Δημοκρατική Αριστερά: Μια εγγύηση ομαλότητας



του Λεωνίδα Καστανά 
Υπάρχει ένα κόσμος που ανησυχεί για την επόμενη μέρα, για την 7η Μαΐου και δεν είναι λίγος.
Μέσα στον ορυμαγδό της εκδίκησης και της αυτοχειρίας, υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να επιβιώσουν και αναρωτιούνται:
Ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα, θα αναλάβει να υλοποιήσει τη νέα δανειακή σύμβαση και να μας βγάλει από την κρίση, αν βέβαια αυτό είναι εφικτό;

Τα δημοσκοπικά ευρήματα αναδεικνύουν ως ισχυρή, την πιθανότητα της απόλυτης διασποράς των ψήφων, έτσι ώστε, Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί, να μη σχηματίζουν βιώσιμη κυβέρνηση.
Η πιθανότητα να μπούμε σε μια διαλυτική διαδικασία συνεχόμενων  εκλογών είναι μεγάλη. Το μίγμα ακυβερνησίας, λαϊκισμού και ισχυρού φαιοκόκκινου μετώπου αναμένεται διαλυτικό για αυτό που έχει απομείνει από την ελληνική κοινωνία.
Ο κίνδυνος μιας ανοικτής χρεοκοπίας είναι κοντά μας, περισσότερο από ποτέ.
Δεν μπορεί, θα υπάρχει έστω και μια, σημαντική κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη, που την ύστατη στιγμή, θα σταθεί απέναντι από τα πραγματικά επίδικα.
Μια εγγυήτρια δύναμη ομαλότητας.
Μακάρι να είναι και περισσότερες.
Μια δύναμη που όχι μόνο θα βοηθήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά και θα θέσει απαράβατους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης στο πρόγραμμά της.
Δεν μας ενδιαφέρει αν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με δικούς της υπουργούς.
Μας ενδιαφέρει να είναι εκεί όπου θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις.
Να έχει λόγο και να βάλει βέτο για τους νέους υπουργούς.
Να θέσει εφικτούς όρους για τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη, για την προστασία των αδυνάμων και το ασφαλιστικό.
Για τη δίκαιη λιτότητα.

Χρειαζόμαστε μια πολιτική δύναμη, που θα γεφυρώσει τα ψευδεπίγραφα και ύποπτα  πλέον χάσματα, προκειμένου να επιβιώσει η χώρα και να μην παραδοθεί βορρά στους ανεύθυνους, τους πεισιθάνατους, τους φασίστες και τους ωμούς λαϊκιστές. Στους χειρότερους των Ελλήνων.
Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ισχυρή δύναμη  είναι η Δημοκρατική Αριστερά και θα βρίσκεται εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή. 
Μια εγγύηση ομαλότητας για να μην πεθάνει η ελπίδα.  

Σχόλια

  1. Αφού ο κυρ Φώτης όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται με τίποτα να συνεργαστεί με κυβέρνηση που να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να συμμερίζονται όλοι αυτή την αντίληψη, μέσα στη ΔΗΜΑΡ. Είναι η μόνη υπεύθυνη. (Κατά τα άλλα, τους λαϊκιστές και τους πεισιθάνατους τους βλέπω να κερδίζουν πολύ έδαφος. Ας ελπίσουμε ότι απλώς κάνουν το μεγαλύτερο σαματά!)

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίκη μου τη συμμερίζονται πολλοί, εγώ πιστεύω ακόμα και η ηγεσία. ¨Οπως λέει και ο Μάκης είναι η κατάρα που δεν αφήνει να πούμε τα πράγματα με τόνομά τους με αποτέλεσμα απίθανους ακροβατισμούς. Ντρεπόμαστε να πούμε ότι ΝΑΙ θα πάρουμε το τιμόνι, τώρα που πνιγόμαστε. Θυμάμαι Μήτσο Παρτσαλίδη και Μπάμπη Δρακόπουλο. "Και με το βασιλιά συμμαχούμε αν είναι να ρίξουμε τη χούντα και να κάνουμε δημοκρατία". Τη χούντα της ανομίας, της προσοδοθηρίας, της διαπλοκής, της κρατικοδίαιτης νομενκλατούρας ποιος θα τη ρίξει;

      Διαγραφή
  3. Η "μαργαρίτα" έχει εδώ και ένα χρόνο την άποψη ότι αν υπάρχει πιθανότητα να σωθούμε αυτή είναι με μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και όχι αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας. Η Αριστερά τύπου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική είναι αντιδραστική δύναμη. ΚΑι επειδή το ξέρει και το νιώθει κάθεται απέξω και απλά τα χώνει. Και η συνεργασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει επιστήμονες - πολιτικούς που ξέρουν, όπως τον Προκοπάκη, τον Αρίστο Δοξιάδη, και μπορούν να τολμήσουν θεραπείες σοκ που δεν θα μας σκοτώσουν όμως. Μακάρι η ΔΗΜΑΡ, το κόμμα μου να θελήσει να είναι εκεί στο κέντρο των εξελίξεων. Είναι ο πόθος της μαργαρίτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...O tixos egrafe *monadiki* efkeria, entos polounte kathe fiseos ilika... Anamesa tous itan ke dio didimes varkes. Kapios tis agorase. Tha doume sintoma ti psaria epiase.

    Kali epitia sti DIMAR. Ala ke sti Drasi. Ego san DIMAR tha ixa kalesi ti Drasi (ke olous tous sigenis) se sinergasia. I katares tis aristeras omos den se afinoun na kanis oute ke protopora piramata, ta opia ine afta - ke mono afta - pou paragoun kenourgia gnosi ke apotelesmata.

    Exi pi kanenas fostiras oti i sinoliki ifesi stin Elada in tora 17% (me ala 5% erxomena tou xronou)? I Argentini ta tinakse sto 20%. Ke tote den ipirxan sti gitonia zombies tipou Ispania klp. Ala opos egrapse o Leo, tha mas sosi o Olant. Ke tha eksakolouthoume na vgenoume sti sintaksi sta 60. Giati o sosialismos ine idea, ine I politiki, (ke me sigxorite gia ta Greekglish mou) na pai na gamithi i arithmitiki ke i logiki.

    Ke imaste ke katadikasmeni na mi doume Barca ke Real ston teliko ala defterantzes. Ine adikos aftos o kosmos. Ke isos parathermanthi poli Maio ke Iounio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος ο Μάκης ο φίλος μου από πολύ μακρυά.
    Ναι Μάκη είναι οι κατάρες που δεν μας αφήνουν να πειραματιστούμε, ή ένας βαθύς συντηρητισμός, ο φόβος του άγνωστου; Που μας αναγκάζει να ψωνίζουμε τις βάρκες δύο δύο και να πνιγόμαστε.
    Δεν φωνάξαμε τη Δράση αντιθέτως χάσαμε ανθρώπους δικούς που πήγανε στη δράση. Κερδίσαμε βέβαια το Γιομπαζολιά, κάτι είναι και αυτό. Ωστόσο ελπίζουμε ότι την ύστατη στιγμή θα είμαστε στη μεριά που πρέπει, Αλλιώς τι νόημα έχει τόση φασαρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΔΗΜΑΡ αποκλείει τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση που θα συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ... Θέλει συνεργασία κατόπιν προγραμματικής σύγκλισης με δυάμεις της Αριστεράς.Μόνο κατόπιν πιέσεων - όπως χθες- τις κατονομάζει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.... Στην παρούσα φάση η "κυβερνώσα Αριστερά" (!!!) είναι προφανές ότι δε θέλει ευθύνες.
    Σχετικά με τα δύο προηγούμενα σχόλια ομολογώ πως εντυπωσιάζομαι από την απήχηση που αισθάνομαι πως έχουν κάποιες απόψεις της Δράσης σε ανθρώπους που δεν θα την ψηφίσουν Και μάλιστα σε ανθρώπους που αυτοτοποθετούνται "αριστερά". Θετικό! Μήπως αυτό το "αριστερά- δεξιά" να το καταργήσουμε .... δια νόμου μπας και μπορέσουμε να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις επί του συγκεκριμένου;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. firiki: Σου απαντώ με την ανάρτηση: "Χρειαζόμαστε μια πολιτική δύναμη, που θα γεφυρώσει τα ψευδεπίγραφα και ύποπτα πλέον χάσματα, προκειμένου να επιβιώσει η χώρα και να μην παραδοθεί βορρά στους ανεύθυνους" Προφανώς τα χάσματα αναφέρονται στα αριστερά δεξιά. Δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορές. Αντιθέτως. Κακό είναι να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι οπισθοδρόμησης, και καταστροφής. Η Δεξιά και η αριστερά συνεργάστηκαν θαυμάσια στην άλωση του κράτους και στην υποστήριξη των συντεχνιών. Μισούνται όμως θανάσιμα αν νιώσουν ότι κάποιος από τους δύο θέλει μεταρρυθμίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δες για παράδειγμα πως συνεργάζονται στην ακύρωση του νόμου για τα ΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν σαν υποψήφιοι πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, δυστυχώς (ή ευτυχώς - θα φανεί μετά τις εκλογές) όχι σε ένα, αλλά σε πολλά κόμματα.

    Αν είμαστε τυχεροί, οι ψηφοφόροι θα αναδείξουν απο το κόμμα της προτίμησής τους, τους καλύτερους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός.

    Φυσικά, δεν θα είμαστε τυχεροί και κατα πάσα πιθανότητα θα βγούν, όπως πάντα οι χειρότεροι.
    Αυτό θα είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω ή πιο σωστά πρός τα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν είμαστε τυχεροί φίλε. Αλλά μάλλον δεν θα ήμαστε. Ο τυχοδιωκτισμός αριστερά και δεξιά φαίνεται ότι είναι στα καλύτερά του. Δυστυχώς οι νουνεχείς και έντιμοι συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν ως πολιτική και όχι ως αγυρτεία. Και χάνουν, ακριβώς γιαυτό. Απέναντι στους χούλιγκαν πρέπει να αντιτάξουμε τα φρικιά του μεταρρυθμισμού. Αλλά που;

      Διαγραφή
  10. Σέβομαι τη μετριοπάθεια του Κουβέλη,τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΔΗΜ.ΑΡ! Παλιότερα είχα ψηφίσει ΣΥΝ και ήμουν fun του μακαρίτη Παπαγιαννάκη.
    Εδώ και αρκετά χρόνια,έχω πειστεί πως πολιτικός φιλελευθερισμός δίχως οικονομικό φιλελευθερισμό δεν μπορεί να υλοποιηθεί,είμαι συνειδητά φιλελεύθερος και θα στηρίξω "Δράση".

    Πιστεύω όμως υπάρχει πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ σχημάτων που αποδέχονται μια αντίληψη ανοιχτής κοινωνίας/αστικού πλουραλισμού/ελεύθερης αγοράς/πρόνοιας για τους ασθενέστερους/ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

    Καλή επιτυχία στη ΔΗΜ.ΑΡ και τόλμη για την επόμενη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη το σχόλιό σου κοσμεί την ανάρτηση. Έχω φίλους που πήγαν πρόσφατα στη Δράση ή απλά θα ψηφίσουν. Στόχος μου η συνάντηση όλων των left και liberal. Είμαστε στην ίδια τη συχνότητα, προφανώς.
      Καλή επιτυχία και στη Δράση

      Διαγραφή
  11. @Leo "...είναι οι κατάρες που δεν μας αφήνουν να πειραματιστούμε, ή ένας βαθύς συντηρητισμός, ο φόβος του άγνωστου;"

    Ας τεκμηριωσουμε ποιητικα τι πραγματικα συνεβη.

    "Τα όπλα μου απλά
    η ατελής του ανθρώπου φύσις :
    ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
    η οδός της ήσσονος προσπαθείας
    (κοινώς το βόλεμα).
    η απληστία
    κι άλλα πολλά"

    Μην αψηφάς τους νόμους του Δαρβίνου

    Κακή παράσταση
    για πρώτη φορά
    ………………….
    Τόσα χρόνια τα κατάφερνα
    ασήμωνα και χρύσωνα
    (αυτοσχεδιάζοντας
    στο ίδιο έργο)
    παραλλάζοντας
    όσο χρειάζεται τα λόγια μου
    ώστε ν’ ακολουθεί
    τους νόμους του Δαρβίνου

    Κρυφά σταυρούς μου πρόσθετε
    ο μυστικός στρατός μου
    ώστε να καταστώ
    από ένας ηθοποιός
    μικρός κι ασήμαντος
    αστέρας της πολιτικής
    σε αθηναίους πρώτης γενιάς
    κι εσωτερικούς μετανάστες
    οπαδούς του γνωμικού
    «το μη άμεσα χρήσιμον άχρηστον»

    Πάντα με αναδείκνυαν
    πληρωμένοι γραφιάδες
    μ’ αργομισθίες και μυστικά κονδύλια
    τους εξαγόραζα
    και χάριζα
    στ’ αφεντικά τους –διαφημιστές μου
    δημόσια έργα κι οφειλές,
    προμήθειες μεγάλες

    Τα όπλα μου απλά
    η ατελής του ανθρώπου φύσις :
    ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
    η οδός της ήσσονος προσπαθείας
    (κοινώς το βόλεμα).
    η απληστία
    κι άλλα πολλά
    ……………………………………….
    Για να ξεσκίζω στα κρυφά
    τις σάρκες των θυμάτων μου
    μεγάλωσαν οι κυνόδοντες
    (ο νόμος του Δαρβίνου)
    δεν χαμογέλαγα όπως παλιά
    μη τρομάξουν τον λαό,
    κρυβόμουν για πολλά χρόνια.

    Όμως κομμάντος φωτογράφοι
    σε τσιμπούσι σαρκοβόρων
    πίσω από ψηλές μάντρες καστροβίλλας
    μ’ αποθανάτισαν να σπάω
    με τους τεράστιους κυνόδοντες
    το παϊδάκι αθώου αρνιού.

    Φωτογραφίες μου είδαν και λιοντάρια
    που ξεπερνούσαν την εφηβεία τους
    μαζί με τ’ άλλα ζώα , τον λαό
    ότι –τελικά- δεν ήμουν χορτοφάγος
    ελληνιστi vegetarian
    ……………………………………….
    Εκεί που εκφωνούσα
    τον τελευταίο λόγο μου
    άρχισε η γιαουρτο-βροχή
    η προσωπική μου φρουρά
    προσπάθησε μ’ ομπρέλες να με σώσει
    μα ‘σπάσαν οι μπαλένες
    οι πρώτοι – οι πιο κοντοί-
    γλίστρησαν και πέφτοντας
    θάφτηκαν κάτω απ’ την άσπρη λάβα
    με τους ύστατους πομφόλυγες.
    της τελευταίας ανάσας τους.

    Εγώ σαν πιο ψηλός
    άντεξα λίγο ακόμη
    μα η γιαουρτο-βροχή
    έγινε γιαουρτο-καταιγίδα
    και σαν καταλάγιασε
    με σύμπλεγμα του Λαόκοντα
    έμοιαζε το άσπρο επιτύμβιό μου.

    Οι μάνες των αρνιών
    με το γάλα τους εκδικήθηκαν .

    19.10.2009

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΗΜ.ΑΡ. (Φώτης Κουβέλης)είναι ο τίτλος στα ψηφοδέλτια σας.
    Πόσο θεμιτό είναι να αναφέρεται το όνομα του Κουβέλη
    σε μια δημοκρατική και αριστερή δύναμη και σε τι διαφέρει
    αυτή από τα προσωποπαγή κόμματα;

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τίποτα ρε Τάσο, Ετσι γουστάρουμε. Δεν είμαστε αριστερή δύναμη αν σε ενοχλεί. Φτάνει που αριστερός είναι ο Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία