Η θέση του Λεωνίδα Καστανά



Επειδή ο Μάνος με πρόλαβε στον αέρα και επειδή είμαι και εγώ μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και μάλιστα μέλος της ΚΕ, έχω υποχρέωση να κάνω καθαρή τη θέση μου απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα. Λοιπόν:

Είναι θετικό που το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Ελλάδα αρνήθηκε να αυτοκτονήσει.

Τα ιδιοτελή πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της καταστροφής έχασαν μια μάχη, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε.

Στόχος μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της δύναμης των κρατικοδίαιτων οικονομικών ελίτ και η περικοπή  των προνομίων των συντεχνιών που λυμαίνονται επί μακρόν αυτόν τον τόπο και τον οδήγησαν στη χρεωκοπία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η χρηστή διαχείριση των νέων δανείων, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και η μεταφορά πόρων από το διεφθαρμένο κράτος στους ανθρώπους της πραγματικής εργασίας, τους νέους, τους φτωχούς, τους αδύναμους.

Οι μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την κοινωνία είναι πλέον απαραίτητες.

Το νέο μνημόνιο είναι μια καλή ευκαιρία. Όχι επειδή όσα γράφει είναι όλα σωστά. Αλλά επειδή μας δίνει χρόνο (και χρήμα) για να κάνουμε αυτά που πρέπει. Καμιά σύμβαση με τους δανειστές δεν θα μας διασώσει, ούτε θα μας καταστρέψει, αν δεν πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας.

Η υστεροβουλία και η ανικανότητα του παρόντος πολιτικού συστήματος είναι πασιφανής. 

Είναι άμεση η ανάγκη μιας ευρύτερης πολιτικής συμπαράταξης των ανθρώπων της  κοινής λογικής για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Ας εργαστούμε γι αυτό, ξεκινώντας μέσα από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Λεωνίδας Καστανάς

Σχόλια

  1. Συμφωνώ Λεωνίδα. Θα ήθελα να καταχραστώ το χώρο για να πω ότι προσωπικά θα ήθελα το κόμμα μου η Δημοκρατική Αριστερά, να ψηφίσει ναι επί της αρχής, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται μια δανειακή σύμβαση αλλά να καταψηφίσει τα άρθρα, αναγνωρίζοντας επίσης ότι μια άλλη διαπραγμάτευση θα ήταν δυνατή. Δυστυχώς επιλέξαμε και πάλι να ταυτιστούμε με τη σταλινική αριστερά. Ωστόσο, ενωμένοι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ Κ.ΛΕΩ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΡΟΟΙΚΑΣ.ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ,ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ !!!!!ΟΙ ΔΑΝΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥς ΠΙΣΩ ΓΙΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ !!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Προκοπάκης έχει βάλει μά διάσταση ,αν κατάλαβα καλά, που πρέπει να βάλουμε στή συζήτηση. Μόνο ένας βλάκας θα επένδυε 206 δις στήν επιχείρηση Ελλάδα,ΑΕΠ 210 δις, για να προσδοκ κέρδη σε 30 χρόνια με επιτόκιο 3.5%,πληθωρισµό 3% , λές και δεν είχαν καλύτερη επένδυση να τα τοποθετήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι βλάκες...
      Αυτό λέγεται "συντήρηση του πελατολογίου" και μιας εξαρτώμενης οικονομίας με ότι συνεπάγεται...Ας προσέχαμε όταν νομίζαμε ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα ότι γίναμε ευρωπαίοι...Και να δούμε τι θα γίνει όταν το μεγάλο ιδιωτικό χρέος θα έρθει πρός συζήτηση γιατί θα σκάσει και αυτό σύντομα...
      Τώρα θα μου πείτε το ελληνικότατο "ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε"
      Αυτό το ίδιο που λέγαμε ως χώρα (με το μπλοκάκι ή χωρίς το μπλοκάκι) όταν παίρναμε δάνεια για εξοπλισμούς, ολυμπιάδες και κατανάλωση για να μην είναι κανένας παραπονεμένος...
      Η παλιά Ευρώπη πριν την κυριαρχία των κάθε είδους μονεταριστών της χρηματοικονομικής επικυριαρχίας «των αγορών που έχουν πάντα δίκιο», της γνωστής σχολής, αυτοί οι παλιοί της δεκαετίας του 60 και του 70 που οραματίζονταν μια Ευρωπαϊκή Ευρώπη στο πλαίσιο της σύγκλισης έδωσαν τον πακτωλό των πακέτων Ντελόρ για να γίνουμε Ευρώπη, με υποδομές και παραγωγική συγκρότηση.
      Όμως πού η πασοκική καμαρίλα και οι πέριξ, τα χρησιμοποίησε στην ουσία για τον εξανδραποδισμό της κοινωνίας με τα φαινόμενα των σκυλομάγαζων και της μετατροπής (στα χαρτιά) του Αιγαίου και του Ιονίου σε απέραντους ελαιώνες (για να πάρουμε επιδότηση σύντροφε και να την φάμε) και τον εξευτελισμό κάθε έννοιας αξιοκρατίας, ηθικής, νομιμότητας δικαίου και δικαιοσύνης.
      Η "δυνατή Ελλάδα" του εκσυχρονισμού " και του "για τον σοσιαλισμό σύντροφοι" και της "βαλίτσας για το κόμμα, δωράκιτης γερμανικής μητρικής" διαμέσου των ακαμάτηδων νεοδημοκρατών της κλίκας των ευσεβών προσκυνητών " συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους νταβαντζήδες ενώ φωνάζουμε ότι θα τούς πατάξουμε" έφτασε στον εσμό των "λεφτά υπάρχουν" και "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" κατακτώντας το έπαθλο του τέλειου εξευτελισμού με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να εκλιπαρεί και να εκβιάζει ταυτόχρονα.
      Αλλοίμονο…

      Διαγραφή
    2. Τί θα πεί δόκτωρ συντήρηση πελατολογίου;
      Εσύ στο ιατρείο σου έτσι συντηρείς την πελατεία που σου χρωστάει 36000 ευρώ;
      Της μετατρέπεις την οφειλή σε 21.000 ευρώ που είναι ο ετήσιος μισθός της και της δίνεις και ένα δάνειο 21.000 ευρώ, να σου ξεπληρώσει σε 30 χρόνια με επιτόκιο 3.5% την συνολική οφειλή;

      Δεν σκέφτεσαι κάτι εξυπνότερο, για να υποστηρίξεις την "στρατευμένη αντίρρησή σου";

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Κωστή,
      αν η πελατεία μου έχει δώσει κέρδη τα τελευταία 30 χρόνια πχ 1.000.000 ευρώ και προσδοκώ να μου δώσει άλλα 500.000 τα επόμενα χρόνια και χειρουργείο του κάνω δωρεάν καιτου δίνω και 2.000 να πάρει φάρμακα...
      Λυπάμαι που βλέπεις "στρατευμένη αντίρρηση"...
      Αν διαφωνείς το με το υπόλοιπο της παρεμβάσεώς μου και πιστεύεις σε άλλα και σε αντίθετα έχεις κάθε δικαίωμα...ο καθείς μπορεί να αρνείται την πραγματικότητα και για διαφόρους λόγους...
      Εκτός αν πιστεύεις ότι αυτά που αναφέρω δεν είναι η επιτομή του "σάπιου της ελληνικής πραγματικότητας" και το έγκλημα της κάθε είδους ηγεσίας ανεξαρτήτου χρώματος και ενασχόλησης...
      Εκτός αν είσαι οπαδός της σχολής των παπατζήδων τύπου Κουτσόγιωργα και γαλουχημένος με την Αυριανή… (για να σου επιστρέψω την κακοήθεια, ζητώντας συγνώμη από αυτούς που δεν παρακολουθούν την σελίδα «κατινίζοντας»)

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Δόκτωρ, δεν βλέπω επαφή με την πραγματικότητα. Μου έχουν πεί σε τέτοιες περιπτώσεις να δίνω δίκιο.

      Διαγραφή
  4. Bravo Leo. Ta ipes ta pragmata me to onoma tous. Akoui kanis? Is there anybody out there? Wish they were here or there, somewhere, anywhere se kapia sfera kinis ke mathimatikis logikis.

    Bravo K. Kournioti, i DIMAR eprepe na kati oti akrivos protinate.

    An i DIMAR, meso tou k. Kouveli arxisi na fenete san ton k. Alavano ("xreokopia tora" (gia to ftoxompine to sintaksiouxo, den enoouse ton eafto tou)) i ton k. Tsipra (no comment meta ti xthesini "orea atmosfera") arga i grigora tha ksefouskosi. To senario afto exi ksanapexthi sta elinika therina cinema...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάθηκε το σχόλιο που σούκανε φίλε Μάκη. Μετά από τόσα χρόνια μιλάμε πάλι πολιτικά. Καλό ε; Όλα έχουν ξαναπαιχτεί. Η Αριστερή παθολογία είναι γνωστή, ανίατη, διαχρονική. Αλλά και οι πολίτες τόσο μπλεγμένοι, οργισμένοι, ανίκανοι να δουν πιο πέρα από τη μύτη τους, διαπαιδαγωγημένοι να ζητούν μόνο από το κράτος και να το σπάνε να το καίνε. Γάματα ρε φίλε. Καλά είσαι εκεί.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ.
    Εργαζόμενοι, ζωντόβολα, στις τρύπες σας και δουλειά!
    Τα καλά της ζωής ανήκουν μόνο στις ελίτ και στους διανοούμενους σαν τον κολοσσό Λεωνίδα Καστανά.
    Χαιρετίζω και την κατάργηση του εργατικού τουρισμού και κατοικίας.
    Την φύση δεν πρέπει να την μαγαρίζουν οι βάναυσοι,
    Αντίθετα οι βάναυσοι με το αίμα, τον ιδρώτα και τα πτώματά τους πρέπει να ομορφαίνουν τη φύση για να την χαίρεται η αριστοκρατία του πνεύματος. Η θυσία των βαναύσων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλαυση των ελίτ.
    Ας γίνει ο εργαζόμενος το αναλώσιμο και το λίπασμα για την ευημερία σας. Θα τον κάνουμε μάρτυρα και χωρίς να το θέλει.
    ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ, ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεωνίδα σωστά τα γράφεις, αλλά νομίζω ότι σου έχει διαφύγει το γεγονός ότι η αντιπαραθέσεις στην ελληνική κοινωνία έχουν ξεφύγει απο τα πλαίσια του διαλόγου.

    Φοβάμαι ότι απο δω και πέρα στον "διάλογο" θα επικρατουν αυτοί που έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και καλύτερη οργάνωση.

    Σημειώνω ακόμα ότι σε μια σύμβαση με δεκάδες άρθρα τα οποία η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα μπορούσε να τα υποστηρίξει χωρίς δυσκολία γιαστί κατεδαφίζουν το πελατειακό κράτος, προστέθηκε (βλακωδώς? ή μήπως όχι) και το άρθρο πρώτο για τους κατώτατους μισθούς (που προσωπικά νομίζω ότι είναι εκτός θέματος για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας) για να τα τινάξει όλα στον αέρα και να μεταφέρει την συζήτηση ή καλύτερα την μάχη κυριολεκτικά, σε λάθος γήπεδο ή αρένα.

    Φοβάμαι ότι το άρθρο αυτό προστέθηκε απο τους δανειστές και τους έλληνες συνομιλητές τους, με στόχο να δώσει την αφορμή για την απόριψη της δανειακής σύμβασης με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινωνίας.

    Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ξένοι και έλληνες, μπορούν να νίψουν τας χείρας τους, για την αποτυχία της ελληνικής διάσωσης, χωρίς να μπορεί κανείς να τους καταμερίσει ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...οι αντιπαραθέσεις στην ελληνική κοινωνία έχουν ξεφύγει από τα πλαίσια του διαλόγου..."
      ΣΩΣΤΑ! προσυπογράφω...και θα συμπλήρωνα ότι εδώ και πολλές, μα πάρα πολλές, δεκαετίες...ή από καταβολής του ελληνικού κράτους...και όσοι επιχειρούν τον διάλογο πολλάκις κλήθηκαν να πιούν το «κώνειο»…και για αυτό η χώρα κατέγραψε μια τέτοια ιστορική πορεία και φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να καταγράφει…το έλλειμμα διαφωτισμού και ευρωπαϊκής παιδείας οδηγεί στην χειραγώγηση και την χουλιγκανικοποίηση των ηθών μετά την κακοποίηση των αξιών …

      Διαγραφή
    2. minority opinion
      Πολύ πονηρή ανάγνωση του μέτρου που ούτως ή άλλως ήδη εφαρμόζεται εν μέσω κρίσης και ενώ η οικονομία καταρρέει. Μπορεί νάναι κιέτσι. Βλέπω και πολύ αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους και αρχίζω να φοβάμαι πως δεν τη γλιτώνουμε.Σίγουρα οι υπογραφές δεν σημαίνουν τίποτα πια. ¨Ολα ανατρέπονται καθημερινά. Η ΅Ελλάδα είναι αδύνατο να αλλάξει όλα αυτά τα θεμέλια του κράτους της. Θα δούμε.

      Διαγραφή
  7. Έχεις δίκιο ότι η αλληλεγγύη είναι επικήδειος.

    Σήμερα ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα σημαντικά διεθνή πολιτικά και οικονομικά μέσα ενημέρωσης, παίρνουν σαν ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η συμφωνία δεν θα προχωρήσει και το τέλος θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο.

    Εξηγούν την αλλάγή στάσης των περισσότερων κυβερνήσεων της ΕΖ με βάσει τα εξής:

    1. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας είναι γενικώς αφερέγγυες. Τα τελευταία τρία χρόνια στους κρίσιμους τομείς των διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων δεν έκαναν το παραμικρό. Οι μειώσεις μισθών και οι αυξημένοι φόροι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν οδηγούν σε απεξάρτηση απο ακόμα περισσότερα δάνεια. Το αντίθετο μάλιστα.

    2. Είναι σίγουροι ότι μετά τον Απρίλιο δεν θα υπάρχει βιώσιμη Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει οτιδήποτε απο αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το ζόρι. Προβλέπουν μεγάλη περίοδο χωρίς σταθερό κυβερνητικό σχήμα, άρα μεγάλη περίοδο ακυβερνησίας.

    3. Εν όψη εκλογών στην Γαλλία, Γερμανία κλπ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους για επιπλέον φόρους για την Ελλάδα χωρίς να καταστραφούν πολιτικά. Και αυτό για τους πολιτικούς είναι το ιερό δισκοπότηρο (σε αυτό βοήθησαν και τα δικά τους ΜΜΕ που υπερτονίζουν τις εικόνες επαναστατικής βίας απο Ελλάδα για να πουλήσουν τηλεθέαση)

    4. Στο διάστημα των τελευταίων δύο χρόνων έχουν θωρακίσει (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) το τραπεζικό τους σύστημα απέναντι στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας, με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, το LTRO κλπ

    5. Η χώρα μας, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική Παπανδρέου-Σαμαρά, έχει απομονωθεί πολιτικά απο την γραφειοκρατία των Βρυξελλών )Μπαρόσο, Γιούνγκερ κλπ) που για δικούς τους λόγους δεν ήθελαν να αντιστραφεί το μεγάλωμα της ΕΕ και της ΕΖ.

    6. Τονίζουν επιπλέον ότι ο Σαμαράς, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει προθυπουργός κάποια στιγμή (αν δεν επικρατήσει πλήρης ακυβερνησία), στην ομιλία του την Κυριακή στη Βουλή κάλεσε τους Βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν την συνθήκη που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές για να σωθούμε και μόλις γίνει προθυπουργός θα την ξαναδιαπραγματευτεί και θα την φέρει στα μέτρα μας. Μπορεί να φαίνεται γελοίο, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα μπορεί να λες ότι θέλουν οι πελάτες πριν τις εκλογές και να κάνεις το αντίθετο μετά.

    Το πιο χρήσιμο σε αυτή τη φάση θα ήταν νομίζω, να προετοιμαστούμε σαν χώρα για το σενάριο της εξόδου, γιατί και αυτό έχει τις δικές του δυσκολίες και ευκαιρίες. Αν γίνει κατόπιν συνεννοήσεων με τους ευρωπαίους για κάποια αρχική στήριξη, μπορεί να γλυτώσουμε τα πολύ χειρότερα.

    ΥΓ
    Υπάρχει και μια εκδοχή ότι το όλο κλίμα της βέβαιης εξόδου απο την ΕΖ και ΕΕ είναι φτιακτό (σε συνεννόηση Παπαδήμου - Μέρκελ - Σαρκοζύ) για να υποχρεώσει τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο PSI για να μην χάσουν το 100% απο τα λεφτά τους σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας, γιατί μέχρι τώρα η διάθεση συμμετοχής είναι ανύπαρκτη. Προσωπικά το βρίσκω πολύ αδύναμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια τελευταία αιτία που προβάλλεται απο πολλούς είναι ότι η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή απο τον λαό και ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει λαική νομιμοποίηση. Προσωπικά το θεωρώ δικαιολογία της πλάκας γιατί στο παρελθόν αυτό δεν τους ενοχλούσε καθόλου. Για παράδειγμα οι Ιρλανδοί ψήφιζαν κάθε χρόνο για την συνθήκη της Λισσαβώνας, μέχρι να πούν ΝΑΙ. Και μετά δεν ξαναψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια τελευταία παρατήρηση.

    Εάν συνεχισθούν και ενταθούν οι υποβαθμίσεις των ευρωπαικών τραπεζών και κρατών απο τους οίκους αξιολόγησεις και τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως η ΕΕ να μην ρισκάρει μια ελληνική άτακτη χρεοκοπία και να κάνει τα στραβά μάτια σε όλα τα υπόλοιπα.

    Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Moody's η Fitch και η S&P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. minority opinion πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας γράφεις. Φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγεις μια κανονική ανάρτηση. Δεν φταίω εγώ ε. Την περιμένω μετά χαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία