Αλληλεγγύη μεταξύ κομμάτων ή μεταξύ λαών; του Γεράσιμου Γεωργάτου




Γεράσιμος Γεωργάτος

Σε πρόσφατη ολομέλεια του Γερμανικού Κοινοβουλίου (27/2/12),  το Die Linke (Η Αριστερά), καταψήφισε το πακέτο της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δεινός ρήτορας ο Γκρέγκορ Γκίζι μαζί με την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σάρα Βάγκενκνεχτ, αιτιολόγησαν την αρνητική τους ψήφο με όλο το γνωστό ρεπερτόριο περί σωτηρίας όχι του λαού αλλά των τραπεζών, της δικτατορίας των οικονομικών αγορών, περί υψηλότερης φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών και ενός πανευρωπαϊκού φόρου περιουσίας για εκατομμυριούχους. Κάτι είπαν και για σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα. Και έτσι ξεμπέρδεψαν αρνούμενοι να συναινέσουν σε μια μεταβίβαση πόρων 35 δις – τόσα αναλογούν στη Γερμανία από το πακέτο των 130 - από μια πλεονασματική ευρωπαϊκή χώρα του βορά σε μια ελλειμματική, και με τις δικές της ασφαλώς βαρύτατες ευθύνες, ευρωπαϊκή χώρα του νότου.
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι (Grünen) άσκησαν και αυτοί δριμύτατη κριτική στις συντηρητικές πολιτικές των δεξιών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στον αναγκαίο αλλά μονοδιάστατο και αδιέξοδο, χωρίς το στοιχείο της ανάπτυξης, δημοσιονομικό συντονισμό.  Ανέδειξαν, με συγκεκριμένες προτάσεις, τη δυνατότητα μιας διαφορετικής ευρωπαϊκής πορείας συμπίπτοντας σε κάποια ζητήματα και με την Αριστερά. Όμως υπερψήφισαν το πακέτο της οικονομικής βοήθειας, δηλαδή τη μεταβίβαση 35 δις των γερμανών φορολογουμένων προς την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, πολιτικοί φορείς της αριστεράς πρόκριναν ως σημαντικότερη την ευθυγράμμιση του Die Linke και της επιχειρηματολογίας του με τη δική τους αντίστοιχη τοποθέτηση, στα δικά τους εθνικά κοινοβούλια, σε σχέση με την έγκριση της εκταμίευσης του πακέτου της οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία. Χαρακτηριστικά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαιρετίσει τη στάση του Die Linke ως «…απολύτως συνεπή με τη μέχρι σήμερα πολιτική του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) …» (Ρένα Δούρου, syn.gr, 28/2/12).
Πρόκριναν δηλαδή την αλληλεγγύη μεταξύ κομμάτων ως σημαντικότερη από την αλληλεγγύη μεταξύ λαών και ευρωπαϊκών κρατών, γιατί αυτό σημαίνει κατ` αρχάς μεταβίβαση 35 δις των γερμανών φορολογουμένων προς τη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε εν παρόδω ότι επί πρώτου μνημονίου και πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, οι βουλευτές του πορτογαλικού «Μπλόκο της Αριστεράς» είχαν υπερψηφίσει χωρίς να καταγγελθούν για ασυνέπεια.  
Επιπλέον, οι τοποθετήσεις στα εθνικά κοινοβούλια συναρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τις εκάστοτε εθνικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες. Γι` αυτό και η στάση του Die Linke δεν είναι άσχετη και με το κλίμα του λαϊκισμού που έχει καλλιεργηθεί στη Γερμανία. Με τα ποσοστά της είτε στάσιμα είτε σε υποχώρηση, η Αριστερά βρήκε την ευκαιρία δια της επαναστατικής ρητορικής να απορρίψει τη μεταβίβαση πόρων στους τεμπέληδες του νότου που παρασιτούν σε βάρος του εργατικού βορά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εντός Μαρτίου οφείλει να αποπληρώσει έναν ομολογιακό ογκόλιθο 14,5 δις είναι αδιάφορο μπροστά στην επαναστατική συνέπεια. Δεν πρόκειται λοιπόν για διεθνιστική αλληλεγγύη αλλά για επαναστατικό λαϊκισμό.
Όσο για τη βουλευτή Χάικε Χάνσελ που έκλεισε την ομιλία της λέγοντας στα ελληνικά «είμαστε όλοι Έλληνες», θα προτιμούσα να είχε πει «είμαστε όλοι ευρωπαίοι», όπως το εξέφρασαν έμπρακτα, υπερψηφίζοντας την οικονομική βοήθεια, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.

Σχόλια

  1. Πάντως το κείμενο χρήζει ειρωνείας, αλλά δε θα το κάνω (θα είμαι ευγενικός). Ωστόσο, ο συγγράψας το κείμενο μένει απλά σε ό,τι τον βολεύει. Ξεπερνά δηλαδή επιπόλαια τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητούμενα κάθε κόμματος, ξεπερνά τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη Γερμανία και τη στάση/σκέψη των Γερμανών ψηφοφόρων για να τονίσει τη δική του απαξία προς το ΣΥΡΙΖΑ και την -αυθαίρετη- "κομματική αλληλεγγύη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ το "δείμο του πολίτη" που εξηγεί το κείμενο, σε μας τους αγράμματους, που δεν καταλαβαίνουμε ¨τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητούμενα κάθε κόμματος ...¨. Για μας τους επιπόλαιους αυτά είναι άρητα ρήματα, ενώ εκείνος και οι άλλοι κάτοχοι της επιστημονικής ανάλυσης του 1912, διαβάζουν ¨τη στάση/σκέψη των Γερμανών ψηφοφόρων¨ αλλά φοβάμαι και ... βουλομένο γράμμα!
      Σχόλια για γέλια και για κλάματα.

      Διαγραφή
  2. Το κείμενο του Γερ. Γεωργάτου, είναι σαφέστατο και ενδεικτικό, τόσο για τον συγκεκαλυμμένo Γερμανικό εθνικισμό του "die linke" (του πολιτικού κατάλοιπου του Honeker) όσο και για τον ιδεολογικό αριστερίστικο κατήφορο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκπέσει ως πολιτικός λόγος και πρακτική σε μία φτηνή λαϊκίστικη ρητορεία, με σαφή στόχευση τα χαμηλά ένστικτα και κριτήρια ενός πολιτικού κοινού που δεν είναι ακόμα σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, καθώς και τα αίτια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bracca Leone, εσύ ως αριστερός δε και δημοκράτης, κρίνεις ότι μπορείς πολύ εύκολα να διαφωνείς με ένα κόμμα του εξωτερικού και να θάβεις τον ελληνικό λαό σε δανεισμούς που τελικά δε θα λύσουν κανένα πρόβλημα.

    Είναι και η κριτική σου μια στάσις αριστερή, νιώθεται...

    Μάλλον, όμως αποδεικνύεις το πόσο δεξιά τείνει να πάει η ΔΗΜ.ΑΡ. αν επικρατήσουν τέτοιες απόψεις.

    Αλλά, για δημοκράτες αριστερούς θα που μόνο κατηγορούν κι ειρωνεύονται θα μιλούμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια και με ρωτάς, δεν κρίνω κανένα αριστερό κόμμα, αλλά ως αριστερός και δημοκράτης κρίνω τις πράξεις του συγκεκριμένου κόμματος.
      Περίμενα τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς ένα λαό που βιώνει τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης με το πιο οδυνηρό τρόπο.
      Περίμενα να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και να διαφωνήσει για τους άδικους και απάνθρωπους όρους που τη συνοδεύουν .
      Περίμενα να διακηρύξει ότι είμαστε όλοι ευρωπαίοι και όχι είμαστε όλοι έλληνες.
      Τώρα στην ανάγκη μας θέλουμε αλληλεγγύη συντρόφων και όχι ρομαντικούς «φιλέλληνες».

      Απεναντίας συντάσσομαι με τη θέση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, παρόλο που την έχουμε ως κράτος απελπισμένα ανάγκη, διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τους απαράδεκτους όρους που την συνοδεύουν.
      Είναι μια δύσκολη αλλά συνεπής και έντιμη στάση, που γίνεται από βαθειά ευρωπαϊκή θέση.

      Όσον αφορά την ειρωνεία με συγχωρείς. Αν ήσουν και συ λιγότερο είρων στο σχόλιό σου, μάλλον δε θα σου απαντούσα, σίγουρα όμως δεν θα ειρωνευόμουν.
      Βλέπεις η βέργα όπως και η ειρωνεία, έχουν δύο άκρες.

      Διαγραφή
  4. Θα περίμενε κάποιος από ένα αριστερό κόμμα που η εθνική αστική τάξη της χώρας του με την συσσόρευση των πλεονασμάτων έχει ριμάξει την Ευρώπη μία διαφορετική και επικριτική στάση αυτής της πολιτικής. Θα περίμενε κάποιος από ένα αριστερό κόμμα να επικρίνει μία πολιτική που αντί να ενώνει την ευρώπη την διαλύει. Θα περίμενε κάποιος από ένα αριστερό κόμμα να έχει μία κατεύθυνση πιο ευρωπαϊκή πιο κοντά στην ομοσποδιοποίηση και ενοποίηση της Ευρώπης. Αντι αυτού ένας ανέξοδος λαϊκισμός και μία ρητορία με σφαίρες χωρίς μπαρούτι. Σε λίγο καιρό έχουμε και εκεί εκλογές βλέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ζητούμενο (χωρίς ειρωνεία), Bracca Leone, δεν είναι απλά πόσο έχουμε ανάγκη το δανεισμό, αλλά αν θα μας δάνειζε κάποιος χωρίς τέτοιους όρους. Εξάλλου, η θέση μου είναι ότι η κρίση λειτούργησε ως αφορμή για να έρθει ο νεοφιλελευθερισμός στη χώρα μας. Ο δανεισμός θα μπορούσε να έρθει και με άλλα μέσα. Άρα στην ουσία συζητάμε όχι σε έναν οποιοδήποτε δανεισμό, αλλά επί του συγκεκριμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κατερίνα, ο βλαδίμηρος, η νίκη, η ….. δεν ξέρουν τι είναι η δραχμή, μπορεί να την θυμούνται σαν παιχνίδι στα 8 τους χρόνια, αλλά τώρα στα 18 ξέρουν μόνο το ευρώ. Ο κωστας , η λέτα, ο νίκος, ο γιός σου, η εγγονή σου ……. δεν έχουν δει καν δραχμή. Εγώ, εσύ, δεν θυμόμαστε καλά καλά τι χρώμα και πιο κεφάλι είχε το χαρτονόμισμα των εκατό δραχμών, ο αυτόματος διορθωτής στα windows την λέξη δραχμή την βγάζει άγνωστη. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν ξέρει και δεν θα μάθει ποτέ της την δραχμή, όπως και οι μεταγενέστερες γενιές από αυτήν. Υπάρχουν όμως γενιές που ακόμη υπολογίζουν σε οκάδες και όχι σε κιλά, και οι γενιές οι ενδιάμεσες που θυμόμαστε νοσταλγικά την δραχμή, όπως οι κάτοικοι της πρώην ανατατολικής γερμανίας τα trumbat και την stazi, ή όπως οι ρώσοι την σοβιετική ένωση, και οι σέρβοι την γιουγκοσλαβία. Όχι όλοι τους, όχι όλοι μας. Σε λίγα χρόνια κανένας δεν θα αναπολεί την δραχμή, όπως κανένας ουκρανός ή ρώσος δεν θα αναπολεί την σοβιετική ένωση. Τώρα είναι η ευκαιρία του παλαιού κόσμου να επιστρέψει εκεί, ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος του. Ή τώρα ή ποτέ. Επιστροφή στο μέλλον…..

    http://sabotaz33.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο συγγραφεας δεν εχει ΙΔΕΑ για το τι γραφει, δεν εχει ΙΔΕΑ για την Linke, παρα ξερναει χολη και κλεινει και το ματι στην μιντιακη φαρσοκωμωδια της Δημ.Αρ., που εχει μαλιστα κοπιαρει(τρομαρα της) και το συμβολο της Linke. και καθεστε και υπερθεματιζετε οι υπολοιποι. αλλα δε φταιτε εσεις οι ελλαδιτες, φταινε οι γονεις και οι δασκαλοι σας που δε σας διδαξαν λογικη σκεψη και ερευνα, και γινεστε ετσι ερμαια του καθε ερασιτεχνη σοφιστη και πολιτικαντη.
    χαιρετισματα απο Γερμανια, χωρις κακη διαθεση παραυτα και με την ευχη να μαθουμε να βλεπουμε καλυτερα το δασος, το δεντρο, τη μαργαριτα, τα παντα. και να ξεχωριζουμε τι ειναι τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι ξεκάθαρη η παντελής άγνοια του υπέυθυνου εξωτερικής και ευρωπαΪκής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ σε ότι αφορά τις θέσεις του Die Linke τόσο για την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ όσο και για την ανάγκη μεταβιβαστικών και αναδιανεμητικών οικονομικών πολιτικών .Αγνοεί επίσης την πάγια θέση του γερμανικού κόμματος ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής περιφέρειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άρση του εργασιακού νταμπινγκ στην Γερμανία και όχι με τιμωριτικού τύπου μέτρα δημοσιονομικής ασφυξίας ατις χώρες αυτές. 'Ισως όμως η λέξη αγνοια να μην εκφράζει σωστα την πολιτική σταση αυτού που αρθρογραφεί για υπέρ της προτεσταντικής σύνεσης και σωφροσύνης που δήθεν λείπει από την Ελλάδα. Τέλος αν για κάτι ψέγω το Die linke αλλά και την ελληνικής αριστερά στο σύνολό της είναι που δεν φωνάζει "είμαστε όλοι εργάτες". Αλλά αυτό μάλλον προκαλεί αλεργία στον κύριο Γεωργάτο , πολύ περισσότερο από κάθε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία