ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Συνοδηγοί στο τρένο της μεγάλης φυγής, του Λεωνίδα Καστανάτου Λεωνίδα Καστανά

«Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί τα 2,06 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ το 2013 και 7,39 δισ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να εξυπηρετεί μέρος των τόκων του δημοσίου χρέους που θα προκύψουν μετά το PSI.»

Διαβάζω τα προαπαιτούμενα της τρόϊκα για την εκταμίευση της 1ης δόσης και  καταλαβαίνω την οδύνη και τις οιμωγές του πελατειακού πολιτικού συστήματος. Είναι μια μαχαιριά  όπως και να το κάνουμε. Όχι θανάσιμη βεβαίως. Για να πεθάνει το κτήνος θέλει πολλές ακόμα, αλλά είναι μια αρχή.
Το να κόβεις 300 μύρια από τις αμυντικές δαπάνες είναι σαν να στερείς από την αγορά των λιπών και ελαίων τουλάχιστον 100 με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ρευστότητα των Ελβετικών τραπεζών. Μασελιά χοντρή. Το να κόβεις 200 μύρια από τις συντάξεις των στυλοβατών του έθνους Δεη - τζήδων και Οτε - τζήδων είναι σαν να σφάζεις ιερές αγελάδες στην κεντρική πλατεία του Νέου Δελχί. Ιεροσυλία. Το να καταργείς 550 αντιδημάρχους για να εξοικονομήσεις 30 ψωρομύρια δεν δείχνει απλά αναλγησία, είναι έγκλημα. Γιατί 550 πονηροί ή ανίκανοι προς εργασία, είχαν βρει μια πηγή να τους αμείβει με τουλάχιστον 1500Ε το μήνα για 5 χρονάκια ώστε να το παίζουν τοπικοί παράγοντες. Και έρχεται η τρόικα και τους καρατομεί, δηλαδή τους στέλνει πάλι πίσω στην αγορά εργασίας ή έστω στα σπίτια τους. Τους συγγενείς, φίλους, εργοδότες ή υπαλλήλους τους που θα τους υποστούν τους  ρώτησε;

Δεν μιλάμε για τις περικοπές επιδομάτων, επικουρικών συντάξεων, κερδών φαρμακοποιών, δημόσιων επενδύσεων, κατάργηση του ΚΒΣ και αντικατάσταση με απλούστερη νομοθεσία που θα δυσκολεύει την συναλλαγή κλπ. Πραγματικά πρόκειται για μια υφεσιογόνα οικονομική πολιτική, αν με τον όρο οικονομία στην Ελλάδα εννοούμε να πληρώνουν οι outsiders τα προνόμια των insiders για να κινείται το χρήμα και η  αγορά της διαφθοράς. Και δεν σχολιάζουμε, ότι ανοίγουν επαγγέλματα, όπως των ινστιτούτων αδυνατίσματος, με άγνωστες οδυνηρές συνέπειες για την υγεία των ευτραφών.

Και όμως όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια σε κάθε σοβαρή χώρα ακόμα και αν δεν αντιμετώπιζε τα δικά μας προβλήματα, σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και όμως παραιτούνται υπουργοί και στασιάζουν βουλευτές, πολιτικοί όλων των κομμάτων ξιφουλκούν ενάντια στους δανειστές, η Αριστερά παιανίζει επίθεση κατά του συστήματος και όλα αυτά για να συνεχίζουν οι εντός να ρουφούν το αίμα των εκτός. Τα προνόμια αποκαλούνται κοινωνικό κράτος. Βεβαίως και εμφανίζονται ότι πονούν για την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας πως αγνοούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις, τα ωράρια, οι άδειες και οι όροι απόλυσης ήταν πουκάμισα αδειανά εδώ και χρόνια. Στον ιδιωτικό τομέα βεβαίως. Και βέβαια πονούν για τις μειώσεις των μισθών, αλλά δεν έχουν δάκρυα ούτε και λύσεις για τους άνεργους.

Η πιο τραγελαφική είναι η στάση αυτών που αναζητούσαν ισοδύναμα, απέναντι στα μέτρα της τρόϊκα. Δεν βρήκαν να προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο, διότι προφανώς θα ήταν της ίδιας υφής με αυτά που πρότειναν οι δανειστές. Αντιδημοτικά, όπου με τον όρο «δήμος» εννοούμε τους εντός των τειχών.

 Θα μπορούσαν να προτείνουν εδώ και τώρα ένα άμεσο χαράτσι στην εκκλησιαστική περιουσία της τάξης των 200μυρίων, ας πούμε. Απόλυση παπάδων που δεν έχουν οργανική θέση, δηλαδή δεν κάνουν τίποτα, απλά πληρώνονται από το δημόσιο (όχι πως οι άλλοι κάνουν).  Ας τους πληρώνει η εκκλησία, αν θέλει. Άμεσο κλείσιμο άχρηστων δημόσιων ή παραδημόσιων οργανισμών, οι οποίοι πέρα από τους μισθούς του προσωπικού τους, χρεώνουν το δημόσιο με τεράστια νοίκια, αναλώσιμα, έξοδα θέρμανσης, φωτισμού, τηλεφώνου ( πολλά ροζ) κλπ. Άμεση κατάργηση δήθεν θέσεων ευθύνης του δημοσίου και των αντίστοιχων επιμίσθιων. Άμεση διακοπή της επιδότησης των ασφαλιστικών ταμείων των υπαλλήλων της ΔΕΗ με τα 600 μύρια το χρόνο. Άμεση περικοπή των φοβερών προνομίων των υπαλλήλων της τράπεζας της Ελλάδος. Άμεση μείωση των υψηλών μισθών και συντάξεων όλων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να σωθούν οι χαμηλοί μισθοί, οι συντάξεις της πείνας και τα επιδόματα ανεργίας. Κατάργηση προνομίων, μισθοδοτικών και άλλων, για χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που πληρώνονται από ειδικούς λογαριασμούς που αποτελούν το 1/3 της μισθοδοσίας του δημοσίου. Άμεσα μέτρα για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των λογαριασμών του εξωτερικού, για την είσπραξη των φόρων πολυεθνικών, για δήμευση περιουσιών της φαυλοκρατίας, για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που μπορεί να πωληθεί ή να νοικιαστεί άμεσα κλπ.

Γιατί, είναι τόσο φαύλο το ρημάδι το κράτος που από παντού μπορείς να μαζέψεις και να σώσεις ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη. Αλλά η φαυλότητα είναι τόσο άρρηκτα δεμένη με τη κομματοκρατία που απαγορεύει την επιβίωση πολιτικού κόμματος που δεν υπηρετεί το κράτος αυτό. Είναι η κοινωνία τόσο βαθιά ποτισμένη με το σύνθημα, «δίκιο είναι ο νόμος του κάθε γραφειοκράτη» που ακόμα και οι αδικημένοι θεωρούν ορθό να προστατεύονται οι μισοί από τους άλλους μισούς. Υπάρχουν ακόμα αγαθοί αριστεροί πολίτες ( όχι οι καθοδηγητές) που έχουν πιστέψει ότι όλοι είναι εργαζόμενοι και πρέπει να προστατεύονται ακόμα και εις βάρος των πολλών και των αδυνάμων. Και το δικαιολογούν, οι αφελείς, λέγοντας ότι ο στόχος είναι να πάρουμε το χρήμα από το κεφάλαιο. Για ποιο κεφάλαιο μιλάμε, γι’ αυτό που την έχει κάνει για Βουλγαρία και Ελβετία ή γι’ αυτό που είναι υπερχρεωμένο, στο άρθρο 99; Και μετά; Θα υπάρχει τόσο χρήμα σε μια διαλυμένη οικονομικά χώρα ώστε να διατηρηθούν  τα προνόμια; Λες και δεν είναι άρρηκτα δεμένα τα συμφέροντα των ολιγαρχών με τα συμφέροντα του πελατειακού τους κράτους, με τα συμφέροντα της νομενκλατούρας παντός είδους. Λες και δεν όλοι οι φαύλοι κρατικοί οργανισμοί υπηρέτες του κρατικοδίαιτου εγχώριου και παγκόσμιου καπιταλισμού. Λες και αυτοί που θα ηγηθούν της «επανάστασης» δεν είναι γνωστοί στη μικρή μας χώρα. Λες και δεν είναι κι αυτοί άεργοι και κρατικοδίαιτοι που καραδοκούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

Οι αναζητούντες, γενικά και αφηρημένα, άλλα ισοδύναμα μέτρα, θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Θα περιμένουν όμως να κλείσει πρώτα η συμφωνία, να πέσει η πρώτη δόση και μετά θα αναζητήσουν την τύχη τους σε εκλογές που θα «ανακαθορίσουν το πολιτικό σκηνικό». Τι να το κάνουν το νέο σκηνικό, αλήθεια, όταν η χώρα θα έχει δεσμευτεί για πολλά χρόνια, όταν η ζημιά, κατά τη γνώμη τους, θα έχει ολοκληρωθεί για το λαό, όταν τα φέουδα θα έχουν μείνει ανέπαφα, όπως αυτοί ζητούν και γι’ αυτό δεν ψηφίζουν; Τι αντιφάσεις είναι αυτές; Μήπως εννοούν, όπως ο Σαμαράς, ότι τότε θα αναζητήσουν επαναδιαπραγματεύσεις που μαθηματικά θα οδηγήσουν έξω από την Ευρωζώνη;
Αλλά ακόμα και εκτός ΕΕ, στη δραχμή, απαλλαγμένοι από δάνεια και τρόϊκες, πόσα από αυτά που προτείνουν οι δανειστές πρέπει να γίνουν στο πολλαπλάσιο για να επιβιώσει ένα χρεοκοπημένο κράτος με όλων των ειδών τα ελλείμματα επάνω του;

Γιατί οι νουνεχείς δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος; Γιατί δεν προτείνουν ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας με προοπτική, μια δίκαιη, αριστερή και οικολογική λιτότητα, μέχρι να μπούμε σ’ ένα δρόμο; Γιατί περιορίζονται στις γενικές επικλήσεις περί ανάπτυξης, όταν ξέρουν ότι για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη από ένα χρεοκοπημένο κράτος θα πρέπει πρώτα να έχει μαζέψει κάτι για να έχει να δώσει; Γιατί δεν προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης και ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας;
Πόσο αθώοι αίματος είναι αυτοί που πολιτεύτηκαν πάνω στη διαδρομή του ολέθρου, αλλά δεν κυβέρνησαν; Που θα βρουν άλλοθι για την ατολμία τους ακόμα και την ύστατη στιγμή; Πόσα πρόσωπα έχει ο Ιανός του πολιτικού κόστους και πόσα πόδια ο φόβος της ρήξης με την κυρίαρχη ιδεολογία ακόμα και την ύστατη στιγμή;

Τι αξία έχει στο φινάλε να βρίσκονται στη θέση του συνοδηγού σε ένα τρένο που με σπασμένα τα φρένα,  γίνεται το τρένο της μεγάλης φυγής προς τον όλεθρο, για ένα ολόκληρο λαό;

Το νέο μνημόνιο εδώ

11 σχόλια:

 1. Δυστυχώς, είναι πολλοί μα πάρα πολλοί, ακόμη και στον κόσμο της αριστεράς, αυτοί που λιγουρεύονται τη θέση του συνοδηγού. Είναι όπως και να το κάνεις "ένα επάγγελμα καλύτερο από το να σκάπτωσι.." που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Ροίδης. Θα πίνουν και καμιά ρακί θα τρώνε και κανέναν κεφτέ και μετά πάνω στην έξαψη θα θυμούνται το λαό και τους αγώνες. Στην Ελλάδα ακόμη και η τρομοκρατία από αυτή την πολιτιστική μήτρα γεννήθηκε, του Κάβουρα και των ρεμπετομάγαζων.
  Dimef

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικό κείμενο. Συμφωνώ απόλυτα. Πώς θα γίνει να συνειδητοποιηθούν όλ' αυτά από μια μερίδα του "αριστερού" χώρου, που παρασύρεται όλο και περισσότερο από τη ρητορεία του λαϊκισμού; Λέω "όλο και περισσότερο" γιατί αυτή την αίσθηση έχω -και από τις συζητήσεις στο Διαδίκτυο. Η απελπισία και η αηδία απέναντι σε όσα συμβαίνουν κάνει πολλούς ανθρώπους -κυρίως νεότερους και κατά κανόνα ανιστόρητους- να βρίσκουν κάποια απάντηση και παρηγοριά στις βλακείες που επαγγέλλονται το ΚΚΕ και οι ΣΥριζαίοι.
  Πολύ θα χαιρόμουν αν μάθαινα ότι κάνω λάθος και η αίσθησή μου αυτή είναι απατηλή!
  Αλίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί τα 2,06 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ το 2013 και 7,39 δισ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να εξυπηρετεί μέρος των τόκων του δημοσίου χρέους που θα προκύψουν μετά το PSI.»
  δηλ. 4.6 δισ. το 2013 και 4.7 δισ. το 2015.
  Δεν ειναι πολλα. Για 4 εκατ. εργαζομενους 1250 ευρω/ετος.
  Βεβαιως υπαρχει η εισπραξη βεβαιωμενων φορων μεσαιο-μεαγαλοφοροφυγαδων, η ανευρεση και φορολογηση της κραταιας γκριζας και μαυρης οικονομιας υψους τουλαχιστον 30% ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομενου του λαθρεμποριου,πωληση ποσοστου μετοχων του δημοσιου σε ΔΕΚΟ, μακροχρονια μισθωση κρατικης περιουσιας,...

  Ειμαι αισιοδοξος. Ενδεχεται να βελτιωθουμε κατα τι,την επομενη 3 ετια.
  Η αναμενομενη ψηφιση των 3 αρθρων αυριο, ειναι για μενα μια αρχη.
  Και αναλογα με τους συσχετισμους πολιτικων δυναμεων στην ΕΕ και ιδιως αν θα επικρατησουν στις επερχομενες εκλογες, οι σοσαλδημοκρατικες δυναμεις στην Γερμανια και Γαλλια, και το τι θα εχει συμβει σε Πορτογαλια, Ιρλανδια, Ισπανια, Ιταλια,... τοτε ενδεχομενως να ζητησουμε αναδιαπραγματευση του χρεους(περιοδο χαριτος, περικοπη μερους,..) και ενδεχομενως αναπτυξιακα δανεια. Μενει ομως να δουμε πως οργανωνεται η κοινωνια μας και η οικονομια μας, ευχομαι σιγα-σιγα προς το καλυτερο.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλοι μου συμφωνούμε.
  Αφώτιστε και γω είμαι αισιόδοξος και θα ήμουν περισσότερο με μια κυβέρνηση Παπαδήμου και αντιλαϊκιστών είτε δεξιών είτε αριστερών με σοβαρούς τεχνοκράτες στην πρώτη γραμμή. Το φωνάζω εδώ και ένα χρόνο. Οι αστοχίες της κυβέρνησης είναι προϊόν του τρόπου συγκρότησης και της σύνθεσης με όλο αυτό το συρφετό. Επιτυχία που έφυγε ο ΛΑΟΣ για να μαζέψει ψηφαλάκια. Το πρόβλημα είναι τι θα βγάλουν οι εκλογές. Ενα κόμμα ΠΑπαδήμου θα ήταν μια καλή περίπτωση, ώστε να σπάσει τη ΝΔ και να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ή όποιον άλλο ήθελε να μπει στο κόλπο. Δυστυχώς όμως ακόμα και στη ΔΗΜΑΡ ο λαϊκισμός δεν είναι άγνωστος. Καθόλου θάλεγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αλίκη καλησπέρα

  Ο λαός είναι αυτός που είναι τάχω πει και τα ξέρεις.Αλλά η πραγματικότητα τα συνθλίβει όλα. Κάποτε όταν έγινε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ, οι νέοι που περίμεναν να διοριστούν με επετηρίδα πήγαιναν και ξεβράκωναν τα κορίτσια που ήθελαν να δώσουν εξετάσεις, Ο γνωστός αριστερός φασισμός ατόφιος. Μετά από 2 χρόνια χιλιάδες νέοι πήγαν και έδωσαν εξετάσεις. Τα πράγματα αλλάζουν. Μόλις στρώσει η κατάσταση θα καταλάβουν ότι ο διορισμός στο δημόσιο τέλειωσε, η θέση δεν είναι μόνιμη, πρέπει να δουλέψει για να φάει και θα καταλάβει ότι η ζωή στη χώρα αυτή άλλαξε. Και τότε η ορμή θα διοχετευτεί στον αγώνα για δικαιοσύνη και προκοπή ενός ολόκληρου λαού και όχι των συντεχνιών του. Η άποψή μας είναι επαναστατική γιατί προσδοκά την ελευθερία και το ψωμί για όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Dimef: Κολοκυθάκι τηγανιτό, ρετσίνα και αντάρτικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ......too much confusion, as sang Jummy Hendrix

  Τι πιο καταλληλο για την αυριανη σου μουσικη αναρτηση

  Αφωτιστος Φιλελλην


  ΥΓ ALL ALONG THE WATCHTOWER (Bob Dylan)

  There must be some kind of way out of here

  Said the joker to the thief

  There's too much confusion

  I can't get no relief

  Buisness men they drink my wine

  Plowmen dig my earth

  None would ever compromise

  Nobody of this world
  .............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Leo
  Ευχαριστω πολυ για το τραγουδι και την επιιλογη του video!

  Και τι δεν μου θυμισες!

  Επανασταστικος ειναι ο λαος του Βιετναμ που συνεργαζεται - μετα την νικη του και την επανενωση των δυο τμηματων του - με τον πρωην εχθρο του για την αναπτυξη και την ευημερια του.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  Ανταποκριση : Αυτη την στιγμη το ΠΑΜΕ με τηλεβοα επι ΙΧ καλει τον λαο στην αυριανη συγκεντρωση (Νεα Σμυρνη) με τελικο σκοπο να γινουμε ... Β.Κορεα των Βαλκανιων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ... εχει δίκιο το ΠΑΜΕ ρε Αφώτιστε, είναι θέμα γεωπλανητικής ισορροπίας. Η Βόρειος Κορέα έχει ειδικό βάρος. Με μόνο μία Βόρεια Κορέα απο τη μία πλευρά ο πλανήτης μπατάρει, δεν το βλέπεις?

  Θα φτιάξουμε κι άλλη μία απο την εδώ πλευρά και όλα θα ισορροπήσουν..

  Υ.Γ. ευχαριστούμε για το τραγουδάκι - τι τραγουδάκι, τραγουδάρα.

  @ Αλίκη: δεν κάνεις λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γειά σου Λέω. Το κείμενό σου είναι εξαιρετικό, έχει ψυχή. Αναρωτιέμαι όμως που βρήσκεις ότι μέσα στο μνημόνιο προβλέπονται όλα αυτά που λές στην αρχή, για τις περικοπές των προνομίων; Και γιατί θα έπρεπε όλη αυτή η ιστορία να σφραγισθεί με το 22% ή το 32% στα βασικά μεροκάματα; Αν τώρα έχουν καταστρατηγηθεί, σκέψου τι θα γίνει, αφού θα κατέβει κι άλλο το νόμιμο μεροκάματο, που θα πάει το πραγματικό. Αντί αυτού έπερεπε να έχει μέτρα σαν αυτά που αναφέρεις στην παράγραφο για την εκκλησιαστική περιουσία και τα άλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε Γιώργο
  Το link από το Βήμα είναι στο τέλος του γραπτού μου. Αν λένε αυτοί παραμύθια τότε λέω και γω. ¨Ολες οι διαπραγματεύσεις είναι ο αδυσώπητος αγώνας του πολιτικού συστήματος να διασώσει το κράτος του, τα προνόμια των insiders δηλαδή τους πραίτορες του. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μάχη θα σταματήσει. Αν οι μεταρρυθμίσεις είχαν γίνει πριν δυο χρόνια τώρα θα είχαν εξοικονομηθεί χρήματα που θα είχαν πέσει στην αγορά και δεν θα φτάναμε σε αυτές τις βάρβαρες μειώσεις στα βασικά μεροκάματα. Αλλά ακόμα και αυτό αν αργούσε θα υπήρχαν χρήματα για να διεκδικήσουμε το δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους. Τώρα προκειμένου να πάρουμε το δάνειο για να ανακάμψουμε είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε χειρότερα μέτρα. Αν η αγορά ξεκινήσει οι μισθοί θα ανέβουν. Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν μπορούμε να κρατήσουμε υψηλά μεροκάματα. Αλληλεγγύη χρειαζόμαστε, αναδιανομή και εκσυγχρονισμό. Από αύριο χρειαζόμαστε κυβέρνηση που θα διαχειριστεί διάφανα τις δόσεις που θα πέσουν στην οικονομία μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή