Παρίσι :Νέα πνοή και νέο στυλ στην περιοχή Les Docks



της Swuzy Menkes. 
Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 12 Αυγούστου 2012.
μέσω του site πόλεις και πολιτικές
Χορεύοντας όλη νύχτα στο Moon Roof με θέα τον Σηκουάνα ύστερα από μια βόλτα σε αβάν–γκαρντ εκθέσεις και καταστήματα ντιζάιν – αυτό λογικά δεν θυμίζει κάτι από το μεγαλειώδες και ιστορικό Παρίσι. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, το θυμίζει, και η μεταμόρφωση των Les Docks –η περιοχή γύρω από το παλιό παρισινό λιμάνι κοντά στο Gare d’Austerlitz–, μέσα στο «Cite de la Mode et du Design» είναι αληθινή.

Το Les Docks, η αποθήκη που από το 1907 εξελίσσεται σε ένα κράμα από γκαλερί, μαγαζιά, καφέ και ένα νυχτερινό κλαμπ με ταράτσα, δίνει νέα πνοή σε αυτή την περιοχή του Παρισιού, με τον ίδιο τρόπο που προσέδωσαν νέα ζωή για τον 21ο αιώνα το Far West Side στη Νέα Υόρκη και τα Docklands του Λονδίνου.
Εμπνευσμένοι από την παλίρροια και τη ροή του Σηκουάνα, οι αρχιτέκτονες Ντομινίκ Ζακόμπ και Μπρέντα ΜακΦάρλαν μεταμόρφωσαν το βιομηχανικό κτίριο «αποκαλύπτοντας τον συμπαγή σκελετό του», όπως είπαν. Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα εξωτερικό «δέρμα», χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό γυάλινο πλαίσιο και ολοκλήρωσαν το πρότζεκτ με μια πανοραμική ταράτσα.

Αν και η περιοχή μοιάζει ακόμη σκοτεινή, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Η ντιζάινερ Γίκινγκ Γιν έχει δημιουργήσει ένα κατάστημα που συνδυάζει σόουρουμ και στούντιο, εκεί όπου φτιάχνει και πουλάει τις συλλογές της. Αλλες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ένα μαγαζί pop–up, το Bleu de Paname και μια γκαλερί με συγκεκριμένο κόνσεπτ που προσφέρει αβάν – γκαρντ ντιζάιν.

Οι φοιτητές στο Ινστιτούτο Γαλλικής Μόδας, που έχουν υπάρξει κάτοικοι της περιοχής από το 2008, τη βλέπουν σαν έναν κόμβο της μόδας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Και οι επιδείξεις ανδρικού ντυσίματος από τον Τζον Γκαλιάνο και τον Νταμίρ Ντόμα θα φέρουν μεγαλύτερη δραστηριότητα μόδας εκεί.

Ο Φιλίπ Βινσέν, διευθυντής του Κλίπερτον, της εταιρείας που είναι επικεφαλής για την αναβάθμιση της περιοχής, είπε: «Τα Docks πρέπει να είναι ένα κέντρο προορισμού – υπάρχουν πολύ λίγα μέρη για να φας ή να ψωνίσεις σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να τραβήξουμε κοινό – αλλά με έναν νέο τρόπο εμπορίου πολλαπλών χρήσεων».

Το ανώτερο στέλεχος ανέφερε ορισμένα ονόματα στη λίστα των συμμετεχόντων, ανάμεσά τους και δύο ανερχόμενα παρισινά κλαμπ: Wanderlust και Le Baron. Το Wanderlust θα έχει επίσης ένα εστιατόριο, την ταράτσα και ένα αίθριο.
Ενα πρότζεκτ στο Palais Galliera, που ανακαινίζεται τώρα, αποκαλύπτει δύο εκθέσεις στο Les Docks, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου: «Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα: Συλλέκτης μόδας» και «Λευκό δράμα» από τους Comme des Garcons. Ο Ολιβιέ Σαγιάρ, διευθυντής του Galliera, είπε ότι ο χώρος στο Les Docks προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν περισσότερες σύγχρονες, πειραματικές και θεωρητικές εκθέσεις.
Η έκθεση Μπαλενσιάγκα αποκαλύπτει ιστορικά υφάσματα και κοστούμια, τα οποία ο κ. Σαγιάρ περιγράφει σαν «μεγαλειώδη, απλά, έθνικ, φολκλόρ», τα οποία ανήκουν στη συλλογή του κουτυριέ και δόθηκαν στο μουσείο το 1979 από την οικογένειά του.
«Αυτά τα ρούχα από τον 19ο, συχνά και από τον 18ο αιώνα, προσφέρουν μια σειρά από λεπτομέρειες που χαρακτήρισαν και τις δικές του δημιουργίες. Και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ όλα μαζί», είπε ο κ. Σαγιάρ.
Βιομηχανικές ντουλάπες περιέχουν ιστορικά φορέματα, δίπλα σε ρούχα που σχεδίασε ο ντιζάινερ ανάμεσα στο 1937 και το 1968. Συρτάρια ανοίγουν για να αποκαλύψουν μία δαντέλα, μία ζώνη, ένα βιβλίο ή ένα αυθεντικό φολκλόρ σπανιόλικο κοστούμι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία