ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

smack my bitch up


του Γιώργου Δ από το sabotaz

H Κ. έγινε 18 τον ιανουάριο. Μετά τις εκλογές και το τέλος της γ λυκείου άφησε την γραφειοκρατική θέση φοίτησης που της άξιζε στο τει αποκατάστασης κτιρίων, και την έκανε. 18 χρονών την έκανε για βέλγιο. Χωρίς πολλά πολλά, χωρίς παπαρολογίες και ανθρωποφαγικές ιστορίες, με μόνο εφόδιο το θράσος της νιότης της, το ελληνικό της (δηλαδή ευρωπαικό) διαβατήριο, μια τσάντα ρούχα, με 300ευρώ στην τσέπη, τον αριθμό του κινητού της και την σελίδα της στο facebook. Αυτά αρκούν για να πας στο βέλγιο. Αντί να κάτσει να αποκαθιστά τα ελληνικά ξέφτια, αντί να να πέσει στα φροντιστήρια, και τα γλειψίματα, αντί να το παίζει αιώνια φοιτήτρια, και αδιόριστη δασκάλα ή ότι άλλο, τα μάζεψε και έφυγε. Μένει με τον βέλγο 20χρονο φίλο της που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, πριν έρθει και αυτός μια βόλτα από εδώ για το live life, δεν θα σπουδάσει μάλλον, αλλά θα δουλεύει 8 ώρες θα πληρώνεται για 8 ώρες, θα πληρώνει για ασφάλιση και θα έχει ασφάλιση, θα πληρώνει την δική της σύνταξη και όχι του πατέρα της, θα κάνει το ρεπό της και θα χαζεύει το μουντό ουρανό της. Έβγαλε προσωρινή ταυτότητα, και αφμ, δήλωνωντας μόνιμη κατοικία, και φτιαχνοντας τραπεζικό λογαριασμό. Έτσι απλά. Σε 1 χρόνο θα πάρει μόνιμη ταυτότητα.  Μπορεί και να γυρίσει. Όμως μπορεί να πάρει την σύνταξη της από εκεί. Η Κ. ανήκει στην γεννιά της παγκοσμιοποίησης. Και το εκμεταλεύεται. Ακόμα και οι φορτωμένοι πιτσιρικάδες που τα έσπαγαν σε κάθε G20 και κάθε τέτοια μαλακία στην ίδια γεννιά ανήκουν.  Και το ξέρουν. Και το εκμεταλεύονται και αυτοί εξίσου.


Η Κ. γεννήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο, στα διπλανά νεογνά ένα τσιγγάνακι και 2 ακόμη τσούπες,  δεν γεννήθηκε σε σουίτα στο ΙΑΣΩ και κανένας διευθυντής δεν της έκλεισε ως δώρο ολόκληρο τον θάλαμο. Που και να της το έκλεινε δεν υπήρχε περίπτωση να γίνοταν αποδεκτό από την μητέρα της. Τον μπαμπά της δεν τον λένε αλέξη. (όσο μπορεί να είναι σίγουρος κανείς!!!) Ο διευθυντής απλά της ζήτησε φακελλάκι, αλλά εξίσου απλά πήρε τον πούλο. Ο διευθυντής όμως δεν πήρε τον πούλο από τις υπόλοιπες μητέρες αλλά ότι δραχμούλες (τότε) μπορούσε η καθεμιά. Και εξακολουθούσε να παίρνει δραχμούλες και μετά ευρουλάκια επί χρόνια, φόρο από κάθε νεογέννητο, και τώρα κλαίει στα κανάλια για την κατάντια της δημόσιας υγείας στους καιρούς της μνημονιακής κατοχής. Για την αντοχή της διαφθοράς του στον χρόνο μην παραμυθιάζεστε, δεν φταίει κανένας υπουργός και κανένα μνημόνιο, φταίνε μόνο οι μαλάκες που έσκαγαν στην ιατρική του ρόμπα τον φόρο-χαράτσι-φακελλάκι που τους απαιτούσε. Εσείς.

Εδώ και 2 χρόνια στο blog και αλλού γράφω ότι ο μήνας έχει 9 και ακόμη η ελλαδάρα δεν έχει χρεοκοπήσει τυπικά. Όμως κάθε φορά είμαστε στο ίδιο σημείο. Εδώ στην ελλάδα, και όχι στο βέλγιο που δεν έχει ανάγκη από καμία κυβέρνηση για να λειτουργεί. Μερικά βήματα πίσω, ελάχιστα άτολμα βήματα μπροστά και πάλι στην αρχή. Δυόμιση χρόνια τώρα κρυβόμαστε πίσω από τις λύσεις, κυνηγάμε φαντάσματα και χαζεύουμε στον κάθε φωστήρα που θα προτείνει την πιο ηλίθια κενολογία. Δυόμιση χρόνια τώρα από την άλλη μιλάμε για τα τελευταία μέτρα, και για επαναδιαπραγμάτευση. Δυόμιση χρόνια τώρα προσπαθούμε να βρούμε την απάντηση στο ότι στο 1 + 1 κάνει 2. Έτσι απλά. Αντί να προτείνουμε - ρίχνουμε κατάρες, αντι να κυβερνάμε- κρυβόμαστε, αντί να λειτουργούμε - παίζουμε καθυστερήσεις, αντί να λέμε την αλήθεια - παραμυθιαζόμαστε. Τον τελευταίο χρόνο τσακώνομαι σχεδόν με όλους μου τους φίλους. Δεν χωρίζουμε τίποτα, απλά τους λέω και τις δικές τους μαλακίες. Μαζί και τις δικές μου. Όλοι οι δ.υ. φίλοι μου λένε ‘’ότι μας βάζουνε να τσακωθούμε’’. Μαλακίες, επιτέλους αντιδρούμε σε αργομισθίες, πλαστές υπερωρίες, κοπάνες, γλειψίματα, εξωπραγματικούς μισθούς, εξόφθαλμες ανισότητες, αυτονόητα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τις δικές τους μαλακίες. Και τις δικές μου.  Επιτέλους όλες οι μαλακίες στο φως!!! Όλο λέμε πιπιλάμε μνημόνιο, αλλά σιγά το μπακαλόχαρτο, να μάγκα μου γράψε δέκα αράδες και βγες και πες να τα λεφτά να πάνω στο τραπέζι. Όχι άλλο παπαρολογίες.
Πριν 2μιση χρόνια η κυρα κατσέλη πίστευε ότι τα λεφτά υπάρχουν το είπε και στο γαπ το είπαμε και όλοι μας είτε σύμφωνοι είτε αντίθετοι, τελικά τα λεφτά ήταν τα χρέη της πειραικής πατραικής, της softex, του τόλη, του λαδόπουλου, του κοσκωτά, του κουρή …...και τα λεφτά της σπατάλης στο δημόσιο.  Εντάξει κάναμε μαλακία, τα πρώτα  δεν μαζεύονται,  πάμε παρακάτω, δυόμιση χρόνια μετά τα λεφτά υπάρχουν είναι ακόμη εδώ λένε, απλά η κυρά κατσέλη δεν είναι βουλευτής και είναι σύριζα. Όντως λεφτά υπάρχουν !!!. και πολλά!!!! Στα χαρτιά!!  11 δις τα νέα πρόστιμα και οι νέοι φόροι απλήρωτοι που εκκρεμμουν. Τράβα πάρτα μεγάλε, γιατί το κράτος με το ζόρι μάζεψε κανά 600εκατομ. από τα νέα χρέη. 600εκ στα 11 δις καλό σκορ.  

Πριν 4 μήνες σε ραντεβού που είχε η γυναίκα μου στο ικα στις 8 παρά δέκα ο γιατρός δεν είχε κάνει την εμφάνιση του μέχρι τις 8μιση, και επειδή η γυναίκα μου δεν είναι δ.υ. για να πεις ότι άντε θα έχανε το πολύ πολύ το πριμ έγκαιρης προσέλευσης, αλλά μάλλον την δουλειά της επειδή είναι ι.υ., ζητήσαμε από τον ελεγκτή του τμήματος υπεύθυνη απάντηση. Αυτός απεφάνθη ότι οι γιατροί δεν είναι γραφιάδες για να έρχονται πάντα στην ώρα τους. Στο πρωτόκολλο ευτυχώς οι ‘’γραφιάδες’’ ήταν όντως στην θέση τους, και υπάρχουν 2 καταγγελλίες μας, μία στον γιατρό και μία στον ελεγκτή του για την φανταστική εξυπηρέτηση τους. Μαζί με εμάς περίμεναν καμμιά δεκαριά ακόμη, οι οποίοι άπραγοι απλώς περιμένουν ακόμη (;) να έρθει ο γιατρός. Υποτίθεται ότι στις τρεις καταγγελλίες ο γιατρός περνά και μια τυπική βόλτα από το συμβούλιο αλλά που να βρεθούν δύο ακόμη να τον καταγγείλουν!!! Δεν ξέρουν που είναι το κυτίο παραπόνων.  Αυτοί θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Οι υπουργοί τι κάνουν;  Κάποια στιγμή πρόπερσι, γράφονταν 230χιλιάδες ιατρικές συνταγές την ημέρα, προς χαρά των φαρμακοποιών, των ιατρικών επισκεπτών, του 184, και όλου του συστήματος. Αν δεχτείς ότι έλληνες και νόμιμοι μετανάστες είμαστε 12εκ. ψυχές τότε με απλή διαίρεση όλη η ελλάδα πέρναγε από τα νοσοκομεία ανά 53 ημέρες.!!!! Τελικά είμαστε άρρωστοι. Όλοι μας. Μόνο που εγώ έχω να πάω σε γιατρό κανένα τεσσάρι χρόνια, άρα κάποιος έχει ξεκολιαστεί στην θέση μου. Κάπως σαν το ανέκδοτο ότι σε κάθε άντρα αντιστοιχούν 2 γυναίκες, ποιος καριόλης πηδάει 4;

Η νοοτροπία μας συναντά την εμφάνιση των prodigy στην θεσαλλονίκη και το ντου των τζαμπατζηδων. Μπορεί σε όλους μας να αρέσουν οι prodigy, αλλά κάποιοι είμαστε αυτοί που θα αγοράσουμε εισιτήριο στην προπώληση μήνες πριν προκειμένου να κλείσει η συναυλία, οι ίδιοι είμαστε που θα περιμένουμε στην σειρά μας για να μπούμε, και οι ίδιοι είμαστε που θα χαζεύουμε τους μάγκες που θα την μπούνε τζάμπα πριν από εμάς. Αν μας αφήσουν και θέσεις και για εμάς,  και τελικά μπούμε και εμείς ως υπεράριθμοι ίσως, τότε ίσως όλοι μετά θα λέμε πόσο γαμάτος είναι ο liam τόσα χρόνια μετά τις πέτρες που έφαγε μερικά χρόνια πριν στο θέατρο βράχων από τους ιδιους μάγκες τζαμπατζήδες. Ή ίσως μερικοί να γκρινιάζουν πως έχουν και αυτοί ξεπουληθεί όπως οι rage against the machine, οι chambawamba κλπ. Εννοοείται ο μόνος που μετράει τόσα χρόνια είναι  ο μανουτσάο ο επαναστάτης της μερέντας,  αντε και ο τζιπάκος ο πανούσης!!!! Εκεί πληρώνουν ακόμη και οι τζαμπατζήδες, σεβασμός στους αγωνιστές τραγουδιστές.  Και μετά τους prodigy άντε και να πας σπίτι γιατί έχασες την αισέ απόψε, προλαβαίνεις τον σουλειμάν σε επανάληψη. Βέβαια μεγάλε για να μπουκάρεις εσύ τζάμπα υπάρχει ο μαλάκας που πλήρωσε, γιατί αν δεν είχαμε κόψει εισιτήρια κάποιοι (ίσως και με λιγότερα ευρουλάκια στο πορτοφόλι μας από εσένα),  θα βλέπαμε τους prodigy με το μακαρόνι στο youtube, από το ιντερνέτι,  που εννοείται ότι εσύ ο τζαμπατζής των prodigy το έχεις κλειδωμένο γράφοντας κωδικό totzampapethanemalakes. Οπότε και εγώ το μόνο που έχω να σου πω είναι smack my bitch up.

5 σχόλια:

 1. Ομοιδεατης.

  39 ετη στα Εξαρχεια.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ L.A. (bar στην Μεθωνης, 1993)
  .....
  Τα φρικα γινα τραπεζουπαλληλλοι
  και αδειαζουν τα μπαρακια μετα τα μεσανυχτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι εργατουπάλληλοι και τα λαμέ φρικιά Αφώτιστε. Σίγουρα έχουμε συναντηθεί εκεί στη νεότητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. leo,

  To "ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ L.A." ειναι ποιματιδιον που συνεγραψα ενα ξημερωμα μετα την πολυωρη επισκεψη μου στο ομωνυμο bar στην Μεθωνης, το 1993.Δεν συναντησα "λαμέ φρικιά" εκει, η κατασταση ηταν πολυ καταπτωτικη, τιποτα απο glam. Μηπως κανεις λαθος;

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Leo,

  Eργατουπάλληλοι οχι, εκτος και αν εννοεις καποιους κυριλε ηλεκτρολογους και αλλες συναφεις ειδικοτητες τεχνικων στην ΕΡΤ, την Ολυμπιακη και σε αλλα ευαγη ιδρυματα-παιδικες χαρες "δηθεν φρικιων".

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Great work! Thаt іѕ the kind οf
  info that arе mеant to be ѕhared аcross
  the internet. Shame on the search engines for
  not positioning thіs publish upper! Come on over anԁ ѵiѕit my web sіte .
  Thank you =)

  Alsο ѵisit my homeρage ::
  click here to book erotic massage
  Here is my web blog :: london tantra fees

  ΑπάντησηΔιαγραφή