ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Μ' αυτούς θα προχωρήσουμε

Παρατηρητήριο

Lives matter.
Σήμερα το απόγευμα μόλις πρωτοακούστηκε η φρικτή είδηση από τη Βαρκελώνη, άρχισε το ίδιο πολύ κουραστικό, πολύ πληκτικό, πολύ εξοργιστικό γαϊτανάκι υπερεκτίμησης-απαξίωσης, απαξίωσης-υπερεκτίμησης της ανθρώπινης ζωής.
Ανάλογα με τα παραμορφωτικά γυαλιά που φοράμε, ανάλογα με τον ιδεολογικό στόκο των εγκεφάλων μας, ανάλογα με τη διαθλαστική ικανότητα των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων οι ζωές "ζυγίζουν" λιγότερο ή περισσότερο.
Και προσπερνάμε αδιάφορα την πιθανότητα κάθε παιδάκι που πεθαίνει στην Ινδία να είναι ένας ακόμη Ραμανουτζάν.
Κάθε παιδάκι που σκοτώθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη να ήταν ένας ακόμη Pablo Picasso.
Στο τέλος της ημέρας, του μήνα, του χρόνου στον απολογισμό μας θα μας λείπουν πέντε, δέκα, πενήντα, χίλιες ανθρώπινες ζωές. Όλες ισοβαρείς και ισότιμες.
Όταν θα μάθουμε να μετράμε το ίδιο κάθε ανθρώπινη ζωή, τότε θα έχουμε ανέβει στο επόμενο σκαλοπάτι της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Σάκης Παπαθεοδώρου

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Χτες ήταν οι καταλήψεις, σήμερα το «άσυλο» της βίας, αύριο η διάλυση των μεταπτυχιακών. Οι θλιβεροί φαιοί ή κόκκινοι κομισάριοι μισούν τους άριστους γιατί τους φοβούνται και πασχίζουν να τους σταματήσουν. Γιατί είναι αυτοί που θα χτίσουν την επόμενη ελεύθερη, δημοκρατική και δημιουργική Ελλάδα. Είναι αυτοί που θα τους αποστρατεύσουν, θα τους στείλουν επιτέλους στη λήθη της ιστορίας. Είναι αυτοί που με την αξιοσύνη τους θα αλλάξουν το παράδειγμα στην έρμη τούτη χώρα. Μην ανησυχείτε. Δεν έρχεται κανένα άλλο κόμμα, πράσινο, κόκκινο ή γαλάζιο. Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε.

Έρχονται οι άριστοι και να τους φοβάστε

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ολα τα κακά της μοίρας μας σε μια μόνο ΔΕΗTάσος Καρκατζέλης από το blog Enas Politis

Οταν το 1996 με την οδηγία 96/92 της Ε.Ε. ξεκίνησε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ΟΛΕΣ οι χώρες είχαν ήδη συννενοηθεί και χαράξει μια στρατηγική απελευθέρωσης. Ολες ΕΚΤΟΣ της Ελλάδος.
Οι περισσότερες κρατικές εταιρείες προχώρησαν σε πώληση τμημάτων τους σε νέους ανταγωνιστές ή μεταξύ τους. Μέσω του ανταγωνισμού βρέθηκαν να κατέχουν ένα μερίδιο της τάξης του 60% στην χώρα τους αλλά να έχουν παρουσία και σημαντικό μερίδιο σε όλη την Ευρώπη. Απο την άλλη σε κάθε χώρα ο νο2 έχει ένα ποσοστό απο 30-15 % εξασφαλίζοντας έναν ισότιμο και σημαντικό ανταγωνισμό.
Αντίθετα στην Ελλάδα εφευρεθηκε το εξής αστείο κόλπο.Αφού η αγορά αυξάνεται με 4-5 % τον χρόνο, αρκεί η ΔΕΗ να μην κάνει καμιά επένδυση για κάποια χρόνια και την αυξηση να την καρπωθούν όλη  οι ανταγωνιστές της . Αποτέλεσμα 15 χρόνια μετά η ΔΕΗ να έχει ακόμη το 85-90% της αγοράς, να μην έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ MW στο εξωτερικό, ενώ ο δευτερος ανταγωνιστής της να έχει κάτω απο 10 %. Το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που χαίρονται ήδη οι ευρωπαικές αγορές αλλά όχι η ελληνική είναι τα εξής
 • Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας άρα και των τιμών που  αντανακλούν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών
 • Ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σχετικών με την ηλεκτρική ενέργεια – Εισροή νέων πόρων
 • Αξιόπιστη τεχνικά και ποιοτικά παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
 • Οικονομικά και ποιοτική προσιτή ηλεκτρική ενέργεια προς όλους τους καταναλωτές
 • Εξυπηρέτηση σύμφωνα με τους όρους του ανταγωνισμού των στόχων σχετικά με τις Α.Π.Ε., το φυσικό αέριο, το περιβάλλον.
 • Επέκταση των υπηρεσιών προκειμένου να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές.
Να μήν ακούω μ..ς λοιπόν για το πώς θα φέρουμε ανάπτυξη χωρίς δημόσια ΔΕΗ. Η ελληνική οικονομία στερήθηκε για ΠΟΛΛΛΛΛΑ χρόνια τα πλεονεκτήματα της σωστής ενέργειας.
Να μην ακούω επίσης ότι το κράτος θα χάσει μερίσματα απο την κερδοφορία της ΔΕΗ. Το κράτος παίρνει μέρισμα 23% του ΦΠΑ καιι 25% της φορολόγησης από ΚΑΘΕ παίχτη σε κάθε αγορα. Το συμφέρον του είναι ν'ανεβαίνει συνολικά ο τζίρος ανεξάρτητα απο το ποιος τον κάνει. Αντίθετα το συμφέρον του κάθε τρωκτικού είναι να ελέγχει μία εταιρεία πετώντας και κάποια ψίχουλα στο κράτος "αφεντικό".
Ακούμε συχνα απο τη ΓΕΝΟΠ για το φτηνό ρεύμα του λαού. Αυτό που δεν μας λένε είναι οτι επι 15!!!!! χρόνια η ΔΕΗ δεν έχει χτίσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ νέο εργοστάσιο.  Το κόστος κατασκευήςεπιβαρύνει κατα ένα τρίτο το συνολικό κόστος και η ΔΕΗ κρατώντας χαμηλά την τιμή απαγορεύει και στους ιδιώτες να κατασκευάσουν καθώς με τις παρούσες τιμές δεν θα το πληρωθούν ποτέ.  Φυσικά εδώ και αρκετό καιρό τα παλιά εργοστάσια έχουν αρχίσει να τα παίζουν και πρέπει ν'αντικατασταθούν. Το κόστος που δεν πληρώναμε επι 15 χρόνια, θα χρειαστεί να το πληρώσουμε μέσα σε 4-5 χρόνια και μάλιστα πολλάπλάσιο, καθώς θα είμαστε υπο την πίεση ενεργειακής κατάρευσης. Ταυτόχρονα όμως τα υπάρχοντα εργοστάσια επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι "αρχαία" και έχουν ενσωματώσει ελάχιστες απο τις σημαντικές εξελίξεις που έγιναν στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.
Και φυσικά όπως καταλαβαίνετε κάποιος κερδίζει απ'ολα αυτά. Η ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου έχει ένα τεράστιο ποσοστό απο τις επιδιωρθώσεις και τους όποιους "εκσυγχρονισμούς" των παλιών εργοστασίων. Με χαζούς διαγωνισμούς και τρελλές υπερτιμολογήσεις για τις οποίες δεν ακούγεται ούτε ψύθηρος!!
Απο την άλλη πλευρά στο άλλο ένα τριτο της τιμής που είναι το κόστος καυσίμου η ΓΕΝΟΠ παίζει εδώ και καιρό ενα εξίσου βρώμικο παιχνίδι. Η ΓΕΝΟΠ, σε συγχορδία με τους "καρβουνάδες" όλης της Ευρώπης, μας πρήζει για το πόσο φτηνός είναι ο λιγνίτης. Πράγματι όπως μπορείται να δείτε εδώ http://scr.bi/kMHKVS , το καθαρό κόστος της λιγνιτικής MWh είναι ~30 €/MWh έναντι των 48€/MWh του ανταγωνιστικού φυσικού αερίου.
Οπως θα δείτε όμως στους υπόλοιπους πίνακες, όταν λαμβάνεται υπόψην και το περιβαλλοντικό πρόστιμο ΄το κόστος εκτοξεύεται. Και φυσικά όλα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη το ΤΕΡΑΣΤΙΟ εξωτερικό κόστος του λιγνίτη (ολοκληρωτική καταστροφή τεράστιων περιοχών, δραματική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων κλπ).
Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορείτε να δείτε μια ανάλυση την Green Peace εδώ http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/mes.pdf
Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ φυσικά δεν κάθονται να κλαίνε πάνω απο τις μονάδες φυσικού αερίου. Ζητάνε εδώ και χρόνια να πάρουν κι αυτές μερίδιο στον φτηνό λιγνίτη. Μονο που η ΓΕΝΟΠ δεν πουλάει τον "δικό της" λιγνίτη (κοζάνη-μεγαλόπολη) παρόλο που αυτός αρκεί για όλους για κοντά 100 χρόνια.
Αντίθετα προτείνει να δωθούν σε ιδιώτες τα κοιτάσματα της Δράμας και της Ελασσόνας, αδιαφορώντας αν θα γίνουν κι αυτές κρανίου τόπος. Ζητάνε λοιπόν την "αλληλεγύη" μας αλλά αδιαφορούν πλήρως για το τί θα γίνουν οι 100νταδες χιλιάδες άνθρωποι των περιοχών μας.
Και φυσικά πέρα απο την οικονομική καταστροφή που θα επιφέρουν σε 2 ακόμη νομούς (η ανεργία στη Δ.Μακεδονία είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) αποκρύβουν κι ένα σημαντικό γεγονός. Τα κοιτάσματα της Δράμας πέρα απο περίπλοκα, είναι και ραδιενεργά!!
Πρίν δούμε το τελευταίο 1/3 του κόστους που είναι το προσωπικό θα πρέπει να ξέρουμε μερικά μεγέθη.
 • Η ΔΕΗ είναι τελευταία σε ΟΛΟΥΣ τους δείκτες παραγωγικότητας
 • Την δεκαετία του 90 είχε ~20.000 τεχνικούς και 10.000 διοικητικούς
 • Σήμερα έχει περίπου 8.000 τεχνικούς και 12.000 αργόσχολους διοικητικούς.
 • Φυσικά η μείωση του τεχνικού προσωπικού αντικαταστάθηκε απο εξωτερικούς εργολάβους που συνολικά επιβαρύνουν παραπάνω το κόστος
 • Η ιδιωτική EDISON στην Ιταλία για ίδιου μεγέθους παραγωγή και πωλήσεις έχει συνολικά ~6000 εργαζόμενους.
Με λίγα λόγια η κλίκα της ΓΕΝΟΠ στις πλάτες λίγων τεχνικών έχει στήσει μια μηχανή μεταφοράς πλούτου στα λαμόγια που με  τα παραμάγαζά τους λυμαίνονται τον υποτιθέμενο "πλούτο του ελληνικού λαού"
 http://www.facebook.com/note.php?note_id=233325683353062

3 σχόλια:

 1. Ta ilektronia tou planiti mas ine dimosio agatho. Prepi na diaxirizonte apo dimosious ipalilous. Pou tha iperaspizonte apo to Fotopoulo. Giati kseri apo ilektronia. E, tora an gini ke kamia klika ti pirazi. Iparxi tipota pou den ine klika?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη: Τα δημόσια αγαθά στη χώρα αυτή θεωρούνται ιδιοκτησία των εργαζομένων σε αυτά και ειδικότερα των συνδικαλιστών τους. Αυτοί διαμορφώνουν και την πολιτική τιμών και επενδύσεων μέσω των κομμτάναθρωπων που τα διοικούν και του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Η φράση δημόσιο αγαθό κρύβει της διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τον ανορθολογισμό, τη σπατάλη. Τώρα που ο φτηνός ανεξέλεγκτος δανεισμός τελείωσε, βγαίνουν ένα ένα όλα τα τα κακά των δήθεν δημόσιων αγαθών. Η λύση είναι προφανώς μία. Ανοιγμα όλων των αγορών και ιδιωτικοποιήσεις κυρίως όλων των δικτύων. Γιατί σε αυτά έχει γίνει το χειρότερο κακό που είναι αδιόρθωτο. ΟΙ ΔΕΚΟ δεν μεταρρυθμίζονται, είναι φτιαγμένες ως μηχανές καταστροφής του λαού. Πωλούνται μόνο. Αλλά ποιος θα τις πάρει;

   Διαγραφή
  2. Diafono mono me ti teleftea protasi: THA VRETHOUN agorastes ke metoxi. Kane tis eteries "poulisimes" ke tha tous dis amesos.

   Tha krataga mono tis eteries nerou sto dimosio (me idikou tropou diaxirisi).

   Διαγραφή