Τα οικονομικά του μικρού παιδιού του Γιώργου Προκοπάκη



του Γιώργου Προκοπάκη
Αφορμή για το σημείωμα η "ειδησεογραφική" κάλυψη συγκέντρωσης του κ. Καζάκη στη Ν. Ιωνία υπό την αιγίδα του Δημάρχου παρακαλώ, αλλά και η ...απίθανη επιχειρηματολογία του κ. Χαλβατζή στις Ανατροπές στις 21/11. Παρόμοια ανευθυνολογία και λαϊκισμός στην πορεία προς την ικανοποίηση του επαναστατικού ονείρου της επιστροφής στη δράχμή ή τη μνά.

Το κράτος έχει πρόβλημα και αναγκάζεται να δανεισθεί την πρωτοχρονιά €1 δισ. Μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους:
1. Δανείζεται €1 δισ για 30 χρόνια με επιτόκιο 5%. Στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου θα έχει καταβάλει €50 εκατ σε τόκους και λογιστικά το χρέος του θα είναι € δισ μεγαλύτερο από ό,τι ένα χρόνο πριν.
2. Δανείζεται € δισ για 3 μήνες με επιτόκιο 5% και κάθε τρεις μήνες ξαναδανείζεται €1 δισ και λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά τον νέο δανεισμό εξωφλεί το προηγούμενο δάνειο. Στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου θα έχει καταβάλει €50 εκατ σε τόκους και λογιστικά το χρέος του θα είναι € δισ μεγαλύτερο από ό,τι ένα χρόνο πριν.
Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτό που λέμε "βραχυχρόνιος δανεισμός", τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου 13 εβδομάδων. Ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο που θα έπαιρνε από τους δανειστές θα ήταν οπωσδήποτε μικρότερο της πρώτης. Το αποτέλεσμα των δύο τρόπων δανεισμού είναι το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση "δανείστηκε" €4 δισ από τις Τράπεζες και επέστρεψε € 3 δισ, δηλαδή καθαρό €1 δισ, όπως και στην πρώτη περίπτωση.
Τόσο ο κ. Καζάκης, όσο και ο κ. Χαλβατζής διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και καταγγέλουν ότι η περίφημη και πολυπόθητη 6η δόση δεν χρειάζεται, γιατί απλούστατα "πηγαίνει στις Τράπεζες σε τόκους και τοκοχρεολύσια". Κατά δε τη διάρκεια του έτους πάνε πολλά στις Τράπεζες για χρεολύσια. Το ό,τι τα δανείστηκε το κράτος μέσα στο ίδιο έτος και τα "ανακυκλώνει" δίκην ζογκλέρ που πετάει τα μπαλάκια στον αέρα για να τα φέρει βόλτα με τις συντάξεις, τους μισθούς, τα σχολεία, τα νοσοκομεία επειδή ακριβώς η αχρείαστη 6η δόση δεν καταβλήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι ασήμαντη λεπτομέρεια. Το ότι, σ' αυτή την κυκλοφορία χρήματος αυτό που μετράει είναι το τι πραγματικά μένει ως "καθαρό χρέος" είναι αδιάφορο. Όπως ακριβώς ο γιος μου όταν ήταν πέντε χρονών: τα λεφτά τα παίρνει ο μπαμπάς από το μηχάνημα της τράπεζας και δεν υπάρχει από πίσω ένας λογαριασμός που πιστώνεται και χρεώνεται. Η διαφορά είναι ότι ο γιος μου στα 23 του πια ξέρει να κάνει κουμάντο στα λεφτά του. Αναρωτιέμαι, οι επαναστάτες κκ. Καζάκης και Χαλβατζής πότε θα μάθουν αυτό που ένα παιδί μαθαίνει στα δέκα ή δώδεκα;
Η πλάκα είναι ότι τα νεαντερτάλεια οικονομικά του κ. Καζάκη τον οδηγούν, αφού αφαιρέσει τις αποπληρωμές του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα είχαμε πλεόνασμα το 2011. Προφανώς, αφού θεωρεί ότι υπάρχει το ΑΤΜ της Τράπεζας, όπως ο γιος μου στα πέντε του, που δίνει τσάμπα λεφτά όποτε θέλουμε, για να τα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, χωρίς να χρειάζεται να τα επιστρέψουμε.
Τα οικονομικά του αιμοσταγούς Μπαταχτσή
Τα τελευταία δύο χρόνια το ελληνικό δημόσιο, ευρισκόμενο σε αδυναμία να πληρώσει προμηθευτές και εργολάβους (προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία, κατασκευαστές έργων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις), τους "κούρεψε" κατά ένα τυπικό 20% και τους πλήρωσε με ομόλογα. Τα ομόλογα έχουν ένα κακό: κάποτε λήγουν. Ε λοιπόν, κάποια απ' αυτά τα ομόλογα λήγουν τον Δεκέμβριο. Ο κ. Καζάκης προφανώς βλέπει ότι "την 6η δόση δεν τη χρειαζόμαστε γιατί πηγαίνει στις Τράπεζες". Ο μπαταχτσής που δεν θέλει να πληρώσει τις Τράπεζες αδιαφορεί ότι αυτά τα ποσά είναι παιδικές χαρές, σχολεία, φάρμακα που ήδη έχουν φτιαχτεί ή χρησιμοποιηθεί. Αδιαφορεί εάν, εκτός από τις πολυεθνικές των φαρμάκων που μπορεί να έχουν τα υπερκέρδη, ομολογιούχοι είναι και μικροκατασκευστές και έμποροι ανά την ελληνική επικράτεια, φεσωμένοι κάμποσα χρόνια, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα - κάποιοι δε αυτοκτονούν, με το συρτάρι τους γεμάτο μεταχρονολογημένες επιταγές, απλήρωτα τιμολόγια και βέβαια ομόλογα. Αλλά είπαμε, όποια διακίνηση χρήματος γίνεται μέσω Τράπεζας είναι "λεφτά που βγαίνουν από τις τσέπες των μισθωτών και ταίζουν το χρηματωπιστωτικό σύστημα".
Αυτά είναι τα φοβερά και τρομερά €16.5 δισ που πρέπει να δώσουμε ως κράτος στις "Τράπεζες" το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη (€3.3 και €13.2 δισ, αντίστοιχα) και γι' αυτό σκίζεται η Τρόικα να μας δώσει την 6η δόση που δεν χρειαζόμαστε. Το ότι πάλι θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα το κράτος για να κυκλοφορήσει το χρήμα δεν μπορεί να το φαντασθεί. Όπως επίσης αποκρύπτει από τους έτοιμους να επαναστατήσουν μουζίκους ότι, τόσο η απόφαση της 21/7 όσο και της 27/10, προσέφεραν (δανεικά μεν, αλλά τι να κάνουμε) μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων για να μετατραπεί ο βραχυπρόθεσμος σε μακροχρόνιο δανεισμό, για να εξωφληθούν όλες οι παλιές αμαρτίες και φέσια του ελληνικού δημοσίου, για να φτιαχτεί απόθεμα ώστε να μη κινδυνεύουν οι μισθοί, οι συντάξεις (περικεκομένες βέβαια), να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα. Κοροϊδεύοντας τον κόσμο θα τον οδηγήσει στην συνειδητοποίηση, οπότε θα έλθει η λαϊκή εξουσία (τσουπ και ο κ. Χαλβατζής!) και όλα θα είναι ρόδινα.
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ο κ. Καζάκης, αφού έχει περάσει πολλάκις από τον Ισημερινό που μετά την περήφανη κλωτσιά στα αχαμνά του χρηματοπιστωτικού συστήματος (με διπλάσια αποθεματικά στο χέρι, πετρέλαια, μπανάνες και καραβίδες από τον Ειρηνικό) σήμερα αγωνίζεται να δανειστεί από τον Τσάβες και τον Αχμαντινετζάντ, ανακάλυψε και την Αίγυπτο, σημαντικό μέρος του χρέους της οποίας διεγράφη από το Κλάμπ του Παρισιού. Ή πλατεία Ταχρίρ διέγραψε το χρέος! Το ότι τα συμφέροντα της Δύσης εξυπηρετούνται από τον στρατό που κυβερνάει είναι΄μια από τις λεπτομέρειες που ως συνήθως διαφεύγουν. Η Ελλάδα βρίσκεται πολιτικώς αποκλεισμένη ακόμη και από τους εταίρους της και δανειστές της, έχει καταλήξει να είναι μπελάς και αποσταθεροποιητικός παράγοντας και οι πάντες είναι έτοιμοι να τραβήξουν το χαλί. Ίσως και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Καλώς ή κακώς, τα γεωπολιτικά συμφέροντα δεν είναι πια αυτά που ήταν και η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να αφεθεί να βράσει στον μέλανα ζωμό που υπόσχεται ο κ. Καζάκης. Η αντιμετώπιση του Κλαμπ του Παρισιού για την περίπτωση της Ελλάδας είναι ορατή στη συμπεριφορά των εταίρων και των "δυνατικά προθύμων" για κούρεμα Τραπεζών. Αίγυπτος είπατε; Καμία σχέση! Άντε να τρέχεις στον Αχμαντινετζάντ να πληρώσεις τις συντάξεις και στον Τσάβες (θα καθαρίσει ο Τσίπρας εδώ) να φέρεις πετρέλαιο στα σχολεία.


ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ!!!
Η οροφανής λύση για τον κ. Καζάκη είναι η επιστροφή στη δραχμή ή στη μνα, η οποία δεν κινδυνεύει από πληθωρισμό γιατί απλώς θα πάρουμε (θα δημεύσουμε υποθέτω) τις μεγάλες περιουσίες και θα τις ρίξουμε στην ανάπτυξη. Απλά πράγματα: €1.2 τρισ είναι η περιουσία των πλουσίων, την παίρνουμε και τρέχουμε μαζί με την ανάπτυξη. Το γεγονός ότι με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα οι αξίες των ακινήτων θα πέσουν στο μισό μέσα σε μια νύχτα είναι ασήμαντο. Οι δε αξίες των ακριβών ακινήτων θα καταβαραθρωθούν. Σύμφωνοι, έχουν πέσει μερικές δεκάδες δισ ευρώ στην Εκάλη. Ποιός θα πληρώσει €10.000 το τετραγωνικό στην Εκάλη στην μετεπαναστατική Ελλάδα για να έχει οκτώ καμπινέδες, τρια τζακούζι και μια πισίνα; Θα πληρώσουν (σε δραχμές) το 1/4 ή 1/5 τίποτε Άραβες, Ρώσοι ολιγάρχες, Κολομβιανοί ναρκέμποροι, Έλληνες μαυραγορίτες. Τα καγιέν θα κρατήσουν την αξία τους; Ή μήπως θα τα πακετάρουμε για εξαγωγή στην ανθούσα Αλβανία;
Ξέρουμε, μας λέει ο κ. Καζάκης, ότι 2.600 Έλληνες έχουν βγάλει στο εξωτερικό €600-€800 δισ. Τους τα παίρνουμε και καθαρίσαμε! Πώς γίνεταιαυτό; Διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει στο μυαλό του κ. Καζάκη! Ο διακανονισμός Αγγλίας και Γερμανίας με την Ελβετία ώστε να εισπράττεται μια μικρή φορολογία από τις καταθέσεις στην Ελβετία, του είναι άγνωστος. Μέχρις εκεί μπορεί να πάει κανείς, κι αυτό αν έχει πολιτική στήριξη από τους πάντες. Εκτός κι αν μετέλθουμε άλλων μέτρων, όπως απαγωγή συγγενικών προσώπων των Ελλήνων ολιγαρχών που προφανώς θα έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ή ομηρεία της ελβετικής φρουράς του Πάπα ώστε να αναγκασθούν οι Ελβετοί τραπεζίτες να μας αποδώσουν τα κλεμμένα!
Ξέρουμε, μας λέει ο κ. Καζάκης, ότι 180-190 ελληνικοί όμιλοι έχουν χρυσό σε πλάκες αξίας 16 δισ. Πού τα έχουν; Στο πόρτ μπαγκάζ της καγιέν βέβαια. Έτσι κάνουμε και το ανοίγουμε. Ούτε υπάρχει κανένα πρόβλημα διεθνούς νομιμότητας: άντε να πουλήσεις κατασχεμένο χρυσό σε εχθρικό περιβάλλον! Έχουμε όμως και το νόμιμο χρυσό: €3με €4 δισ! Είμαστε μια χαρά, λοιπόν. Το ότι οι δαπάνες του ελληνικού δημοσίου είναι €5.8 δισ το μήνα και το κρατικό χρυσάφι βγάζει-δε-βγάζει τρεις εβδομάδες δε μας νοιάζει!Όλα είναι απλά! Όλος ο πλανήτης θα είναι ενθουσιασμένος με την επιστροφή στη δραχμή, όλοι θα τρέχουν να αγοράσουν ακίνητα σε αστρονομικές τιμές, τα λεφτά που δεν φτάνουν ούτε για ένα μήνα τώρα θα φτάνουν για δυο γενιές! Αφέλεια ή απάτη;
Εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές συμμαχίες (να γίνει η Ελλάδα κάτι σαν την Κούβα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν οι΄Σοβιετικοί Σταχανοβίτες πλήρωναν την ελλειμματική οικονομία του Κάστρο - ακόμη και τα ανταλλακτικά των Κράυσλερ 30ετίας απ' αυτά τα λεφτά πληρώνονταν), με την επιστροφή στη δραχμή ή τη μνα, η Ελλάδα σε μερικούς μήνες θα γίνει κάτι μεταξύ Αλβανίας του Χότζα και Β. Κορέας του Κιμ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων! Γιατί κατά πάσα βεβαιότητα θα περάσει από κατάσταση Νταρφούρ. Ούτε στάρι για ψωμί δεν παράγουμε, ούτε γάλα για τα παιδιά μας. Κι ο λιόσπορος, εισαγωγής είναι! Η μόνη λύση θα είναι να τρώμε το μπαμπάκι από τις αποθήκες που θα περιμένει τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δεν θα έλθουν ποτέ. Ας δείξει ο κ. Καζάκης τον υποστηρικτή της Ελλάδας την επόμενη μέρα. Να δούμε αν μας αρέσει, βρε αδελφέ. Να μας πει κι ο υποστηρικτής αν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τη χώρα και με ποιούς όρους. Να δούμε πόσες ελληνικές παραλίες μπορεί να αγοράσουν οι μαφιόζοι ολιγάρχες της Ρωσίας.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ....
Είναι κρίμα αυτός ο λαός να υφίσταται την ανερμάτιστη προπαγάνδα αφελών ή πονηρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα καταληστεύθηκε. Η διαπίστωση και η ποσοτικοποίηση της ληστείας δεν αρκεί να θρέψει 11 εκατομμύρια ψυχές. Το όνειρο των κκ. Καζάκη και Χαλβατζή είναι ο χειρότερος εφιάλτης των Ελλήνων. Όχι όλων βέβαια. Υπάρχουν οι νέοι μαυραγορίτες που περιμένουν πώς και πώς την πραγμάτωση των επαναστατικών ονειρώξεων για να πιούν το αίμα των υπολοίπων. Όπως έγινε στην Αργεντινή (πλούσια χώρα, με παραγωγικό ιστό και εξαγώγιμα προϊόντα) και παντού σε όλο τον κόσμο όταν μια χώρα χρεοκόπησε. Πάντα δε, τη χρεοκοπία ακολούθησε το κοινωνικό χάος, η βία, η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Και βέβαια πάντα, μετά από μερικά χρόνια το ίδιο πολιτικό σύστημα που οδήγησε την όποια χώρα στην καταστροφή επανέκαμπτε ως σωτήρας. Περονιστής τη βούλιαξε την Αργεντινή, περονιστής τηςν "έσωσε" μετά από τέσσερα χρόνια χάους, πείνας, βίας, ώστε δέκα χρόνια μετά να πλησιάζει το βιωτικό επίπεδο πριν από 30 ή 40 χρόνια.
Πολύ σωστά ο κ. Καζάκης διαπιστώνει την υψηλή ανεργία, την μεγάλη ύφεση και την ανέχεια. Η λύση όμως που προτείνει θα κάνει τις σημερινές συνθήκες να φαντάζουν όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας. Για όσους θα έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιοι.
*Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών, πρώην καθηγητής στο Columbia University

Σχόλια

  1. ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ" ΩΣ ΝΕΑ ΚΟΥΒΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Το ΑΕΠ της Eλλαδας να οφειλεται μολις κατα 3.3% στον αγροτικο τομεα και 17.9% στην βιομηχανια , ενω το 78.8% στις υπηρεσιες,οι δε εξαγωγες το 2011 ηταν μολις 16.35 δις, οι εισαγωγες 48.13 δις με εμπορικο ελλειμα 32 δις!!!
    Στην Αργεντινη τα ποσοστα αυτα ειναι 9.0 %, 21.0% και 59% και οι εξαγωγες 68.5 δις $ (50.7 δις) με εισαγωγες 56 δις $. Απο τις εξαγωγες η σογια και τα υποπροϊοντα ειναι το 25.3% και αυτοκινητα και ανταλλακτικα 11.8%.

    Πες τε μου λοιπον:
    1. πως θα μηδενιστουν σχεδον τα 2 δις αγροτικου ελειματος; Μονον με ενα συνδυασμο επιβολης πανελληνιας εκστρατειας διαιτας(ως αρκετα παχυσαρκος λαος)και βιαιας μεταφορας εσωτερικων μεταναστων στα πατρωα εδαφη για γεωργικη παραγωγη και κτηνοτοφια.
    2. Πως θα αγοραζουμε καυσιμα για θερμανση χωρων, βιομηχανια, δημοσιες και ιδιωτικες μεταφορες και ηλεκτροπαραγωγη;Εχουμε ακομη λιγνιτη. Ηδη στην επαρχια καινε πελετς απο ξυλα και οι πολεις εχουν γκριζαρει οπως ειχα δει και μυρισει στην Κωνσταντινουπολη το 1978. Λιγο βιοαεριο μπορουμε να παραγουμε με αναεροβια ζυμωση αγροτοκτηνοτοφικων αποβλητων και αστικων λυματων.
    3.Πως θα αγοραζουμε τα απαραιτητα (ανταλλακτικα, ιατρικο εξοπλισμο, φαρμακα, λιπασματα, ..)

    4. Πως θα αγοραζουμε τα μη απαραιτητα λ.χ. κατακοκκινες Alfa Romeo, πουρα Αβανας, espresso,....
    5............

    Μονον οι οικογενειες που εχουν γερο κομποδεμα και οι υγιεις και ικανοι νεοι θα επιβιωσουν χωρις αφορητες στερησεις, σε περιπτωση στασης πληρωμων.
    Οι περισσοτεροι κατοικοι αυτης της χωρας, ειναι ανεκπαιδευτοι και δεν ειναι προετοιμασμενοι για τις ριζικες αλλαγες που απαιτουνται στον παραγωγικο και διοικητικο ιστο της χωρας.
    Απαιτειται αρκετος χρονος κατανοησης, αποδοχης της ανγκαιοτητας των αλλαγων και προετοιμασιας για να ξεκολλησουμε απο την υφεση -ενω παραλληλα θα γινονται αναδιαρθρωσεις-ακομη κι αν εξασφαλιζονταν με μαγικο τροπο τα απαιτουμενα ποσα (λογω των γνωστων αγκτυλωσεων-προβλημταων στους εργαζομενους, τους ιδιωτες επενδυτες, την δημοσια διοικηση,το υφισταμενο πολιτικο προσωπικο,..)

    Η πλειονοτητα του λαου μας ειναι:

    -απειθαρχοι εσωτερικοι μεταναστες που πετανε απο το αυτοκινητο τη σταχτη, το αναμενο τσιγαρο τους, κυπελλα με καφε, αδεια κουτια αναψυκτικων
    -ανεργοι, υποαπασχολουμενοι και φτωχοι
    -αντιμνημονιακοι η ολιγον μνημονιακοι πλην ψηφιζοντες το μνημονιο υπερδεξιοι,δεξιοι, πασοκοι, πατριωτες καθε πολιτικης αποχρωσης, γενικως επαμφοτεριζουσας συμπεριφορας ανα ημερα, βδομαδα και μηνα
    -αριστεροι ηγετες με οικγενειακη περιουσια η ανηκοντες σε μεσαια στρωματα με συνιστωσες περισσοτερες των ποδιων του χταποδιου
    -Ορθοδοξοι "κομμουνιστες" φανατικοι πιστοι του Αγιου Σταλιν
    -αριστεροι των σαλονιων η του καναπε του σπιτιου τους
    -οικολογοι που δεν γνωριζουν την χλωριδα και πανιδα,
    -ανημποροι απομαχοι-χαμηλοσυνταξιουχοι της πολης και της επαρχιας.

    Λοπον για να μη περασουμε την "ειδικη περιοδο" ως νεα Κουβα των Βαλκανιων, παρακαλουμε τους αντιμνημονιακους να καθυστερησουν την επανασταση τους, τουλαχιστον για μια πενταετια, ωστε να εξασφαλισθει το απαιτουμενο οικογενειακο, ιδιωτικο και κρατικο αποθεμα χρηματων, για ανθρωπιστικους και εθνικους λογους.

    Αφωτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να σπασει η αντιπαλοτητα μεταξυ "αντιμνημονιακων" και "εξ αναγκης μνημονιακων", αναρτω το παρον αποσπασμα απο το ατελές σχέδιο διηγήματος (μελλοντολογικό αφήγημα;), που το εγραψα τον Μαιο του 2010 χωρίς χαρακτήρες προς το παρόν: πρόκειται για συνδιασμό ηλεκτρονικού collage (λόγω της τρομακτικής εξάπλωσης των λογοτεχνικών και άλλων πληροφοριών στο διαδίκτυο) που περιλαμβάνει πολύ καλά επεξεργασμένα οικονομικά άρθρα από το ελληνικό διαδίκτυο, αποσπάσματα από την Wikipedia και -κυρίως- πολύ, μα πολύ, προσωπική σατιρική “fiction” για το ότι έχει συμβεί και θα συμβεί στην χώρα μας την επόμενη 5ετία, καθώς και μια συνοπτική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας.Αν θα γελάσετε, εστω και πικρά τότε (με ευρω η με δραχμη η οτι αλλο προκυψει) θα έχω πετύχει τον στόχο μου.

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    1H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙEIN 11 ΙΟΥΛ 2010
    2H ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Ιουνίου 2011 στην αριστερή στρουθοκάμηλο.


    ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    Ι. Δεκέμβρης 2012
    Όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί.
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν διαδοχικά τον 14ο και 13ο μισθό, ενώ μειώθηκαν τελικά κατά 3×7=21% όλοι οι μισθοί πάνω από τα 1200 ευρώ, αυτήν την τριετία.
    Υπήρχαν σκέψεις για κατάργηση και του 12ου μισθού (γιατί να πληρώνονται ενώ ήταν σε άδεια ;) με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι οι περισσότεροι όντως ήταν σε άδεια σχεδόν ενιαυσίως (αφήστε δε το γεγονός ότι οι πιο δραστήριοι είχαν και μια επιχείρηση στο όνομα της γηραιάς μητέρας τους, της νοικοκυράς γυναίκας τους ή του 18χρονου παιδιού τους).
    Όμως τα πενταετή και δεκαετή ομολογιακά δάνεια που έληγαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα υψηλά ποσά για τόκους ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλο και πιο σκληρά μέτρα.
    Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. (μείωση του ΑΕΠ κατά 1.5 , 4.0 και 6.7 % τα έτη 2010, 2011 και 2012). Είχαμε πάρει διαζύγιο με την ανάπτυξη.
    Χιλιάδες μικρομεσαίοι έκλειναν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους για να μην οδηγηθούν στην φυλακή, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας περί προσωποκράτησης λόγω χρεών. Μερικοί διατήρησαν μυστικά μόνον το τμήμα της επιχείρησης που απευθυνόταν στην μαύρη οικονομία. Πολλοί βαλκάνιοι οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στις εστίες τους, ενώ παρέμειναν οι περισσότεροι Ασιάτες και Αφρικανοί, αφού η ύπαρξή τους σε συνδυασμό με τον φόβο που καλλιεργείτο συστηματικά στον καταταλαιπωρημένο λαό, απέδιδε στις διωκτικές αρχές τουλάχιστον τον μειωμένο μισθό τους και τα επιδόματα επικινδυνότητας.
    Η ανεργία είχε κορυφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ (17%). Παππούδες και γιαγιάδες άρχισαν να εξαντλούν το εφ’ άπαξ τους και τις αποταμιεύσεις τους για να σώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την ανέχεια.
    Οι κλοπές , διαρρήξεις και ληστείες είχαν αυξηθεί δραματικά. Τα όργανα της τάξης λόγω της ανέχειας τους έκαναν διπλή δουλειά. Όταν π.χ. έπιαναν κάποιο διαρρήκτη υπεξαιρούσαν τα περισσότερα κλοπιμαία που τα προωθούσαν στην μαύρη αγορά, ενώ άφηναν και μερικά ως πειστήρια του εγκλήματος. Συνήθειες της παλιάς χωροφυλακής και αστυνομίας του ‘ 50 και του ΄60 έκαναν ξανά την εμφάνισή τους:
    δωρεάν κρέας οι της αγορανομίας, απλήρωτο έρωτα οι των ηθών …
    Οι σύγχρονες συμμορίες κυκλοφορούσαν με θωρακισμένες Mercedes και Hummer που είχαν κατασχεθεί από μεσαιο-λαμόγια και είχαν δημοπρατηθεί από τράπεζες και τον ΟΔΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκετές άνεργες και φοιτήτριες από την επαρχία αναγκάσθηκαν να κάνουν αρχικά περιστασιακά και στη συνέχεια μόνιμα το … αρχαιότερο επάγγελμα. Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών διοργάνωνε συχνά πορείες διαμαρτυρίας γιατί η ανεπίσημη (μαύρη) πορνεία αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία (ασθένειες ξεπερασμένες όπως ωχρά σπειροχαίτη, ηπατίτιδα κ.λ.π. άρχισαν να επανέρχονται) όσο και να κλείσουν και τα τελευταία “σπίτια”. Πολλές αλλοδαπές πόρνες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στις βορειότερες και ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ακολούθησαν και τα άνεργα αρσενικά, τα οποία ειδικεύθηκαν ως συνοδοί καλοδιατηρημένων κυριών μεγάλης ηλικίας ημεδαπών αλλά κυρίως αλλοδαπών. Επειδή οι τιμές και σ’ αυτό το επάγγελμα ακολουθούν τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι πιο τσιγκούνες της βόρειας Ευρώπης, οι Γερμανίδες, προτιμούσαν την out of season εξυπηρέτηση, δηλ. Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο , Οκτώβριο , όπου οι τιμές του όλου πακέτου (εισιτήρια, ξενοδοχείο και συνοδός) και η θερμοκρασία ήταν πολύ ικανοποιητικές.
    Για ν’ αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα της χώρας έπρεπε να αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας της τάξης του 8% , να γίνουμε από κακομαθημένος κεραμιδόγατος η τίγρης της ΝΑ Ευρώπης, αλλά πως θα βρίσκαμε κεφάλαια ;
    Οι πιθανές πηγές ήταν :
    α. κεφάλαια Ελλήνων
    β. κεφάλαια εξωτερικού
    Η κυβέρνηση παρακάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές αλλά …το πλείστον εκώφευσεν.
    Οι παρακλήσεις της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων δεν έπιασαν τόπο, εκτός από ολιγάριθμες εξαιρέσεις Ελληνο-αμερικάνων πρώτης γενιάς, μεγάλης ηλικίας, που ήθελαν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη και - με την απλήρωτη διαφήμιση - να εκλεγούν, στη συνέχεια, στο ελληνικό κοινοβούλιο στο σώμα των βουλευτών αποδήμων Ελλήνων, για λόγους υστεροφημίας.
    Οι κάτοχοι κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων που είχαν αποκτηθεί μέσω της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τα είχαν ήδη διασφαλίσει σε εξωχώριες εταιρείες , ξεπλένοντάς τα – όταν αυτό απαιτείτο- μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέσω ενός στρατού “ταλαντούχων και νεότατων εφοπλιστών-βιτρίνα “, αποκτώντας έτσι μεγάλη περιουσία σε ακίνητα και μετοχές, blue chips και -ως ολίγον πατριώτες- ολίγα ελληνικά κρατικά ομόλογα με επιτόκιο της τάξης του 6.5% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγω του νόμου της βουλευτικής ασυλίας είχαν παραγραφεί όλα τα κακουργήματα οικονομικής φύσης των πολιτικών. Κάποιες πατριωτικές “τρομοκρατικές” οργανώσεις με ονόματα όπως ”Οργάνωση Γιώργος Θαλάσσης” της πατριωτικής αναρχίας, η μυστική επαναστατική ομάδα ”Δικαιοσύνη του λαού” που αναβίωσε στην χώρα μας την ομάδα του Ρώσου Σεργκέι Γκενάντιεβιτς Νετσάγιεφ κ.λ.π., σχεδίαζαν με πολύ προσεκτικά βήματα απαγωγές παιδιών και προσφιλών συγγενών πολυδιαπλεκόμενων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοπολιτικών (ιδιαίτερα πρώην υπουργών Εθνικής Αμύνης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, δηλ. αυτά με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς για έργα και προμήθειες) για λήψη λύτρων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε φορά.
    Με τον τρόπο αυτό , αφενός μεν τροφοδοτείτο ανωνύμως ο «Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κωδικό 26132462 (στον οποίο, ω αφελείς αναγνώστες, … καλείστε να συνεισφέρετε από το υστέρημά σας) και αφετέρου χρηματοδοτούνταν στην περιφέρεια συνεταιρισμοί νέων φτωχών αγροτών (δηλ. οι περισσότεροι ήταν νέοι απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διαρκώς άνεργοι με το φραπόγαλα το πρωί στην καφετερία και στο bar-άκι -για ποτάκι- το βράδυ) που παρακολουθούσαν διαδοχικά, κατόπιν ενεργειών των τοπικών βουλευτών “σεμινάρια κατάρτισης” (αρκετά εκ των οποίων μαϊμού) το τέλος της δεκαετίας του ’90 και ως το 2005 και που με την πάροδο του χρόνου κληρονόμησαν αγροτική γη), συνεταιρισμοί γυναικών, οι βιολογικές καλλιέργειες, η πράσινη οικονομία…
    Παράλληλα, με την παραδοσιακή καλλιέργεια ινδικής καννάβεως (για την ποιότητα της οποίας ερίζουν διάφορες περιοχές της χώρας και -ω ναι- αγαπητοί αναγνώστες, αναγράφω ότι η άριστη είναι της περιοχής των Ζωνιανών και τα ευρύτερης περιοχής Ρεθύμνης έναντι της Καλαμάτας, της Ηλείας, των Τρικάλων κ.λ.π. γιατί ένας σύντεκνος με σημαδεύει με ένα ΑΚ-47 (κοινώς Kalashnikov), εμένα τον οπλισμένο με αρκετό σαρκασμό εραστή της τέχνης της ανάγνωσης και της γραφής) και ακολουθώντας το παράδειγμα των πρώην ανατολικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε μια αξιόλογη καλλιέργεια παπαρούνας με σκοπό την παραγωγή μορφίνης, ηρωίνης και άλλων oπιοειδών, για την εγχώρια αγορά.

    Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τις χώρες του κόλπου και - με αντάλλαγμα επενδύσεις 40 δις. Ευρώ- υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης αρχικά δέκα χιλιάδων νεαρών βαμμένων ξανθιών (δύο χιλιάδες απ’ αυτές με μπλε οφθαλμούς χωρίς έγχρωμους φακούς επαφής μετά από εξέταση Άραβα οφθαλμιάτρου) για να εργασθούν ως γραμματείς σε αραβικές επιχειρήσεις, με την προαίρεση (option) της επέκτασης της συμφωνίας την επόμενη πενταετία έως του συνολικού αριθμού των 50.000 ξανθιών και ξανθοκαστανών με αντίστοιχες επενδύσεις. Η συμφωνία αυτή ονομάσθηκε η μεταναστευτική “κάθοδος των μυρίων ξανθιών“ (κατά τα αρχαία πρότυπα). Ως νέο Ellis Island ορίσθηκε η νήσος Μύκονος, όπου οι γραμματείς εξετάζονταν από Άραβες ιατρούς και αυτές με τους μπλε οφθαλμούς από Άραβα οφθαλμίατρο, ενώ ελάμβαναν και αραβικά ψευδώνυμα όπως Azeeza (πολύτιμη), Faatina (σαγηνευτική) , Nada (γενναιόδωρη) κ.λ.π. από την σχετική κοινή υπηρεσία μετανάστευσης των χωρών του κόλπου που είχε εγκατασταθεί εκεί.

    ...........

    Αφωτιστος Φιλέλλην

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ BLOG ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο θλιβερό στη χώρα μας δεν είναι Καζάκηδες και οι Χαλβατζήδες.

    Ούτε καν οι Γιώργηδες, οι Αντώνηδες και οι Αλέκοι.

    Πιο θλιβεροί,είμαστε όλοι εμείς, που μετά απο 50 χρόνια πλύσης εγκεφάλου απο σχολεία, εφημερίδες, τηλεοράσεις και "διανοούμενους", δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα όρια του πραγματικού κόσμου του ορθού λόγου, απο τον ιδεατό κόσμο των επιθυμιών και των ονειρώξεών μας.

    Ήδη απο Το 1835 ο Alexis de Tocqueville στο μνημειώδες έργο του "Democracy in America" είχε παρατηρήσει ότι η λειτουργία της δημοκρατίας σε μια χώρα, απαιτεί μεν φυσικούς πόρους και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά πολύ περισσότερο στηρίζεται στη γνώση, στο ηθικό ανάστημα και στον χαρακτήρα κάθε λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιωργος Μιχος στο poiein,παντα ευστοχος και λακωνικος, διατυπωσε χθες το σχεδον παγκοσμιο αξιωμα “….εκείνων που κοπιάζουν μέσα από μιαν αριστερή καταγωγή (η αρχικη πορεία) να ελευθερώσουν τον δεξιό που κρύβουν μέσα τους.” (εντος () η δικη μου συμπληρωση),που ισχυει σ’ ολες τις σφαιρες της ανθρωπινης δραστηριοτητας (πολιτικη,τεχνη, επιστημη, επαγγελμα,…)
    1.Τολμω να πω οτι δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες σε δεξιους, πασοκους και “αριστερους” συνδικαλιστες και μη, που ξεχνωντας τι υποστηριζαν ως φοιτητες, μεταπηδησαν στην πολιτικη ως βουλευτες, γ.γ. η εγιναν απο τους χειροτερους κρατικοδιαιτους επαγγελματιες η επιχειρηματιες,…Γιατι αραγε η εκαστοτε “αριστερη” ηγεσια να διαφερει σημαντικα;
    Oι πρωτοι επιθυμουσαν περισσοτερο την δυναμη μεσω της κρατικοδιαιτης επιχειρηματικοτητας με σημαδεμενη τραπουλα και ποσοστωσεις, οι δε ηγετες και “στελεχη” της αριστερας ηταν περισσοτερο εξουσιομανεις παρα φιλαργυροι.
    Ας μην ξεχναμε οτι οι περισσοτεροι 75ρηδες ηταν εσωτερικοι μεταναστες η γονοι εσωτ. μεταναστων με περιορισμενες προσλαμβανουσες, στερημενοι απο ελευθερια, ερωτα,χρηματα, καθως και την καταιγιστικη επιδραση της διαφημισης των καταναλωτικων προϊοντων και υπηρεσιων ηδη απο την δεκαετια του 70 στην ωρα μας, οπως συναρθωνονται μεσα οπο το παγκοσμιο lifestyle.
    Οι διαφημιστες χρησιμοποιουν ολα τα οπλα (ψυχολογους, κοινωνιολογους,…) και ολα τα μεσα επικοινωνιας για να κανουν πλυση εγκεφαλου στους υποψηφιους καταναλωτες, πονταροντας στις πιο κρυφες και απωθημενες επιθυμιες τους…

    2.Εξ αλλου δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτεχνες,..) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους (και που πολλές φορές δεν υπογράφθηκε για λόγους αξιοπρέπειας-εγωισμού) και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκόμενων από την τοπική εκδικητικότατα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο , στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.
    3. Αυτός είναι ο κλασσικός μηχανισμός αυτοπαγίδευσης : λόγω ικανοτήτων/συγκυριών να γίνεις τελικά αυτό που θα ήθελες να πολεμήσεις νεότερος, απελευθερωνοντας οπως λεει ο Γ.Μιχος “τον δεξιό που κρύβουν μέσα τους” επειδη οι αντιστασεις σου στον παγκοσμιοποιημενο τροπο ζωης ειναι μειωμενες Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον του εαυτού σου. Συχνα το ξεπερνούν με την σχιζοφρενική ρήση: “Άλλο η δουλειά και άλλο η ιδεολογία !!!”


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε αφώτιστε θα σε παρακαλούσα να μην το κάνεις αυτό. Μας γαμάς το σχολιασμό τελείως. Μην τρολάρεις. Στείλε μου ότι θέλεις να το ανεβάσω ως ανάρτηση. Το mail το βλέπεις εκεί που λέει "ΓΙΑ ΜΕΝΑ δεξιά μετά τους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Αφωτιστος Φιλελλην ζητα απο το blog ταπεινα συγνωμην για τον εκτροχιασμο του και αποσυρεται προσωρινα για ημιδιακοπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aφώτιστε. Απλά πάνε χαμένα πολλά από αυτά που παραθέτεις, ενώ θα μπορούσαν να είναι μια ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακολουθούμε τον ευρηματικο σχολιασμό του Αφωτιστου με ενδιαφέρον
    Όντως καλό είναι να σχηματοποιησει τις σκέψεις του ως ανάρτηση και το φιλοξενούμε ευχαρίστως
    Απο τα ιστολόγια λείπουν οι " προσωπικές " ματιές και καλο είναι να μη χάνονται ως απλοί σχολιασμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τον κο Προκοπάκη. Αφού ο κος Καζάκης είναι διαπρεπέστατος παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος. Πώς τολμάει να τον αμφισβητεί??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κος Επιτροπακης εχει απο τωρα καπαρωσει καποιο υπουργειο Η το διαπραγματευεται ακομη?
    Αλλωστε μην ξεχναμε οτι "συμβουλοι" και φωτισμενοι "πανεπιστημιακοι" του ειδους του μας εφτασαν εδω που ειμαστε τωρα. Δεν εχω προσωπικα καμμια αναγκη τη γνωμη του.

    Ισως βεβαια με το "κυριε ελεησον" να ελπιζει στην αναβαθμιση απο "Επιτροπακης" σε "Επιτροπος".

    Προτιμω τη λογικη του Καζακη που υπερασπιζεται τους ιθαγενεις απο τους αρπαγες. Αν ειναι να αυτοκτονησει καποιος, ας ειναι οι τραπεζες που συμμετειχαν στο δανεισμο και στο γενικοτερο παρτυ της αρπαχτης, παρα οι Ελληνες που ηταν αμετοχοι και παραπλανημενοι, ενταξει φιλε επιτροπακη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία