ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Μάνος Ματσαγγάνης: Η αριστερά της ευθύνης θα είναι συνυπεύθυνη


του Μάνου Ματσαγγάνη

Η Δημοκρατική Αριστερά στην αποψινή ψηφοφορία θα καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, όπως καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο. Μάλιστα, με δήλωση του προέδρου της, ακόμη και εάν η έγκριση της δανειακής σύμβασης εξαρτηθεί από τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα θα πάρει την ευθύνη της απόρριψής της. Όπως όλοι ξέρουμε, εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα μας δεν θα γυρίσει ακριβώς στη νεολιθική εποχή, αλλά θα έχει κάνει μια καλή αρχή.

Επειδή παραμένω μέλος της ΔΗΜΑΡ, νοιώθω την ανάγκη να πω τα εξής.

Εάν απόψε η δανειακή σύμβαση εγκριθεί, θα αισθανθώ ανακούφιση. Το νέο μνημόνιο δεν με ενθουσιάζει. Αλλά θα μας δώσει λίγο ακόμη χρόνο (και λίγο ακόμη χρήμα) μήπως πετύχουμε όλα όσα δεν καταφέραμε μέχρι τώρα. Να μάθουμε να ζούμε μέσα στο όριο των δυνατοτήτων μας (αφού έτσι κι αλλοιώς εκτός από την τρόικα δεν μας δανείζει κανείς). Μοιράζοντας τις αναπόφευκτες θυσίες δίκαια (αρχίζοντας από τους ευνοημένους της προηγούμενης περιόδου). Δίνοντας προοπτική στους νέους ανθρώπους. Προστατεύοντας τους φτωχούς και τους αδύναμους. Κάνοντας αυτό που μας αναλογεί για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με λιγότερη διαφθορά, λιγότερη ασυδοσία, λιγότερη βία.

Προς τιμήν της η ΔΗΜΑΡ μίλησε εγκαίρως για "ισοδύναμα" - δηλ. για μέτρα που μειώνουν τα ελλείμματα όσο αυτά που προτείνει η τρόικα, αλλά δικαιότερα. Μόνο που έκτοτε δεν υιοθέτισε ούτε ένα από όσα τέτοια μέτρα πρότειναν πολλοί από εμάς. Εν τω μεταξύ, σήμερα πλέον για "ισοδύναμα" μιλούν όλοι, από τον Καρατζαφέρη και το Σαμαρά έως τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου.

Ωραία λοιπόν: ας μιλήσουμε για ισοδύναμα. Ποιος φταίει που ακόμη και τώρα, ένα βήμα πριν την καταστροφή, υπουργοί και βουλευτές διορίζουν ψηφοφόρους τους και εξυπηρετούν πελάτες τους; Ποιος φταίει που παρά τις περικοπές οι δαπάνες μισθοδοσίας του κράτους δεν μειώνονται; Ποιος φταίει που οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται, ή αν γίνονται δεν εφαρμόζονται; Ποιος φταίει που η φοροδιαφυγή οργιάζει; Ποιος φταίει που χρήματα για επιδόματα ανεργίας δεν βρίσκουμε, αλλά 605 εκατ. ετησίως για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ναι. Ποιος φταίει που γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι εξαιρούνται από το νέο ασφαλιστικό; Ποιος φταίει που τα επικουρικά ταμεία με 3%+3% εισφορά δίνουν σύνταξη 45% του μισθού (και μετά ζητάνε επιχορήγηση);

Όχι πάντως η τρόικα: όλα αυτά μας τα πρότεινε από την αρχή. Τα απορρίψαμε εμείς - δηλ. τα κόμματα που ψηφίζουμε, τα συνδικάτα που φτιάξαμε, οι συντεχνίες που ανεχθήκαμε, τα κανάλια που βλέπουμε. Και τώρα μας φταίνε πάλι οι ξένοι.

Τι θα γίνει εάν απόψε η δανειακή σύμβαση απορριφθεί; Κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους. Θα αγοράσουν τη χώρα στις εκπτώσεις, με μαύρα χρήματα που πρόλαβαν να βγάλουν στο εξωτερικό. Θα κάνουν μπίζνες με το ίδιο πολιτικό προσωπικό, πάνω στα ερείπια. Κάποιοι άλλοι θα σηκώσουν τις σημαίες τους (κόκκινες ή μαύρες) και θα ξαναπροβάρουν τη φαντασίωση της εξέγερσης. Όλοι οι υπόλοιποι - και είμαστε πολύ περισσότεροι - θα δυστυχήσουμε.

Και σε αυτό η "αριστερά της ευθύνης" θα είναι συνυπεύθυνη.

Όχι στο όνομά μου.

10 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια, για το πολιτικό θάρρος και ήθος του κειμένου. Είμαστε πολλοί στη ΔΗΜΑΡ που το συνυπογράφουμε.
  Dimef

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Leo
  "Απέξω ένα ενθουσιασμένο πλήθος διαδηλώνει, βρίζει και σπάει έχοντας σίγουρα τα νέα δάνεια για να πάει ταμείο. Κανείς δεν ασχολείται με την επόμενη μέρα."
  Το πληθος τα σπαει, τα καιει,τα καταστρεφει δωρεαν χωρις αμοιβη... γιατι ετσι.... αυξανεται το ΑΕΠ απο το κοστος επισκευων. Αρκετοι απο αυτους δεν εχουν διαγνωσθει ή εχουν σταματησει να παιρνουν τα ψυχοφαρμακα τους.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνυπογράφω και γω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εγω πάλι προσυπογράφω την παρακάτω δήλωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο Μνημόνιο και την συμφωνία για το PSI, "αποσύροντας την εμπιστοσύνη του προς τους εταίρους της χώρας, η στάση των οποίων προσομοιάζει περισσότερο με στάση τοκογλύφων". Παράλληλα, ο κος Κουβέλης θέτει την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην διάθεση του προέδρου του.

  Στην επιστολή του, ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για "πρόγραμμα που οδηγεί σε στραγγαλισμό την οικονομία και εξαθλίωση την κοινωνία, χωρίς να δίνει ούτε μια προοπτική. Με τα μέτρα και τις συμφωνίες που εκβιαστικά απαιτούν οι δανειστές μας, οδηγούν τις ελληνικές οικογένειες στην πτώχευση, ενώ τεχνητά κρατούν τη χώρα εκτός στάσης πληρωμών, για να περιορίσουν τις δικές τους ζημιές και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία".

  "Αν το αποτέλεσμα του προγράμματος, αντί για τόνωση στη δημιουργία και την υγιή επιχειρηματικότητα, αντί για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και νέων προσπαθειών, είναι η παράδοση της κοινωνίας στις ορέξεις των αγορών χωρίς δίχτυ ασφαλείας, τότε δεν πρόκειται για πρόγραμμα στήριξης, αλλά για πρόγραμμα καταστροφής. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα είμαι υποχρεωμένος να αποσύρω τη εμπιστοσύνη μου στους εταίρους μας, και κατά συνέπεια δεν μπορώ να ψηφίσω τη νέα συμφωνία μαζί τους" αναφέρει στην επιστολή του ο κος Κουβέλης.

  Τέλος, απαντώντας σε χθεσινές βολές εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για όσους βουλευτές του καταψηφίζουν το Μνημόνιο, ο κ. Κουβέλης διευκρινίσει πως ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. "Πραγματικά λυπάμαι που εκλεγμένοι βουλευτές, διανοούνται ότι είτε οι ίδιοι, είτε συνάδελφοι τους, σε τέτοιες στιγμές, θα ασχοληθούν με το κυνήγι της ψήφου" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Κουβέλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το Αττικόν στις φλόγες.

  Επιτέλους.

  Δεν έχει θέση στη "Νεά Ελλάδα του Μίκυ Μάους.

  Πολύ σύντομα η χώρα μας θα "κατακτήσει" την θέση που μας αξίζει.

  Ουδεμία έκπληξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το Αττικόν ήταν άδειο.

  Δεν πειράζει παιδιά.

  Την επόμενη φορά.

  Έχετε και τους τρείς της Μαρφίν για παρηγοριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΝΙΚΗΣΑΜΕ!
  ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΚΝΗΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ!
  Τώρα θα πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τα υπολείμματα των προνομίων όπως το 40ωρο, το 5νθήμερο και το 20ημερο πληρωμένης αδείας.
  120ωρη εργασία την εβδομάδα τώρα!
  Karoshi και κνούτο στον οκνηρό τον μπρούτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή