Μάνος Ματσαγγάνης: Η χώρα αλλάζει σελίδα



Ένα σημείωμα του Μάνου Ματσαγγάνη σχετικό με τις σημερινές εξελίξεις


Οι έδρες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επαρκούν για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Συνεπώς ο πειρασμός για τη Δημοκρατική Αριστερά να μείνει εκτός (π.χ. δίνοντας σε μια πρώτη φάση ψήφο ανοχής, για να την αποσύρει στη συνέχεια όταν αρχίσουν τα δύσκολα) θα είναι μεγάλος.

Νομίζω ότι σε αυτόν τον πειρασμό θα πρέπει να αντισταθούμε. Για να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ (και στην Ε.Ε.) θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί, αποφασιστικότητα, σύγκρουση με συμφέροντα και σταθερή προσήλωση στο στόχο. Ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος είναι από μόνοι τους ικανοί για κάτι τέτοιο.

Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να την στελεχώνουν πολιτικά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με αποδεδειγμένη διαχειριστική επάρκεια και προσωπική ακεραιότητα.

Σε αυτό ο ρόλος μας μπορεί να είναι καθοριστικός. Θα πρέπει να πάρουμε ενεργά μέρος στη συζήτηση για τα πρόσωπα, ασκώντας βέτο στους καταφανώς ακατάλληλους και προτείνοντας άλλους κατάλληλους ανεξαρτήτως του εάν είναι μέλη του κόμματος ή όχι.

Και φυσικά θα πρέπει να επιμείνουμε στο πρόγραμμα, αξιοποιώντας τις πιο χρήσιμες (και δημοφιλείς) ιδέες που προτάθηκαν από διάφορες πλευρές (συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ). Προφανώς μεταρρυθμίσεις, στήριξη των ασθενεστέρων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όσα άλλα έχουμε προτείνει. Αλλά επίσης μείωση των αποδοχών βουλευτών και υπουργών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, νέος εκλογικός νόμος (π.χ. στα πρότυπα του γερμανικού: απλή αναλογική με όριο εισόδου 5%).

Με στόχο η νέα κυβέρνηση να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Παρά την κυριαρχία της ΝΔ - και ακόμη και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά.

Σχόλια

  1. ο μονος δρομος για την δημαρ και για καθε προοδευτικο κόμμα ειναι η επιτυχια της νεας κυβερνησης. ακόμη και σε στενα κομματικα κριτηρια εχει να κερδισει ειτε συμμετεχει, είτε όχι (που θα ηταν απαραδεκτο) μόνο από την επιτυχία της. σε περιπτωση που αποτυχουμε, δεν κερδίζει ο συριζα, δεν κερδίζει κανείς.... χάνουμε όλοι. έτσι απλά. ολοι μαζι κερδιζουμε έστω με τον σαμαρα έστω με τον βενιζέλο. αν κατσει η δημαρ στο καβουκι της τότε είναι σίγουρο οτι η κυβέρνηση θα πέσει χωρίς να κάνει τίποτα ωφελιμο για όλους μας. ο μονος δρόμος για την επιτυχια ειναι η ευθυνη. και ειναι δυσκολος και κακοτραχαλος.
    επειδη ο ουμανισμός, η αλληλεγγυη, η ανεξαρτησία, το δικαίωμα στην εργασία και στο κράτος προνοιας, το χαμόγελο, η ισότητα δεν χτίζονται με παχιά λόγια αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις.

    γιωργος δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Merikes fores ine kalitera na menis ekso apo ti tenta ke na katouras mesa. Ales fores ine kalitera na menis mesa ke na katouras pros ta ekso. To telefteo epivalete otan i tenta ine xiliokatourimeni ke etimoropi. Ala, an afisis aftous pou menan mesa ke katouragane mesa na sinexisoun na katourane mesa, asta katoura ta...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του κυρίου Ματσαγγάνη.
    Η κυβέρνηση αυτή για να έχει οποιεσδήποτε πιθανότητες επιτυχίας χρειάζεται τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. χρειάζεται να επιβεβαιώσει το κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα: ψήφο για λύση.
    Η ΔΗΜ.ΑΡ., και ο Φώτης Κουβέλης (στον οποίο προσωπικά άσκησα έντονη κριτική μετά τις προηγούμενες εκλογές) ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία