ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Δαπάνες: ολημερίς τις κόβουνε...


Ο περιορισμός των δαπανών δεν είναι μόνο μαχαίρι στις χαμηλές συντάξεις και τους μισθούς. Είναι και μεταρρυθμίσεις, δηλαδή εξορθολογισμός παντού και περιορισμός εκεί που πρέπει. Αλλά δεν τις βλέπουμε ακόμα. (leo) 


του Πάσχου Μανδραβέλη

Και αυτή η κυβέρνηση μοιάζει πρόθυμη να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις πραγματικών ανθρώπων, παρά να περικόψει τις δαπάνες συντήρησης διάφορων δομών.

Oλα δείχνουν ότι οι ένστολοι έχουν ειδική ευαισθησία στις περικοπές και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβαρύνει όλους τους άλλους -ειδικά τους συνταξιούχους- για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή· ασχέτως αν και αυτή η υποχώρηση δημιουργεί τον ηθικό κίνδυνο να παραμείνουν ανέπαφα και τα άλλα ειδικά μισθολόγια. Ας θεωρήσουμε, όμως, ότι οι μισθοί των αξιωματικών πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Με την πληθώρα στρατηγών, ταξίαρχων -έχουμε περισσότερους από τον αμερικανικό στρατό- τι θα γίνει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να εξοικονομηθούν από εκεί τουλάχιστον κάποια χρήματα; Με την παρανοϊκή παράδοση να προάγεται ένας (νεότερος) και να αποστρατεύονται, δηλαδή να συνταξιοδοτούνται, καμιά δεκαριά παλαιότεροι θα κάνει κάτι ο κ. Παναγιωτόπουλος; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο προϋπολογισμός φορτώνεται συντάξεις νέων ανθρώπων, αλλά ότι το στράτευμα χάνει άξια στελέχη, με δεξιότητες και σπουδές, στα οποία έχει επενδύσει πολλά. Φεύγουν ολόκληρες σειρές αξιωματικών επειδή μια κυβέρνηση ευνοεί την προώθηση στα ανώτατα κλιμάκια κάποιων που θεωρούνται «δικοί» της.
Αλλά και για το πρόγραμμα συμμαζέματος των διάσπαρτων υποδομών του υπουργείου Εθνικής Aμυνας δεν ακούμε τίποτε εσχάτως. Μοιάζει αιώνας από τότε που παρουσιάστηκε το σχέδιο Μπεγλίτη για αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων -αυτό που αποκάλυψε το εθνικιστικό περιοδικό «Επίκαιρα» βαφτίζοντάς το «αποδόμηση» - κι έκτοτε, παρά το γεγονός ότι θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν ακούσαμε τίποτε. Γράφαμε τον Νοέμβριο του 2011: «Στρατηγείο στη Λάρισα (χωρίς τον από Βορρά κίνδυνο) και Ναυτική Διοίκηση στο Ιόνιο γιατί η Τουρκία εναγκαλίζεται την... Αλβανία; Είπαμε ότι είναι περίεργη η στρατιωτική λογική, κοστίζει όμως και πολλά λεφτά. Δεν ξέρουμε πόσο καλό ήταν το σχέδιο της απελθούσης κυβέρνησης, αλλά, ως συνήθως, οι Ενοπλες Δυνάμεις και το θηριώδες ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανούμε είναι “μαύρο κουτί” στον δημόσιο διάλογο. Το ερώτημα είναι: Θα προχωρήσουν αυτές οι -έστω- ελάχιστες μεταρρυθμίσεις ή εμείς τα συνήθη υποζύγια θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε; Ιδωμεν...» (Μετά τις μισές μεταρρυθμίσεις, «Καθημερινή» 20.11.2011).
Δυστυχώς τα «συνήθη υποζύγια» συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Και αυτή η κυβέρνηση μοιάζει πρόθυμη να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις πραγματικών ανθρώπων, παρά να περικόψει τις δαπάνες συντήρησης διάφορων δομών. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ακόμη και οι λίγες καταργήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν τώρα αναστρέφονται. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην εφημερίδα «Τα Νέα», όχι μόνο δεν καταργούνται τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά ακυρώνονται και όσες καταργήσεις είχαν γίνει:«επί Διαμαντοπούλου το 2001 είχε μπει λουκέτο σε 28 τμήματα ΤΕΙ και σε ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό τμήμα. Ήταν το αμαρτωλό τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στην Αθήνα, το οποίο, όπως θα θυμούνται όλοι, εξαντλούσε τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση με την απονομή τίτλων καθηγητών σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας!.. Hδη τα 14 από τα 28 καταργηθέντα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και η Κοινωνιολογική Θεολογία, επαναλειτουργούν! Και ενώ το 2011 δεν πήραν φοιτητές, αφού δεν υπήρχαν, από φέτος οι πόρτες είναι πάλι ανοιχτές...».
Aνοιξαν και περιμένουν τα λεφτά των συνταξιούχων...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7.8.2012

3 σχόλια:

 1. Περικοπες μισθων και δαπανωναλλα η καρεκλα ΚΑΡΕΚΛΑ!!!

  Υπαρχουν και οι golden μεσηλικες Τινα Μπιρμιλη, Η.Πλασκοβιτης,Δ. Δρουτσας,…, με ετησια εισοδηματα 140.000 εως 200.000 ευρω.

  Ζητούσε τη λήψη σκληρών μέτρων, και ανταμείφτηκε με μηνιάτικο 12.000 ευρώ!

  Ο λόγος για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη.

  Όπως αναφέρει ο “Βηματοδότης”, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης εξασφάλισε χρυσή αποστρατεία, με μια εξαετή αργομισθία! Πως; Καταλαμβάνοντας θέση στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

  “Ο καθ’ όλα σοβαρός, τυπικός και εργατικός πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ‘ανταμείφθηκε’ για την αποτελεσματικότητα με την οποία έχει εισηγηθεί οδυνηρές περικοπές στο εισόδημα των πάντων την τελευταία τριετία με μια 6ετή αργομισθία ύψους 12.000 ευρώ τον μήνα”, σημειώνει ο “Βηματοδότης” για τον κ. Πλασκοβίτη και προσθέτει:
  “Ως γνωστόν, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ είναι εν πολλοίς διακοσμητικό όργανο, αφού στις χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχει ούτε νόμισμα ούτε νομισματική πολιτική που να αποφασίζεται και να ελέγχεται από την τοπική Κεντρική Τράπεζα. Ο ορθολογιστής κ. Πλασκοβίτης εργάστηκε με συνέπεια και ήθος τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι παρενέργειες της (έστω απαραίτητης…) ασκούμενης πολιτικής θα έπρεπε να τον είχαν πείσει να αποσυρθεί στο σπίτι του”.
  Πηγή: pheme.gr

  ΥΓ Μικτα εισοδηματα 6 ετων =612×12.000= 864.000 ευρω!!!

  Ομως και η “αριστερα” τα ιδια καi χειροτερα ποιει:

  Ανδρέας Καρίτζης: μισθοδωτούμενος απ’ τη Βουλή;
  by ποντικός των ΦΕΚ 02:27pm, Saturday June 28 2008
  topics: No topic

  Ο Αντρέας Καρίτζης πληρώνεται απ’ τη Βουλή ενώ θα έπρεπε να πληρώνεται απ’ το κόμμα του

  Ο νέος, ωραίος, εναλλακτικός Ανδρέας Καρίτζης είναι εκτάκτως διορισμένος στο γραφείο του Αλαβάνου και πληρώνεται αδρά απ’ τη Βουλή.

  Ο Καρίτζης, φυσικά, δεν σηκώνει τηλέφωνα στο πολιτικό γραφείο του Αλέκου.

  Όλοι ξέρουμε πως είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

  Είναι, δηλαδή, ένα κομματικό στέλεχος και γι αυτό θα έπρεπε να πληρώνεται από τα ταμεία του Συνασπισμού και όχι της Βουλής.

  Ορίστε και το ΦΕΚ της πρόσληψης του εναλλακτικού νέου: http://www.et.gr/view_publication/2007/14/482/text?token=34514@@&form.submitted=True

  Add your comments
  886470
  Γιατι,αν ηταν στο γραφειο του Αλαβανου
  by – 04:19pm, Saturday June 28 2008
  θα ηταν δικαιολογημενο να τον πληρωνει η βουλη??? Απο που κι ως που?

  886484
  Με τα χέρια στο μέλι
  by Καμία Ντροπή 04:45pm, Saturday June 28 2008
  Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί οι εναλλακτικοί ροζ αριστεροί τι δουλειά θα έκαναν αν ΔΕΝ υπήρχαν τα κόμματα; Αν δεν ήταν κηφήνες, πως σκατά θα επιβίωναν;

  886547
  αξιοι αξιοι !!!!!!!!!
  by μπραβο σας 06:42pm, Saturday June 28 2008
  αντιπερισπασμο στα επιδοτουμενα συνεδρια απο την Siemens κάνετε ?

  886552
  συμπερασμα
  by */* 06:53pm, Saturday June 28 2008
  Πώς είναι δυνατόν μια αριστερά χωμένη με τα μπούνια στον κρατικό μηχανισμό και πλήρως εξαρτημένη από αυτόν (οικονομικά, ιδεολογικά), να επαναστατήσει εναντίον του;
  Ή έστω σε ρήξη;
  Τα ακούτε εσείς στον Συριζα που επιμένετε ότι το κόμμα σας δεν είναι με τη συνδιαχείριση , αλλά με την …ανατροπή;

  Βεβαια ο πολυταλαντος Ανδρέας Καρίτζης ειναι και διδασκων στο Πανεπιστημιο Πατρων

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΔ407/80
  ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΔ407/80
  2.206,57 Απριλιος 2012
  βλ. :
  http://et.diavgeia.gov.gr/f/upatras/ada/%CE%924%CE%93%CE%A0469%CE%927%CE%98-95%CE%99

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο ρε Αφώτιστε πάντα στις επάλξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Διορθωση: η ετησια αμοιβη της Τ. Μπιρμπίλη ειναι 300.000

  "Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι στέλνει ο πρωθυπουργός την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. ....
  Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός μετά την αποκατάσταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Ευρωβουλή θέλει να αποκαταστήσει όλους τους συνεργάτες του με τους οποίους κυβέρνησε την χώρα τους τελευταίους 20 μήνες.
  ..
  Να σημειωθεί ότι η αμοιβή του πρέσβη στον ΟΟΣΑ είναι 300.000 ευρώ αφορολόγητα καθώς και δωρεάν σπίτι, το οποίο ανήκει στην ελληνική αντιπροσωπεία. Στις παροχές περιλαμβάνεται και αυτοκίνητο με οδηγό και μάγειρα.
  Η διάρκεια της θητείας είναι 5 χρόνια. Το διαμέρισμα του πρέσβη στον ΟΟΣΑ που ανήκει στο ελληνικό κράτος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της πόλης και ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα έξοδα της διαμονής του έλληνα επικεφαλής επιβαρύνουν προφανώς την αντιπροσωπεία δηλαδή τους έλληνες φορολογούμενους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αποκαθιστά τους συνεργάτες του στις παραμονές πολιτικών εξελίξεων..."

  http://attikanea.blogspot.gr/2011/07/300000.html

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  ΥΓ Η οικογενεια ΑΓΠ-ΓΑΠ φροντιζει την "ωραια" Τινα. Ενω την 35-χρονη, κανεις δεν την φροντισε,ουτε με εναν απλο διορισμο των 1300 ευρω μηνιαιως (δηλ. μολις το 1/20 της πρεσβειρας Τινας), παρα τα διπλα ....βαρεια καθηκοντα που ανελαβε για λογαριασμο του παχυσαρκου φιλολογου και τεως γ.γ.

  Η εκδικητικοτητα της δεξιας,ειναι το κατι αλλο. Ειδικοτερα, απεναντι στους αριστερους , ακομη και προς τους συμπαθουντες το ΕΑΜ, ηταν ο σοβαροτερος λογος δημιουργιας ενος ικανου αριστερου στρωματος αυτοαπασχολουμενων και επιχειρηματιων (επειδη απλα δεν τους διοριζε, οποτε αυτοι στραφηκαν στην παραγωγη κια τον ιδιωτικο τομεα ενω οδηγησε -αρκετους απ΄αυτους- να μεταναστευσουν στο εξωτερικο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή