Συνταγματομετρία ή πολιτική;



του Γιώργου Προκοπάκη

Βρίσκω ιδιαίτερα χαριτωμένη τη συζήτηση περί συνταγματικής εκτροπής. Κατά τη γνώμη μου είναι άλλοθι για μη τοποθέτηση επί της ουσίας.

Ποιός και πώς θα αποφανθεί τελεσίδικα περί της συνταγματικότητος της διαδικασίας; Και πότε; Μέχρι τότε τι θα γίνει; Οι κραδαίνοντες το Σύνταγμα και αρνούμενοι την πολιτική, πρέπει κάτι να πουν. Να θυμίσω ότι ζήτημα συνταγματικότητας ετέθη με την ψήφο Αλευρά (πρόεδρος της Βουλής και προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και τα έγχρωμα ψηφοδέλτια. Τι έγινε; Απεφάνθη το αρμόδιο σώμα μετά από κάνα χρόνο, διείδε την αντισυνταγματικότητα και δεν έγινε τίποτε. Ο Σαρτζετάκης πρόεδρος, παρά το ότι είχε ΚΑΙ αμπομένουσα θητεία κάπου τέσσερα χρόνια!

Η ζωή λέει ότι, οριστική απόφανση περί συνταγματικότητος ή μη μπορούμε να έχουμε αρκετό χρόνο μετά την προβλεπόμενη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Μέχρι τότε, ένα κομμάτι της αριστεράς θα κραδαίνει μία άποψη και θα αρνείται να τοποθετηθεί. Υποθέτω ότι δεν ζητούν "αυτόματη" συνταγματομετρία αποφάσεων και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σε μια κοινωνία με Σύνταγμα διαδικασίες που προβλέπουν την επίλυση και τέτοιων ζητημάτων. Μέχρις ότου καταλήξει η υπόθεση, θα αρνείται αυτό το κομμάτι της αριστεράς, μιλώντας δήθεν θεσμικά, απολύτως μη-πολιτικά όμως, να προσέλθει σε διάλογο επί της ουσίας. Μόνη οδός, εάν θέλουν να είναι στοιχειωδώς συνεπείς και να αποδείξουν ότι οι απόψεις τους δεν είναι απλώς προσχήματα, είναι η επίκληση του ακροτελεύτιου άρθρου, του παλιού 1-1-4, και ο ανένδοτος αγώνας για αντιστροφή της συνταγματικής εκτροπής.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι, το ότι βρισκόμαστε ακόμη εδώ και συζητάμε για την χρεοκοπία ως ενδεχόμενο και όχι σε χρόνο παρατατικό ή αόριστο, οφείλεται στην παραβίαση του καταστατικού χάρτη της Ευρώπης. Για να υπάρξει η πρώτη δανειακή σύμβαση καταστρατηγήθηκε το "no bail-out" άρθρο της Συνθήκης της Λισσαβώνας, την οποία βεβαίως έχει υπογράψει ΚΑΙ η Ελλάδα. Εάν οι θεσμολάτρες φίλοι είναι ΚΑΙ ευρωπαϊστές, μήπως έχουν κάτι να πουν για την αντισυνταγματικότητα της "σωτηρίας" της Ελλάδας; Γερμανοί πολίτες κατέφυγαν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ένα χρόνο μετά έχασαν την προσφυγή τους. Η Ελλάδα τι θα γινόταν μέχρι τότε;

Επανερχόμενος στην αρχή της κουβέντας: Ας δεχθούμε ότι ήταν αντισυνταγματική η διαδικασία. Παρακάτω! Τι κάνουμε και τι λέμε; Κάποιοι λένε ας συνεχίσουμε να συζητάμε και να δρούμε στην πολιτική συγκυρία. Άλλοι απέχουν - και έχουν και ατράνταχτο συνειδησιακό άλλοθι!

Σχόλια

  1. @Γιωργο Προκοπακη & επαϊοντες

    ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η ΔΟΛΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ;
    Και πεφτει διχονοια στην ομαδα της ανανεωτικης αριστερας να φυγουμε απο το ευρω, να μην φυγουμε, δεν θα παρουμε την 6η δοση κ.λ.π. και το ΛΑΟΣ φευγει απο το Προεδρικο με 4 μελη της κυβερνησης Παπαδημου.
    Βεβαια, το περιμενα ηδη απο 8 -7-11 αφου "... φαίνεται πως κλείδωσε το ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημαίνει στον πρωθυπουργό πως θα συμμετέχουν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΛΑΟΣ."

    Και εγω ...καγκελαριος (κοινως στην παλαιοελληνικη μενω καγκελλο) για την ανεπαρκεια της αριστερας.
    Επειδη ειμαι Μηχανικος και οχι οικονομολογος, ελεγξτε σας παρακαλω αυτην την ιδεα που αναπτυσσω παρακατω.

    Η αιτια της σημερινης δηθεν(;) οξειας κρισης ρευστοτητας της χωρας με την 5η και την 6η δοση ειναι οτι, οπως ειχε γραφτει σε καποιο blog, η ελληνικη κυβερνηση δεν ειχε αποκτησει τελος 2009 η αρχες 2010, με διαφορους τροπους (αμεση απαιτηση βεβαιωμενων φορων απο μεγαλο- και μεσαιο-φοροφυγαδες, ρυθμιση για μικρο-φοροφυγαδες, πωληση μετοχων κρατικων εταιρειων σε 3πλασια σχεδον τιμη απο την σημερινη, κρατικης ακινητης περιουσιας, δανειο απο Κινα η Ρωσια, ομογενειακο η εθνικο ομολογο, κ.λ.π.) εγκαιρα 10 εως 15 δις για να εχει "ταμειο".

    Σγκεκεριμενα, η νεα κυβερνηση ΠΑΣΟΚ οφειλε να δανεισθει απο χωρες BRIC (κυριως απο Κινα και Ρωσια), ενα μερος απο εθνικο ομολογο και ομόλογο της ομογενειας που επρεπε αμεσα το τελος του 2009 η εστω -λογω βραδυστροφιας (;)- αρχες 2010 να ειχε εκδοθει(υπαρχουν 7 εκατομ. περιπου ελληνικης καταγωγης) ακομη και ζητωντας εναντι απο την Γερμανια για τα κατοχικα δανεια και τις αποζημιωσεις.

    Εκτος αν αυτα τα μετρα απαγορευονται για την χωρα μας.

    Νομιζω οτι οδηγηθηκαμε στο δηθεν αδιεξοδο της οικονομικης ασφυξιας απο κυβερνητικες πραξεις, παραληψεις, ανεπαρκειες η ενδεχομενως -το χειροτερο- σκοπιμοτητες κερδοσκοπων.

    Παρακαλω για σχολια σας .

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε αφώτιστε, οι Ρώσοι ούτε πετρέλαιο δε μας δίνουν αν δεν το προπληρώσουμε.. Οι Κινέζοι έχουν ήδη αρκετές φουρτούνες με τα τρίς των Αμερικανικών ομολόγων. Για τους Ελληνες που λές, τι προτείνεις να πιάναμε κορόιδα τους ομογενείς??

    Κοιτα, αφού την πάτησε και η πορτογαλία και η Ιταλία ακόμα, εμείς δε τη γλιτώναμε ούτε με τα τρικ του μάγου Μέρλιν. Τι το ψάχνεις, το θέμα είναι απο δώ και πέρα, να μπεί κανα λεφτό απο ΕΣΠΑ ή EIB μπας και αρχίσει να κουνιέται τίποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .. Θα στο πώ ως εξής. Οταν έσκασε η καταιγίδα της Lehman και άρχισαν τα Bailouts της Fortis κλπ θυμάμαι πολλοί λέγανε απο τότε οτι σε λίγα χρόνια πολλές χώρες θα δυσκολευτούν να βρούν λεφτά απο τις αγορές αφού οι μεγάλες θα αρχισουν να δανείζονται σαν τρελές για να σώσουν τις ζομπο-τράπεζές τους. Βασικά ήταν προδιαγεγραμμένο.

    Απλά αν ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης τα λαμπρά τέκνα των εθναρχών ενδιαφέρονταν λίγο για τη χώρα και είχαν πάρει κάποια βασικά μέτρα οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο ήπιες απο της Πορτογαλίας (η οποία είναι μια φτωχή χώρα, χωρίς φυσικούς πόρους και χωρίς τις δικές μας θάλασσες..)

    Αλλα εμείς δεν έχουμε ακόμα δημοκρατία, έχουμε ακόμα τους προεστούς και τους τσιφλικάδες της τουρκοκρατίας να κυβερνάνε κληρονομικώ τω δικαίω. Αφού θέλουμε μπαμπάδες αντι για δημοκρατικό κράτος ας προσέχαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ουσία δεν βρίσκεται στο αν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου, αλλά στο ότι η Πολιτική αλλά και κατ' επέκταση η Δημοκρατία παραγκωνίζονται και υποτάσσονται στις αγορές.
    Ο Χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός λειτουργώντας μέσα από αγορές που ουδεμία σχέση έχουν με τις αγορές που διδάσκει η οικονομική θεωρία, έχει οδηγήσει στο πλέον παράλογο από άποψης αποτελεσματικότητας οικονομικό σύστημα.
    Αν υπάρχει μια ελπίδα να λυθούν τα προβλήματα, χωρίς να περάσουμε από την βαρβαρότητα, θα είναι μέσα από την πολιτική.
    Και βέβαια η όποια λύση ισορροπίας θα έχει σαν αποτέλεσμα και την απώλεια σημαντικού μέρους της ευμάρειας της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και όλα αυτά γιατί δεν σας παίζουνε στην κυβέρνηση;;; τσ,τσ,στ ντροπή τέτοιους αριστερούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "υπεύθυνη" Αριστερά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.Με δεδομένες τις θέσεις της για την Ε.Ε και το ευρώ, δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα αρχής για την ανοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αντιμετωπίζει μόνο ζήτημα εξόφθαλμων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που κι αν ακόμη ευδοκιμήσουν δεν θα έχουν καμμία σημασία στο τοπίο μιας καταστροφής -ας το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι! Η απόφασή της να καταψηφίσει την κυβέρνηση αποτελεί καταφυγή σ' ενάν κουτοπόνηρο παιδισμό. Τι μας λέει; Ότι "είναι καλύτερο να είσαι νέος, πλούσιος και υγιής, παρά γέρος, φτωχός και άρρωστος". Το ξέρουμε αυτό. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Παρακάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γιωργο Προκοπακη
    Ευχαριστω πολυ για το πολυ κατατοπιστικο αρθρο σου,με τιτλο "Ο άγγελος στις λεπτομέρειες" που δημοσιευθηκε σημερα 14-11-11 στα ΝΕΑ και απαντα σε αρκετες αποριες μου.
    http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4672788

    Το κυριοτερα σημεια που εντοπισα δηλ. πώς προβλέπεται η κατανομή του δανεισμού των 168 δισ. ευρώ ειναι τα εξης δυο :
    "...
    1. Ποσόν 14-15 δισ. προορίζεται για τη μετατροπή σε μακροπρόθεσμο του βραχυχρόνιου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια 13 και 26 εβδομάδων). Πρόκειται για αντικατάσταση δανεισμού με καλύτερους όρους που δεν αυξάνει το συνολικό ελληνικό χρέος - ούτε προσωρινά. Δεδομένου ότι, από εξαμήνου τουλάχιστον, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανείων έχει προσφερθεί από ελληνικές τράπεζες, ο διακανονισμός αυτός θα έχει θετικό αντίκτυπο είτε στην τραπεζική ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια είτε στο ύψος των εγγυήσεων που έχουν παρασχεθεί στην ΕΚΤ.
    Ποσόν 14-15 δισ. προορίζεται για την αύξηση των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου. Δεν πρόκειται για καθαρό δανεισμό. Το χαμηλό επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων εξασφαλίζει και την εξυπηρέτηση του δανείου με στοιχειωδώς ορθολογική διαχείριση διαθεσίμων." Δηλαδη το ταμειο διαθεσιμων που επρεπε η κυβερνηση ΑΓΠ να ειχε εξασφαλισεις με δικιες της ενεργειες.

    2. "Ποσόν 7 δισ. προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Αφορά την παρακράτηση των επιστροφών ΦΠΑ, τους απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους - ό,τι με ευθύνη του κακοπληρωτή Δημοσίου έχει στραγγίσει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας από την αγορά. Ποσόν 8 δισ. προορίζεται για την τακτοποίηση όλων των παλαιών εκκρεμοτήτων του ευρύτερου Δημοσίου (κυρίως οφειλές ΟΤΑ και νοσοκομείων). Δηλαδή, εκτός του ότι το ελληνικό Δημόσιο «αποδίδεται με καθαρά λογιστικά βιβλία» στο τέλος του προγράμματος στήριξης, παρέχεται άμεση ένεση ρευστότητας στην αγορά (εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις), ύψους αντίστοιχου του συνόλου του ΕΣΠΑ, η οποία μάλιστα διαχέεται σε ευρύτατους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Μέτρο εξόφθαλμα ανασχετικό της ύφεσης και πολύ πιο άμεσα αποτελεσματικό από οποιαδήποτε αναπτυξιακή βοήθεια (κι αυτή καλοδεχούμενη βέβαια)."

    Μένουν 60-65 δισ. ευρώ από το κολοσσιαίο δάνειο. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μη κάλυψη του 100% της εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (αναχρηματοδότηση χρέους) και στην κάλυψη ελλειμμάτων μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης (πρακτικώς, μόνο τόκοι)...."

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Μηπως ειναι αντισυνταγματικη η δημιουργια διαθεσιμων και η αποπληρωμη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία