ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Διαρθρωτικό αλαλούμ: Το κουβάρι της Αριάδνης


του Στάμου Κυρζόπουλου από το Σχολιαστή

Όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή.
Βρετανικό ρητό

Επιτροπή: μια ομάδα ανθρώπων που από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά σαν ομάδα μπορούν να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Fred Allen (Αμερικανός κωμικός)

H είδηση, ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των λεγόμενων «συντάξεων μαϊμού», το ενδεχόμενο, δηλαδή, τα ευρισκόμενα σε τραγική οικονομική κατάσταση ασφαλιστικά ταμεία να χορηγούν αντιστοίχως δεκάδες χιλιάδες συντάξεων σε, από καιρού αποδημήσαντα εις Κύριον ή και ανύπαρκτα ενδεχομένως (τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί στη χώρα αυτή) πρόσωπα, με εικαζόμενο κόστος άνω των 400 εκ. ευρώ ετησίως, και μάλιστα όταν νέες οδυνηρές (και αναδρομικές) μειώσεις του ύψους των χορηγούμενων συντάξεων (σε κανονικούς-υπαρκτούς δικαιούχους) πρόκειται να ανακοινωθούν και να ψηφισθούν σύντομα. Η αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων υπήρξε ακαριαία και ρηξικέλευθη: με μεταρρυθμιστικό οίστρο και πολιτική παρρησία εξήγγειλε την άμεση θεσμοθέτηση μιας επαναστατικής «διαρθρωτικής» αλλαγής με την κωδική ονομασία «Αριάδνη». Από τούδε και στο εξής όλοι οι υπήκοοι της ελληνικής επικράτειας θα υποχρεούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για κάθε μεταβολή της οικογενειακής τους κατάστασης και ο εκάστοτε συμβολαιογράφος θα ενημερώνει (με το ...αζημίωτο, φυσικά) ηλεκτρονικά για τις μεταβολές την ΗΔΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη γενική γραμματεία  πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου οικονομικών. Όπως αντιλαμβάνεσθε ο «κάθε κατεργάρης θα κάτσει πλέον στον πάγκο του» και ουδείς θα μπορεί να «λυμαίνεται» τα πολύπαθα και κοντο-«κουρεμένα» ασφαλιστικά μας ταμεία. 

Η επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανισθεί η ανωτέρω πρωτοβουλία ως «εκσυγχρονιστική τομή» και παράκαμψη της αναποτελεσματικής κρατικής γραφειοκρατίας μόνο ως αμφιβόλου ποιότητος χιούμορ μπορεί να εκληφθεί. Στην πραγματικότητα στην υφιστάμενη κρατική γραφειοκρατία προστίθεται -υποχρεωτικά- και η ιδιωτική. Μια μονοπωλιακή κρατική δραστηριότητα μεταφέρεται -με τους ίδιους μονοπωλιακούς όρους- σε μία ομάδα ιδιωτών επαγγελματιών, που τυγχάνει να αποτελούν το πιο περίκλειστο (με όρους.... βυζαντινής συντεχνίας) από όλα τα κλειστά επαγγέλματα, που δε λεν να ανοίξουν με τίποτα. Πρόκειται για λογική και πρακτική διοικητικά επιβαλλόμενης και κοστολογημένης δημιουργίας κύκλου εργασιών εκ του μηδενός προς όφελος μιας επαγγελματικής ομάδας (και εις βάρος του συνόλου) αντίστοιχης των ...μπιρμπίλειων ενεργειακών πιστοποιητικών. Είναι να απορεί κανείς, πως αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των συμβολαιογράφων σε ληξίαρχους δεν την εφαρμόζει κανένα άλλο κράτος στον κόσμο. ...Κουτόφραγκοι.

Από την άλλη, και για είναι κανείς δίκαιος, θα πρέπει να παραδεχθεί, ότι η εν λόγω απόφαση έχει τη γενναιότητα της ειλικρίνειας: το ελληνικό κράτος δια μίας κορυφαίας θεσμικής και πολιτικής του έκφρασης (ενός υπουργού) παραδέχεται, ότι παρά τους 600-700-800 ;;; χιλιάδες υπαλλήλους του (μάλλον ουδείς γνωρίζει ακριβώς) και τις εκατοντάδες αρμόδιες, συναρμόδιες, αλληλοσυμπληρούμενες, αλληλοεπικαλυπτόμενες και αλληλοαναιρούμενες υπηρεσίες του-ή ενδεχομένως λόγω όλων αυτών-, αδυνατεί να βεβαιώσει τις γεννήσεις, τους θανάτους, τους γάμους, τα διαζύγια των πολιτών του και να ενημερώσει γι΄αυτά, τα πολυδαίδαλα, πολυπλόκαμα, μεταξύ τους ασύμβατα και εν γένει «ασυνεννόητα» πληροφοριακά του συστήματα. Εν έτει ...2012.

Είναι επίσης καταφανώς άδικη  η κριτική που ασκείται σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ότι αποδέχονται αναντίρρητα και υποταγμένα τις αξιώσεις των επιτελών και των κλιμακίων της τρόϊκας. Μπορεί μεν η στρατηγική της περίφημης εσωτερικής υποτίμησης να υπηρετείται με θρησκευτική ευλάβεια, μπορεί οι μισθοί (για όσους ακόμη εργάζονται)  και οι συντάξεις να περικόπτονται (για τελευταία φορά) ανά τρίμηνο, μπορεί να έχει επιβληθεί κάθε πιθανός (και απίθανος) φόρος, μπορεί το εργατικό δίκαιο οσονούπω να καταργηθεί από τα προγράμματα σπουδών των νομικών σχολών της χώρας, μπορεί οι προνοιακές δομές να υποκαθίστανται από τις «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες ραδιοφωνικών σταθμών και ΜΚΟ, αλλά η μάχη δίδεται εκεί που πρέπει. Και εκεί η διαπραγμάτευση είναι ...«σκληρή». Σιγά μην ολοκληρώσουμε το κτηματολόγιο και  διευκρινήσουμε τις χρήσεις γης, σιγά μην δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο τις επιδόσεις των εφοριών, σιγά μην αντικαταστήσουμε τους διευθυντές των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους, σιγά μην καταργήσουμε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, σιγά μην τοποθετήσουμε μόνιμο γενικό γραμματέα φορολογικών θεμάτων, σιγά μην καταργήσουμε τις πληρωμές στις εφορίες για να απελευθερώσουμε υπαλλήλους για ελέγχους, σιγά μην αξιοποιήσουμε τις λίστες των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία (που αποκτήθηκαν....παρανόμως άλλωστε), σιγά μην φτιάξουμε σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, σιγά μην επιβάλουμε ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, σιγά μην πατάξουμε το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο (...και πως θα κάνουν σώου οι φουσκωτοί μελανοχίτωνες πουλώντας αγελαίο τσαμπουκά στους μελαμψούς μικροπωλητές;), σιγά μην καταργήσουμε την ελάχιστη αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, σιγά μην καταργήσουμε τους φόρους υπέρ τρίτων, σιγά μην εφαρμόσουμε (πραγματικά) τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, σιγά μην μηχανοργανώσουμε τα νοσοκομεία, σιγά μην αξιολογήσουμε (εσωτερικά και εξωτερικά) τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως προβλέπει ο νόμος.

                                                    ΟΧΙ 

Σε αυτά θα αντισταθούμε, θα κωλυσιεργήσουμε, θα διαπραγματευθούμε, θα πετάξουμε τη μπάλλα στην εξέδρα, θα εκδώσουμε υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, ερμηνευτικές εγκυκλίους, θα εξαιρέσουμε υποπεριπτώσεις, θα βάλουμε αστερίσκους, θα συστήσουμε επιτροπές εμπειρογνωμόνων που θα ...εξετάσουν το ζήτημα.
 Ότι προστατεύει και αναπαράγει άχρηστη, παραλυτική, σαδιστική γραφειοκρατία (κρατική και εσχάτως και ...ιδιωτική), ότι συντηρεί θυλάκους παρασιτισμού, ότι διαιωνίζει οργανωμένα και καλο-λαδωμένα δίκτυα συμφερόντων και εξυπηρετήσεων, αποτελεί μέρος των ιερών και των οσίων της φυλής. 
Εκεί,.. μάλιστα,... θα αντισταθούμε.

Η σύγχρονη Αριάδνη δεν σκοπεύει να βοηθήσει τον Θησέα (πολίτη) να βγει από τον λαβύρινθο. Τον δένει με τον μίτο της και τον παραδίδει βορά στον αγαπημένο της (γραφειοκράτη) Μινώταυρο...
Υ.Γ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η είδηση της εβδομάδας δεν ήταν η μουντή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ήταν η μεταφορά των εδρών της ΦΑΓΕ και της Coca-Cola Hellenic σε Λουξεμβούργο και Ελβετία αντίστοιχα, κάτι που ίσως σχετίζεται και με μερικά από όσα εκτέθηκαν ανωτέρω. Άσχετα αν, προφανώς και δεν πρόκειται για τους σημαντικότερους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου