ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητές ενάντια στις καταλήψεις


του Δημήτρη Φύσσα από την Athens Voice


Με αφορμή την ψήφιση του τελευταίου νόμου (από εξαιρετικά διευρυμένη πλειοψηφία), νόμου που κατάργησε το αποκαλούμενο «πανεπιστημιακό άσυλο» και μείωσε στο ελάχιστο τη φοιτητική συμμετοχή στις διοικητικές διαδικασίες του πανεπιστημίου, όλες οι συντηρητικές δυνάμεις, εντός και εκτός των πανεπιστημιακών χώρων συνασπίστηκαν, με σκοπό να μην αλλάξει τίποτα.
Στη δημοκρατία μας δεν χρειάζεται νόμος για το άσυλο των ιδεών, γιατί έτσι κι αλλιώς η ακαδημαϊκή διδασκαλία είναι ελεύθερη, όπως ελεύθερη είναι και η διακίνηση ιδεών οπουδήποτε: στις πλατείες, στα ΜΜΕ, στις συνελεύσεις. Επίσης, είκοσι χρόνια εφαρμογής τού ν. 1268/82 έδειξαν ότι η φοιτητική συμμετοχή χειροτέρεψε την κατάσταση, κομματικοποίησε περαιτέρω τις πρυτανικές εκλογές και γιγάντωσε τη βία (οι Έλληνες θα έφριτταν αν ήξερε πόσο ξύλο πέφτει στις σχολές) μέσα στο χώρο διδασκαλίας και έρευνας.
Σήμερα, οι αριστερές παρατάξεις (ΠΚΣ/ΜΑΣ, ΕΑΑΚ κλπ) ζουν στα αμφιθέατρα το όνειρο της επανάστασης, οι αστικές παρατάξεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) χτίζουν από νωρίς καριέρες, πολλοί καθηγητές (πιθανώς οι περισσότεροι) συνασπίζονται με τους μεν ή τους δε (δουλεύοντας όλο και λιγότερο), έτσι ώστε τελικά όλοι μαζί διαλύουν σχεδόν τα πάντα. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από την παλιά, φεουδαρχική έδρα του μονοκράτορα καθηγητή. Σχηματικά: τότε δεν υπήρχε δημοκρατία, αλλά γινόταν μάθημα, τώρα υπάρχει πολλή δημοκρατία και δε γίνεται μάθημα.
Θα έπρεπε όλοι οι υπεύθυνοι άνθρωποι να υποστηρίζουν το νέο νόμο γιατί, κουτσά στραβά, θεραπεύει τα σημαντικότερα προβλήματα. Κι όμως, τα κόμματα της αριστεράς (η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη έχασε μοναδική ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από όλον τον παλαιοκομουνιστικό και νεοκομουνιστικό συρφετό) και όλες οι φοιτητικές παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένων των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) επιθυμούν να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νόμος, και ας ψηφίστηκε από 260 βουλευτές Από κοντά και καθηγητές βολεμένοι, φοιτητοπατέρες ή αφελείς, που σιγοντάρουν ή (σπανιότερα) πρωτοστατούν (ας θυμηθούν: στα ΑΕΙ του εξωτερικού, όπου έκαναν τα μάστερ και τα διδακτορικά τους, γίνονταν καταλήψεις για ψύλλου πήδημα;). Όλοι αυτοί, εκόντες άκοντες:
Θέλουν να συνεχιστεί η αλυσίδα των καταλήψεων οπουδήποτε και οποτεδήποτε, που διαλύει κάθε πανεπιστημιακή διαδικασία, κάνει τα ΑΕΙ καραγκιόζ μπερντέ και καταστρέφει τα υλικά των πανεπιστημιακών χώρων
Θέλουν να συνεχιστεί η απαξίωση των πτυχίων, που δεν αντιστοιχούν σε αληθινές σπουδές, αλλά σε ψευδή πιστοποιητικά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: τα χειρότερα πτυχία στην Ευρώπη
Θέλουν να συνεχιστεί η καρικατούρα του ασύλου, που δεν εξυπηρετεί παρά πρεζόνια, ληστές, κλέφτες ή ψευτοεπαναστάτες
Θέλουν να συνεχιστεί η κατάσταση των συνεχών εκβιασμών και της βίας, προς οποιονδήποτε τολμάει να σηκώσει κεφάλι
Θέλουν, πάνω απ όλα, να ελέγχουν πλήρως την πανεπιστημιακή διαδικασία, χωρίς να υπάρχει πανεπιστημιακή διαδικασία.
Αιχμή όλων αυτών των προσπαθειών, είναι η κατάληψη. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα τελούν υπό κατάληψη. Κατάληψη ξέρουν, κατάληψη κάνουν. Όπως πέρυσι. Όπως πρόπερσι. Όπως πάντα. Ήδη αναβλήθηκαν με το «έτσι το θέλω» οι εξετάσεις. Ήδη εμποδίζουν με το «έτσι το θέλω» τις εγγραφές των πρωτοετών. Ήδη εμποδίζουν τις γραμματείες να λειτουργήσουν. Ήδη εμποδίζουν να μπουν στα γραφεία τους όσους καθηγητές και υπάλληλοι θέλουν να εργαστούν. Σε λίγες μέρες, θα εμποδίζουν τα μαθήματα.
Αλλά η κατάληψη δεν είναι παίξε γέλασε. Άλλο Πολυτεχνείο ΄73 επί χούντας με αίτημα τη δημοκρατία, άλλο συντεχνιακές καταλήψεις στην Ελλάδα του 2011, με αίτημα το βόλεμά μας. Η κατάληψη δεν είναι για χόρταση, δεν είναι για ξόδεμα, είναι μέσο πάλης σοβαρότατο και πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια και για πολύ σοβαρά ζητήματα και με αληθινές πλειοψηφίες.
Ωστόσο, για πρώτη φορά, εμφανίζεται κάποια αντίδραση. Εδώ και λίγες μέρες, επιτέλους αντιδρούν πολλοί ακομμάτιστοι και μετριοπαθείς φοιτητές. Κόντρα στη βία και στις απειλές, οι φοιτητές αυτοί προσπαθούν, στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τους, να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους. Δεν παίρνουν θέση απέναντι στο νόμο, παίρνουν όμως θέση ενάντια στις καταλήψεις. Ζητάνε ανοιχτά και λειτουργούντα πανεπιστήμια, όπου η διδασκαλία, ή έρευνα και η διοικητική πρακτική θα είναι απρόσκοπτες. Ζητάνε, επιτέλους, να σπουδάσουν, όπως σπουδάζουν οι φοιτητές σε όλον τον κόσμο. (Περισσότερα, στο εξαίρετο άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη στο protagon.gr)
Όταν τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά, γίνεται συζήτηση και ανταλλάσσονται ιδέες. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι το αληθινό πανεπιστημιακό άσυλο των ιδεών. Με κλειστά πανεπιστήμια, τα μυαλά σκουριάζουν- και οι μισθοί πληρώνονται τζάμπα. Ανοιχτά πανεπιστήμια σημαίνει και ανοιχτά μυαλά. Γι΄ αυτό, έχει μεγάλη σημασία το νεαρό, ανεξάρτητο και υπεύθυνο αυτό φοιτητικό κίνημα να προχωρήσει και –γιατί όχι;- λίγο λίγο να νικήσει. Αρκεί μονάχα να σταθούμε δίπλα στα εύτολμα αυτά παιδιά. Γιατί αυτό το κίνημα είναι ό,τι πιο δημοκρατικό έχει εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια στο πανεπιστήμιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου