Η Υδρα και η ύβρις



Θαυμάσιο άρθρο του Γ. Μοσχονά. Στην Ελλλάδα της μεταπολίτευσης οι περισσότεροι ήθελαν ή να μπουν στο δημόσιο ή να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις προτιμήσεις των αποφοίτων λυκείου σε σχέση με τις πανεπιστημιακές σχολές. Φυσικά ακόμα καλύτερα ήταν και είναι να μπει κανείς στο δημόσιο και να είναι ταυτόχρονα και ελεύθερος επαγγελματίας. Το γεγονός ότι αυτά τα δύο θεωρούνται συνήθως ασυμβίβαστα του επιτρέπει να φοροδιαφεύγει σχεδόν νομίμως. (leo)  

του Γεράσιμου Μοσχονά από το ΒΗΜΑ

Το περιστατικό της Υδρας δεν έχει ενδιαφέρον ως πράξη φοροκλοπής. Eχει ενδιαφέρον ως πράξη ύβρεως. Η δομή της ελληνικής οικονομίας έχει παραγάγει υψηλά και ανθεκτικά επίπεδα φοροδιαφυγής αλλά και μικροαστικού θράσους.
Ποιο είναι το μέγεθος της φοροδιαφυγής και ποιοι οι δράστες; Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με τον μέσον όρο της ευρωζώνης είναι διαχρονική και σημαντική (-8 μονάδες του ΑΕΠ το 1998, -7,4 το 2004, -5,4 το 2008, Eurostat 2010). Σύμφωνα με την «πειραματική μελέτη» των Matsaganis και Flevotomou, η απόκρυψη εισοδήματος στην Ελλάδα είναι μεγάλη μεταξύ των αγροτών (αποκρύβεται 53% του πραγματικού εισοδήματος) και των αυτοαπασχολουμένων (αποκρύπτεται το 24%) και επιφέρει μια συνολική μείωση κατά 26% των φορολογικών εσόδων. Με κριτήριο το εισόδημα (όχι το επάγγελμα), η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων. Οι ερευνητές τονίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ως άνω αριθμοί υποεκτιμούν σημαντικά το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Μάλλον έχουν δίκιο. Μια πρόσφατη έρευνα των Αρταβάνη, Morse και Τσούτσουρα εκτιμά το ύψος της φοροδιαφεύγουσας φορολογητέας ύλης μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε 28 δισ. ευρώ για το 2009. Με φορολογικό συντελεστή 40%, τα διαφυγόντα έσοδα υπολογίζονται στο 31% του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 (ή στο 48% του 2008). Γιατροί, μηχανικοί, χρηματοοικονομικοί παράγοντες, λογιστές, νομικοί και καλλιτέχνες είναι οι πρωτοπόροι. Επονται, με αξιέπαινες επιδόσεις, ξενοδόχοι και εστιάτορες, κατασκευαστές και αγρότες. Στο σύνολο, το μέσο πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων είναι περίπου διπλάσιο (1,92) του δηλωθέντος. Και αυτή η ερευνητική ομάδα θεωρεί τις εκτιμήσεις της «συντηρητικές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 96,5% του ελληνικού επιχειρηματικού ιστού αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους. Ας μην αναζητήσουμε αναλογίες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η αυτοαπασχόληση και η μικρή εργοδοσία στην Ελλάδα (42% ο μέσος όρος της περιόδου 1990-2008) συγκρίνεται μόνο με εκείνη του Μεξικού (38,2% ο μέσος όρος για την ίδια περίοδο), της Κορέας (36%) και της Βραζιλίας (36%) (OECD 2010). Βέβαια, από το 2001 καταγράφεται μείωση του ποσοστού. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η αυτοαπασχόληση και η μικρομεσαία εργοδοσία υπερβαίνουν το 30% του εργατικού δυναμικού. Είναι προφανές ότι η χώρα, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα, έχει ισχυρή κλίση προς το επιχειρείν. Και κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στη διαχείριση της παρακάτω πρωτότυπης αντίφασης: οι ελεύθεροι επαγγελματίες λιμοκτονούν αλλά, παραδόξως, ο αριθμός τους παραμένει με διαφορά ο υψηλότερος της ΕΕ. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη ήδη πριν από την κρίση χρέους.

Τα προηγούμενα οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα:

1. Με την εξαίρεση των ετών 1997-1999, όταν, εν όψει της ένταξης στην ευρωζώνη, η αύξηση των φορολογικών εσόδων υπήρξε σημαντικά υψηλότερη της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

2. Για μια χώρα με σταθερή εκλογική ηγεμονία και κυβερνητική κυριαρχία - σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο - του ΠαΣοΚ, το μέγεθος της φοροδιαφυγής συνιστά μέγιστο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Ο όρος «σκάνδαλο» δεν είναι πολεμικός. Επελέγη με απόλυτο σεβασμό στη βεμπεριανή αρχή της αξιολογικής ουδετερότητας. Τι είδους σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν αυτό το κόμμα που θεμελίωσε τη φορολογική πολιτική του στη φοροδοτική ικανότητα των μισθωτών; Το ερώτημα παραμένει αιχμηρά επίκαιρο.

3. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης διαμορφώθηκε μια δομή οικονομικών ευκαιριών που καθιστούσε τις ατομικές στρατηγικές είτε ένταξης στο Δημόσιο είτε δημιουργίας επιχείρησης ορθολογικές. Αυτή η δομή ευκαιριών διαμορφώθηκε πολιτικά. Το τυφλό άνοιγμα θέσεων στο Δημόσιο (από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ), αφενός, και η φοροδιαφυγή της μικρής επιχείρησης, αφετέρου, υπόσχονταν περισσότερα πλεονεκτήματα από τις θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το δημοσιοϋπαλληλίκι και το επιχειρείν στηρίχθηκαν πολιτικά. Ας μην αναζητούμε πάντα στη «μακρά ιστορία» της νεοελληνικής κοινωνίας απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.

4. Οσοι αναδεικνύουν τα φορολογικά προνόμια και τη φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου αλλά παραβλέπουν τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή του ελληνικού μικροκαπιταλισμού δείχνουν τη μία όψη του βουνού. Υποβαθμίζουν το μεγάλο βάρος της μικρής εργοδοσίας στην Ελλάδα. Οι μικροί ως σύνολο, με όρους δημοσιονομικούς, μετράνε. Στην ουσία, τέτοιες προσεγγίσεις χαϊδεύουν μια στρατηγική μη προνομιούχων (η οποία θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με εκείνη του Α. Παπανδρέου). Πολλές αριστερίζουσες (και μάλιστα στο όνομα της ταξικής ανάλυσης!) και εθνικίζουσες (δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα κατέληξε να είναι «ο παλιάτσος των εθνών»;) απόψεις σκηνοθετούν μια επανάληψη του παλαιού έργου. Δεν κατάλαβαν τίποτε;

5. Η κουλτούρα δεν αλλάζει μέσω της κουλτούρας. Το «να αλλάξουμε μυαλά» δεν έχει καμία εφαρμογή εδώ. Αλλωστε, μια χαρά είναι τα μυαλά μας. Οι φοροκλέφτες δεν σφάλλουν. Συμπεριφέρονται - και σκέπτονται - ορθολογικά. Το ζητούμενο είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα ποινών και ανταμοιβών. Μόνο αν το κόστος της φοροδιαφυγής καταστεί υψηλότερο του οφέλους θα αλλάξουν οι συμπεριφορές. Αλλά και η κουλτούρα.
Είναι λοιπόν τώρα η «κατάλληλη» στιγμή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Προς Θεού, όχι. Δεν λύνεις ένα παλαιό και σύνθετο πρόβλημα όταν η ύφεση τρέχει με 7% και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Μόνον ιδεολόγοι, πολιτικοί απατεώνες ή οικονομολόγοι δεύτερης σειράς υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Η στιγμή δεν είναι «η κατάλληλη». Απλώς δεν υπάρχει άλλη.
Ο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σχόλια

  1. ...Στην Ελλλάδα της μεταπολίτευσης οι περισσότεροι ήθελαν ή να μπουν στο δημόσιο ή να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις προτιμήσεις των αποφοίτων λυκείου σε σχέση με τις πανεπιστημιακές σχολές. ...

    Αυτό που γράφεις είναι εντελώς αφοριστικό. Δεν το κάνεις λίγο πιο λιανά, ή καλύτερα δεν προτείνεις κάτι:

    - Να γίνουμε αγρότες;
    - Να σπουδάσουμε σε σχολή σεφ με προοπτική να ανοίξουμε γκουρμέ εστιατόριο;
    - Να γίνουμε μπάτσοι;
    - Να μπούμε μέσω ΜΚΟ για κάνα οκτάμηνο και παρτ τάιμερς στο δημόσιο;
    - Έχω ένα άδειο μαγαζί; Να το κάνω ινδικό μίνι μάρκετ;
    - Να σπουδάσω χρηματοοικονομικά, ή μήπως νομικά;
    - Μ' αρέσουν οι καινοτομίες, αλλά έχω κολλήσει. Έχετε να προτείνετε καμία;
    - Ή μήπως να φύγουμε για Αυστραλία, για να σας αφήσουμε πεδίον δόξης λαμπρόν, να αναπτύσσετε τις σοφιστείες σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ψάχνεις κάποιον να σε αναλάβει μέχρι να πάρεις σύνταξη, έχασες. Το βυζί που έτρεφε αυτούς που δεν ήθελαν να ενηλικιωθούν, στέρεψε. Δυστυχώς πρέπει επιτέλους να μεγαλώσεις.

      Διαγραφή
    2. Προτάσεις έχεις να κάνεις; Κατά πως φαίνεται όχι.
      Μόνο γενικολογίες.
      Ανώνυμε, οταν με φορολογούν σκληρά, έχω απαιτήσεις, που πλέον δεν δίδονται ανταποδοτικά ούτε κατ' ελάχιστον. Δουλειά εδώ και κάμποσο καιρό δεν έχω. Συνεχίζω όμως να χαρατσώνομαι.

      Επειδή έχω μεγαλώσει και απογαλακτιστεί και συνεχίζω να ακούω γενικολογίες από καθηγητάδες και μη, γι΄αυτό εντός τριμήνου υλοποιώ το τελευταίο: Μεταναστεύω μόνιμα και σας αφήνω να ονειρευτείτε την πουλημένη Ελλάδα του μέλλοντος, με αρωγό και χορηγό την αριστερά της ανανέωσης και της οικολογίας!

      Άπατρις Μισέλλην

      Διαγραφή
    3. Προτάσεις για τη δική σου ζωή δεν έχω.

      Σου εύχομαι όμως ειλικρινά κάθε επιτυχία στην προσπάθεια που κάνεις, η οποία αποδεικνύει ότι έχεις πάρει τη ζωή σου στα χέρια σου.

      Διαγραφή
  2. Σε θεματα ηθικης και δικαιοσυνης σε σχεση με τα κρατικα εσοδα που θα αποδοθουν στους πολλους ως μισθοί & συνταξεις ΔΥ, κρατικές προμηθειες, δημόσια παιδεία,υγεια, προνοιακες παροχες, δημόσια εργα, κ.λ.π. δεν υπαρχει ολιγον, αρκετα, πολύ, παρα πολύ φοροκλέπτες. Όπως δεν υπάρχουν γυναίκες ολίγον… έγκυες.

    Ας πάρουμε ως παράδειγμα την φοροαποφυγη-φοροδιαφυγη-φοροκλοπη.

    Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες αν διαπράττουν φοροκλοπή, έχουν την ιδια επιπτωση στα φορολογικα έσοδα με 1.000 μεγαλοαστούς που φοροδιαφεύγουν, με 10.000 μεγαλο-επαγγελματίες, με 100.000 αυτοαπασχολούμενους με 300.000 εργαζομενους στην παραοικονομια. Όλοι οι φοροφυγάδες και φοροκλέπτες πρέπει να πληρώνουν τους φόρους και παράλληλα – αν υποτροπιάζουν- πρέπει να τιμωρουνται αυστηρά.
    Διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια διοίκηση, δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, πρόνοια,…) και θα αναγκασθούμε να εκποιήσουμε την δημόσια περιουσία που δεν έχει καταπατηθεί ακόμη ή πωληθεί σε ιδιώτες.

    Αφωτιστος Φιλελλλην

    ΥΓ Σας γραφω για να καταλάβετε οτι ως ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος Ε.Μ.Π.,με 32 ετη εμπειριας, περισυ, μια καλη χρονια για μενα, με 52.000 εσοδα και καθαρα 36.000 (χωρις καμια πληρωμη χωρις νομιμη θεωρημενη απο την ΔΟΥ αποδειξη)πληρωσα και θα πληρωσω ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ, συνολικά φορο 9.500, δηλ. 150% των ετησιων εισοδημάτων ενός νέου απασχολούμενου με 550 ευρώ τον μήνα. Δεν εχω υπολογισει τελη ηλεκτροδοτησης (“χαράτσια” κατά τους λαϊκιστές, για να θυμιζει τουρκοκρατία) , φορους πετρελαιου, βενζινης και αλλους εμμεσους φορους καταναλωσης.Η αμεση φορολογια υπερβαινει το 25 %των καθαρων κερδων . Πρεπει να γραφτω στον ΣΥΡΙΖΑ, οπως εκαναν πολυ πλουσιοτεροι και ευνοημενοι υποκριτες συναδελφοι μου; Για ψάξτε λιγο τα ποθεν εσχες των ευρωβουλευτων και βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ και των αλλων κομματων για να δείτε τι συσσωρευμενο πλουτο εχουν. Θα εκπλαγείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γραφουν οι ακαδημαικοι, ελληνες εξωτερικου στην μελετη τους στο προηγούμενο σχόλιο μου οτι “Υπό τις παραπάνω παραδοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο εισόδημα που έκρυψαν το 2009 οι γιατροί από την εφορία ανήλθε σε 29.343 ευρώ περίπου, ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά περίπου 28.625 ευρώ φτωχότεροι σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.”

    Ως ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος Ε.Μ.Π.,με 32 ετη εμπειριας, με εδρα την Αθηνα σας γνωστοποιω οτι η αποκλιση δηλουμενων και πραγματικων εισοδηματων των μηχανικων ηταν η ιδια η φορολογικη νομοθεσια. Δηλαδη τα καθαρα κερδη εως το 2010 για μελετες προσδιοριζονται με εφαρμογη συντελεστη καθαρου κερδους που κυμαινεται απο 17% εως 60%.

    Στον συντελεστη αυτο αν τα εξοδα των βιβλιων αφισταντο απο τα τεκμαρτα εξοδα πανω απο 20%, οι συντελεστες προσαυξανονταν κατα 20%.
    Παραδειγμα εσοδα 50.000 συντελεστης 38% (Αρχιτεκτονικες μελετες) με προσαυξηση 20% 45.6% και καθαρα κερδη = 45.6%x50.000 = 22.800.

    Αν τα εσοδα ηταν 70.000 και 100.000 τοτε καθαρα κερδη προσδιοριζονται σε 31.920 και 45.600. Στην τελευταια περιπτωση η ευνοια ειναι προφανης γιατι ενα γραφειο εχει παγια εξοδα 12.000 έως 18.000 το ετος πλεον αμοιβες συνεργατων. Σε μηχανικους, κατασκευαστες κτιριων και εργοληπτες, που ο κυκλος εργασιων ειναι εκατονταδες χιλαδες εως 1.000.000 ο συντελεστης ηταν ιδιατερα χαμηλος δηλ. 10 και 12% για δημοσια και ιδιωτικα εργα αντιστοιχα.

    Η ευνοϊκη φορολογικη μεταχειριση των μηχανικων και αλλων επαγγελματων επετρεπε τον χρηματισμο δημοσιων λειτουργων για αναληψη μελετων,εργων και προμηθειων δημοσιου χωρις την φορολογικη επιβαρυνση του χρηματιζοντος.

    Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε μελέτες και εργολαβίες αυθαιρέτων κτηρίων και μη δηλούμενων στην ΔΟΥ η την πολεοδομία κατασκευών, καθώς και αμοιβές επίβλεψης κτηρίων πέραν της ελάχιστης αμοιβής που κατατίθεται στην τράπεζα για έκδοση οικοδομικής άδειας, για την οποία εκδιδεται θεωρημενη απόδειξη.

    Για τα εισοδηματα του 2011 η φορολογικη νομοθεσια επιβαλλει τον προσδιορισμο των καθαρών κερδων λογιστικα απο τα βιβλια ως εσοδα -εξοδα.

    Αυτη η αλλαγη έγινε λογω της κρισης χρεους της χωρας μας, ενω μπορουσε να γινει πολλα χρονιά πριν, ωστε να περιορισθει σημαντικα η δια νομου φοροαποφυγή.

    Αφωτιστος Φιλελλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παραοικονομία παραμένει «ισχυρή» μετά από τρία χρόνια λιτότητας

    "Σταθερή αξία στο χρόνο αποδεικνύεται η παραοικονομία στη χώρα μας η οποία φαίνεται να αντέχει ακόμη και εντός μνημονίου καταγράφοντας για το διάστημα 2005 -2011 μείωση μόλις κατά 6% στα 50,5 δισ. ευρώ (24,2% του ΑΕΠ ) από 53,3 δισ. ευρώ (27,6% του ΑΕΠ ) που ήταν το 2005.

    Από την κατάταξη της έκθεσης η Ελλάδα είχε το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη των «27» το μεταολυμπιακό 2005. Πρώτη ήταν η Βουλγαρία με ποσοστό μαύρης οικονομίας στο 34,4% του ΑΕΠ της, δεύτερη η Ρουμανία με ποσοστό παραοικονομίας 32,2% του ΑΕΠ, τρίτη η Εσθονία με ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ, τέταρτη η Λετονία με ποσοστό 29,2% του ΑΕΠ της και πέμπτη η Κύπρος με 28,1% του ΑΕΠ.

    Το 2011 μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης και στο δεύτερο χρόνο του πρώτου μνημονίου, όταν η οικονομία είχε μέτρα λιτότητας ύψους 60,6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχασε μόνο μια θέση στην κατάταξή της και έμεινε έβδομη με ποσοστό παραοικονομίας στο 24,3% του ΑΕΠ, ενώ την έκτη θέση κατέλαβε η Πολωνία με ποσοστό 25% του ΑΕΠ της.

    Από τις χώρες οι οποίες βρίσκονται εντός ή στην πόρτα ενός μνημονίου, πιο κοντά στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το ποσοστό μαύρης οικονομίας, βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό παραοικονομίας που έφτανε το 26% για το 2011. Πολύ πιο μακριά βρίσκεται η Πορτογαλία με ποσοστό παραοικονομίας στο 19,4% του ΑΕΠ της, με επόμενη την Ισπανία με παραοικονομία που φτάνει το 2011 το 19,2% του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στο τέλος του 2011, που έφτανε σε ποσοστό το 12,8% του ΑΕΠ.

    Η έρευνα αντιμετωπίζει τη «μαύρη οικονομία» ως συγκοινωνούν δοχείο με τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Ως μια από τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπισή της αναφέρει την ποινικοποίηση της μη φορολογικής συμμόρφωσης του αγοραστή κάποιου αφορολόγητου είδους ή υπηρεσίας. Με άλλα λόγια εκτιμάται ότι η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συλλογή αποδείξεων για κάθε αγορά ή συναλλαγή και σε δεύτερο βαθμό στην καθολική χρήση του «πλαστικού» χρήματος.

    Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι η συνολική εκρίζωση της παραοικονομίας εκτός από δύσκολο έργο μπορεί να πλήξει και την ίδια την πραγματική οικονομία, αφού η αλλαγή από την μια ημέρα στην άλλη θα στοιχίσει την εξαφάνιση συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων οι οποίοι συντηρούνται από τη μαύρη οικονομία.

    Συνεπώς, θα πρέπει οι κινήσεις να είναι αποφασιστικές μεν, αλλά μεθοδικές, ώστε και τα χρήματα που διακινούνται εκτός του φορολογικού συστήματος (διαφεύγοντας από την παρακράτηση άμεσων και έμμεσων φόρων) να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

    Ως γενική αρχή, η έκθεση προτείνει την αύξηση του «φορολογικού ηθικού», δηλαδή της συνέπειας του κράτους προς τον πολίτη σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ειδοποίηση για τις υποχρεώσεις του, την εμπρόθεσμη επιστροφή φόρου όταν προκύπτει κάτι τέτοιο και τη συνέχεια της προσπάθειας απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

    Σε δεύτερη ανάγνωση -όπως επισημαίνεται- ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να τιμωρεί σκληρά κάθε φαινόμενο μαύρης οικονομίας, και ποινικά αλλά και αστικά, επιχειρώντας σε κάθε περίπτωση να ανακτήσει τα διαφυγόντα έσοδα.

    Μοντέλο για αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό

    Μεγάλος φορολογικός μηχανισμός δεν σημαίνει και περισσότερα έσοδα, αλλά μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες για το κράτος μέλος που συντηρεί ένα τέτοιο δίκτυο αναφέρει σε άλλο σημείο της η Έκθεση.

    Μάλιστα δίνει και ένα δείκτη (ανεξάρτητο από το μέγεθος και τον πληθυσμό της κάθε χώρας) ο οποίος θέλει μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση να μην ξεπερνά σε αριθμό τα 1.000 άτομα ανά 1.000.000 κατοίκους. Τούτο βέβαια με δεδομένο ότι το προσωπικό έχει την εμπειρία και τα κατάλληλα τυπικά προσόντα για να ανταποκριθεί....."
    συνεχεια στο :

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2226649

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς εκεί είναι το στοίχημα για την ΔΗΜΑΡ, στα έσοδα. Στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμπρος λοιπον, μεσαια ταξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ,..., ετοιμαστειτε να πληρωσετε.Κατ' ετος 6 χιλιαρικακια κανουν τα πουρα σας, αν καπνιζετε 1 την μερα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ COHIBA ROBUSTOS

    ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ 25 ΤΕΜΑΧΙΩΝ
    ΤΥΠΟΣ: ROBUSTO
    ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ: 19,84 mm
    ΜΗΚΟΣ: 124 mm
    ΤΙΜΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ: 19,50 €
    ΤΙΜΗ ΚΟΥΤΙΟΥ (25 TEMAXIA) : 487,50 €

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο φορολογικο συστημα μεχρι τις λιγες και προφανεις αλλαγες Παπακωνσταντινου (μειωση φοροαπαλλαγών, λογιστικος προδιορισμος κερδων, …) εχει καθυστερησει απο το την Εποχη του Σημιτη, οταν υπουργος ηταν ο (οικονομολογος και μηχανικος) Ν.Χριστοδουλακης.
    Τοτε επρεπε να γινει η φορολογικη και ασφαλιστικη μεταρρυθμιση.

    Με 4ετη υφεση 2009-2012, ειναι ανοητο να κανεις στατιστικη.Προσωπικα στον κλαδο των μελετητων και εργοληπτων ελευθερων επαγγελματιων συνεβησαν 3 πραγματα ταυτοχρονα:
    1. Αυξηθηκε εκθετικα το πληθος μηχανικων σε 6 πολυτεχνικες σχολες. 1978-2012 απο Α.Μ. ΤΕΕ 27.000 σε 122.000. Την τελευταια 4ετια ο ρυθμος αυξησης ηταν 4% ετησιως!!!
    2.Το 2005 ωριμοι επαγγελματικα μηχανικοι απολυθηκαν απο εργοληπτικες και μελετητικες εταιρειες και την Αθηνα 2004
    3. Το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων μειωθηκε παρα πολυ ειδικα την τελευταια τετραετια.

    Ειναι αυτο που ονομαζω μεταολυμπιακη κριση στον τομεα των μελετων και κατασκευων.

    Ευτυχως οι κατασκευαστες κατοικιων, δεν δημιουργησαν μεγαλη φουσκα, με οργανωμενη παραθεριστικη κατοικια οπως οι Ισπανοι και η πτωση των τιμων ειναι λογικη, κατι σαν σοβαρη διορθωση του χρηματιστηριου ακινητων.

    Οι παλιοτεροι κατασκευαστες εχουν συσσωρευμενο πλουτο, λογω της διαφορας πραγματικων κερδων (25 εως 30%) και φορολογησης με συντελεστη 12% .

    Εμεις οι υπολοποι, ως παλαιοτεροι, κατι βρισκουμε να κανουμε απο δουλεια (εφοσον εισαι καλος στην δουλεια σου , γρηγορος, φτηνος, κοινωνικος, κ.λ.π) αλλα με μειωμενους τζιρους, οπως το παραδειγμα μου για τα εισοδηματα του 2011, απο καθαρα 36.000 δηλ. 3.000 μηνιαιως η εφορια ειναι 9500 + διαφορα, δηλ. 2100 μηνιαιως. Στην ηλικια μου νομιζω οτι ειναι λιγα. Γι αυτο κερδισα φετος 4.000 , μεχρι σημερα στο χρηματιστηριο και συμπληρωνω το εισοδημα μου, με κεφαλαιο 25.000 κατα μ.ο.
    Εξαλλου κερδισα σωρευτικα απο το χρηματιστηριο, 2005 -2009 23.000 ευρω με κεφαλαιο 35.000 ευρω και συμπληρωνα το ισχνο μεταολυμπικο εισοδημα μου. Ομως εχασα και 5000 απο την Αγροτικη.

    Η εκαστοτε κυβερνητικη πολιτικη περιειχε μια συναρτηση ωφελειας που βελτιστοποιουσε τα κερδη των πολυεθνικων και εθνικων μεγαλων επιχειρησεων (τριγωνικες πωλησεις, καρτελ, αυξηση τιμων με βαθεια υφεση, κ.λ.π.), των ελευθερων επαγγελματιων και αυτοαπασχολουμενων , απαξιωνε τον δημοσιο τομεα (υγεια, παιδεια, προνοια,…) και απηλασε καθε ευθυνης τους ΔΥ και τιμωριας σχεδον τους παντες (ελληνες και αλλοδαπους).

    Οι πολιτικοι μας (ολων των κομματων εχουν 5πλασια ως 20πλασια περιουσια) απο ενα επιτυχημενο επαγγελματια. Αυτο ειναι η ριζα του κακου.
    Ολοι γνωριζουμε τι πρεπει να γινει ( για την φορλογια, την μειωση της ψαλιδα τιμων αγροτικων προιοντων απο 6προς 1 σταδιακα σε 3 προς 1 οπως Ε.Ε.Ε) , ακομη και για μια αναιμικη αναπτυξη απο το 2013.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Τελικα, αυτη η κριση ηταν μια μοναδικη ευκαιρια, απο τα 50 μου να γραψω για αυτα που εζησα , αισθανθηκα, διαβασα και σκεφτηκα. Διαφορετικα δεν ξερω τι θα εκανα και αν θα το εκανα τοσο καλα, μετα την συνταξιοδοτηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που δεν κατάλαβα (και απορώ που σου άρεσε και το άρθρο) είναι γιατί είναι κακό να υπάρχει τόσο μεγάλη μεσοαστική τάξη (ελεύθεροι επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενοι). Τόσο σκληρό το άρθρο, δεν είχε να πει τίποτα για την αστική τάξη που δεν ήθελε ποτέ τομείς στον κατεξοχήν ελεύθερο χώρο, αλλά μόνο δουλειές με κρατικές επιδοτήσεις ή πάνω στις δημόσιες επενδύσεις;
    Και γιατί προσπερνά τόσο απαλά τις φοροελφρύνσεις ισοπεδώνοντας με κεραυνούς τη φοροδιαφυγή; Γιατί ως ειδικός επιστήμων δεν έκανε μία αναλυτική παρουσίαση των χαμένων εσόδων από τη φοροδιαφυγή και τη φοροασυλία; Γιατί δε βάζει άραγε στο τραπέζι τα χρήματα που πραγματικά σπαταλήθηκαν για την Ολυμπιάδα (άμεσα και έμμεσα);
    Απορώ πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γνωριζω για τον εκσυγχρονισμο του κρατους και της επισημης οικονομιας αλλα η παραοικονομια ειναι παντα ενα η και περισσοτερα βηματα πιο μπροστα.

    Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης στο Τατόι

    "Τέσσερις χώροι καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης εντοπίστηκαν από την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της ΕΛΑΣ σε δασική περιοχή-ρέμα που βρίσκεται κοντά στο Κτήμα Τατοΐου.

    Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έθεσαν σε διακριτική επιτήρηση τις φυτείες, αλλά έως το μεσημέρι της Δευτέρας κανείς δεν τις πλησίασε.

    Τότε προέβησαν στην εκρίζωση 121 δενδρυλλίων, ύψους από 0,60 έως 3,90 μέτρα.

    Οι τέσσερις χώροι ήταν παγιδευμένοι με σύστημα συναγερμού-ενημέρωσης, αποτελούμενο από καλώδιο αναπτυσσόμενο περιμετρικά της φυτείας, συνδεδεμένο με μπαταρία αυτοκινήτου και ηλεκτρονικό μηχανισμό με κάρτα SIM, ο οποίος σε περίπτωση παραβίασης του χώρου έστελνε μήνυμα ειδοποίησης σε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό.

    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4747890

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο λαός της.

Κίμων Χατζημπίρος: Σχόλια για τις αξίες της αξίας

Οι καταλήψεις , ο δήμαρχος και ο άλλος άνθρωπος