Μια ανοικτή επιστολή προς την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κ.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε μετά από μια διπλή, πολιτικά φορτισμένη αλλά και οικονομικά επώδυνη, εκλογική αναμέτρηση έχει καταφέρει πολλά. Διέσωσε τη χώρα από τον εφιάλτη της ακυβερνησίας και του κοινωνικού αλληλοσπαραγμού. Κρατάει έτσι ζωντανό τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, συμβάλλοντας με τις μικρές της δυνάμεις στην εργώδη προσπάθεια για ενιαία πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται στη διαλυτική επίδραση του τυχοδιωκτικού απομονωτισμού, του διογκούμενου ευρωσκεπτικισμού αλλά και του εκλεκτικού ευρωπαϊσμού του Βορρά. Διαπραγματεύεται με τους εταίρους - πιστωτές, μελετώντας και προτείνοντας χωρίς φωνασκίες, ακροβασίες και λεονταρισμούς. Επιπλέον, ακόμη και αν επιβιώνουν φαινόμενα φαυλότητας και αναξιοκρατίας, εγκαινιάζει ένα νέο πολιτικό παράδειγμα κυβέρνησης και διοίκησης, πλάθοντας τη συναίνεση σε μια χώρα με παράδοση πολιτικής εξαλλοσύνης και διχασμών. Μπαίνουν έτσι οι βάσεις για μια άλλη ποιότητα πολιτικού συστήματος και συσσωρεύεται πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Η ηρεμία επιστρέφει σιγά σιγά στην ελληνική καθημερινότητα. Η κοινωνία φαίνεται να ανασαίνει προσωρινά από το ψυχόδραμα των δύο τελευταίων χρόνων. Το λόμπυ της δραχμής και των προνομίων του παλαιού καθεστώτος στριμώχνεται. Η χαμένη αξιοπιστία της χώρας αποκαθίσταται. Η συμβολή της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά του προέδρου Φ. Κουβέλη σε αυτή την επιτυχία είναι θεμελιώδης.
Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητέ πρόεδρε, αυτές τις κατακτήσεις πρέπει να τις διαφυλάξουμε πάση θυσία.
Απευθύνω λοιπόν προς εσάς έκκληση:
Ψηφίστε τα μέτρα του νέου Μνημονίου γιατί η προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να τελεσφορήσει χωρίς ευρωπαίους συμμάχους. Σύμμαχοί μας σε αυτή τη φάση δεν αρκεί να είναι οι indignados που διαδηλώνουν στις ευρωπαϊκές πλατείες. Ως κράτος χρειαζόμαστε τη συμμαχία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, κυβερνήσεων και κοινοβουλίων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση από τη Μέρκελ μέχρι το Μόντι, από τον Ολάντ μέχρι τον Ραχόι, από τους Ολλανδούς μέχρι τους Πορτογάλους που θα στέρξει να μας υποστηρίξει αν καταψηφίσουμε τα μέτρα. Δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης των πλεονασματικών οικονομιών της Ευρώπης δεν δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί οικονομικές παραχωρήσεις στις χώρες του Νότου, αν αυτές δεν τηρήσουν κατά γράμμα τις δεσμεύσεις τους για λιτότητα και συρρίκνωση του χρέους. Αυτοί οι πληθυσμοί αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος των χωρών τους και οι πολιτικές τους ηγεσίες δε θα ρισκάρουν σε καμία περίπτωση να τις αγνοήσουν. Χαρακτηρίστε αυτές τις αντιλήψεις πολιτικό κυνισμό, πολιτική μυωπία, πείτε της προϊόν του εθνολαϊκισμού που έχουν επιβάλλει έντυπα όπως η Bild, σε κάθε πάντως περίπτωση αυτό είναι το περιβάλλον. Επομένως, δεν μπορούμε μόνοι μας στην παρούσα φάση να επιβάλλουμε ένα συγκρουσιακό μοντέλο διαπραγμάτευσης βασισμένο σε κόκκινες γραμμές και υπερήφανα όχι. Θα απομονωθούμε τάχιστα. Μένοντας όμως στο ευρωπαϊκό τραπέζι των αποφάσεων, μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα πως σε ένα μικρό βάθος χρόνου και υπό την πίεση γενίκευσης της κρίσης αυτή η χρονοβόρα ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα των παρατεταμένων διεργασιών, των διαρκών διαπραγματεύσεων, των ανεπαίσθητων συγκλίσεων θα μας οδηγήσει σε ένα ξέφωτο συμβιβασμού ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Τότε η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση, τότε η ευρωζώνη θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία και εμείς θα είμαστε μέσα σε αυτή.
Ψηφίστε τα μέτρα του νέου Μνημονίου ακόμη και αν η κατάργηση του επιδόματος γάμου και η ακύρωση της επεκτασιμότητας της συλλογικής σύμβασης περικόπτουν το εισόδημα των μισθωτών και υπονομεύουν κατακτήσεις της εργασιακής νομοθεσίας. Μπορούμε διαφυλάσσοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας, παραμένοντας στην Ευρώπη και πραγματοποιώντας την κρίσιμη μεταρρύθμιση του κράτους να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους κοινωνικά αδύναμους πραγματικά «ισοδύναμα» που θα τον βγάλουν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Ας οραματιστούμε μετά από ορισμένα χρόνια μια Ελλάδα όπου οι σημερινοί έφηβοι και αυριανοί πολίτες δεν θα πληρώνουν φακελάκι στην πολεοδομία και στα νοσοκομεία. Ας πιστέψουμε σε μια χώρα όπου δάσκαλοι, μαθητές και φοιτητές θα είναι υπερήφανοι για τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους, όπου η ελληνική οικογένεια δεν θα πληρώνει ένα μισθό για τα φροντιστήρια των παιδιών της. Ας προσπαθήσουμε να δούμε μέσα σε όλη αυτή την καταθλιπτική ατμόσφαιρα μια Ελλάδα όπου οι πολιτικοί και οι δυνατοί θα σέβονται και θα φοβούνται το νόμο, μια Ελλάδα των επενδύσεων με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας, μια Ελλάδα όπου ο συνταξιούχος δεν θα εξουθενώνεται, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα βασανίζουν τον πολίτη. Αυτή θα είναι μια κοινωνία που θα έχει ορθοποδήσει και θα είναι περήφανη για την παρακαταθήκη που αφήνει στους νεότερους. Έξω από την προοπτική της μεταρρύθμισης του κράτους και του οικονομικοπολιτικού μας μοντέλου κάθε επίδομα και κάθε σύμβαση θα καταλήξουν κουρελόχαρτα.
Ψηφίστε τα μέτρα του νέου Μνημονίου για να παραμείνει η κυβέρνηση σταθερή, για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον τεράστιο αγώνα ανασυγκρότησης της χώρας. Μην επιμείνετε να έρθουν σε ξεχωριστό πακέτο τα εργασιακά γιατί τότε ο κάθε υποκριτής πολιτικάντης που έχει εξασφαλίσει τα παιδιά του μέχρι τρίτης γενεάς και δεκάρα δε δίνει για το τι ζει ο εργαζόμενος και ο μισθωτός θα επιδιώξει να σύρει πρώτος το τσάμικο του λαϊκισμού, εκτελώντας φιγούρες εθνικής υπερηφάνειας και κοτζαμπάσικης λεβεντιάς πάνω στο σώμα μιας κοινωνίας που κυριολεκτικά υποφέρει. Μην καταφύγετε στη λύση του ΠΑΡΩΝ, μη φυγομαχήσετε, μην ψάξετε εύσχημους τρόπους διαφυγής, γιατί έτσι θα παραδώσετε τη δημόσια συζήτηση στη διαστροφή της παραπολιτικής που καλλιεργούν καθημερινά τα ΜΜΕ. Μην επιτρέψετε να εκτραπεί ο δημόσιος λόγος από τα κεφαλαιώδη στο τι είπε ο Ξενογιαννακοπούλου, ο Κασής και ο Λαφαζάνης. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως η πολιτική είναι παραγωγή έργου και όχι σχόλη. Πως είναι ευθύνη και όχι reality. Κρατήστε λοιπόν σταθερά το τιμόνι στη ρότα της μεταρρύθμισης. Μην επιτρέψετε να ξαναμπεί από το παράθυρο η εκλογολογία με όλες τις διαλυτικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τον τόπο. Μην δώσετε την ευκαιρία στην αντιευρωπαϊκή αριστερά και κυρίως σε όσους στο δωμάτιό τους προβάρουν τη στολή των κανιβάλων του Διστόμου να σπεκουλάρουν πάνω στην απόγνωση και το θυμό του λαού μας για να κερδίσουν ψήφους και να παραδώσουν τον τόπο στο νόμο της ζούγκλας που θα επιβάλλει ο υπόκοσμος των τραμπούκων και της πολιτικής μαφίας.
Υποστηρίξτε με όλο το πολιτικό θάρρος που χαρακτηρίζει την πολιτική διαδρομή της ανανεωτικής αριστεράς πως συνθηκολογούμε για να σώσουμε τη χρεοκοπημένη μας χώρα, πως χάνουμε μια προσωρινή μάχη στα εργασιακά αλλά ο πόλεμος της ανόρθωσης της χώρας θα κερδηθεί και εμείς θα είμαστε παρόντες, τοποτηρητές του νόμου και της δικαιοσύνης. Πολλοί θα μας ψέξουν αλλά οι σοφότεροι και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που αγωνιά, θα αναγνωρίσουν σε αυτή την πράξη πολιτικού αλτρουϊσμού μια όαση στο άνυδρο ελληνικό τοπίο. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα υπογραμμίσουν την προσφορά σας και οι ερχόμενες γενιές αποκλείεται να σας ξεχάσουν.

Δημόπουλος Ευθύμης, μέλος της ΔΗΜΑΡ.



Σχόλια

  1. Προσυπογράφω! (αν και μικρή σημασία έχει τι κάνω εγώ -who bloody cares). To ζήτημα είναι τι θα σκεφτούν τα μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I xora ine katestrameni. Dio i tria ergasiaka metra, mesa i ekso, den kanoun diafora. Afti ine i pikri alithia, ston erxomo tis opias sentelesan "ergasiaka dikeomata" komena ke ramena gia insiders ke gia anepageltous Fotopoulo-sindikalistes. Take the money and run ... and hope for the best. Afti ine i pikri alithia i opia den antimetopizete me "paron".

    Alithia, ti simeni "paron"? Oti i sintexnies exoun adiko, ala den mporo na tis katapsifiso? To 6% pou psifise DIMAR psifise "paron"? Kapote xriazete na vgis apo to katafigio ke na antimetopisis tis sferes. Tote mono ise PARON.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημόπουλε Ευθύμη, respect. Σεβόμενη την αγωνία σου που είναι και δική μου, το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ είναι πως σαν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ασφαλώς και θα τοποθετηθώ ΥΠΕΡ της ψήφισης του επώδυνου "πακέτου". Οτιδήποτε άλλο θεωρώ ότι ακυρώνει την γενναία πολιτική απόφαση που πήρε η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο και που στήριξε όσο καλύτερα μπορούσε στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα. Οποιαδήποτε υπεκφυγή, μέσω του ΠΑΡΩΝ στο μεν, αλλά υπερψηφίζω το δε, οπότε, κλπ κλπ., επειδή συμβαίνει να είμαι παλιά καραβάνα αντιλαμβάνομαι ότι δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά διολίσθηση μετά παραμυθίας, και επιστροφή σε παλιά γνωστά γήπεδα, στα οποία ομολογουμένως ξέρουμε να παίζουμε μπάλα. Εσένα, εμένα και πολύ κόσμο ακόμα,κάτι τέτοιο δεν μας ενδιαφέρει.
    κατερίνα επιτροπάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσες φορές έχω διαβάσει κείμενό σας, διακρίνω και απολαμβάνω την αισιόδοξη ματιά με την οποία βλέπετε την κατάσταση για την Ευρωπαική προοπτική της Ελλάδας που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε να διατηρήσουμε.

    Αν και δυστυχώς η κατάσταση μέρα με τη μέρα δείχνει να μας απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από την προοπτική αυτή, δεν έχω παρά να συμφωνήσω ότι αυτός θα πρέπει να παραμείνει ο στόχος όλων μας σε κάθε περίπτωση και με όσες ακόμα θυσίες απαιτούνται.

    Τέλος, καθώς πιστεύω πως μία θετική ματιά πάντα βοηθάει στην τόνωση του ηθικού, θα πρότεινα να αρχίσουμε να παρακολουθούμε και τι καλό έχει γίνει στη χώρα μας από τότε που ξεκίνησε η ιστορία των μνημονίων και της κρίσης, αν έχει γίνει βέβαια κάτι.
    Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι οι θυσίες μας έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο.
    Έτσι θα πρότεινα και σε εσάς και στο blοg αυτό, να ξεκινήσει να παρουσιάζει ότι θετικό έχει γίνει προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της εξυγίανσης.
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τίς απόψεις σου.Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ψηφίσει όλα τα μέτρα. Μόνο έτσι θα σωθεί αυτή η χώρα και θα απαλαχθεί μονιμα απο διάφορους τυχοδιώκτες και καριερίστες του κομματικού σωλήνα.Είναι η μόνη λύση να απαλαχθεί αυτή η χώρα απο τον κόκκινο και φαιό λαικισμό.
    Κουτσαμάνης Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από περιέργεια, θα ήθελα να ήξερα οι παραπάνω "συμφωνούντες" τι δουλειά κάνουν (αν κάνουν)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμόγια είναι και κρατικοδίαιτοι φίλε. Μήπως τους ξέρεις;

      Διαγραφή
  7. Αν δεν σταθεροποιηθεί, ψάρι δεν τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λουκάς Καραογλάνης4 Νοεμβρίου 2012 στις 12:03 μ.μ.

    Αγαπητέ κε Δημόπουλε,εξαιρετική η θέση σας.
    Το ΠΑΡΩΝ σαν θέση είναι άλλη μία προσπάθεια (κλασική στους κόλπους της Ελλην. Αριστεράς)αποφυγή θέσης.Δυστυχώς στο σημείο που βρισκόμαστε αυτό ισοδυναμεί με ΟΧΙ και ως τέτοιο το αντιλαμβάνονται όλοι(και οι ξένοι δανειστές μας).Είναι ιστορική ευκαιρία για την ανανεωτική και εκσυγχρονιστική Αριστερά να κόψει τελείως τις γέφυρες μ ε το απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο παρελθόν της και να προχωρήσει με γενναιότητα μπροστά. Μακάρι οι σύντροφοι που συμμερίζονται τις απόψεις μας, να μπορέσουν να επιτύχουν την ιστορική αυτή αλλαγή στην Κ.Ε. Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην κυβέρνηση με ουσιαστική της στήριξη με στελέχη πρώτης γραμμής και με σύνθημα:Μεταρρύθμιση παντού-σύγκρουση με κάθε νοοτροπία που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι φανερό το πως αυτοακυρώνεσαι απο τις αντιφατικές προτροπές σου.Αραγε σε ποιούς απευθύνεσαι,στην Ν.Δ,στο ΠΑ.ΣΟ.Κ,στη ΔΗΜ.ΑΡ,στους πολίτες που τους ψηφίζουν,στους δημοσιογράφους που διαμορφώνουν κατα το δοκούν την κοινή γνώμη,στους άνεργους,στους υποαπασχολούμενους,στα ανυποχώρητα λαμόγια του πολιτικοοικονόμικου κατεστημένου,στην χωρίς μέλλον νεολαία στις,στις κυβερνήσεις της ΕΕ Είσαι υποχρεωμένος οταν εκφράζεις πολιτικό λόγο που αφόρα γενικές πολιτικές κατευθύνσεις να τις λαμβάνεις υπ'όψιν, διότι έτσι συμβάλλεις στον διάλογο,δηλαδή να προσεγγίζεις όσο το δυνατόν την αντικειμενική πραγματικότητα,διαφορετικά ή αναπαράγεις εσωκομματικές συζητήσεις δημόσια που δεν μας αφορούν η άξιος ο μισθός. σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή; Ο μισθός του δάσκαλου του Δημόπουλου πράγματι είναι υψηλός και άξιος

      Διαγραφή
  10. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφει στην έκκληση του ο σ. Δημόπουλος. Ένα μόνο της λείπει. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί μπήκαμε στη συγκυβέρνηση; Μόνο για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ; Δεν είπαμε με ΟΡΘΙΑ την κοινωνία;
    Διαπραγματευθήκαμε τα Δημοσιονομικά ως φερέγγυοι, (αναγνωρίζοντας ότι είχε υπογράψει η χώρα) και όχι ως μπαταχτσήδες. Συμφωνήσαμε σε σκληρά και επώδυνα μέτρα για το λαό μας.
    Τώρα μας ζητάνε κάτι επί πλέον. Τα εργασιακά ως προαπαιτούμενα. Τα εργασιακά τα οποία δεν έχουν άμεση επίπτωση στα δημοσιονομικά.
    Λένε μερικοί ας τα δεχθούμε και αυτά. Εδω δεχθήκαμε τόσα σκληρά και επώδυνα μέτρα και στο τέλος δεν δεχόμαστε τα ελάχιστα; Θα φανεί ότι επιδιώκουμε προσχηματικά και για μικροπολιτικούς λόγους, να φύγουμε από τη συγκυβέρνηση.
    Παραβλέπουν ότι αυτά τα ελάχιστα (η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και η ακύρωση της επεκτασιμότητας της συλλογικής σύμβασης) περικόπτουν το εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για δεκαετίες, τσακίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Κάνουν τον εργασιακό χώρο της Ελλάδας αντίστοιχο της Δαχομέης και της Ουγκάντας.
    Τι ζητάμε εμείς; Να αναβληθεί η απόφαση για τα εργασιακά μερικούς μήνες. Το αρνούνται. Εκβιάζουν να ψηφίσουμε σε ένα άρθρο δημοσιονομικά και εργασιακά.
    Αλλά αυτά τα ελάχιστα, για μας είναι η ψυχή μας. Και τη ψυχή μας δεν την διαπραγματευόμαστε.
    Δεν κάνουμε πίσω. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
    Στηρίζουμε τη κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
    Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
    Μετέχουμε στη συζήτηση του μοναδικού άρθρου και δηλώνουμε "παρών" στη ψηφοφορία.
    Υπογραφή της ΔΗΜΑΡ κάτω από τα εργασιακά δεν πρέπει να μπει.
    Λεωνίδας Δρανδάκης μέλος της ΔΗΜΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόφοιτος ΑΕΙ με μεταπτυχιακό, δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα εργάτης, 10-12 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα για 680 ευρώ.
    Έχει αρχίσει και με πονάει η μέση μου και μερικές φορές δεν αισθάνομαι σωστά τις άκρες των δαχτύλων μου. Στα 28 μου. Έλα και πές τα στα μούτρα μου κύριε Δημόπουλε αυτά. Σας βαρέθηκα. Βαριέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία