ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Οι δυνάμεις της αντίδρασης δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα στα πανεπιστήμιαO εγχώριος συνδικαλισμός του δημοσίου δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει. Είτε ως αριστερός, είτε ως δεξιός είναι πάντοτε κατά της οποιασδήποτε αλλαγής στις δομές του κράτους, εφόσον βέβαια αυτές θίγουν την κομματοκρατία και τη συναλλαγή όλων με όλους. Τελευταία του επιτυχία είναι η συμβολή του στην αναβολή των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων. Με ευκαιρία την εκδίκαση της προσφυγής στα δικαστήρια για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου, προτείνουν αναβολή των εκλογών μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο. Η πρόταση αναβολής μάλιστα είναι χωρίς καταληκτική ημερομηνία. Δηλαδή προτείνουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος του κράτους, να μην εκλέξουν διοικήσεις τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για τη συνταγματικότητα του νόμου. Δηλαδή μετά από χρόνια. Ως τότε; Θα συνεχίσουν οι πρυτανείες να παράγουν το ωφέλιμο έργο τους.

Εκπλήσσουν πράγματι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι της ΠΟΣΔΕΠ με την εφευρετικότητά τους.  Η αναβολή είναι ένα ακόμα τέχνασμα προς τη de facto κατάργηση του νόμου. Συζητιέται εδώ και μήνες στους αριστερούς κύκλους όλων των αποχρώσεων. Παράλληλα βοηθάει και στο σενάριο των μελλοντικών εκλογών που θα φέρουν τη δεξιά στο κεφάλι του υπουργείου η οποία υπόσχεται να επαναφέρει, στα βασικά και ουσιώδη άρθρα του νόμου, την προηγούμενη χαώδη κατάσταση που τους εξυπηρετεί όλους. Ακόμα και παρατάξεις που δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την εφαρμογή του νόμου και θα φροντίσουν να διορθωθούν οι αδυναμίες του, φαίνονται να συμπλέουν στην υπονόμευσή του νόμου μέσα σε ένα γενικό αντιμνημονιακό κλίμα. Οι insiders δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους έστω και αν χρειαστεί να βυθίσουν τη χώρα στο χάος. Φυσικά ένας καλός στρατός πρέπει να διαθέτει και εφεδρείες. Αφού οι περισσότερες πρυτανείες παρακώλυσαν την διαδικασία εφαρμογής του νόμου και απειλήθηκαν με διακοπή της χρηματοδότησης, συμφώνησαν να παραδώσουν τους εκλογικούς καταλόγους και να ορίσουν ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών. Τώρα βρήκαν πάτημα για αναβολή στα δικαστήρια. Αύριο όταν και αυτό θα έχει καεί, θα βγάλουν στο πεδίο της μάχης το ιππικό, δηλαδή τις αριστερίστικες «φοιτητικές» ορδές. Και θα αρχίσουν οι καταλήψεις, οι αρπαγές της κάλπης, οι καταστροφές και οι απειλές, οι προπηλακισμοί. Η Ελλάδα του χτες ακόμα ισχυρή και με πολιτική κάλυψη δεξιά και αριστερή, θα συνεχίσει να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας. Αλλά ως πότε;

Για την ενημέρωσή σας:

4 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω, ρε φίλε. Ορισμένες πτυχές του νόμου τις βρίσκω θετικές. Άλλες όχι. Ωστόσο, το οτι είναι νόμος του κράτους δε σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουμε. Είναι ένας νόμος που δεν άπτεται της συλλογικής ηθικής (πχ ανθρωποκτονία ή άσκηση βίας), αλλά μία ρυθμιστική διάταξη που εκφράζει πασιφανώς τα δημοκρατικά συμφέροντα. Εξάλλου, κάθε νόμος (πέραν εκείνων του ποινικού δικαίου κλπ) εκφράζει τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Δε συμφωνώ με τη θέση σου, αν και στα περισσότερα ζητήματα συμφωνώ με το νόμο. Εξάλλου, σε αυτόν διαφωνεί το σύνολο σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας (σκέψου ότι η ΠΟΣΔΕΠ μόνο για λεφτά έκανε πάντα κινητοποιήσεις και σπανιότατα για θεσμικά ζητήματα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκλογές στα πανεπιστήμια δεν θα γίνουν πριν τις εκλογές. Ο νόμος πάει για φούντο μαστόρια. Δεξιά και Αριστερά αγκαλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν τελικά ο νόμος δεν εφαρμοστεί καιρός όσοι έχουν μείνει στη χώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.

   Οχι γιατι ο νόμος αυτός είναι καλός, δε μπορώ να το ξέρω αυτό πρακτικά, μόνο η εφαρμογή του θα δείξει. Αλλα γιατί πλέον θα έχει αποδειχτεί οτι είμαστε σε κατηφόρα χωρίς φρένα...

   Διαγραφή
 3. Αγαπητέ Δείμο υποστηρίζεις ότι "επειδή είναι νόμος του κράτους δε σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουμε". Με αυτό τον τρόπο, έστω και ανεξάρτητα από τις προθέσεις σου, συμφωνείς με ένα από τα κυτταρικά χαρακτηριστικά του μεταπολιτευτικού εποικοδομήματος, ότι νόμος είναι "το δίκιο της φατρίας". Όμως σε μια χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έχουν ψηφιστεί περισσότεροι νόμοι τα τελευταία χρόνια από οποιαδήποτε άλλη και ελάχιστοι εφαρμόζονται μια τέτοια λογική είναι καταστροφική. Ένα κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο νόμο. Τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας είναι δυστυχώς πια γνωστά σε όλους μας. Μόνο ο σεβασμός του νόμου θα μας επιτρέψει να αναδιοργανωθούμε ως κοινωνία, να συνεννοηθούμε και να συνυπάρξουμε. Άρα dura lex sed lex.

  Dimef

  ΑπάντησηΔιαγραφή