ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Η μεγάλη ευκαιρία της Δημοκρατικής Αριστεράς του Γιάννη Μεϊμάρογλου
Γιάννης Μεϊμάρογλου από τη Μεταρρύθμιση


Τα ψέματα τελειώνουν... Στις 6 Μαΐου εκλέγουμε την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. (το διευκρινίζω για όσους πιστεύουν ότι πρόκειται να εκλέξουμε την επόμενη... αντιπολίτευση).

Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να φέρει σε πέρας το δυσκολότερο έργο της μεταπολίτευσης: να συνδυάσει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των στόχων απέναντι στους δανειστές μας, με την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και το πέρασμά της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ΔΗΜΑΡ θα εμφανιστεί στον εκλογικό χάρτη, για πρώτη φορά, το βράδυ της 6ης Μαΐου. Και θα είναι η πρώτη φορά στον τόπο μας, που στον χάρτη αυτόν θ’ απεικονιστεί η δύναμη μιας αριστεράς που αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και που φιλοδοξεί να αποδειχτεί κυβερνώσα !

Με βαρύ στις πλάτες της το φορτίο των θετικών γι αυτήν δημοσκοπήσεων, η ΔΗΜΑΡ καλείται να σταθεί όρθια ανάμεσα στους δύο προεκλογικούς οδοστρωτήρες, τον φιλελεύθερο μνημονιακό και τον αντιευρωπαϊκό αντιμνημονιακό. Και μάλιστα να επιβεβαιώσει, στις μετεκλογικές εξελίξεις, την διεκδίκηση από την πλευρά της του μεριδίου των ευθυνών που θα τις αναλογούν.

Πρόκειται για μια ιστορική πρόκληση που δεν αφορά μόνο τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά ολόκληρη την δημοκρατική αριστερά. Εννοώ, δηλαδή και όλους εκείνους τους προοδευτικούς-αριστερούς ανθρώπους που, είτε συμμετέχουν και στηρίζουν ήδη, με τις όποιες επιφυλάξεις τους, αυτό το εγχείρημα, είτε παραμένουν δύσπιστοι και κρατούν ακόμα, δικαιολογημένα κάποιες φορές, τις αποστάσεις τους.

Το εκλογικό πρόγραμμα, θα είναι μια πρώτη απάντηση της ΔΗΜΑΡ απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση. Να κάνει, με πλήρη συναίσθηση της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, ρεαλιστικές και ταυτόχρονα προοδευτικές προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν συνολικά στο πολιτικό σύστημα και σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει, ωστόσο και ο καθορισμός του εκλογικού στόχου που δίνει, κατά τη γνώμη μου, την ευκαιρία να περάσει η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική αντεπίθεση απέναντι στις επιθέσεις φιλίας - ειλικρινείς μερικές φορές - και στα διλήμματα που της τίθενται.

Ποιοί είναι οι εκλογικοί στόχοι των άλλων κομμάτων;

Η ΝΔ προτείνει την αυτοδυναμία της και επειδή καταλαβαίνει και η ίδια ότι, μετά τις κωλοτούμπες της, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, απειλεί με νέες εκλογές, εξ ίσου ανέφικτες!

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να βγει πρώτο κόμμα - από τότε που εφευρέθηκε η συγγνώμη... - και επειδή κι αυτό καταλαβαίνει ότι είναι ανέφικτος στόχος, τον διανθίζει με... εναλλακτικές λύσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ανοχής ΝΔ και, τελευταία, και κυβέρνηση εθνικής Ελλάδας!

Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο "ΚΚΕ - αλλαγή - δεύτερη κατανομή", ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μέτωπο με το ΚΚΕ και την...ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα άλλα κόμματα να μπουν στη Βουλή...

Ένας ξεκάθαρος πολιτικός στόχος μπορεί ενισχύσει την αξιοπιστία της ΔΗΜΑΡ και να της δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην εκλογική μάχη.

Και τέτοιος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, κατά τη γνώμη μου, από την πρόταση για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Γι αυτό και είναι απαραίτητο, παράλληλα και με βάση το εκλογικό της πρόγραμμα να παρουσιάσει και ένα σχέδιο συζήτησης, σαν τη βάση ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Με τον τρόπο αυτό, ξεκαθαρίζει απόλυτα τη θέση της, επιβεβαιώνει τη διάθεσή της να είναι ΚΑΙ "κυβερνώσα αριστερά" και επιστρέφει το ερώτημα σε όσους θέλουν να μάθουν με ποιον μπορεί να συνεργαστεί:

ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ.

Τι σημαίνει ένας τέτοιος στόχος; Μήπως ότι ο κυβερνητισμός έχει εισβάλει στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ, μετατρέποντάς την σε μέρος του "συστήματος", όπως ισχυρίστηκαν τα στελέχη της που διαφώνησαν πρόσφατα με το πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποίησε ή και στα άλλα που θα ακολουθήσουν;

Νομίζω πως μια τέτοια εκτίμηση είναι άδικη και, πάντως, εσφαλμένη. Δεν μπορείς να διεκδικείς την ψήφο του λαού για να αναθέσεις την διακυβέρνησή του σε άλλους...

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα είσαι στην κυβέρνηση, αλλά το πώς θα κυβερνήσεις.

Κι αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο που κυβέρνησαν, στήνοντας ένα πελατειακό, διεφθαρμένο, παρασιτικό κράτος.

Αν θέλει η Αριστερά να γίνει κυβερνώσα, πρέπει να λερώσει τα χέρια της!

Το θέμα είναι να μην λερώσει και την ψυχή της...


Για να θυμηθώ, με τη σειρά μου - όπως έκανε χθες κι ο φίλος μου Ανδρέας Παπαδόπουλος - τον Χαρίλαο Φλωράκη που μάς έλεγε: "Το δύσκολο, μανούλα μου, είναι να βάνεις το δάχτυλο στο μέλι και να μην το γλύψεις μετά. Εδώ σας θέλω".

Μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί, ακόμα, να αποτρέψει την ολοκληρωτική διάλυση της κοινωνίας μας και να ξεκινήσει, σε υγιείς βάσεις, την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να ανήκει στον κόσμο της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου