ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Σχόλιο πάνω στο γερμανικό δίλημμαΈνα σχόλιο του φίλου μας minority opinion σε μια άλλη ανάρτηση του blog Disziplin über alles. Ποιο είναι το πραγματικό νόημα της πειθαρχίας; 
Κρίναμε ότι είναι από μόνο του μια ανάρτηση και το ανεβάσαμε.

Η εκδοχή του Γερμανικού ηγεμονισμού, είναι ενδιαφέρουσα κυρίως λόγω των ιστορικών της καταβολών.

Μια άλλη εκδοχή, θα μπορούσε να είναι ότι η Γερμανία βρίσκεται απελπιστική οικονομική κατάσταση, αφού το δημόσιο χρέος της, έχει ήδη ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ μέσα στο 2011.

Αν κάποιος δεί την τάση του Γερμανικού χρέους τα τελευταία 10 χρόνια, φαίνεται καθαρά ότι θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ σε 2-3 χρόνια. Μετά το όριο του 100%, τα επιτόκια δανεισμού υποχρεωτικά αυξάνονται σημαντικά και η χώρα θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεωλύσια.

Η Γερμανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι, αν δεν βρεί τρόπο να μειώσει ή τουλάχιστον να σταθεροποιήσει το χρέος της, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει τον δρόμο της χώρας μας.

Στην προσπάθεια αυτή έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει εκτός πολλών άλλων και τους πιο κάτω παράγοντες

1. Την ανάγκη χρηματοδότησης απο τον κρατικό προυπολογισμό των γερμανικών τραπεζών με τεράστια ποσά, λόγω της έκθεσής τους στα τοξικά ομόλογα των χωρών του νότου. Σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ιταλίας και Ισπανίας, το σύνολο των γερμανικών τραπεζών και κατ επέκταση και του γερμανικού κράτους θα χρεωκοπήσουν άμεσα.

2. Την ανάγκη χρηματοδότησης των διαφόρων ταμείων στήριξης των χωρών του νότου με ποσά που η Γερμανία απλώς δεν έχει, ούτε μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια.

3. Την ύφεση της ευρωζώνης που θα περιορίσει τα προσδωκόμενα έσοδα του προυπολογισμού, λόγω των μειωμένων εξαγωγών στην ευρωζώνη

4. Τα 3.500.000 Γερμανών ανέργων και 1.200.000 ημιαπασχολουμένων οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατα 10% το 2012 και οι οποίοι απολαμβάνουν γενναίων επιδομάτων.

5. Την ανάγκη χρηματοδότησης των μελλοντικών ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών της ταμείων, που η Γερμανική κυβέρνηση υπολόγιζει στα 5 τρις (δηλαδή 250 % του ΑΕΠ) για τα επόμενα 50 χρόνια

6. Την συνειδητοποίηση απο τους επενδυτές (κυρίως ταμεία συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρείες) ότι τα κρατικά ομόλογα μπορεί και να μην πληρωθούν (περίπτωση Ελλάδας, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια για να καλυφθεί ο αντίστοιχος κίνδυνος

Με δυο λόγια, η Γερμανία δεν μπορεί να σώσει κανέναν άλλο, γιατί απλούστατα δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να το κάνει, ούτε μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια για το σκοπό αυτό, ακόμα και άν το ήθελε.

Η Γερμανία ψάχνει λοιπόν εναγωνίως τρόπο να σώσει την οικονομία της, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα τα καταφέρει, γιατί δεν υπάρχει πολιτική ή οικονομική διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για το λόγο αυτό και οι κινήσεις της Μέρκελ φαίνονται πολλές φορές αντιφατικές, ενώ είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου μέσα στο οποίο βρίσκεται. Πρέπει να συγκεράσει αντικρουόμενες προτεραιότητες για να σωθεί η δική της οικονομία.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να αφήσει τις χώρες του Νότου να χρεωκοπήσουν, γιατί έτσι θα καταρρεύσει και η ίδια η Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει και τα κεφάλαια να στηρίξει τις χώρες αυτές και γι' αυτό και καταλήγουμε στα περιοριστικά προγράμματα, που επιτείνουν την ύφεση και τον φαύλο κύκλο.

Η μόνη διέξοδος που απομένει στην Γερμανία είναι να υποχρεώσει την ΕΚΤ να "τυπώσει" τα λεφτά που χρειάζονται για όλα τα πάραπάνω.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί διψήφιος αριθμός τρισεκατομυρίων για να καλυφθούν όλες οι τρύπες των κρατικών και τραπεζικών ισολογισμών. Φυσικά αυτό θα αποκλείσει την ευρώπη απο κάθε εξωτερικό δανεισμό και θα εκμηδενίσει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης

Σε αυτή τη φάση, η Γερμανική κυβέρνηση και η Γερμανική κοινωνία αντιστέκονται ακόμα στην λύση αυτή, ξέροντας πολύ καλά απο την εμπειρία τους, ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε αντίστοιχες συνθήκες με αυτές που έφεραν τον υπερπληθωρισμό, την καταστροφή της οικονομίας και τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι στην εξουσία.

Η αντίσταση στη "λύση" αυτή δεν θα κρατήσει όμως για πολύ, απο τη στιγμή που θα γίνει σε όλους σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος. Αυτή η εξέλιξη θα σφραγίσει και το τέλος του ρόλου της Ευρώπης, όπως τον ξέρουμε σήμερα, στον παγκόσμιο οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό χάρτη.

6 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον άρθρο. Παρουσιάζει στοιχεία που δεν τα ήξερα και δικαιολογεί εν πολλοίς τη γερμανική αλλοπρόσαλλη στάση.

  σ.σ. υπέροχο το τρενάκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δείμο το τρένο είναι αυτό που δεν θα μας πάρει ποτέ.Θα μείνουμε εδώ και θα το παλέψουμε. που να πάμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρέμβαση Χάμπερμας

  Από την άλλη, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο σημαντικότερος εν ζωή φιλόσοφος της Γερμανίας και φανατικός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, συνεχίζει να μάχεται στα 82 του χρόνια να καταδείξει πόσο καταστροφική είναι η υποταγή της Ε.Ε. στις αγορές. Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Goethe στο Παρίσι πριν από λίγες εβδομάδες, τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι ένα πρόγραμμα πολιτισμού, που δεν πρέπει να του επιτραπεί να αποτύχει, αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έκτακτης ανάγκης και τα κράτη να καθοδηγούνται από τις αγορές». Και σε οργισμένο τόνο σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στα χέρια μιας ελίτ». Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο το τελεσίγραφο της Ε.Ε.» και την «απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας». Και συνέχισε: «Καταδικάζω τα πολιτικά κόμματα! Είναι ανίκανα, εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν καμία φιλοδοξία πέρα από την επανεκλογή τους. Δεν έχουν καμία πολιτική ουσία. Είναι μια πολιτική ελίτ που δεν ενδιαφέρεται καν να εξηγήσει στους πολίτες τι συμβαίνει». Επ’ αυτού, στο νέο του βιβλίο «Για το Σύνταγμα της Ευρώπης» εξετάζει πώς η εξουσία έχει διαφύγει από τα χέρια των λαών και έχει δοθεί στο «αμφισβητούμενης πολιτικής νομιμότητας» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  Η εσωτερική αμφισβήτηση των Μερκοζί. Του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και στα :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Government_debt

  http://www.gfmag.com/tools/global-database/economic-data/10403-total-debt-to-gdp.html#

  http://www.panoramaeconomy.com/2011/05/12/debt-germany-overtakes-italy-in-silence/

  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=gm&v=94

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ παιδιά, για όλα τα link
  Στάμο καλά έκανες και μας θύμησες την παρέμβαση του Χάμπερμας. Την είχε χρησιμοποιήσει και ο Κανέλης στο τελευταίο editorial του Βοοk's journal

  ΑπάντησηΔιαγραφή