Ο αστικός μύθος για παρακρατικούς και προβοκάτορες




από το http://atheofobos2.blogspot.com
Ήδη προχθές στην ομιλία της στην Βουλή  η Αλέκα Παπαρήγα κατά την διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ άλλων  είπε:
Nα σας πω, εμένα μου θύμισε την ημέρα που είχαμε τρία θύματα στη "Μαρφίν" και εκείνη την ημέρα που υπήρξαν τρία θύματα στη "Μαρφίν", που ήταν προϊόν σχεδιασμένης ενέργειας, άλλο πράγμα αν επιλέγεται ένα συγκεκριμένο θύμα, υπάρχουν θύλακες, μηχανισμοί κρατικοί, παρακρατικοί και μέσα σε πολιτικές δυνάμεις ακόμα, κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές, που θεωρούν ότι τα θύματα μπορεί να αποτελέσουν ένα μεγάλο όπλο για να χτυπηθεί και να τσακιστεί το κίνημα, πέρα απ' τα άλλα όπλα που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται αυτό το σάπιο σύστημα, και, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης.(Οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Συνέχισε δε λέγοντας για την σύνθεση αυτών που επιτέθηκαν στην Marfin οι οποίοι βρέθηκαν πίσω από το μπλοκ του ΠΑΜΕ
...κι εκεί ήρθαν αμέσως και κάλυψε ένας χώρος ο οποίος ήταν τα κεντρικά πανό "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" και μέσα εκεί ήταν αναρχοαριστεροί, αναρχοδεξιοί, "χρυσή αυγή", φασιστοειδή, άνθρωποι του ΛΑ.Ο.Σ., λέω τι ήταν μέσα σ' αυτό.
Τώρα πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν  δίπλα- δίπλα αναρχοαριστεροί με χρυσαυγίτες αυτό μάλλον σαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να υπάρξει!
Όσοι δε έχουν εμπειρία από πολλά χρόνια  από πορείες, θα θυμούνται ότι οι οργανωμένες ομάδες του ΚΚΕ σε διαδηλώσεις αρκετές φορές έπαιζαν ξύλο με τους αναρχοαυτόνομους με τους οποίους, τα επονομαζόμενα από αυτούς ΚΝΑΤ ,είχαν προηγούμενα από άλλες συγκρούσεις μεταξύ τους.
Προσωπικά θυμάμαι σε μια παλιά πορεία για το Πολυτεχνείο ότι μια ομάδα του ΚΚΕ είχε καταφέρει να στριμώξει μερικούς αναρχικούς που τους είχαν επιτεθεί προηγουμένως, μέσα σε μία στοά στην Πανεπιστημίου και κλείνοντας την προσπέλαση σε αυτήν στον κόσμο άκουγες μόνο τις κραυγές από το ξύλο που έπεφτε μέσα.
Πάντως είναι  ευρέως διαδεδομένος ο  αστικός μύθος ότι κάθε φορά που γίνονται επεισόδια και καταστροφές  αυτά οφείλονται σε προβοκάτορες και παρακρατικούς .
Από χρόνια δε είναι πάρα πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως όλοι αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο από όργανα της αστυνομίας ή αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Δεν είναι όμως περίεργο πως τόσα χρόνια δεν εμφανίστηκε ένας έστω μεταμελημένος αστυνομικός  που να βγει και να το παραδεχτεί;
Αλλά  έστω και δεν βγήκε κανένας ο ίδιος ,όλοι αυτοί δεν έχουν γκόμενες ,φίλους, συγγενείς που θα τους έχουν πει κάποια φορά τι είχαν διαταχθεί να κάνουν;
Σε μια Ελλάδα που τίποτα δεν μένει μυστικό, αυτοί όλοι και όλος ο περίγυρος, τους λειτουργούν με τόσο αυστηρούς  κανόνες ομερτά, που λέει και ο Τσίπρας, και δεν βγάζουν κουβέντα ;
Προσέξτε δεν λέω ότι στις πορείες και στις διαδηλώσεις δεν στέλνει κατά πάσα πιθανότητα η αστυνομία μερικούς με πολιτικά μέσα στον κόσμο για να μαθαίνει τι γίνεται.
Αυτό που λέω είναι πως δεν θεωρώ πιθανό ότι στέλνει άτομα σε διατεταγμένη υπηρεσία για να προκαλέσουν ΑΥΤΟΙ τα επεισόδια.
Η εποχή της "Καρφίτσας" έχει ήδη ευτυχώς από πολλά χρόνια ξεπεραστεί.
Αλλά και τότε όλη η παρακρατική αυτή ομάδα ξεσκεπάστηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από μια απλή  έρευνα 3 μόνο δημοσιογράφων
Και βέβαια δεν πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία έφτασε να κάνει και εξαγωγή προβοκατόρων και παρακρατικών  στην Αγγλία ή την Ιταλία που έγιναν ακριβώς και εκεί πρόσφατα εκτεταμένα του ίδιου τύπου επεισόδια και καταστροφές!
Ύστερα σε τι διαφέρουν όσα γίνονται όταν ο όχλος των φιλάθλων τα κάνει λίμπα είτε γιατί έχασε η ομάδα του είτε γιατί συγκρούονται με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και φτάνουν μέχρι φόνους;
Και εκεί υπάρχουν παρακρατικοί και προβοκάτορες;
Τότε ποιοί είναι όλοι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι μπαχαλάκηδες κουκουλοφόροι που διαλύουν τις συγκεντρώσεις του κόσμου και καταστρέφουν το κέντρο κάθε φορά;
Είναι άτομα της διπλανής μας πόρτας!
Όταν το 1995 μπήκαν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και έγιναν 394 συλλήψεις ,μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λάμπρος Φούντας και τέσσερα από τα έξι άτομα που φέρονται ως μέλη του “Επαναστατικού Αγώνα” (του Ν. Μαζιώτη συμπεριλαμβανομένου), οι περισσότεροι ήταν μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άνεργοι.
Υπήρχαν επίσης  ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμος,  οικοκυρά, οικιακή βοηθός, φιλόλογος, δημοσιογράφοι, τυπογράφος, ζωγράφος, γραφικές τέχνες, ανθοπώλης, παιδαγωγός, μεταφραστής, στρατιώτης, μηχανικός αυτοκινήτων, εργάτες, ψυκτικός, ναυτικός, ελαιοχρωματιστής, εικονολήπτης, οδοντοτεχνίτης, ζωγράφος-περιπτεράς,  ξυλουργός, ηχολήπτης, οδοντοτεχνίτης, ελεύθερος επαγγελματίας, υδραυλικός, δημ. υπάλληλος, βιβλιοδέτης.
Μέσα σε αυτό το ανομοιογενές πλήθος, που δεν έχει εν πολλοίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο γιατί προβαίνουν σε επεισόδια και καταστροφές.
Υπάρχουν άτομα  που πιστεύουν ότι μέσα από την καταστροφή θα γεννηθεί κάτι το νέο και καλύτερο, άλλοι που μισούν τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές του κράτους και τον κατ΄εξοχήν κατασταλτικό μηχανισμό της που είναι η αστυνομία και έχουν ανοικτό πόλεμο μαζί της ,άλλοι που έχουν από πριν ανοικτούς λογαριασμούς με άλλες πολιτικές ομάδες, άλλοι που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους έχουν στείλει στο περιθώριο με ανεργία, υποαπασχόληση και φτώχια ή διαβλέπουν πως δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όπως οι γονείς τους στην κοινωνία, οπότε θέλουν να καταστρέψουν ότι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αποκτήσουν και θεωρούν εχθρό τους την ιδιοκτησία και τις τράπεζες, άλλοι μικροκακοποιοί απλά για το πλιάτσικο και τέλος, ιδίως για τα νεώτερης ηλικίας άτομα η ίδια η ευχαρίστηση της καταστροφής όπως όταν ήσαν  παιδιά και κατέστρεφαν τα παιχνίδια τους και επειδή ταυτόχρονα θεωρούν πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο "ενηλικιώνονται".
Όλα αυτά τα άτομα  ομογενοποιούνται σε ένα όχλο ο οποίος  δίνει  στο άτομο το αίσθημα μιας ακατανίκητης δύναμης. Όπως γράφει  στο κλασικό έργο του  «Η Ψυχολογία των μαζών»,   ο γιατρός και κοινωνικός αναλυτής Γκυστάβ Λε Μπον ήδη από τα  τέλη του 19ου αιώνα, η ανωνυμία μέσα στον όχλο και η διάχυση της ατομικής ευθύνης ελευθερώνουν τα ένστικτά του και μεταμορφώνουν το άτομο σε ένα εύπιστο, παρορμητικό πλάσμα, ικανό για κάθε ακρότητα. Χάνοντας την κρίση και τη βούλησή του περιέρχεται σε μια ειδική κατάσταση υποβολής, θυμίζοντας τη σαγήνη που ασκεί ο υπνωτιστής στον υπνωτισμένο.
Ο Βρετανός συγγραφέας χιουμοριστικών μυθιστορημάτων φαντασίας, Terry Pratchett,  γνωστός κυρίως για το Discworld  έχει πει επιγραμματικά ότι  το IQ του όχλου, ισούται με το IQ τού πιο ηλίθιου συμμετέχοντα σ' αυτόν, διαιρεμένο δια τού πλήθους του.
Από την άλλη μεριά η ελληνική κοινωνία έχει από χρόνια εθιστεί στην βία  και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση που υπάρχει όταν οι ελάχιστοι που συλλαμβάνονται φτάνουν στην δικαιοσύνη.
Βέβαια σε αυτό έχει συμβάλει και η ανικανότητα της αστυνομίας αφ΄ενός μεν να δρα κατασταλτικά χωρίς βιαιότητες και να συλλαμβάνει τους πραγματικούς ενόχους και όχι όποιον φουκαρά έπεσε στα χέρια της φουσκώνοντας του  αναπόδεικτα αδικήματα ή κάνοντας του "δώρο"ένα σακίδιο με μολότοφ !
Μπορεί βέβαια να φανταστεί κανείς τι θα είχε ειπωθεί εδώ αν σε κάποια από τα επεισόδια είχαν φτάσει να γίνουν 770 συλλήψεις όπως πρόσφατα στην Αγγλία.
Θα είχαν χαρακτηριστεί σαν φασιστικό πογκρόμ!
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 2002 σε δημοσκόπηση που είχε κάνειη ALCO το 64,5% μόνο των ερωτηθέντων θεωρούσε την 17Ν ως τρομοκρατική οργάνωση και περίπου 1/4 των ερωτηθέντων (23,7%) αποδεχόταν τις πολιτικοϊδεολογικές της θέσεις!
Παρ΄όλα όσα έγραψα είμαι σίγουρος πως ο αστικός μύθος των προβοκατόρων και παρακρατικών  θα εξακολουθήσει να αναπαράγεται κατά λερναίο τρόπο γιατί πολλοί δεν θέλουν να αντικρύσουν κατάματα την πραγματικότητα αλλά προσαρμόζουν την πραγματικότητα στις ιδεοληψίες τους.
Το ωραίο δε είναι πως οι ίδιοι θα καταγγέλλουν το ήδη διαλυμένο  κράτος που όμως το μόνο επίτευγμα του  θα είναι να διατηρεί ένα άψογο και απολύτως μυστικό για δεκαετίες  παρακρατικό μηχανισμό!

Σχόλια

  1. leo
    Μην βιάζεσαι να υιοθετήσεις τόσο εύκολα τα περί " αστικού μύθου".Από την εποχή του "χημείου"και των συγκρούσεων ΚΝΑΤ-αναρχοαυτόνομων έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.Δεν εκφράζω απλώς μια γνώμη έχω μαρτυρίες από αστυνομικούς οτι η δράση αστυνομικών με πολιτικά σε διαδηλώσεις είναι δεδομένη και για αυτούς αναγκαία!!Οσο για την κοινωνική και πολιτική σύνθεση των μπαχαλάκηδων έχει αλλάξει,όπως έχει αλλάξει εξάλλου και η ελληνική κοινωνία.Μπορούν κάλλιστα στον όχλο των μπαχαλακηδων να συμπορεύονται χούλιγκαν,χρυσαυγίτες,αναρχο-
    φασίστες,περιθωριακοί και βέβαια προβοκάτορες της αστυνομίας.Βέβαια το ΚΚΕ αναδεικνύει το θέμα και το εκμεταλλεύεται πολιτικά.Όμως,αυτό δεν πρέπει να μάς θολώνει την κρίση.Οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί.Ας διαφυλάξούμε ως κόρη οφθαλμού την ελεύθερη σκέψη.Νομίζω οτι είναι το μοναδικό μας όπλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαββίνα,
    η ανάρτηση είναι σαφής,
    "Προσέξτε δεν λέω ότι στις πορείες και στις διαδηλώσεις δεν στέλνει κατά πάσα πιθανότητα η αστυνομία μερικούς με πολιτικά μέσα στον κόσμο για να μαθαίνει τι γίνεται.
    Αυτό που λέω είναι πως δεν θεωρώ πιθανό ότι στέλνει άτομα σε διατεταγμένη υπηρεσία για να προκαλέσουν ΑΥΤΟΙ τα επεισόδια."
    Προσωπικά θεωρώ ότι τα παραπάνω δεν είναι απλώς πιθανά αλλά σχεδόν βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πιο ενδιαφεροντα αποσπασματα αυτης της εξαιρετικης αναλυσης ειναι τα εξης:
    1."...Μέσα σε αυτό το ανομοιογενές πλήθος, που δεν έχει εν πολλοίς σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο γιατί προβαίνουν σε επεισόδια και καταστροφές.
    Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι μέσα από την καταστροφή θα γεννηθεί κάτι το νέο και καλύτερο, άλλοι που μισούν τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές του κράτους και τον κατ΄εξοχήν κατασταλτικό μηχανισμό της που είναι η αστυνομία και έχουν ανοικτό πόλεμο μαζί της ,άλλοι που έχουν από πριν ανοικτούς λογαριασμούς με άλλες πολιτικές ομάδες, άλλοι που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους έχουν στείλει στο περιθώριο με ανεργία, υποαπασχόληση και φτώχια ή διαβλέπουν πως δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όπως οι γονείς τους στην κοινωνία, οπότε θέλουν να καταστρέψουν ότι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αποκτήσουν και θεωρούν εχθρό τους την ιδιοκτησία και τις τράπεζες, άλλοι μικροκακοποιοί απλά για το πλιάτσικο και τέλος, ιδίως για τα νεώτερης ηλικίας άτομα η ίδια η ευχαρίστηση της καταστροφής όπως όταν ήσαν παιδιά και κατέστρεφαν τα παιχνίδια τους και επειδή ταυτόχρονα θεωρούν πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο "ενηλικιώνονται"."

    Ας μου επιτραπει να συμπληρωσω ως ενα ακομη εξεγερσιακο αιτιο την λανθανουσα η εμφανη ψυχικη διαταραχη (κληρονομικη η πυροσδοτουμενη απο το οικογενειακο/μικροκοινωνικο περιβαλλον η/και απο χρηση ουσιων) που γενικα ειναι σχεδον ανεξαρτητη της κοινωνικης κατηγοριας της οικογενειας και του εξεγερμενου.Ταυτοχρονα η παραβατικοτητα της εφηβικης και της μακρας μετεφηβικης ηλικιας στην χωρα μας που λαμβανει χωρα με την μορφη ενταξης σε παρεες/συμμοριες χουλιγκανς/.....

    2."Όλα αυτά τα άτομα ομογενοποιούνται σε ένα όχλο ο οποίος δίνει στο άτομο το αίσθημα μιας ακατανίκητης δύναμης. ..., η ανωνυμία μέσα στον όχλο και η διάχυση της ατομικής ευθύνης ελευθερώνουν τα ένστικτά του και μεταμορφώνουν το άτομο σε ένα εύπιστο, παρορμητικό πλάσμα, ικανό για κάθε ακρότητα. Χάνοντας την κρίση και τη βούλησή του περιέρχεται σε μια ειδική κατάσταση υποβολής, θυμίζοντας τη σαγήνη που ασκεί ο υπνωτιστής στον υπνωτισμένο."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαββίνα
    μετά από καιρό, σου εύχομαι καλό χειμώνα και υγεία πάνω απ' όλα. Δεν βιάζομαι να υιοθετήσω, απλά αναρωτιέμαι και γω και δυσπιστώ όπως και συ και ο Δημήτρης. Λογικά, το black block δεν είναι προβοκάτορες, πράκτορες, μπάτσοι με πολιτικά κλπ. ¨Οτι η δράση τους γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους μηχανισμούς, δεν αντιλέγω. Ότι και η αστυνομία είναι μέσα πάλι πιθανό μου φαίνεται. Αυτό που βλέπω είναι ότι και το ΚΚΕ εκμεταλλεύεται την επίθεση εναντίον του για να εμφανιστεί ως θύμα δράσης παρακρατικών. Τελικά όλοι κάπου τους χρησιμοποιούν. Αυτοί ακόμα νομίζουν ότι χτυπούν το σύστημα και αυτό περιμένει τις μολότοφ όπως οι άλλοι το Πάσχα. Εκεί φτάσαμε.
    Καλό μεσημέρι και να σε βλέπουμε πιο συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφώτιστε συμφωνώ υπάρχει και ψυχολογικό σαφώς θέμα και ίσως είναι το πιο σημαντικό. Δεν είσαι και τόσο normal αν έχεις βάλει σαν σκοπό της ζωή σου να πετροβολάς ΜΑΤ, να καταστρέφεις, να γεύεσαι δακρυγόνα κλπ. Αλλά σάμπως είσαι φυσιολογικός αν είσαι κλεισμένος μια ζωή σε ένα κόμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @leo
    "είσαι φυσιολογικός αν είσαι κλεισμένος μια ζωή σε ένα κόμμα; " η διαδοχικα κομματα ;
    (KKE, KKEεσ. ΕΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΑΕΚΑ,....)

    Ας μην ξεχναμε την μεγαλομανια των αριστερων στελεχων του ΣΥΝ και τους ομηρικους καυγαδες για μια θεση στο ψηφοδελτιο επικρατιας η στην ευρωβουλη.

    Οπως γραφω σε σατιρικο μου αφηγημα:
    "...Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπενταρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί…."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία