ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Το άσυλο συνάδελφοι, πάνω απ' όλα το άσυλο.
To ωραιότερο είναι ότι μετά από 12ωρη ομηρία ένας καθηγητής δεν άντεξε και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Οι υπόλοιποι προφανώς περίμεναν να πεθάνει πρώτα κάποιος για να το κάνουν και ίσως.... Ο πρύτανης δεν άφησε την αστυνομία να συλλάβει κανένα φασιστοειδές, προφανώς γιατί είναι ψηφοφόροι του. Την επόμενη φορά που θα σκοτώσουν κάποιον, ίσως.....

Να σας πω κάτι; Καλά σας κάνουν. Αφού δεν έχετε τα κότσια να αντισταθείτε στο φασισμό και τον βαφτίζετε "αριστερό κίνημα" και τον καλύπτετε με κάθε τρόπο, λουστείτε τον.  (Leo)


Από το in. gr

Ηράκλειο


Εφαρμογή του νόμου περί ασύλου έγινε την Τρίτη στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου φοιτητές δεν τους άφηναν καθηγητές να βγουν από τα γραφεία τους έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα σχετικά με την εξεταστική περίοδο.

Φοιτητές μπήκαν στο γραφείο καθηγητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απαιτώντας να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος αλλά να βρουν οι καθηγητές τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις.

Οι καθηγητές αρνήθηκαν και οι φοιτητές τούς έκλεισαν στο γραφείο τους απαγορεύοντάς τους να βγουν. Η ένταση διήρκεσε από τη 1:00 περίπου το μεσημέρι μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στην διάρκειά της δεν επιτράπηκε στους καθηγητές ούτε καν να βγουν από το γραφείο τους για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα.

Καθηγητής που τελικά δεν άντεξε την κατάσταση αυτή σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την αστυνομία και τον εισαγγελέα. 

Η αστυνομία πήγε, εισήλθε στο πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του πρύτανη Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει.

Ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης των καθηγητών στο γραφείο τους.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα τμήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του που έγινε πρόσφατα.

Ανακοίνωση των διδασκόντων

«Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες (Δευτέρα) στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και οδήγησαν σε πολύωρη ομηρία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος από ομάδα φοιτητών διαφόρων Τμημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση των διδασκόντων στο τμήμα.

«Η προσπάθεια των φοιτητών αυτών να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας.

»Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τους νόμους και τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρεται στην απόφαση.

»Καλούμε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσουν τα γεγονότα βίας τα οποία υποσκάπτουν ουσιαστικά τα θεμέλια του Ελληνικού Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι καθηγητές.

5 σχόλια:

 1. Σχολια
  1 Οι φοιτητες του φυσικου στο Πανεπιστημιο Κρητης ειναι η "δημοκρατική" εκδοχή του "κινηματος" . Δεν εχουν σχεση με τους καλα εκπαιδευμενους του Πολυτεχνειου Κρητης [χανια]. Βεβαια για την ιστορία το κινημα το δημιουργησε και το γαλουχισε στη Κρητη ο τ. πρυτανης Γρυσπολακης, που σημερα [ αφου εγινε στηριζομενος απο τα ΕΑΡ πρυτανης] τα καταδικαζει.
  2 Τι να σου κανει ο Πρυτανης του Πανεπιστημιου, ο Αντιπρυτανης του κος ΣΤΑΘΑΚΗΣ ειναι υποψηφιος βουλευτης ΧΑΝΙΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ.... αρα κανει την αναγκη φιλοτιμο !!!

  το βαρελι ΔΕΝ εχει ΠΑΤΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το βαρέλι αρχίζει και μπαλώνεται.
  Το οτι λιγοι φασίζοντες τυποι κάναν ότι κάναν για μια ακόμα φορα δε σημαίνει τιποτα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι να έχει δίκιο ο 2ος ανώνυμος φίλος και όχι ο πρώτος. Αλλά απ'ότι βλέπετε η σκυτάλη περνάει στους δασκάλους, στους ΟΤΑ, στους ΔΕΗ, στους εφοριακούς κλπ. Από κοντά η κυβέρνηση ως αφέτης και κριτής, καθορίζει τις διαδρομές της πτώσης. Η παλιά Ελλάδα μας γυρνάει με γρήγορους ρυθμούς, προς τα πίσω πίσω. Φοβάμαι εμφύλιο. Ίσως η επαρχία δεν το βιώνει ακόμα, αλλά η Αθήνα θυμίζει ολοένα και περισσότερο sin city.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και ούτε το βαρέλι μπαλώνεται γιατί για να μπαλωθεί πρέπει πρώτα να μπαλώσουμε το πάτο στον οποίο δεν έχουμε φτάσει ακομα!
  Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε παιδιά, μη φέρνετε την καταστροφή. Στην χειρότερη θα γίνουμε Μέξικο Σίτυ. Εντάξει, δεν είναι ευχάριστο αλλα ούτε το τέλος του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή