ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τάσος Μπουλμέτης

Τάσος Μπουλμέτης

Παρατηρητήριο

Το ελληνικό κράτος, όχι η ελληνική κοινωνία αλλά το κράτος, παρέταξε σε αυτά τα πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια της κρίσης τρεις σπουδαίους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν με σθένος, σύνεση και θαυμαστή εργατικότητα τη χώρα, την κοινωνία και τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ένωση: τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο καθένας τους υπόδειγμα homme d’ etat. Και τους τρεις αυτούς πατριώτες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τους κηλιδώσει ηθικά, να τους εξοντώσει πολιτικά, να τους ρίξει βορά στους «αγανακτισμένους». Το ήθος του φθόνου, το ήθος του μίσους, το ήθος του διχασμού.

Ευθύμης Δημόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Το αριστεροδέξιο και πάντα φοβικό προς τη Δύση συνεχές, παλλόμενο αδιαλείπτως, γραπώνεται τώρα από την εθνική ταυτότητα και μετατοπίζεται πολιτικά δεξιά. Τα όσα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι φενάκη. Το κίνημα των αγανακτισμένων εκδικείται. Επιστρέφει ηττημένο, αβέβαιο και light. Η εξαπάτησή του παράγει το αντίθετο πολιτικό αποτέλεσμα. Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να του πάει κόντρα όταν δεν έχει χρήμα να μοιράσει;

Μήπως ήρθε ο καιρός της δεξιάς;

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση κινδυνεύει
Ο φίλος καθηγητής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου ήταν και είναι κορυφαίος συνοδοιπόρος μας στην υποστήριξη του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τους φόβους του. Η μεταρρύθμιση πράγματι κινδυνεύει. Στην καλύτερη περίπτωση κινδυνεύει να απονευρωθεί, στη χειρότερη να ανατραπεί εκ βάθρων. Σύσσωμες οι ενδοπανεπιστημαικές συντεχνίες την πολιορκούν. Το πολιτικό σύστημα κρατάει αμφίσημη στάση. Γράψαμε ότι σε αυτή τη φάση δεν θάπρεπε να ανέβουν οι τόνοι. Θα ήταν καλύτερα να αναζητηθούν οι διορθώσεις αλλά όχι βέβαια η αλλαγή της φιλοσοφίας. Φοβούμαστε ότι οι διορθωτές μάλλον είναι και εξολοθρευτές. Θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε με το όπλο παρά πόδα.   

 του Ορέστη Καλογήρου   από τη Μεταρρύθμιση 

Εδώ και μήνες, «τάξη επικρατεί στο πανεπιστήμιο». Η μεταρρύθμιση έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. Το πανεπιστήμιο λειτουργεί σε ένα παράλογο νομικό καθεστώς. Τυπικά, το νομικό πλαίσιο καθορίζεται από το νέο νόμο 4009/2011. Στην πραγματικότητα, ο νόμος 4009/2011 είναι κλινικά νεκρός, όπως ήταν και ο προηγούμενος, ο 3549/2007, ο λεγόμενος «νόμος Γιαννάκου». Εδώ και χρόνια, το πανεπιστήμιο λειτουργεί σε θεσμικό κενό με αυτόματο πιλότο τον 1268/1982, ένα νόμο που έχει τυπικά καταργηθεί από το 2007!

Τη χρονιά που τελειώνει, κορυφώθηκε η αντίδραση των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της ακινησίας και της συντήρησης, εναντίον και της παραμικρής αλλαγής. Οι δυνάμεις αυτές κατήγαγαν περιφανή νίκη. Αφού απαγόρευσαν με κάθε μέσο, ακόμη και με τη βία, την εφαρμογή του πιο νευραλγικού στοιχείου του νόμου, που είναι η εκλογή Συμβουλίου, καταδίκασαν το πανεπιστήμιο σε αφωνία και αφασία. Όμως, όλες οι μεγάλες πληγές του ελληνικού πανεπιστημίου, όλα τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα, είναι εδώ. Κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης των θεσμικών οργάνων, αδυναμία χάραξης μακροχρόνιας στρατηγικής, αδυναμία παρακολούθησης του διεθνούς γίγνεσθαι, αδυναμία στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και της αναπτυξιακής της προσπάθειας.

Η εκλογή Συμβουλίου και η εφαρμογή του νέου νόμου, δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός. Όμως, η ίδια η διαδικασία εφαρμογής τής μεταρρύθμισης, έδωσε προσωρινά πνοή στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Με αφορμή την υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακαδημαϊκή χρονιά που τελειώνει, για μερικές εβδομάδες το πανεπιστήμιο έζησε ένα φωτεινό διάλειμμα, όπου οι Σχολές, τα Τμήματα, οι Τομείς, τα εργαστήρια και οι κλινικές, όλοι και όλες οι συνάδελφοι, αρχίσαμε να συζητάμε για νέα προγράμματα σπουδών, για επιστημονικές συνάφειες και συνέργιες, για αναδιάταξη του χάρτη των Σχολών και των Τμημάτων με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Η μεταρρύθμιση, ανεξάρτητα από το θεσμικό της περίβλημα, έθεσε σε κίνηση τις μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις του πανεπιστημίου. Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας «πανεπιστημιακής άνοιξης», καθώς σταδιακά θα αποτελούσαν αντικείμενο διαλόγου και αναστοχασμού όλα τα μεγάλα θέματα, θα άνοιγαν οι νέοι δρόμοι.

Όλα αυτά διακόπηκαν βίαια, χάθηκαν ακόμη και ως προσδοκία, ως ελπίδα, ως προοπτική. «Τάξη επικρατεί στο πανεπιστήμιο». Κανείς και καμία δεν συζητάει πλέον τα μεγάλα προβλήματα, καμιά επιτροπή αναδιάρθρωσης δεν λειτουργεί, όλα γύρισαν στον αυτόματο πιλότο, στη ρουτίνα, στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση ανούσιων θεμάτων. Το πανεπιστήμιο εγκαταλείφθηκε πάλι στην τύχη του. Η Σύγκλητος είναι ανύπαρκτη, οι πρυτανικές αρχές εκτός κάθε στοιχειώδους δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου, το πανεπιστήμιο στην τεχνητή αναπνοή.


Ο τυχοδιωκτισμός των δυνάμεων της αντιμεταρρύθμισης και της συντήρησης, έχει φέρει το πανεπιστήμιο σε πλήρες θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η θητεία πολλών διοικήσεων λήγει, οι προϋπολογισμοί δεν θα μπορούν σύντομα να εκτελούνται με δωδεκατημόρια. Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο στόχος τους εξ αρχής. Η τύχη του πανεπιστημίου έχει αφεθεί σε μια παράξενη ομοφωνία των πιο ετερόκλητων δυνάμεων, που παρατηρεί κανείς ανατρέχοντας στις ανακοινώσεις της συνόδου των πρυτάνεων, στη σχετική ατζέντα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στα κείμενα της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΗΜΑΡ. Ιδιαίτερα οι πρυτάνεις, ενθαρρυμένοι από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του πρύτανη-υφυπουργού, που φέρεται ως επιλογή και πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ζητούν την «κεφαλή της μεταρρύθμισης επί πίνακι». Ζητούν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την πλήρη ανατροπή της. Ζητούν την επαναφορά της φοιτητικής διαπλοκής στη διοίκηση του πανεπιστημίου και την κατάργηση του συστήματος ταξινομικής ψήφου, που ανοίγουν και τα δύο ξανά διάπλατα την πόρτα στη μεγαλύτερη κατάρα του ελληνικού πανεπιστημίου, τον κομματικό εναγκαλισμό και έλεγχο. Το επιχείρημα του ετερόκλητου αντιμεταρρυθμιστικού μπλοκ βασίζεται σε μια παραδοξολογία, στο λεγόμενο «ανεφάρμοστο και δυσλειτουργικό» του νόμου. Αυτοί που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έσπασαν τα πόδια της μεταρρύθμισης, την κατηγορούν ότι δεν μπορεί να περπατήσει. Παρά τις αντιξοότητες, παρά τη δυσμενή συγκυρία, είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου, σε όλα τα νευραλγικά της σημεία, να παραμείνει ζωντανή προοπτική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Η μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών προσβλέπει σε βαθιές τομές. Πρυτάνεις, συνδικαλιστές και κομματικός λαϊκισμός, εργάζονται για τη ματαίωσή τους. Η κοινωνία καλείται να προστατέψει την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, καλείται να προστατέψει τα πανεπιστήμιά της. Οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστικές, καλούνται να το αποδείξουν.

*Ο Ορέστης Καλογήρου είναι Καθηγητής στο ΑΠΘ.

2 σχόλια:

 1. Τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ανήκουν στους εργαζόμενους (και μή) καθηγητές που τα στελεχώνουν.
  Μερίδιο στα κέρδη έχουν και οι κομματικές νεολαίες οι οποίες στηρίζουν στις δύσκολες ώρες την επιχείρηση με "δημοκρατικό δυναμισμό".
  Η υπόλοιπη κοινωνία έχει το ρόλο του παθητικού μέτοχου και χρηματοδότη.
  Τόσο παθητικού, που ο βιασμός του θεωρείται απο όλους, αυτονόητος και αναπόφευκτος.
  Μέχρι πότε η ελληνική κοινωνία θα προσφέρει τα παιδιά της, θυσία στον Μινώταυρο της "δημόσιας" "δωρεάν" "παιδείας", εις βάρος των μαθητών, των καθηγητών και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;
  Χωρίς επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οικονομική και κοινωνική πρόοδος στη χώρα μας, θα παραμείνει άπιαστο όνειρο.
  Φυσικά, για την κυβέρνηση αυτό είναι λεπτομέρεια. Προέχει η εξασφάλιση δανείων (επιπλέον χρέους), για να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Και η παραμονή στην θέση τους, όλων ανεξαιρέτως των γνήσιων ελλήνων που κατάφεραν να τρυπώσουν στο δημόσιο. Ακόμα και αυτών που δεν έχουν θέση να καθίσουν. Έχουν όμως 300 πατεράδες που διαγωνίζονται σε τρυφερότητα και φροντίδα.
  Οι"άλλοι" έλληνες, της β' εθνικής, θα πρέπει να μεταναστεύσουν και να στέλνουν εμβάσματα για να μπορεί η πατρίδα να συνεχίσει να συντηρήσει τα γνήσια παιδιά της (και αυτά που θα αποκτήσει εν τω μεταξύ, παρά το σύμφωνο εγκράτειας που υπογράφει ανέμελα κάθε τόσο).
  Βλέπετε, η φύση είναι πάντοτε ισχυρότερη της λογικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή