ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Πότε επιτέλους θα γίνουν...εκλογές;


του Ευτύχη Παλλήκαρη από την Athens Voice

Ένα zapping στα κανάλια
 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ήταν αρκετό: Τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους- τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία- μιλούν ήδη φωναχτά για τις επόμενες εκλογές! Κι αυτό μετά από δύο ψυχοφθόρες εκλογικές αναμετρήσεις...
Δεν πάει να βουλιάζει η χώρα από την ακυβερνησία, δεν πάνε να λένε οι εταίροι μας- κατά πολλούς οι “κατοχικές δυνάμεις”- να φτιάξουμε μια κυβέρνηση της προκοπής ώστε να διαχειριστεί τουλάχιστον τα στοιχειώδη... Εμείς εκεί, ψάχνουμε ήδη με το φανάρι το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στη χώρα. Έχουμε μετατρέψει τις βαλβίδες εκτάκτου ανάγκης που ορίζει το Σύνταγμα σε κανόνα της πολιτικής ζωής και την συνταγματική ομαλότητα σε εξαίρεση.
Θέλετε αποδείξεις; Στη ΝΔ, που ήρθε πρώτη, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν ο αρχηγός τους μιλάει για κυβέρνηση μακράς πνοής, εννοεί κάτι που θα επιβιώσει πέραν των ευρωεκλογών, δηλαδή θα βγει η τετραετία. Άλλωστε σε δύο χρόνια από τώρα θα έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί χρειάζονται 180 βουλευτές για την ανάδειξη νέου Προέδρου και θυμίζουμε πως σήμερα- όχι τότε- το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι 179. Κι αν δεν γίνει ατύχημα τότε, υπάρχουν και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που μπορεί να εκδηλωθεί η δυσαρμονία λαού-κυβέρνησης οπότε το αίτημα για εκλογές αναμένεται μετά βεβαιότητας ότι θα τεθεί ξανά.
Αν μιλήσετε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα διαπιστώσετε πως οι εκτιμήσεις τους είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα- κάποιοι μάλιστα αναμένουν την κατάρρευση του κυβερνητικού σχήματος μέσα στους προσεχείς μήνες. Μάλιστα η “αυθόρμητη” συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στην Αθήνα ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως η πρώτη...προεκλογική συγκέντρωση για τις κάλπες που δεν αργούν.
Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση. Λεφτά δεν υπάρχουν. Η ανεργία δεν ελέγχεται. Οι επενδύσεις είναι ασύμβατες με το status της χώρας. Το κράτος ανταποκρίνεται με τρομερή δυσκολία στις βασικές του υποχρεώσεις. Η ενίσχυση της “Χρυσής Αυγής” θυμίζει κάτι από Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Στην Ευρώπη το επόμενο δεκαήμερο κρίνονται πολλά για την τύχη της χώρας και η ανάγκη να μην εκπροσωπούμαστε πλέον με πρωθυπουργούς σε ομηρία και υπηρεσιακούς υπουργούς είναι επιτακτική. Η δουλειά που απαιτείται για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος είναι τεράστια. Ήδη πολλοί προεξοφλούν ότι δεν θα αποφύγουμε το “συμβάν”, έτσι όπως πορευόμαστε, ακόμα και εντός ευρωζώνης.
Κι εμείς, ψάχνουμε στο ημερολόγιο για το πότε θα ξαναγίνουν εκλογές! Δεν μπορεί, κάποιες ερμηνείες κοινωνικής ψυχολογίας πρέπει να υπάρχουν για το απίστευτο εκλογικό σύνδρομο που καταδυναστεύει τη χώρα. Κατά την άποψή μου, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος αρνείται να αποδεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα-και πολύ περισσότερο να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες. Η ανεπάρκεια και η ευθυνοφοβία εμφανίζονται σε όλο τους το μεγαλείο. Τα κόμματα ζουν το μύθο τους και εμείς το δράμα μας. Εδώ κρύβεται η πηγή της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, που σε αυτή τη φάση ορίζεται ως η αδυναμία αναχαίτισης των κρισιακών φαινομένων με δραστικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Δημοκρατία δεν είναι όμως μόνο η προσέλευση στην κάλπη από το πρωί μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Είναι μια ύψιστη στιγμή αλλά, δημοκρατία υπάρχει και την επομένη των εκλογών. Κυρίως συνεπάγεται και υποχρεώσεις- όχι μόνο δικαιώματα. Συμβιβασμούς και υποχωρήσεις- όχι μόνο “ανένδοτους” και ανέξοδους λαϊκισμούς. Συνεπάγεται αποδοχή των κανόνων της πλειοψηφίας. Σε δύσκολους καιρούς, θα έπρεπε να σημαίνει και στοιχειώδης συναίσθηση ευθύνης, συναίνεση στα θεμελιώδη από όλους. Αλλά όταν ο ένας σου λέει ακύρωση του μνημονίου εδώ και τώρα και οι άλλοι αμύνονται με μαξιμαλιστικές υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, η σύγκρουση με χίλια σε τοίχο από γρανίτη είναι προδιαγεγραμμένη. Και λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση, μηχανοδηγοί, θερμαστές και ελεγκτές τρέχουν στα βαγόνια και αντί να προειδοποιήσουν τους επιβάτες να προφυλαχτούν, τους φωνάζουν, “η αμαξοστοιχία χρειάζεται επειγόντως εκλογές”. Κραχ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου