Η καθαρή Αριστερά, του Λεωνίδα Καστανά



 του Λεωνίδα  Καστανά

Άρχισε ήδη η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ποιοι και με ποιους θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου. Η Αριστερά των έτσι και των αλλιώς το ξεκαθάρισε. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠαΣοκ ή συμμετοχής της σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν θα γίνει το αριστερό τους άλλοθι. Αλήθεια, τι παραίτηση από την πολιτική είναι αυτή;

Σε μια άλλη χώρα, μια χώρα κοινής λογικής, που θα είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ο ίδιος ο λαός θα πίεζε αφόρητα όλα τα κόμματα να βρουν μια κοινή λύση διακυβέρνησης, να φτιάξουν ένα κοινό σχέδιο. Οι προοδευτικοί πολίτες θα ενίσχυαν αλλά και θα πίεζαν τα κόμματα της Αριστεράς να συμμετάσχουν οπωσδήποτε στη νέα κυβέρνηση που θα διαχειριστεί το νέο μνημόνιο, δηλαδή τον οδικό χάρτη της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια. Και γιατί; Μα προφανώς για να υποστηρίξει στις δύσκολες στροφές αυτού του δρόμου τα συμφέροντα των εργαζομένων και αυτών που  πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Στα χρόνια της ανέχειας, της δημοσιονομικής περιστολής, της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους, θέλεις αριστερούς να βρίσκονται σε ευαίσθητα υπουργεία για να κρατήσουν το μέτωπο. Να κόψουν από τους εξοπλισμούς, να φορολογήσουν την εκκλησία, να βάλουν φυλακή τα κρατικοδίαιτα λαμόγια, να….. να ενισχύσουν τις χαμηλότερες συντάξεις, να συμπληρώσουν το κατώτερο μεροκάματο,  να κάνουν κάτι με το επίδομα ανεργίας να….
Δεν μπορείς να περιμένεις τέτοιες πολιτικές από το δεξιό και το νεοφιλελεύθερο, έτσι δεν είναι; Από τον αριστερό περιμένεις να σε βοηθήσει στο δρόμο αυτό, να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, με το έστω και ελάχιστο, αριστερό πρόσημο. Και ο δρόμος θα έχει και στροφές  και διαπραγματεύσεις και αλλαγές κατεύθυνσης. Θα υπάρχει χώρος και χρόνος για να κάνεις πολιτικές, να το παλέψεις.

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου κυβέρνηση, αλλά ούτε και να αφήσεις και τη χώρα γυμνή ανάμεσα στους λύκους. Και αν δεις ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς, φεύγεις και έχεις και το δίκιο με το μέρος σου. Αλλά παλεύεις με πρόγραμμα, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, όχι μόνο με λόγια στη βουλή και με φωνές στο δρόμο. Δες τι πέτυχες όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες στο δρόμο. Ότι ήθελαν να περάσουν σε βάρος του λαού, το πέρασαν  και χαλαρά.

Εδώ όμως ο λαός δεν είναι τέτοιος, δεν είναι λογικός ρεφορμιστής, είναι original επαναστάτης. Την αριστερά του τη θέλει απέξω, με πέτρες ή χωρίς, αλλά τη θέλει απέξω να καταγγέλλει, να κριτικάρει, να αναλύει, να προτείνει, αλλά να μην κάνει. Για τις πράξεις είναι άλλοι, ο δικομματισμός ας πούμε. Δηλαδή οι καλοί έχουν το χρέος να ομιλούν για το καλό και οι  κακοί διευκολύνονται  για να πράττουν το κακό;

Το ξέρει αυτό η Αριστερά και δεν θα κάνει το λάθος. Αυτοί που μας βύθισαν μέχρι εδώ αυτοί έχουν την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να μας βγάλουν ή να μας χώσουν παραμέσα. Είναι δική τους η επιλογή. Η αριστερά κάθε απόχρωσης αφήνει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
Το παραδοσιακό μέρος της επικαλείται πάντοτε τη σοσιαλιστική επανάσταση που θα λύσει μονομιάς όλα τα προβλήματα. Ως τότε δεν αξίζει τον κόπο να αγωνιζόμαστε για επί μέρους βελτιώσεις, γιατί έτσι κοιτάμε το δένδρο και όχι το δάσος. Το ανανεωτικό της μέρος ανακάλυψε, προσφάτως, τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Αν δεν αλλάξουν αυτοί προς το προοδευτικότερο, ώστε να μας απαλλάξουν από το χρέος, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι με τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις θα σωθούμε. 
 Έλλογη Αριστερά, μήπως σκέφτηκες ότι οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι, που θα σε στείλουν στη βουλή ενισχυμένη, το κάνουν, γιατί περιμένουν τη συμμετοχή σου σε κάποια  κυβέρνηση; Περιμένουν, οι αφελείς, να τους βοηθήσεις, στην πράξη; Να έχουν κάποιον εκεί μέσα να ελπίζουν; Αυτοί σε σώζουν, σε βάζουν στη βουλή και συ, πως τους το ξεπληρώνεις; Με την απουσία;

Α, ξέχασα εσύ είσαι η Αριστερά, δεν δίνεις αριστερά άλλοθι, δεν θέλεις να μπλέξεις, να λερωθείς, να διακινδυνεύσεις τα ποσοστά σου, να κόψεις κάτι από το αριστερό πρόσημο των μεταρρυθμίσεών σου,  να ματώσεις για να σώσεις την εργατική σου τάξη. Φροντίζεις για την επόμενη μέρα, για την υστεροφημία σου. Δεν έχεις χρόνο και ενέργεια για αυτούς που «εκπροσωπείς». 
Αλήθεια, εσύ Αριστερά εκπαίδευσες το λαό σου να σε βλέπει έτσι, ή αυτός σου έμαθε πώς να μην πολιτεύεσαι;

Σχόλια

  1. Πολύ σωστά, με την προυπόθεση ότι τα κόμματα της αριστεράς (Δημάρ, Σύριζα κλπ) σε αντίθεση με τα κόμματα της δεξιάς (ΝΔ, Πασοκ, Λάος κλπ) υποστηρίζουν τα συμφέροντα αυτών που βρίσκονται έξω απο το παρασιτικό πελατειακό σύστημα.

    Πολύ φοβάμαι όμως ότι όλοι διαγωνίζονται για το ποιός θα είναι ο νέος προστάτης των insiders. Θα το διαπιστώσουμε άλλωστε στην προεκλογική εκστρατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου mo. Ετσι είναι φίλε,γιαυτούς θα παλέψουν και όχι για τους απέξω. Αλλά δες μια αντίφαση, Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να τηρεί την κλασσική αριστερή στάση του "κάθομαι απέξω" ενώ οι πασοκικοί ψηφοφόροι στρέφονται σαυτήν για να τους επιστρέψει κάτι από τα χαμένα επιδόματα. Οι νέοι καιροί έχουν πιάσει την αριστερά απροετοίμαστη.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που είναι συναρπαστικό στην δημοκρατική διαδικασία, είναι ότι στο τέλος, εμείς οι ψηφοφόροι, παίρνουμε πάντα αυτό ακριβώς που αξίζουμε. Ύποθέτω ότι οι αγανακτισμένοι του επόμενου καλοκαιριού θα το λάβουν υπόψιν και δεν θα χρειαστεί να ξαναβγούν στο Σύνταγμα.

      Διαγραφή
  2. Λεό, η συμμετοχή σε κυβερνητική συνεργασία αποτελεί κατεξοχήν διαδικασία σύνθεσης απόψεων -μετά από διαπραγμάτευση, στάθμιση συμφερόντων και ενίοτε συμβιβασμό. Για να το κάνει όμως κάποιος αυτό πρέπει να έχει θέσεις,συγκεκριμένες απόψεις και πρόγραμμα -κάτι που καταφανώς λείπει από την επίσημη έλλογη Αριστερά. Και να νιώθει ασφαλής και δικαιωμένος για τις θέσεις τους αυτές, ώστε να μπορείνα τις παλέψει. Έχω όμως πεισθεί πλέον ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε οτιδήποτε, όχι μόνον από ψηφοθηρία -που ασφαλώς υπάρχει-, αλλά και για να μην αποκαλυφθεί η γύμνια τους, την έκταση της οποίας μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν απόλυτα. Δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουν, δεν μπορούν κιόλας.
    Για μένα απότελεί -και προσωπικό- δίλημμα η εκλογική τους ενίσχυση. Φοβάμαι μήπως η επιβράβευση αυτού του ψευδεπίγραφου σχήματος -που δεν είναι ούτε Ανανεωτική, ούτε Αριστερά- οδηγήσει σε παρανοήσεις και δυσφήμηση αυτών των εννοιών. Κάνω και τη σκέψη ότι αν αυτοί την πατήσουν εκλογικά, μπορεί οι σοβαροί άνθρωποι του χώρου να οδηγηθούν στη συγκρότηση μιας σοβαρής προσπάθειας που θα έχει κάτι να δώσει. Δεν ξέρω!

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαναλαβανω : η μεσηλικη, ημι-διανουμενη, ημι-συστημικη "ανανεωτικη αριστερα" ασχολειται με το PSI και ξεχνα:
    - την μεγαλη διαφθορα και παραλυση της δημοσιας διοικησης.
    - οτι μονον η πραγματικη οικονoμικη αναπτυξη θα φερει εργασια, εισοδηματα, φορους.

    Ξεχνα οτι το ποθητο πλεονασμα ειναι αποτελεσμα αφαιρεσης των κρατικων εξοδων απο τα εσοδα (κυριως φορολογικα προς το παρον και κατασχεσης προϊοντων εγκληματος*) και οταν ελθει ο σοσιαλισμος και απο τα μερισματα συμμετοχων του σε κρατικες επιχειρησεις που θα εργαζονται σαν ωρολογια η σαν τα ταχυδρομεια, οπως ειπε ο μακαριτης Βλαδιμηρος).
    * Με στεναχωρει αφανταστα οτι συλλαμβανονται μονον για μικροποσα γιατροι ή αλλοι ΔΥ, ενω εντοπιζονται οι αφελεις ή βλακες ΔΥ οπως λ.χ. 1 γιατρος στην Πατρα που βρεθηκε με καταθεσεις 31 εκατ., ενας διοικητης της πολεοδομιας Συρου με 6 εκατ. 5 γυναικες στο ΙΚΑ καλλιθεας καταχραστηκαν απο το 2003 5 εκατ., ενω δεν βρεθηκαν εκατομυρια σε κανενα βουλευτη, γ.γ., υφυπουργο ή υπουργο!!

    Ομως την τελευταια 30ετια, πολλοι ελληνες δεξιοι, πασοκοι κια αριστεροι βολευτηκαν ως σχεδον μερικης απασχολησης (λ.χ. 3ωρο μηχανικου, κατακτηση 20ωρου την δεκαετια του 80 που ειπε ο ΑΓΠ στον Μιτεραν σε σχεση με το 35ωρο στη Γαλλια, κ.λ.π.) αλλα υπερπληρους μισθου ΔΥ με τα τυχερα (πλασματικες υπερωριες, δωρακια, φακελλακια, φακελλους, μιζες,..) , αρκετοι πλουτισαν και περισσοτερο οι (ελληνες εφοριακοι, πολιτικοι, γιατροι, δικηγοροι,μηχανικοι πολεοδομιων και εργοληπτες, προμηθευτες,...., ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΑΛΙΡΙΣΕ.

    Δειτε λοιπον στο υστερογραφο, οτι μήνυση εναντιον του πρώην Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, κατέθεσε εναντίον του η ομοσπονδία εργαζομένων στις ΔΟΥ, πιθανολογω για το περιφημο "νεωτεριστικο" συστημα 4-4-2, εναντι του 3,33-3,33-3,33 που ηξερα παλαιοτερα.(σημειωση : 4 ωφελεια φορολογουμενου-4 μιζα εφοριακου-2 φορος).
    Επειδη ειμαι ρεαλιστης, περιμενω την αμεση αλλαγη του συστηματος σε 2-2- 6 και στην συνεχεια σε 1-1-8.Επισης θα ψηφιζα προσωρινα αυτην την συνεργασια κομματων που θα κατεβαζε την διαφθορα απο 7% σε 4% του ΑΕΠ σε μια 4ετια.

    Ειναι προφανες οτι οι φορολογικες αρχες πρεπει να ιδρυθουν απο την αρχη, με εκετεταμενη απολυση των ενοχων εφοριακων , συνταξιοδοτηση και μεταταξη σε αλλα υπουργεια των λαμογιων και των αδιαφορων, ενω περιμενουμε ενα απλο, μηχανογραφημενο, αυστηρο μεν αλλα και δικαιοτερο συστημα φορολογιας με προκαταβαλομενο φορο καθε μηνα, στους ελευθερους επαγγελματιες, και επιχειρησεις (οπως το 10% στους μηχανικους) με συνεχεις ηλεκτρονικες διαυσταυρωσεις.

    Και για να μην περιμενουμε πολλα απο τις εκλογες, απο τον επαγγελματικο μου χωρο (μελετες δημοσιου) οι συνδικαλιστες Πασοκονδ, και οχι μονον, αυτην την διετια, συνσπιζονται για την αναληψη των λιγων δουλειων προς το παρον.

    Ενδεχεται η παλαια ποσοστωση 5/3/1/1 να μεταβληθει αναλογα με τα ποσοστα των κομματων λ.χ 3/2/2/1/1/1/

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Το τραγικο δημοσιευμα

    "Ο Σπινέλλης ζητά στοιχεία για επίορκους εφοριακούς
    3/09/2012 10:53:00 πμ Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική

    Έκκληση σε φορολογούμενους που έχουν πέσει θύματα διεφθαρμένων εφοριακών να καταγγείλουν τα περιστατικά διαφθοράς απευθύνει ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η ομοσπονδία εργαζομένων στις ΔΟΥ.

    Μάλιστα, ο κ. Σπινέλλης, επιχειρεί να συλλέξει τα στοιχεία για να υπερασπιστεί εαυτόν, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από εφοριακούς. Στη μήνυση, γίνεται αναφορά σε συκοφαντικούς χειρισμούς τους κι αναφορές περί εκτεταμένης διαφθοράς στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    Σχόλιο Παραπολιτικής: Αξίζει να στηριχθεί η προσπάθεια του κ.Σπινέλλη ο οποίος κι έχει μείνει πια μόνος του να παλεύει με το τέρας της διαφθοράς στις Εφορίες."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποια χώρα πίεσε, ρε Λεό, ο λαός να βρουν τα κόμματα λύσεις; Σε ανάλογες περιπτώσεις ή υποχρεώθηκαν τα κόμματα να συνυπάρξουν (όχι από το λαό, βέβαια) ή έγιναν εκλογές. Εξαιρέσεις αποτελούν η Ισλανδία (που ο λαός έριξε την κυβέρνηση και οι ανάγκες του συστήματος, όπως και το Νοέμβρη σε εμάς) και το Βέλγιο (με υπηρεσιακή κυβέρνηση για μήνες που τελικά έβαλαν επιτυχημένα στην εσωτερική αγορά ομόλογα παρά τις πιέσεις των αγορών, ανάποδα από εμάς, και τελικά υποχρεώθηκαν να βρουν λύση τα κόμματα).

    Από την άλλη, έχεις δίκιο εν μέρει για την αριστερά. Δεν κρίνω ως αρνητικό που δε θέλει να συνυπάρξει. Είναι δύσκολο οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές (με τις οποίες θα υποστηριχτούν στον ένα ή άλλο βαθμό από το λαό) να συνυπάρξουν με τις νεοφιλελεύθερες ή τις φιλελεύθερες. Ωστόσο, κρίνω αρνητικό το φόβο της να αναλάβει την εξουσία (έστω και με καπιταλισμό), να παλέψει για να κυβερνήσει με μία δική της ευρύτατη συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Leo, simera, MIA merida tis Aristeras ipoferi KE ** apo to sindromo tis fitias (the plantation syndrome): otan i talepori i mavri stis vamvakofities tou Amerikanikou notou apektisan tin eleftheria tous legane “o afentis efige, ti tha kanoume tora?” (the master is gone, what shall we do now?) I ALI merida ine opos panta igiestati: etimi na kapsi tis fities ke tis trapezes ton afentidon.

    ** Mipos perni ekina ta epikindina ta genosima?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α.Πεπελάσης: Στη Μεταπολίτευση δεν πήραμε τον δρόμο ούτε του φιλελευθερισμού ούτε του νεοφιλελευθερισμού. Πήραμε το δρόμο του ελευθερισμού....LLS minor

    Πλήρες κείμενο με σύνδεση στη LIFO εδώ


    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/29238

    Ενας αξιοπρεπης ενενηνταρης καθηγητης οικονομικων και διοικητης τραπεζων μας διδασκει συνοπτικα την πολιτικη και οικονομικη ιστορια των 50 τελευταιων ετων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαμάντι ο Πεπελάσης.

    Τα είπε όλα. Thnx Αφώτιστε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @niko νικο
    Καλος ο Α.Πεπελασης (βεβαια κατοπιν εορτης τα λεει τοσο χoντρα, κατι σαν πολιτικη διαθηκη), αλλα πολυ χειροτερη η μεσηλικη, ημισυστημικη, ημιευπορη "ανανεωτικη αριστερα, που ασχολειται με PSI, δηθεν "μεταρρυθμιστες" βαθυπασοκους (Διαμαντοπουλου, Μοσιαλο, Χρυσοχοιδη,..), σταση πληρωμων κια αλλα διαφορα ευτραπελα.

    Αν εχουμε κατα 85% ιδιοκτητη στεγη, αν εχουμε σχεδον ολοι εξοχικα, παρα πολλα αδηλωτα και αυθαιρετα, 2 ΙΧ ανα οικογενεια, αν εχουμε λ.χ. την ΕΓΝΑΤΙΑ που ειναι προβληματικη οικονομικα, αυτο σημαινει οτι δεν καναμε παραγωγικες επενδυσεις και επομενως μειναμε στασιμοι οικονομικα. Προσθεστε παραπανω 300.000 ΔΥχ25.000 = 7.5 δις/ετος και φοροδιαφυγη 14 δις/ετος, βαλτε αποβιομηχανοποιηση, την αυξηση ελλειματος ισοζυγιου και την υπερκαταναλωση, το πολιτισμικο σοκ, τοσο των εσωτερικων μεταναστων, οσο και ημων των Αθηναιων απο το διεθνες λαιφσταιλ, οποτε το πικρο -τελικα - γλυκο της στασιμοτητας εδεσε. Για να τρωγεται η πικρη στασιμοτητα χρειαζεται διαρκης αναδευση αυτου του πολυ πικρου γλυκου με "ξεβολεμα" υπερδραστηριοτητας, καθαρσης, σωστης εκπαιδευσης, επιχειρηματικοτητας,....

    Δυο κοινωνιο-βιολογικες επαναστατικες μετακινησεις πληθυσμου περιμενω τα επομενα 3-5 ετη. Η πρωτη αφορα την ραγδαια αυξηση της αντιστροφης εσωτερικης μεταναστευσης για απασχοληση σε νεους τομεις (γεωργια, κτηνοτροφια, ιχθυοκαλλιεργειες,....)και η αντικατασταση των οικονομικων μεταναστων που φευγουν με ταχυτατους ρυθμους απο νεους φραπογαλους αεργους ή ανεργους (vitelloni*).
    Η δευτερη, το ιδιο σπουδαια, ειναι η μεταναστευση του υπερβαλλοντος επιστημονικου δυναμικου προς το εξωτερικο (γιατροι, μηχανικοι, οικονομολογοι,δικηγοροι...)Ηδη με ρυθμο εγγραφης στο ΤΕΕ 4300/ετος (2010) και πληθος πανω απο 110.000 οι μηχανικοι 5ετων σπουδων ειναι 1.1% του πληθυσμου οταν στην Γερμανια και την Πορτογαλια ειναι μολις 0.25-0.30%

    Αφωτιστος Φιλελλην

    *"I vitelloni", δηλ. τα μοσχαρακια (1953) "is an Italian comedy drama film directed by Federico Fellini. Αναφερεται σε μια παρεα 5 αεργων νεων σε παραλιακη Ιταλικη πολη που παιρνουν επιδομα απο τους γονεις του, καθονται σε καφετεριες και κανουν πλακες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "I vitelloni" !! χαχα.

      Για την Διαμαντοπουλου, Μοσιαλο και Χρυσοχοιδη θα διαφωνήσω εν μέρη.

      Ο Μόσιαλος είναι αλεξιπτωτιστής και δεν έχει καμία ανάγκη να ασχολείται με την πολιτική. (απορώ που βρήκε την όρεξη κι όλας)

      Η Διαμαντοπούλου είναι παιδί του σωλήνα (εεεπ, του κομματικού), δεν έχει και πολύ σχέση με σοσιαλισμό, αλλα καμιά φορά και εντελώς τυχαία οι σωλήνες βγάζουν και κανά έξυπνο. Εστω κι αν διφωνείς με αυτό που πάει να κάνει τουλάχιστον είναι σε θέσει να το παραδώσει. Deliver που λέμε και στο χωριό μου.

      Το ίδιο και ο Χρυσοχοίδης, τουλάχιστον δεν κοπροσκυλιάζει.

      Εμένα Αφώτιστε η θεωρία μου είναι απλή. Οι Ελευθέριοι Βενιζέλοι μας τελειώσανε. Και εδώ και παντού στη δύση. Ποιός θα πάει να γίνει πολιτικός; Για ποιό λόγο; Ουτε εξουσία δεν έχουν καλά καλά.. Και δεν πρέπει και να έχουν.

      Αυτό που περιμένεις λοιπόν απο τους πολιτικούς είναι να σου κάνουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά (διότι όπως είδαμε μπορούν και να σε καταστρέψουν.. σαν τα πυρηνικά ένα πράγμα) και να μπορούν στοιχειωδώς να φέρουν ένα έργο (αυτό που θα τους πείς, όχι τη δική τους ατζέντα χωρίς να στο λένε) σε πέρας.

      Τίποτε παραπάνω.

      Διαγραφή
  9. @niko νικο
    Περιμενω, επιτελους, απο τον λαο να καταλαβει, γιατι οι πολιτικοι προσαρμοζουν την συμπεριφορα τους αναλογα με τις επιθυμιες των μεγαλων, αλλα και των μικρων πελατων τους.
    Εγραψα :
    "Προσθεστε παραπανω 300.000 ΔΥχ25.000 = 7.5 δις/ετος και φοροδιαφυγη 14 δις/ετος"
    Αυτο σημαινει οτι λ.χ. σε 5 ετη,δηλ. το τελος του 2016 :
    300.000 ΔΥ λιγοτεροιx20.000 δηλ. 6 δις
    μειωση φοροδιαφυγης 50% δηλ. 5 δις
    αυξηση του ΑΕΠ 2% δηλ. 20 δις με 3,0 δις ΦΠΑ και 2 δις φορο
    οποτε 6+5+3+2 = 16 δις (*) παραπανω για τα δημοσια εσοδα.
    Οσο και λογιστικο να σου φινεται το παραδειγμα αυτο, για μενα ειναι ενα προοδετυτικο οραμα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    * Τα εσοδα ειναι ενδεικτικα, δειχνουν την επιθυμητη ταση και ειναι μειωμενα λογω της περικοπης του ετησιου κοστους ΔΥ και της υφεσης. Θεωρω ΑΕΠ 200 δις (2012)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία