Τι κάνει μια χώρα που θέλει να σωθεί; Μα πουλάει τα 1.500.000 εξοχικά της



Ένα γλαφυρό αλλά πολιτικά ακριβές σενάριο επιστημονικής φαντασίας από τον φίλο μας Κίμωνα.

του Κίμωνα Χατζημπίρου   από τα ΝΕΑ  ( 13/09/11)

Ηταν μια χώρα που, με τους λίγους ποιοτικούς φυσικούς της πόρους και τη λιτότητα των ανθρώπων, τα είχε καταφέρει επί αιώνες σε δύσκολες γεωγραφικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Οταν όμως έπεσαν οι φραγμοί των συνόρων και ανοίχθηκε στο παγκόσμιο εμπόριο και στην επικοινωνιακή υπερπληροφόρηση, αφέθηκε στη γοητεία της ασωτίας, της εύκολης κατανάλωσης και της διαφθοράς. Μάλιστα, αφού απέκτησε σκληρό νόμισμα και δυνατότητα χαμηλών επιτοκίων, αφέθηκε σε αλόγιστο δανεισμό, δημιούργησε μεγάλα ετήσια εμπορικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει τεράστιο χρέος και να κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας παραγωγικής ανταγωνιστικότητας. Με υπερβολική αυτοπεποίθηση, συνήθισε να παράγει λίγο, αφήνοντας επί χρόνια όλες σχεδόν τις οικονομικές δράσεις σε έναν υπερτροφικό, σπάταλο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα.
Εφθασε όμως η στιγμή που οι επενδυτές, ζορισμένοι από δικά τους προβλήματα, έπαψαν να τη δανείζουν φθηνά. Ξαφνικά οι διεθνείς οικονομικές Aρχές συνειδητοποίησαν ότι το χρέος της είχε υπερβεί τα θεμιτά όρια και άρχισαν να τρέχουν για να προστατεύσουν άλλες ελλειμματικές χώρες από μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εστειλαν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έφριξαν με αυτά που είδαν. Βρήκαν μια χώρα όπου η διοίκηση ήταν μπάχαλο, η σπατάλη πανταχού παρούσα, ο χαβαλές κυριαρχούσε στις διαδικασίες, ενώ ένας γυαλιστερός πλούτος ξεχείλιζε και επιδεικνυόταν σε καταστήματα, δρόμους, κέντρα διασκέδασης και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνταν περισσότερο από έναν μήνα ετησίως. Οι πουριτανοί απεσταλμένοι των δανειστών απαίτησαν δραστικές μειώσεις της σπατάλης και αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας, της εντιμότητας. Στις αλλαγές αντιστάθηκε έντονα η κυρίαρχη νομενκλατούρα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το σύστημα, που είχε αποκληθεί «ο σοσιαλισμός που μας βολεύει». Η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε κλεφτοπόλεμο με τους ελεγκτές, για να περισώσει ό,τι μπορούσε από τα προνόμια.

Ωστόσο, η ευρύτερη κοινωνία αντέδρασε, ακολουθώντας ένα ισχυρό ένστικτο επιβίωσης, προσπαθώντας να εξασφαλίσει βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά της που είχαν ήδη αρχίσει να μεταναστεύουν. Νέες πολιτικές κινήσεις πίεσαν ασφυκτικά για μεταρρυθμίσεις. Η κρατική εξουσία υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στους καλύτερους ειδικούς της οικονομικής πολιτικής, να εκπονήσει σύντομες εμπεριστατωμένες μελέτες και να εφαρμόσει κατά γράμμα τις υποδείξεις τους. Ελαβε δρακόντεια μέτρα μονομιάς, αποφεύγοντας τις υπαναχωρήσεις, τη διγλωσσία, τη σαλαμοποίηση. Μέτρα που ξεπερνούσαν κατά πενήντα τοις εκατό τις προτάσεις των ελεγκτών, με σκοπό να κάνει σαφές ότι η κατάσταση άλλαξε και να δημιουργήσει θετική δυναμική. Αντιμετώπισε αμείλικτα τις προστατευμένες συντεχνίες, έκοψε άμεσα τις καταχρήσεις όπως αλόγιστα επιδόματα, ψευτοσυντάξεις, δήθεν βαρέα - ανθυγιεινά και άλλα κεκτημένα δικαιώματα, αρνήθηκε βοηθήματα εξομάλυνσης, υποχρέωσε τους πρώην δικαιούχους να επιστρέψουν έντοκα τα αδίκως καταβληθέντα, προχώρησε σε απολύσεις και όχι μετατάξεις των μη απαραίτητων υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών, διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Δεν φοβήθηκε την αύξηση της ανεργίας, διότι υπολόγισε ότι για κάθε μη παραγωγική θέση εργασίας που διατηρείται στο Δημόσιο προκύπτει απώλεια δύο θέσεων εργασίας αλλού. Η πλειονότητα των πολιτών δέχθηκε θετικά τα μέτρα, ως άρση των αδικιών ενός ανήθικου κοινωνικού καθεστώτος.
Η αποφασιστικότητα της κοινωνικής στήριξης επέτρεψε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σύντομα η υγιής ανάπτυξη θα συνεισέφερε στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα, δημιουργώντας αξιόλογη απασχόληση. Βρέθηκε και ένας καινοτόμος τρόπος χρηματοδότησης, τόσο για τις απαραίτητες επενδύσεις όσο και για να αντεπεξέλθουν πολίτες και επιχειρηματίες στην αυξημένη φορολογία και στη μείωση των εισοδημάτων τους: πωλήσεις ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας σε ξένους αγοραστές. Οι κάτοικοι της χώρας κατείχαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο εξοχικά σπίτια, μέσης αξίας περίπου 200 χιλιάδων ευρώ, η συνολική αξία των οποίων ισοδυναμούσε περίπου με το χρέος της χώρας.

Επρόκειτο για μια εντυπωσιακή σύμπτωση με συμβολική σημασία. Ο πλούτος αυτός προσέφερε ελάχιστα στην οικονομία, επιπλέον όλοι ήξεραν ότι πολλά εξοχικά ήταν μερικώς ή πλήρως αυθαίρετα, η δε χρηματοδότηση κατασκευής των περισσοτέρων προήλθε από φοροδιαφυγή, παράνομες προμήθειες, εξωφρενικά επιδόματα, μίζες ή άλλες καταχρήσεις. Με μια ενέργεια που έγινε αποδεκτή ως σωτήρια για την οικονομία αλλά και κοινωνικά δίκαιη, η κυβέρνηση πίεσε παντοιοτρόπως για την πώληση μεγάλου μέρους από αυτά σε χαμηλές τιμές, προσφέροντας στους ξένους ισχυρές νομικές εγγυήσεις και μειώσεις φόρων μεταβίβασης. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά για την οικονομία και σε λίγο χρόνο ελεγκτές, δανειστές και κερδοσκόποι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Ο Κίμων Χατζημπίρος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σχόλια

  1. Για πολλους λογους, δεν τα πουλας, εκτος αν εχεις φαλιρισει εντελως.
    Σε καθε Καλλικρατικο δημο παιρνεις την αμαρτωλη δημοτικη επιχειρηση αναπτυξης.... και της αναθετεις καθηκοντα διεξαγωγης σεμιναριων καταπολεμησης του αρχοντοχωριατικου εγω ωστε οι κατοχοι σε μεγαλο ποσοστο να δεχθουν να ενοικιασουν τα εξοχικα τους, ευρεσης ενοικιαστων, συντηρησης των εξοχικων, εισπραξης των ενοικιων, κ.λ.π.
    Νομιζω οτι αυτα εχουν γραφει στη μαργαριτα και στην στρουθοκαμηλο απο τον Αφωτιστο πριν απο 1, 5 μηνα.

    Δεν με διαβαζετε, επειδη δεν ημουν στον ΣΥΝ η στην ΔΗΜΑΡ, ουτε ο κ. καθηγητης, κακο του κεφαλιου σας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί μόνο "ενα μεγάλο μέρος" και οχι όλα τα εξοχικά?
    Και γιατί μόνο τα τα εξοχικά? Γιατί όχι, όλα τα ακίνητα γενικώς?
    Και γιατί μόνο τα ακίνητα?
    Γιατί όχι και οι καταθέσεις, τα αυτοκίνητα, τα κότερα και τις βάρκες κλπ)?
    Τελικά, όπως πάντα, η μόνη λύση είναι ο Σοσιαλισμός.
    Μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

    Πώς θα εφαρμοστεί το τέλος ακινήτων
    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

    "........
    Τα βασικά σημεία της ρύθμισης

    - Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 το Ν. 2130/1993.

    - Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

    - Αφορά 5.079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

    - Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2 τοις χιλίοις της πραγματικής αξίας των ακινήτων.
    ............................."

    Συμπερασματα :
    1. Υπαρχουν 5.079.0000 οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562.000.000 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
    2. Απο τα στοχεια αυτα, με 10.000.000 πληθυσμο, προκυπτει οτι
    η Αντικειμενικής αξία των κτισματων ειναι 2,6 ΑΕΠ, ενω η εμπορικη 4,5 ΑΕΠ.
    3. Αν ενοικιαζονταν 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους λ.χ. συνταξιουχους της ΕΕ επι ενα εξαμηνο/ετος , εναντι μολις 5.000 ευρω/ετος θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων που για 3 ατομα /κατοικια και με 500 ευρω/μηνα/ατομο ,
    σημαινει 6μηνεςχ3.000.000χ500 =
    9 δις/ετος !!!

    Συνολο 14 δις/ετος !!!

    Μηπως πρεπει τελικα να γινουμε το Μαϊαμι της Ευρωπης;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την δεκαετια του 1970, οταν σπουδαζα ειχαμε μαθει τον γραμμικο και τον δυναμικο προγραμματισμο, για βελτιστοποιηση και επιλυση δυναμικων προβληματων στον χρονο. Δεν ειχαμε μαθει εννοιες οπως "φτωχος λαος", πολιτικο κοστος, πελατες-ψηφοφοροι, πολιτικο χρημα,....Οι καπιταλιστες , οι εργατες, οι αγροτες, ακομη και οι ΔΥ δουλευαν και η χωρα αναπτυσσοταν-στρεβλα- αλλα σταθερα.

    Μερικα δεδομενα :
    1. Υπαρχουν 5.079.0000 οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομ. επιφάνειες συν. εμβαδού 562.000.000 τ.μ. αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
    2. Απο τα στοιχεια αυτα, με 10.000.000 πληθυσμο, προκυπτει οτι
    η Αντικειμενική αξία των κτισματων ειναι 2,6 ΑΕΠ, ενω η εμπορικη 4,5 ΑΕΠ.
    3. Ειναι γνωστο οτι αρκετο ποσοστο απο την ακινητη ιδιωτικη περιουσια ειναι προιον μαυρης και γκριζας οικονομιας.
    4. Επομενως δεν μου φαινεται παραξενο να τεθει μονιμος γενναιος ετησιος φορος μεγαλης ακινητης περιουσιας απο 0.5 εως 2.0% και ενας εκτακτος απο 0.2 εως 0.8% στους φτωχοτερους εως το 2020.
    Τα υπολοιπα ειναι λαικισμος.

    5. Υπαρχει μεγαλο προβλημα στις επενδυσεις λ.χ. στην ενεργεια, αφου η ΡΑΕ δινει την αδεια ηλεκτροπαραγωγης τουλαχιστον σε 1,5 ετος,ενω οι τραπεζες αδυνατουν να δανειοδοτησουν παραγωγικες επενδυσεις.
    6. Με το γνωστο συνθημα του Μαη του 1968, ειμαι ρεαλιστης, προτεινοντας το "αδυνατο" δηλ.
    λεγοντας να ενοικιαζονταν βαθμιαια σε 5 ετη εως 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους συνταξιουχους της Ε.Ε. θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα εως 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων εως 9 δις/ετος

    Αυτες ειναι επενδυσεις με ελαχιστα χρηματα ( διαφημιση, συντηρηση,..) που θετουν σε λειτουργια παγωμενα χρηματα κατασκευης ακατοικητων εξοχικων μεσω δημοτικων επιχειρησεων τουριστικης αναπτυξης που αρχιζουν να αποδιδουν αμεσα, σε 6 μηνες (δηλ. απο Απριλιο 2012) και κλιμακωνονται αναλογα με την διαφημιση και τις εξυπηρετησεις που θα παρασχουμε.Αφηστε που θα γλυτωσουν και... την φυλακη πολλοι δημαρχοι, αντιδημαρχοι και προεδρου Δημοτικων επιχειρησεων.

    Η εναλλακτικη σχετικη επενδυση, αν βρουμε τελικα δανεια με υποβολη αιτησης σημερα(λ.χ. αναλογη με επενδυση φωτοβολταικων 84,5 MW κοστους 120 εκατ.σε οροφες αεροδρομιου στην Γερμανια) θα λειτουργησει το 2015 και το 70% δηλ. το κοστος των φωτοβολταικων θα παει στην Γερμανια η στην Κινα.

    Διαλεξτε : με τον Οδυσσεα η με τον Αιγέα;

    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; -2

    1.Επιπροσθετως, να κανουμε παιδικες, εφηβικες κατασκηνωσεις και φοιτητικες/νεολαιας κατασκηνωσεις/camping για πολιτες της ΕΕ, Ρωσιας, ... αρχικα σε αδεια παραλιακα και -οχι μονον- στρατοπεδα οπου υπαρχει υποδομη και στην συνεχεια σε δημοσιες εκτασεις (river party, οροπεδια, βουνα,κ.λ.π.) με οικολογικες δραστηριοτητες, οπως παρατηρηση πουλιων και ζωων, εξοικειωση με την πλουσια χλωριδα, πεζοπορια, αναρριχηση,κ.λ.π.
    2.Μπορουμε να ξεκινησουμε αμεσα, ετσι ωστε, σε καποιο ποσοστο οι πρωην νεοι, ενθυμουμενοι τα παλια, οταν παρουν συνταξη να ερθουν να ζουν εδω λ.χ. 3 εως 6 μηνες , ωστε να γινουμε οριστικα το Μαϊαμι της Ευρωπης.
    3.Αν εχετε παρατηρησει, πολλοι διασημοι εχουν αναφερει σε συνεντευξεις τους, οτι εμειναν πολλα καλοκαιρια στην Ελλαδα και εχουν τις καλυτερες εντυπωσεις.
    4.Ζωντας ως φοιτητης τις ξεφρενες μερες και νυχτες του 70, οχι μονο τα καλοκαιρια, καταλαβα οτι για τους νεους της Ευρωπης ο μηνας διακοπων στην Ελλαδα, Ισπανια,...αποτελουσε την βαλβιδα ασφαλειας του καπιταλιστικου συστηματος.
    5. Επομενως πρεπει να αποβαλουμε την υφερπουσα καταθλιψη και να υποδεχουμε εγκαρδια και με χαμογελο, τους νεους και ηλικιωμενους επισκεπτες μας τον Απριλιο του 2012.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία