Τι δε συγχωρούν του Μόσιαλου




του Νίκου Μπίστη από το protagon
Παρακολουθώ μέρες τώρα την κλιμακούμενη επίθεση κατά του κυβερνητικού επιτρόπου Ηλία Μόσιαλου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως την εκκωφαντική σιωπή των συναδέλφων του Υπουργών μπροστά στο λεκτικό λυντσάρισμα που υφίσταται. Η  στάση τους αρχίζει από την αδιαφορία και εκτείνεται μέχρι την χαιρεκακία μια και η αλληλεγγύη είναι άγνωστο είδος εδώ και κάποια χρόνια στο κυβερνητικό κόμμα. Το πράγμα για όσους δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και κυρίως τα κυρίαρχα στερεότυπα του ΠΑΣΟΚ θα φαίνεται περίεργο. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, ο Μόσιαλος είναι από τους ελάχιστους που κάνουν καλά την δουλειά τους. Ακόμα και άνθρωποι που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική( δηλαδή σχεδόν όλοι) αναγνωρίζουν ότι την υπερασπίζεται ευπρόσωπα, χωρίς ακρότητες, λεκτικές κορώνες, κακομοίρικες δικαιολογίες και ακροβασίες. Την υπερασπίζεται ήρεμα και με όπλο την λογική. Δεν είναι και λίγο, στην κατάσταση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Και όμως τον αφήνουν εντελώς ανυπεράσπιστο και με το πρώτο που εκλαμβάνουν ως στραβοπάτημα του πέφτουν επάνω του σαν έτοιμοι από καιρό.
Ας σκεφτούμε τι έχουν διαπράξει κατ’ εξακολούθησιν  άλλοι μεγαλόσχημοι συνάδελφοι του και παρ’ όλα αυτά ουδείς διανοήθηκε να τους φωνάξει  «φύγε από εδώ» στο κυλικείο της Βουλής. Τι δεν του συγχωρούν του Μόσιαλου; Δύο πράγματα: Πρώτον ότι ξέρει γράμματα και δεύτερον ότι δεν είναι γκάγκαρος Πασόκος αλλά προέρχεται από το σχολείο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είχε πάντα μια αλλεργία προς τους εγγράμματους και κυρίως τους καθηγητές. Θυμηθείτε τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει με αφορμή « τους καθηγητές του Σημίτη». Τον Σπράο που μας είπε δεκαπέντε χρόνια πριν με το νι και με το σιγμα τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και τον αποπέμψαμε μετά πολλών επαίνων. Τον Ροζάκη που έθεσε τις θεωρητικές βάσεις της αναπροσαρμογής της εξωτερικής πολιτικής αλλά «δεν χωρούσε» στο Υπουργείο Εξωτερικών δίπλα στον πληθωρικό Πάγκαλο. Τον καθηγητή Γιαννίτση που επέμενε να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό από το 2001 αντί να περιοριστεί σε πασαλείμματα που καθησύχασαν «αριστερούς» και συνδικαλιστές και τα πληρώνουμε σήμερα  πανάκριβα. Και να σκεφτούμε ότι τότε το κυρίαρχο εκσυγχρονιστικό ρεύμα ευνοούσε την συμμετοχή εγγραμμάτων και αριστερών της ανανέωσης. Παρ’ όλα αυτά και εκείνη την περίοδο η αντίδραση από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ( χωρίς να εξαιρείται και μέρος των εκσυγχρονιστών) ήταν βίαιη.

Σήμερα, λοιπόν, ο Μόσιαλος δεν έχει καμία τύχη. Κυρίαρχο ρεύμα δεν υπάρχει, σχέδιο δεν υπάρχει, ασπίδα προστασίας δεν υπάρχει, μπορεί ο καθένας να τον προπηλακίζει λεκτικά στο καφενείο της Βουλής, όποιος έχει εκλογικό σώμα αποκτηθέν δια διορισμών στην ΠΟΣΠΕΡΤ να κλαίει για την δημόσια τηλεόραση, ο Μόσιαλος είναι εύκολο να γίνει σάκος του μπόξ.
Παρόλα αυτά ο Μόσιαλος ( τον οποίον για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα ούτε γνώριζα από τα χρόνια της ανανεωτικής αριστεράς ούτε έτυχε να συμπλεύσουμε στο ΠΑΣΟΚ) φαίνεται ότι είναι σκληρό καρύδι. Η αριστερή του παιδεία του δίνει μια υπεροχή που τον στοχοποιεί αλλά ταυτοχρόνως και τον θωρακίζει. Δείχνει δε να είναι μαχητής. Και αν σκεφτεί κανείς ποιους έχει απέναντι του τον αντιμετωπίζει με κατανόηση.

Σχόλια

  1. “Αγνώστου :…1.Το 1977, το 13,5% του ΠΑΣΟΚ του 1974, έγινε 25% για να φθάσει το 1981 στο 48 % και στην άλωση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, υπό σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες.
    2.Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και πλαισιώθηκε κυρίως από εσωτερικούς μετανάστες και είναι - μακράν- το πρώτο κόμμα στους "προοδευτικούς" επαρχιώτες της υπαίθρου και των χωριών των πόλεων, οι οποίοι μπορεί να κινούνται ολίγον προς τα αριστερά ή τα δεξιά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσουν αμέσως στην στάνη, όταν ο τσοπάνος θα ανοίξει την πόρτα της για να βοσκήσουν λίγο χορτάρι.(Σ.Σ. πλέον δεν είναι τόσον βέβαιο, αλλά αρκετοί θα αναγκασθούν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη).
    3. Την πρώτη 4ετία στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ συνέρρεε παντός τύπου και είδους πληθυσμός, εφόσον ως αρχηγικό ‘’κίνημα‘’ προσέλκυσε αγρότες-κτηνοτρόφους , μικροέμπορους, βιοτέχνες, εσωτερικούς μετανάστες κάθε είδους. Μάλιστα, κάθε μη δεξιός διοριζόταν αυτή την 4ετία, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν επαρκή οργανωτική δομή και αρκετά μέλη με προσόντα για διορισμό (λόγω και των διαγραφών-αποχώρησης πολλών σημαντικών σοσιαλιστών με δράση στην Χούντα καθώς και πολλών φοιτητών τον Μάιο του 1975, που διασκορπίσθηκαν σε άλλες ‘’προοδευτικές’’ οργανώσεις και κόμματα) και πολλές θέσεις στην δημόσια διοίκηση (αφού εξυπηρετήθηκαν οι σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του) περίσσευαν. (Σ.Σ. Την περίοδο 1981-1985 οι περισσότεροι πλέον επιστρέψαν και διετέλεσαν, είτε είναι, υφυπουργοί ή υπουργοί ).
    4. Με αυτό τον μηχανισμό διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π., πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.”

    Εκτός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που φέρνουν την κύρια ευθύνη για την βαθμιαία διόγκωση του χρέους από το 1981 έως σήμερα και μάλιστα την μεταολυμπιακή αφασία της ΝΔ (2004-2009) έχει πλέον χαθεί η τελευταία ευκαιρία των "αριστερών" κομμάτων και των αντίστοιχων συνδικαλιστών/ μόνιμων επί 35-ετία “στελεχών” να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    Στο "υπερρυθμισμένο" ελληνικό κράτος δεν υπήρξε μακρόχρονο όραμα πορείας της χώρας μες τον κόσμο. Πραγματική ανάπτυξη, εξαγωγές, μείωση δημοσίων δαπανών, αγορά ελληνικών προϊόντων, καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ήταν για τριάντα έτη “πουκάμισα αδειανά” παρά τα -περί του αντιθέτου- ψέματα των κομμάτων εξουσίας. Επίσης, η εξαιρετική διάσταση "πολιτικής ιδεολογίας" και καθημερινής πρακτικής χαρακτηρίζει τον μέσο αριστερό επιχειρηματία/ επαγγελματία/εργαζόμενο σχεδόν σε βαθμό σχιζοφρένειας.

    Τι περιμενετε ω ΑΕΚΑ, μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ και της "αριστερας" να συμβει με τετοιο πολιτικο προσωπικο και τετοιο εκλογικο σωμα;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφωτιστε σε διαβαζω και δεν εχω καταλαβει τι θελεις.Περαν του ρατσισμου σου για τους επαρχιωτες καιτην αναλυση σου γι αυτους που ειναι να με συγχωρεσεις νηπιακη [αφου η Αθηνα δεν υπηρξε ποτε πρωτευουσα στην κυριολεξια της παρα μονο ενα αρβανιτικο λασποχωρι] πες μας τι θεο πιστευεις ετσι απο περιεργεια. Υ.Γ. Λεο, τον ηξεραν αλλοι στο Ρηγα τον βασταΗλια ρωτα να μαθεις.Εσυ τουλαχιστον δεν εισαι νεοφωτιστος. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ mike
    Δεν θελεις να καταλαβεις τι γραφω και οχι τι θελω.
    Τωρα θυμηθηκα οτι εισαι μικροτερος , αρα εχεις μαθει να εξεταζεσαι μονον σε διδαχθεισα υλη.
    1.Νηπιακη αναλυση για τους επαρχιωτες!!!
    Τοτε τι ηταν η πλειονοτητα της προβεβλημενης γενιας του πολυτεχνειου και επεκεινα;
    Δαμανακη, Ανδρουλακης, Λαλιωτης, Τζουμακας, Παπαχρηστος,....
    Ο Π. Κωστοπουλος (Βολος) απο το περιοδικο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στο ΚΛΙΚ και το ΝΙΤΡΟ, για την κοινωνικη εκπιδευση επρχιωτων σο lifestyle!!!

    2. Παρεπιμπτοντως η ιστορια εχει ηδη γραφτει:
    Αν δεν υπηρχαν οι τροτσκιστες, οι μαοικοι και αλλες επαναστατικες δυναμεις σιγα μη γινοταν πολυτεχνειο.
    "Οι σταλινικοί ήταν αντίθετοι από την αρχή μέχρι το τέλος στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. ... αλλά πολέμησαν μ’ όλες τους τις δυνάμεις ...για να αποτρέψουν και να διαλύσουν την κατάληψη.

    Τώρα, ο Ρήγας Φεραίος παραδέχτηκε δημόσια ότι ήταν αντίθετος στην κατάληψη. Η ΚΝΕ αρνείται ότι ήταν αντίθετη. Αλλά αυτό είναι ψέμα. Τελικά, όταν η κατάληψη άρχισε να οργανώνεται είχαν φύγει άπραχτοι. Φύγαν για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα. Προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάληψη,..., να κόψουν από το ραδιοσταθμό το σύνθημα της Γενικής Απεργίας και να ζητήσουν μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Αυτό κατάφεραν να το κάνουν ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό την Παρασκευή."
    3. Δεν πιστευω σε θεο γιατι με αυτα που συμβαινουν , ειδικα στη χωρα απο το 1829, αποκλειεται να το επετρεπε.
    4.Στην επομενη δημοκρατικη κυβερνηση θα γινω απλως ειδικος γραμματεας πληροφοριων και αναμορφωσης, επομενως θα κανω τις ερωτησεις.
    5. Το νεαρον της ηλικιας επιτρεπει την αποστηθιση και επομενως την αγνοια .

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία