτο δανειο, το μεσοπροθεσμο,το δευτερο δανειο, τα 50 δις εκποιησης της κρατικης περιουσιας (απο τα οποια θα παρουμε μολις 13 δις) .....

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Γιώργος Προκοπάκης
    Υποστηριζω οτι με το πολιτικο προσωπικο που εκλεξαμε στην βουλη ειναι ζητημα 10% να μπορει να βγαλει τα καστανα απο την φωτια (Στον ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. τα ποσοστα ειναι καλυτερα, αλλα ο πνευματικος ναρκισσιμος και η ιντριγκα 5-πλασια). Το μειγμα δεσμευσεων, χωριατικης κουτοπονηριας και ηλιθιοτητας των ελληνων βουλευτων και ψηφοφορων ειναι ανικητο (Γ.Λεμπεσης,Robert Musil,...)

    Απο τα 6 αδελφια της μητερας μου σπουδασε 1 νομικη το 1915. Τα 2 παιδια της, που γεννηθηκαν στην Αθηνα, σπουδασαν νομικη και πολυτεχνειο. την δεκαετια του 1970, κ.ο.κ. Τωρα σπουδαζει η "σπουδαζει" απο 7 ως 10 ετη το 70% των αποφοιτων λυκειων. Μεσος χρονος πρωτης εργασιας 29,5 ετη!!!

    Με τετοιο πολιτικο προσωπικο και τετοια νεολαια πως να κανουμε αναπτυξη στη χωρα ; Ποιος θα παρατησει τις "σπουδες" του οταν εχουμε 4-πλασιους μηχανικους, γιατρους, δικηγορους Aφηστε δε τους οικονομολογους, που μ' ολα αυτα που λενε, θα διαταραξουν περαιτερω τα διαταραγμενα μυαλα των συμπολιτων μας, που ως αρχοντοχωριατες μεσηλικες,κανουν οτι δεν ξερουν οτι πριν 45 ετη στο πατρικο τους το ξηρο αποχωρητηριο ηταν 50 μ. απο το σπιτι,διπλα στη στερνα (ισως γι αυτο και το .. ποιημα)οι πλουσιοτεροι μαγειρευαν με petrogaz και ειχαν ψυγειο παγου IZOLA.

    Η πλειονοτητα της αθηναικης νεολαιας εχει παθει καταθλιψη γιατι εχουν I-PHONE μολις των 500 ευρω και οχι το προσφατο των 900 ευρω (διορθωστε για τις τιμες αν λανθανω), εμεις δε οι μεσηλικες της "μεσαιας ταξης" γιατι αν και με υψος 1,68 μ. εχουμε SUV και θα μας το κατασχει η τραπεζα, αφηστε δε που δεν μπορουμε να παμε με την διμετρη (μανια κι αυτη)Ρωσιδα escort, λες και η Μολδαβη 1,7 μ. δεν μας κανει.

    Με μακρυνη καταγωγη απο Νοτια Ρουμανια σας αποκαλυπτω οτι και οι Μολδαβες, Ρουμανες ειναι, απλως φθηνοτερες.

    Νομιζω οτι το θεμα των συμμαχιων ... ξεφυγε απο μενα (πηρε αναβολη επ' αοριστο ως ανεφικτο)

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ. Με τετοια "μακρυναρια" που γραφω πως θα συμβαλλω στην αναπτυξη της χωρας; Υπαρχουν ικανοτεροι και εξυπνοτεροι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΔΗΜ.ΑΡ. Στο κατω-κατω ουτε το Βαρβακειο δεν εβγαλα.Ειμαι εντελως αντιπαραγωγικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΡΙΣΤΙΔΗΝ Ή ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ;
    Πως να κανουμε αναπτυξη στη χωρα ;

    Έτσι έχουμε μια χώρα “αιώνιων ταλέντων” σε μεγάλη ηλικία, σε μια ηλικία που σε άλλη χώρα θα ήταν ή προ πολλού καταξιωμένοι είτε απόμαχοι ή συνταξιούχοι.
    Μια χώρα που οι προαγωγές γίνονται κατ’ αρχαιότητα και όχι κατ’ επιλογήν..

    Μια χώρα που υπερβαίνει κατά μια φορά τις εύλογες προσπάθειες έναντι των δύο, σύμφωνα με το βικτωριανό ρητό : «If at first you don’t succeed, try, try (and try : only for Greece) again» μαζί με την ρήση του κατά Λουκάν Ευαγγελίου 13, 30 «και ιδού εισίν έσχατοι οι έσονται πρώτοι και εισίν πρώτοι οι έσονται έσχατοι»

    Μια χώρα :
    Όπου «μετά από ενέργειές του» κάποιος πολιτικός -ανεξέλεγκτα και απρογραμμάτιστα- επιφέρει την δημιουργία σχολής ΤΕΙ ή ΑΕΙ σε οποιαδήποτε μικρή πόλη της χώρας, ...
    όπου την τελευταία 30ετία ο μέσος όρος της βαθμολογίας σε γυμνάσια-λύκεια και στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ επί γνωστής-διδαχθείσας ύλης από 13 ανήλθε στο 17 !!!, λόγω χαλαρότητας και μη κλιμακωτής δυσκολίας θεμάτων, αντίστοιχα.
    με γονείς, όπου τα δικά τους τα παιδιά δεν «μπήκαν» ή δεν «πέρασαν» μόλις για λίγες μονάδες
    με αποτυχόντες υποψήφιους, που – μέχρι σήμερα ενιαυσίως - προσπαθούν και προσπαθούν πάλι για να εισαχθούν σε κάποιο δευτερεύον ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας (μέχρι το 2006 και με βαθμολογία κάτω από την βάση ( 10)) ή να ξενιτευτούν στο εξωτερικό, με τελικό σκοπό, όχι κυρίως την γνώση, αλλά το πτυχίο ως απαραίτητο προσόν, σε επόμενη φάση, για τον διορισμό τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μάλιστα .. ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης προτείνει ανά τρίμηνο εξετάσεις έως ότου οι υποψήφιοι εισαχθούν.

    Σ΄ άλλες χώρες, οι αποτυχόντες και οι γονείς τους, μετά βέβαια από την πρέπουσα προετοιμασία, θα αντιλαμβάνονταν ότι είναι ακατάλληλοι για τις συγκεκριμένες σπουδές και θα συνέχιζαν στην επαγγελματική εκπαίδευση και περαιτέρω - χωρίς τραγωδίες - την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

    Μια χώρα πολύ χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, με απαντήσεις σε τυχαίο δείγμα στον δρόμο, του τύπου μήπως γνωρίζετε ποιος είναι :
    Γεωργιος Παπανικολαου : παικτης basket
    Hieronymus Bosch : Γερμανός ποδοσφαιριστής, εφευρέτης αντλίας πετρελαίου οι Μηχανολόγοι
    Joseph Mallord William Turner:ιδιοκτήτης του CNN
    Eugène Delacroix :Γάλλος μόδιστρος
    Kenneth Loach :δεν γνωρίζω
    Claude Chabrol :δεν γνωρίζω
    Philip Roth : δεν γνωρίζω
    Το βιβλίο Silent Spring της Rachel Carson:δεν γνωρίζω, κ.ο.κ.

    Μια χώρα με έφηβους χωρίς όνειρα, ευνουχισμένους από το εκπαιδευτικό σύστημα, με «καμένη» ευφυΐα, με πενιχρή ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, δηλ. αυτό που καθόριζε τον ελληνισμό κυρίως, όταν δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος.

    Δεν είναι σπάνιο, με την ”δημοκρατική ισοπέδωση προς τα κάτω” έναντι της αυταρχικής μορφής του καθηγητή προ του νόμου πλαίσιο 1268/82 για την ανώτατη παιδεία, στα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, να υπάρχουν καθηγητές σε διάφορες βαθμίδες, ακόμη και στην πρώτη, που να έχουν εισαχθεί με την δεύτερη ή τρίτη φορά, ή με κατατακτήριες από ΤΕΙ. ...
    Και όχι μόνον αυτό, μερικοί πολύ μέτριοι μας κυβερνούν κιόλας, ώστε να εκπληρωθεί ειρωνικά το «…και εισίν πρώτοι οι έσονται έσχατοι»

    Βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις -ικανών κατά τα άλλα καθηγητών- που χρησιμοποιούν τον τίτλο ή την ιδιότητα του καθηγητή για ενασχόληση με την πολιτική ή την διοίκηση, σε διοικητικά συμβούλια ΔΕΚΟ, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, παραμελώντας τα διδακτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα.

    Είναι καιρός για μια εξέλιξη αριστίδην και όχι κατ’ αρχαιότητα. Τρείς προσπάθειες είναι ήδη πάρα πολλές και δεν έχουμε χρόνο ή χρήματα για πειραματισμούς. Μας τα πήραν άλλοι (οι έσονται πρώτοι) αλλά νομίζω ότι έκάναν ένα βασικό λάθος : μας υποτίμησαν.

    11.11.2009

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Δεν εννοω την "αριστινδην προαγωγη" ικανων μεν αλλα εκλεκτων της ανανεωτικης αριστερας (προϊόν μηχανισμων "αριστερού" νεποτισμού η παρεοκρατιας), με αιφνιδια εκτοξευση τους στο στερεωμα της πολιτικης (ΜΜΕ) η των δουλειων, προφανως κατοπιν ποσοστωσης με το κυριαρχο συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aφώτιστε πράγματι γράφεις μακρυνάρια με τα οποία εν πολλοίς δεν διαφωνώ αλλά συχνά είναι εκτός θέματος, αλλά και πάλι δεν τρέχει τίποτα. Δεν σου απαντώ πάντα, γιατί δεν είμαι φαν του σχολιασμού. Τέλος πάντων, το προσωπικό δεν είναι τόσο άσχετο, απλά είναι πολύ ιδιοτελές σε όλες τις αποχρώσεις του. Έχει σαν κύριο καθήκον του τη διάσωσή του και πιστεύει ότι οι χώρες δεν χάνονται, χάνονται όμως τα κόμματα. Πιάνει τον παλμό των Ελλήνων και συνάδει. Και στην αριστερά υπάρχουν πολλοί που βλέπουν και καταλαβαίνουν. Αλλά έχουν και αυτοί πελάτες και δεν μπορούν να τους δυσαρεστήσουν. Την καταστροφή θα την φορτώσουν στο κεφάλαιο και καθάρισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελληνοκύπριος
    Φίλε ο αγώνας είναι πάντα διμέτωπος γιαυτό και δύσκολος και αμφίσημος και παρεξηγήσιμος. Αλλιώς λες ένα κάτω το κεφάλαιο και καθάρισες. Την επομένη είσαι κάτω από το κεφάλαιο διαλυμένος, αλλά εσύ το είπες και τάχεις καλά με την αριστερή ψυχή σου.Δυστυχώς το εύκολο στη χώρα αυτή πουλάει, αλλά και καταστρέφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργο οκ μην το κάνεις γιατί θα στείλεις ανθρώπους στο τρελάδικο, αν πάρουν γεύση από την μετά ευρώ έρημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @leo
    Ειπαμε ειμαι Αφωτιστος, αλλα οχι τοσο! Δεν απευθυνομαι ειδικα στον Γ.Προκοπακη και σε σενα leo, αλλα σε "αποντες" και κυριως σε νεωτερους.

    Το καλο ειναι οτι συμφωνουμε γενικα.

    Τέλος πάντων, η πλειονοτητα του πολιτικου προσωπικου είναι αρκετα άσχετο (παιδια κομματικων σωληνων,με μονο προσον συνδικαλιστικη δραση στην σχολη τους, ευφραδεια και φωτογενεια, χωρις πραγματικη εργασιακη εμπειρια.Αν και εχουν διορισθει στο δημοσιο, απλα δεν δουλευουν στο αντικειμενο τους).
    Και οπως λες "απλά η συντριπτικη πλειονοτητα είναι πολύ ιδιοτελης σε όλες τις αποχρώσεις του. Έχει σαν κύριο καθήκον του τη διάσωσή του ... Και στην αριστερά υπάρχουν πολλοί που βλέπουν και καταλαβαίνουν. Αλλά έχουν και αυτοί πελάτες και δεν μπορούν να τους δυσαρεστήσουν. Την καταστροφή θα την φορτώσουν στο κεφάλαιο και καθάρισαν."

    Πισω λοπον στους βασικους :
    1.Οι χριστιανικες ελληνικες φυλες που συνεβαλλαν στην απελευθερωση της μικρης ελλαδας, παντα εκβιαζαν την εξουσια για να λαβουν ανταλλαγματα.....
    2. Ανωριμες ορθοδοξες μικρο-κοινωνιες που δεν αναγνωριζουν τα λαθη τους. Παντα καποιος αλλος...φταιει.

    Ευχαριστω για την φιλοξενια και την υπομονη σας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Τελικα, ο Γ.Νταλαρας θα παιξει στο Συνταγμα για τους αγνακτισμενους,μετα την απομακρυνση της συζυγου απο τα υπουργικα της καθηκοντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανταποκριση 17.00:
    θεοι των Ελληνων, φωτιστε τους μπαχαλους, τους μηδενιστες και τους ινδιανους των πολεων. Πηγα Ζ.Πηγης, Καλλιδρομιου για μια δουλεια και εκλαιγα.Φυσαγε απο Πανεπιστημιου προς Στρεφη.

    Ελεος! Θα αυξησουμε τις εισαγωγες δακρυγονων και βολιδων κροτου/λαμψης και δεν θα πετυχουμε τους στοχους του μακροπροθεσμου!!!
    Αιτημα : H ΠΥΡΚΑΛ (πλεον Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μαζι με την ΕΒΟ)να μην πωληθει αλλα να παραγει τα ανωτερω και να μην τα εισαγουμε πλεον!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φωνές σαν του Γ προκοπάκη είναι όαση σε αυτή την ερη΄μιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος