2012: Τα αποφθέγματα των ημερών που πέρασαν




Η χρονιά που πέρασε μέσα από τις δημοσιεύσεις «του αποφθέγματος των ημερών». Από τον προθάλαμο της «Μαργαρίτας», μπορείτε να δείτε τα γεγονότα που την (μας)  απασχόλησαν, αλλά και τα συναισθήματα, τις διαθέσεις, τη ψυχολογία του γράφοντος σε κάθε φάση του 2012.
ΜΜΜ ( Μη Μαδάς τη Μαργαρίτα)

1. '' Θα σε σκεπάσω με έρωτα την επόμενη φορά που θα ιδωθούμε. Τα χάδια θα έχουν έκταση. Θα σε μπουκώσω με όλες τις χαρές της σάρκας μέχρι να λιγοθυμήσεις, να πέσεις να πεθάνεις. Θέλω μαζί μου να τα χάσεις ολότελα και να ομολογήσεις κρυφά στον εαυτό σου ότι ποτέ δεν είχες τολμήσει να ονειρευτείς τέτοιο παραλήρημα…
Όταν γεράσεις, θέλω να νοσταλγείς αυτές τις λίγες ώρες, θέλω να ανατριχιάζεις ολόκληρη από την παλιά χαρά όταν στον νου σου θα τη φέρνεις.''
Gustave Flaubert (σ΄ένα απόσπασμα από τις επιστολές του προς την Louise Colet, 15 Αυγούστου 1846.)

2. Αυτό που πήγε να αλλάξει στα πανεπιστήμια πρέπει να ακυρωθεί, να επιστρέψουμε πίσω στο χάος που μας βολεύει όλους, με δημοκρατική βεβαίως νομιμοποίηση. Πολιτικοί και πανεπιστημιακοί παράγοντες, κόμματα από όλο το φάσμα και ΜΜΕ συνεργάζονται αρμονικά για να μείνει ο νόμος, προς το παρόν, ανενεργός και στη συνέχεια να αλλάξει στα "ευαίσθητα" σημεία του. Εθνική Ελλάδος γεια σου.
ΜΜΜ

3. Ένα χρονίζον, στοιχειωδώς φιλελεύθερο, νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά πήγε να κατατεθεί, που κάπως διαχώριζε τους χρήστες και τις ουσίες, που δεν θεωρούσε κάθε κάτοχο μικροποσότητας εγκληματία, που θεωρούσε τους ναρκομανείς πρώτιστα ασθενείς και μετά φυλακιστέους, και έπεσαν πάνω του τα κοράκια του τυφλού συντηρητισμού (ΛΑΟΣ, ΚΝΕ, Τζαβάρες και ΠΟΛΑΝΔ21) και μπήκε πάλι στο συρτάρι. Η χώρα του δογματισμού και της άρνησης. Ακίνητη. Ανέλπιδη.
 Το feleki

4. Λύσσαξαν οι πεισιθάνατοι των ΤV με το χιόνι, το ομορφότερο event του χειμώνα. Και δώστου εικόνα από τα προβλήματα των συγκοινωνιών και δώστου οι 500 θάνατοι από το χιονιά για να παραπέμπει στο φονιά. Ε ναι ρε ηλίθιοι κάποιοι θα πεθάνουν από τη ζέστη ή το κρύο. Συμβαίνει. Εσείς δεν έχετε ανάγκη. Από τη μαλακία δεν πέθανε κανείς.
ΜΜΜ

5. «Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ετσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο. Και αυτός είναι η μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ακριβώς επειδή δεν συμφωνούν στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις».
Γκυ Φερχόφσταντ

6. «Οι Έλληνες Βουλευτές πάντως θα ψηφίσουν και αυτό το μνημόνιο», ήταν η «τελική» πρόβλεψη μου. «Και αυτοί που θα πουν «όχι», θα το κάνουν με την σιγουριά ότι κάποιοι άλλοι θα πουν «ναι». Και καλά θα κάνουν βέβαια εκτός αν μας φαίνεται επαρκής ο «πολιτικός συνασπισμός» του «όχι» (από Ξενογιαννακοπούλου μέχρι Καμμένο και από Αλέκα μέχρι Αλέξη) να διαχειριστεί μια χώρα χρεωκοπημένη και μακριά από την Ευρώπη 
Σταύρος Θεοδωράκης

7. Το αγόρι πήγε να δει το κορίτσι στη βιβλιοθήκη του Παντείου. Το αγόρι είναι ασκούμενος ειδικός φρουρός αλλά το μπουφάν κάλυπτε τη στολή του αλλά όχι φυσικά και τα άρβυλα. Σάλος : τον έπιασαν οι δημοκράτες φοιτητες, ο πρύτανης κάλεσε τις αρχές, οι φοιτητές - μπάτσοι εισέπραξαν τα πρυτανικά συγχαρητήρια και το αγόρι βρέθηκε σε διαθεσιμότητα. Δεν ξέρω που βρίσκεται τώρα το κορίτσι. Δεν ξέρω αν του προσφέρθηκε εκτός από "δημοκρατία" και κανένα λουλούδι. Στο Πάντειο κυριαρχεί η "αριστερά".
Ρ. Σωμερίτης

8. Εδώ Μαντινεία! Από το χωριό μου σας στέλνω ενα μηνυμα αισιοδοξίας. Εδω στη Μαντινεια πέντε τυροκομεία, ενα χοιροστάσιο και ένας γεωπόνος συνεταιριοστηκαν και δημιούργησαν μια μοναδα παραγωγής βιοκαυσίμου 500MW. Ta βιοκαύσιμα παράγονται απο τα απόβλητα των τυροκομείων και του χοιροτροφείου. Με αυτο τον τρόπο επτά παραγωγικές μονάδες διαχειριζονται τα απόβλητά τους, προστατεύουν το περιβάλλον, διαμορφωνουν όρους για τη περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους μεσω της διαχειρισης των αποβλήτων και παράγουν ρεύμα για τη ΔΕΗ.
Κώστας Σπυρόπουλος

9. Τουλάχιστον απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το κόμμα "Aριστερά" (Die Linke), κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες χρειάζονται την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη αντί για τον επαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με το λαϊκισμό. Ευτυχώς, άλλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις - SPD και Πράσινοι -, δεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Γεράσιμος Γεωργάτος

10. Τον κίνδυνο να γίνουν προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, «για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να φοβηθεί το κίνημα» επέσεισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
Προφανώς και δεν είναι οι απόστρατοι, ούτε ο φόβος του κινήματος που την απασχολεί. Είναι οι φασιστικές εκδηλώσεις του όχλου που την φοβίζουν και καλεί με έμμεσο τρόπο τα μέλη του κόμματος αλλά και το λαό, να τηρήσει αποστάσεις ή και να τις εμποδίσει. Τελικά η κυρία Αλέκα βλέπει πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε και μπράβο της. Και δεν φοβάται και το πολιτικό κόστος.
ΜΜΜ

11. Εθνικό σήμερα είναι να δημιουργείς δουλειές. Όχι αυτές τις παλιές, που έπρεπε να χρεώνονται τα εγγόνια μας για να τις πληρώνουμε, αλλά αυτές που τις πληρώνει ένας ξένος αγοραστής, επειδή του παρέχουν κάτι που θέλει. Που φέρνουν εισόδημα στη χώρα, για να μπορούμε με αυτό να αγοράσουμε όσα δεν μπορούν να παραχθούν εδώ: φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα. Εθνικό είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες με δικές μας δυνάμεις, και όχι ζητιανεύοντας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Αντεθνικό είναι να εμποδίζεις τέτοιες δουλειές. Να καταδικάζεις τους Έλληνες σε μια κατάσταση μεταξύ ζήτουλα και αγανακτισμένου. Να φωνάζεις, να εκβιάζεις και στο τέλος να τα ρίχνεις στους άλλους. Εθνικό είναι η παραγωγή.
Αρίστος Δοξιάδης

12. Συνάντηση
στην Κ.
[σε πλακόστρωτο της πόλης, κάτω από μια κουτσουπιά, μια ζεστή μέρα του Δεκέμβρη. Τα χέρια της ήταν κρύα.]
Α: Πήρες μηχανή;
Κ: Ετοιμάζομαι για ταξίδι!
Α: ...
Κ: Γυρνάω στο παρελθόν!
Α: Να προσέχεις! Σε είχα πολύ αγαπήσει τότε...
Αντώνης Χελιδόνης

13. Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:
«Στην πολυαναμενόμενη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα ακολουθήσει την ίδια καταστροφική πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία, η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει κανένα άλλοθι και καμία δικαιολογία.»
Πολύ σωστά σύντροφοι. Αφήστε τους μόνους και απερίσπαστους να ξεσκίσουν την εργατική τάξη, να διαλύσουν την κοινωνία, να εξανδραποδίσουν τη χώρα για μια χούφτα Δεητζήδες. Εμείς μόνο να μη μαγαριστούμε. Μήπως πρέπει να ψάχνουμε την καλύτερη θέση για να απολαύσουμε το θέαμα της καταστροφής μας;
MMM

14. Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια υπονόμευσης του νόμου για τα πανεπιστήμια από τον νέο υπουργό παιδείας έχει γίνει δεκτή με (ανοιχτή ή συγκαλυμμένη) επιδοκιμασία από κάποιους πανεπιστημιακούς - στο όνομα φυσικά της πολυπόθητης "συναίνεσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα".
 Mάνος Ματσαγγάνης

15. "Για αυτά τα πακιστανάκια που σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν το ζευγάρι, από το αυτοκίνητο, θα πάμε να ανάψουμε κεριά και να κάνουμε καμιά πορεία ή συγκέντρωση μνήμης και τιμής;
Μιχάλης Κυριακίδης

16. Θεωρώ και εγώ το κείμενο του Καστανά, εξαιρετικό, καίριο και πολιτικά πολύ εύστοχο. Συμπυκνώνει με απλά λόγια το πολιτικό διακύβευμα της πολιτικής συγκυρίας όχι μόνο στην΅Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.Το αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβέρνης, δηλαδή η αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπονοεύεται και ναρκοθετείται στο όνομα της και με τα όπλα της από τη τυχοδιωκτική συμμαχία των 'λαϊκιστών΄ παντός είδους και κοπής. Αυτό είναι το πολιτικό δίακύβευμα στην χώρα μας. Ζούμε έναν ακύρηχτο εμφύλιο πόλεμο, έναν πολιτικό σπαραγμό. Ανίκανοι και ανήμποροι να παρέμβουμε θετικά και να επηρεάσουμε την μοιραία εξέλιξη των πραγμάτων. Όπως και τότε στον εμφύλιο, έπρεπε να περάσουμε από εκείνο το καταστροφικό μονοπάτι για να καταλάβουμε την αξία της ζωής και της συλλογικής επιβίωσης.
Ας ετοιμαστούμε ήρεμα για τα χειρότερα, δεν ήρθε ακόμη η ώρα της ανασύνθεσης ούτε της κάθαρσης αγαπητέ μου Λεωνίδα. Η ιστορία έχει τους δικούς της ρυθμούς
Αντώνης Μανιτάκης

17. Δεν θέλω ούτε Τσίπρα, ούτε Σαμαρά. Ό, τι κι αν διακυβεύεται εγώ είμαι κάπου στη μέση. Θέλω αριστερούς μεταρρυθμιστές, παιδιά του διαφωτισμού και του πραγματισμού, Προκοπάκηδες, Ματσαγγάνηδες, φιλελεύθερους σοσιαλδημοκράτες, επίλεκτα στελέχη της Δράσης, Μη μαδάς τη Μαργαρίτα, Πράσινες Στρουθοκάμηλους, Αλεξάκους, Σκάλκους, Αρ. Δοξιάδηδες, Σιακαντάρηδες, Μόσιαλους, Μπουτάρηδες, Πολιτείες, Μπροστά Τώρα και λοιπές ανάλογες δυνάμεις. Και 0, 1% να έχει αυτός ο λιγάκι ετερογενής χώρος μαζί του θα'μαι.
Το feleki

18. Ποιος είναι αυτός ο τρίτος που περπατεί πάντα στο πλάι σου;
Όταν μετρώ, είμαι μονάχα εγώ και συ μαζί μου
Μα όταν κοιτάζω εμπρός στον άσπρο δρόμο
Υπάρχει πάντα κάποιος που περπατεί στο πλάι σου
T. S. Eliot, (Τι είπε ο Κεραυνός)

19. "Εγώ δεν εξαπολύω υβρεολόγια εναντίον κανενός. Δεν μου αρέσει το ανάθεμα: είναι έκφραση φανατισμού και υπάρχει πολύς φανατισμός στον κόσμο»
Σαν σήμερα το 1922 γεννήθηκε στην Ιταλία ο Enrico Berlinguer, ένα μεγάλος ηγέτης της αριστεράς που πορεύτηκε με λογισμό και όνειρο. Με τον περίφημο "ιστορικό συμβιβασμό" έβαλε την αριστερά στο επίκεντρο των εξελίξεων, την έκανε πρωταγωνιστή για την προάσπιση της δημοκρατίας ,των θεσμών, της νομιμότητας και της μη-βίας. Έβαλε τις βάσεις για μια νέα αντίληψη της Αριστεράς, την Αριστερά της Ευθύνης και των συναινετικών λύσεων .
Teresa Corvino

20. Ιf you like my poems let them
walk in the evening,a little behind you
then people will say
"Along this road i saw a princess pass
on her way to meet her lover (it was
toward nightfall) with tall and ignorant servants"

Αν σ' αρέσουν τα ποιήματά μου άφησέ τα
να περπατήσουν στο δειλινό, λίγο πίσω από σένα
τότε οι άνθρωποι θα πουν
"Σ' αυτό τον δρόμο είδα μια πριγκίπισσα να διαβαίνει
καθώς πήγαινε να συναντήσει τον εραστή της (είχε
αρχίσει να βραδιάζει) με ψηλούς και ανίδεους υπηρέτες"
e.e. cummings (μετάφραση Χάρης Βλαβιανός)

21. «Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων.»
Με τη χτεσινή της απόφαση η Δημοκρατική Αριστερά γύρισε της βαριά σελίδα της εγχώριας Ανανεωτικής Αριστεράς. Θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι ήμουν εκεί όταν αυτό συνέβη και έβαλα ένα χεράκι. Είθε αυτή η υπέρβαση να βγει σε καλό για τον τόπο και τους πολίτες του.
Λεωνίδας Καστανάς

22. Γιατί; Διότι τα παιδιά που παρακολουθούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μαθαίνουν ποτέ συστηματικά πόσο πολύ η ανθρωπότητα έχει αποφασίσει να καταπολεμήσει το ρατσισμό, ενώ μαθαίνουν συνέχεια και συστηματικότατα πόσο πολύ σπουδαίοι είναι οι Έλληνες. Από νήπια. Το φυσιολογικό είναι να γίνουν ρατσιστές. Για να μη γίνουν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.
Αννα Δαμιανίδη

23.  Στη χώρα της διανοητικής αναφροδισίας, βασιλεύει η εκ γενετής εμμηνόπαυση.
Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

24. Αυτοί που κατάγγελαν προεκλογικά όσους ζητούσαν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αφού, μετεκλογικά, τους κατάγγειλαν ότι εγκατέλειψαν την επαναδιαπραγμάτευση, μιλούν τώρα για υποκρισία και θέατρο διαπραγματεύσεων! Μήπως, όταν πάρουμε τη δόση, πουν ότι και τα ευρώ είναι πλαστά;
Γιάννης Μεϊμάρογλου

25. Γελάει ο κόσμος που στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία κάτι κυρίες με Σανέλ σακάκια και πέρλες στο λαιμό κατάφεραν να διακόψουν τη συζήτηση (παρ’ ολίγο και τη μετάδοση) για να μην τους πειράξουν το μικρομάγαζό τους. Και δεν γελάει μόνο ο κόσμος, γελάει και ο κάθε Σόιμπλε. Το είδα με τα μάτια μου! Και ήταν πολύ πιο τραγικό από όσο το περιγράφω. Φωνάζανε κάτι ασυνάρτητα για "πείνα" και "εξαθλίωση" και κουδουνίζαν οι πέρλες και τρέμαν τα τακούνια τους, τα Μανόλο τάδε. Έξω από την Ολομέλεια ακριβώς. Φυσικά ανάμεσά τους διάφοροι Πάντζες, Χαικάληδες κ άλλα μέλη του ελληνικού δελφιναρίου.
Μυρσίνη Λιοναράκη

26. "Δε χρησιμοποιώ την απόγνωση, δεν είναι δικό μου πράμα, μου την εμπιστεύτηκαν απλώς για φύλαξη"
Wislawa Szymborska

27. Μεγάλη τιμή στη μυθολογία της Ελληνικής Αριστεράς θεωρείται το να γεννιέσαι και να πεθαίνεις στο ίδιο κόμμα. Ακόμα μεγαλύτερη θεωρείται το να γεννιέσαι και να πεθαίνεις με την ίδιες πολιτικές θέσεις. Όταν δεν έχεις να επιδείξεις αυτές τις τιμές είσαι απλά ένας κατάπτυστος γυρολόγος. Ευτυχώς που τελειώνει αυτή η Αριστερά των μύθων, μαζί με τη μυθολογία της. Για να γεμίσουμε χιλιάδες υπέροχους γυρολόγους που θα γυρνάνε παντού και θα διαλαλούν την ιδεολογική πραμάτεια τους. Αν οι ιδέες δεν αλλάζουν χέρια και μυαλά, τότε δεν περπατάει και η οικονομία τους. Πεθαίνουν. 
ΜΜΜ

28. Άλλοι αλλάξανε 10 καράβια και φτάσανε στην Ιθάκη. Άλλοι πήρανε το πλοίο της άγονης γραμμής που τους γύρισε πίσω στην Τροία. Άλλοι μπήκανε σε κάτι ευκαιριακές βάρκες και μείνανε στη μέση του πελάγους. Το κακό με τους λεύτερους είναι, όπως λένε εδώ ότι "they don't have a fucking clue where they are".
Το καλό όμως είναι ότι το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου είναι μεγάλο. Έχει χώρο για χαφιέδες, κατάσκοπους, προδότες, εχθρούς του λαού, αναθεωρητές, δογματικούς κλπ όπως και για γυρολόγους και για αχθοφόρους βαρέων ονομάτων. Είναι κουτί φτιαγμένο ακριβώς στα μέτρα της βιοποικιλότητας της Αριστεράς
Μάκης Π

29. Είναι αμαρτία σε αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές, το κομματικό κράτος να μετατραπεί απλά σε τρικομματικό. Εντάξει, υπάρχουν σοβαροί και άξιοι άνθρωποι να στελεχώσουν το κρατικό μηχανισμοί που δεν χρειάζεται να είναι απλά «δικοί». Και όταν το βλέπεις αυτό από τη δεξιά, το θεωρείς φυσιολογικό. Αλλά όταν το βλέπεις και από την άλλη, είναι κάπως….
ΜΜΜ

30. Δεν είμαστε αντιφασίστες γιατί δεν έχουμε ανάγκη από ετεροπροσδιορισμό. Δημοκράτες είμαστε.
Πασχάλης Αγανίδης

31. Αφήστε εκατό αγορές Κυψέλης και εκατό βίλες Αμαλία ν ανθίσουν. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας και όχι σε κατειλημμένα δημόσια κτήρια γιατί εκεί έχουν δικαιώματα όλοι οι πολίτες.
ΜΜΜ

32. We come from chaos, you cannot change us
Cannot explain us and that's what makes us
We are the ageless, we are teenagers
We are the focused out of the hopeless
We are the last chance, we are the last dance
Public Image 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία