Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;





του Λεωνίδα Καστανά

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Και είδα κάποια στιγμή τη φούσκα που φουσκώναμε όλοι μαζί, να σκάει…

Eίδα πολλούς να βγαίνουν στους δρόμους και να καμώνονται τους ανήξερους. Και να μαζεύονται στις πλατείες αγανακτισμένοι και να μουτζώνουν και να βρίζουν τη γενιά που τους πρόδωσε, και να στήνουν κρεμάλες και να μη θέλουν να πληρώσουν, γιατί αυτοί δεν πήραν και καλά ούτε κόκαλο απ΄ το τραπέζι των αρχόντων. Και μετά τους είδα να χωρίζονται.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τους κόκκινους  να θέλουν να κάνουν το Σύνταγμα πλατεία Ταχρίρ. Τους είδα να με καλούν να κλείσω τα σύνορα, να γίνω Αλβανία και Κούβα της Μεσογείου και μακρινή Αργεντινή. Ν’ αφήσω το Ευρώ, να πάρω πάλι στα χέρια μου δραχμές, να σπρώχνω αραμπάδες μες τη λάσπη. Και μετά Βενεζουέλα και τώρα Βραζιλία, αλλά χωρίς Αμαζόνιο, χωρίς απέραντους σιτοβολώνες, χωρίς βιομηχανία αεροπλάνων. Μονάχα με φαβέλες. Και τα λεφτά που μου λείπουν να τα ψάξω, όχι στην Ευρώπη, αλλά στην Ρωσία και στην Κίνα και πετρέλαιο θα μου στείλει ο Τσάβες με καράβια.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα κάτι πηθικάνθρωπους με στολές παραλλαγής και ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένους στη γαλανόλευκη να με καλούν να καθαρίσω τις πλατείες και τους δρόμους από τους μαύρους και τους αλαργινούς και άμα το κάνω τότε όλα θα φτιάξουν, το αίμα στους δρόμους θα είναι μόνο ελληνικό και θα μπορώ να το χύνω ελεύθερα γιατί θα είναι το δικό μου.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα ανάμεσα στους έτσι και στους αλλιώς, να στριμώχνονται κάτι καλοθρεμένες  μούρες με κόντρα ξύρισμα και ριγέ ασπρογάλαζα πουκάμισα και να φωνάζουν κάτι για πουλημένους και προδότες, για Εβραίους και Μασόνους και ψεκασμούς.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα πως όλοι αυτοί δεν είχαν να προτείνουν τίποτα για τα χρειώδη, μονάχα έβριζαν και άπλωναν το μίσος και σκορπούσαν τη βία, άλλοι δεξιά, άλλοι αριστερά, άλλοι παντού. Είδα πολλούς να στέκουν και να κοιτάζουν σαν χαζοί και να αναρωτιούνται μήπως γίνεται να σωθούμε και έτσι, χωρίς μυαλό και δουλειά, χωρίς μολύβι και χαρτί, μονάχα με κραυγές και τσαμπουκάδες.    

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τους πολίτες να ψηφίζουν. Να δίνουν σε όλους το κατιτίς τους μπας και ο ένας ακούσει τον άλλο, μπας και τα βρουν και έτσι βρεθεί μια λύση. Είδα τον κλήρο να πέφτει σ’ αυτούς  που είχαν την κύρια ευθύνη της καταστροφής, που τώρα έλεγαν πως κατάλαβαν και ήθελαν να με σώσουν. Και δεν τους πίστευα, γιατί πώς να πιστέψω; Και ω του θαύματος, είδα και κάποιους Αριστερούς, που είχαν μυαλό, να ανακαλύπτουν τον τρίτο δρόμο και να απλώνουν το χέρι  στους ταξικούς εχθρούς και να φτιάχνουν κυβέρνηση συνεργασίας που μου φαινόταν στην αρχή ασθενική και μίζερη αλλά τελικά δεν ήταν.


Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα αληθινούς πολίτες να αναζητούν μεταρρυθμίσεις και ισοδύναμα, να φέρνουν κοντά το αριστερό και το φιλελεύθερο, να θέλουν να μετρούν και ν’ αξιολογούν, να γράφουν και να σβήνουν στο χαρτί και στην οθόνη, να ψάχνουν την αλήθεια στους δρόμους και στα ποιήματα, στη  ζωή και στα όνειρα.


Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τους άφρονες του παρελθόντος και τους νουνεχείς του μέλλοντος να τα βρίσκουν με τα μεγάλα αφεντικά του κόσμου, να κάθονται  και να λογαριάζουν. Να κόβουν και να ράβουν, όχι πάντα με επιτυχία, αλλά να πασχίζουν και κάτι να βγαίνει. Είδα τα μνημόνια και τα χαρισμένα δανεικά και τα χαμηλά επιτόκια, είδα τα ΕΣΠΑ να ετοιμάζονται, τα spreads να πέφτουν και τα ομόλογα να ανεβαίνουν. Είδα τους φράγκους και τους λεβαντίνους να δίνουν το χρήμα και τα εύσημα, είδα το κλίμα να αλλάζει, τις εξαγωγές να αυξάνονται και τις εισαγωγές να πέφτουν.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τον κόσμο να στενάζει από την υποτίμηση, είδα την ανεργία να θερίζει και την κατανάλωση να πέφτει, τους μισθούς να καταποντίζονται. Αλλά είδα και τα έξοδα να μειώνονται, τη σπατάλη να μαζεύεται, τις φυλακές ν’ ανοίγουνε δειλά για τους κλέφτες. Είδα να λένε πως η διαφθορά θα νικηθεί, πως οι φόροι τώρα πια θα πληρώνονται απ’ όλους, το κράτος θα μικρύνει, τα επαγγέλματα θ’ ανοίξουν, η γης θα καρπίσει και πάλι, θα γίνουν επενδύσεις και οι άνθρωποι θα δουλέψουν ξανά. Άκουσα να λένε και περιμένω να δω.

 Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

 Είδα τους ευνοημένους του χτες, τους αργόμισθους και τους προσοδούχους να κλείνουν τους δρόμους, να καταλαμβάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες, να καλούν σε στάση για τη δική τους Αλεξάνδρεια που χάνουν. Είδα παιδιά με κουκούλες να προπηλακίζουν τους δασκάλους τους, να σπάνε τα θρανία, να κλείνουν τις σχολές τους. Είδα άφρονες πολιτικούς να τους επαινούν και να τους παροτρύνουν, να τους υπόσχονται την Αλεξάνδρεια ξανά με όλα της τα πλούτη, μονάχα με ένα άρθρο, με ένα νομοθέτημα.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τους «εκτός» να βάζουν τα χέρια τους και να σηκώνονται. Τους είδα ματωμένους, καθημαγμένους, αλλά υπερήφανους. Τους είδα να κοιτούν ψυχρά τους φωνασκούντες και να μη σπεύδουν στις εκκλήσεις τους. Τους είδα να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, να κάνουν υπομονή, να πληρώνουν από το υστέρημά τους, είδα στα μάτια τους την απόγνωση αλλά είδα και την ελπίδα.

Και τι άλλο είδες γαλανομάτη γιε μου;

Είδα τον Τσιτσάνη μ’ ένα μικρό βιολί, είδα τον Ελύτη αγκαλιά με το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, είδα τους τηνιακούς μαστόρους να σκαλίζουν το μάρμαρο, είδα το Λάκη Σάντα να μη λέει κουβέντα, είδα το Θόδωρο Αγγελόπουλο να κάνει το ταξίδι στα Κύθηρα, είδα τον Παύλο να χορεύει ένα rock n roll στο κρεβάτι, είδα την Κατίνα Παξινού να παίζει τη Μήδεια,  είδα τον Τσίρκα να χάνεται στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του, είδα τον Κώστα Γιανουλόπουλο στα ερτζιανά με «όλα τα πρωινά του κόσμου» , είδα τον Παπαγιαννάκη να μιλάει για την Ευρώπη και την Οικολογία, είδα τον Ηλία Πετρόπουλο πίσω από τον Κουραδοκόφτη, είδα τον Άρη Αλεξάνδρου να κουβαλάει το κιβώτιο, είδα το Λεωνίδα Κύρκο να παίζει φυσαρμόνικα,   είδα το Νίκο Καρούζο με γρασσομένα τ’ άρβυλα στη φρίκη πάντοτες ν’ ανηφορίζει, είδα το Νίκο Εγγονόπουλο και τον Μπολιβάρ του, «όνομα από μέταλλο και ξύλο», είδα το Θανάση Βέγγο να μην ξέρει από βέσπα και τι δεν είδα.

Και τώρα τι λες  γαλανομάτη γιε μου;

Λέω πως όλα αυτά που είδα και είδες και θα δουν, δεν μπορούν να χαθούν με μιας, να κυλιστούν στη λάσπη, να εξαχνωθούν, ν’ αφήσουν μόνο μια ανάμνηση, μια τρύπα στη Γεωγραφία, μια παράγραφο στην Ιστορία. Λέω αυτό που βλέπω. Δεν «θα τα καταφέρουμε;». Τα καταφέρνουμε.

Καλές γιορτές


Σχόλια

  1. Τι ωραίο κείμενο, Λεό!!

    Καλές γιορτές και σε σένα!

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραίο κείμενο!

    Πολλες ευχες για δημιουργικο 2013 (κατι λιγο) και να περιμενω το 2014.
    Με υγεια, χιουμορ, αυτοσαρκασμο.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Τελικα εχει ξεχασει ο γιος να γραψει οτι θα εχουμε :
    1. φθηνοτερο πετρελαιο απο την Petróleos de Venezuela
    2. κατεψυγμενο κρεας Αργεντινης
    3. περισσοτερους/ες βραζιλιανους/ες χορευτες/τριες στο Καρναβαλι του 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές ευχες και για σένα ακούραστε Φιλέλληνα. Οι περισσότερες βραζιλιάνες χορεύτριες και οι περισσότεροι βραζιλιάνοι χορευτές σίγουρα μας χρειάζονται. Χάρμα οφθαλμών.

      Διαγραφή
  3. Καλές γιορτές και σε σένα Λεό, στην σύντροφό σου και στον γαλανομάτη γυιό σου.
    Το κείμενό σου ήταν το καλύτερο δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα.
    Τι καλά που θάταν να βλέπανε κάπως έτσι τα πράγματα και άλλοι πολλοί γυιοί ανεξαρτήτως χρώματος ματιών και πατεράδων.
    Κάτω πια οι ξινίλες, πάνω η ανοχή στο διαφορετικό, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη, η αισιοδοξία, η αίσθηση της πραγματικότητας, η σκληρή δουλειά και πάντα ας μας ταξιδεύει όπως λες το rock n roll.
    ΑΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντεύχομαι Αντώνη και για σένα και την οικογένεια τα καλύτερα. Αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη. Ας τα κάνουμε αυτά και θα μείνει χρόνος και για το rock n roll. Νάστε όλοι καλά.

      Διαγραφή
  4. Τα καταφέρνουμε !
    Καλά Χριστούγεννα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πατερα, δεν ειμαι πια γαλανοματης. Χρονια πολλα μεσα στη μαυριλα, τα ματια μου εξελιχθηκαν, γινανε μαυρα. Αλλα προλαβα και ειδα πραματα και θαματα.

    Ειδα την Αθηνα πριν την ανακαλυψει η αντιπαροχη. Ειδα την Ιο και τη Σικινο πριν τοις ανακαλυψει ο Αγγλοσαξωνας τουριστας. Ειδα τη Μυκονο πριν την ανακαλυψει ο νεοπλουτος Ελληνας.

    Ειδα τους νησιωτες οταν ηταν φτωχοι αλλα φιλοξενοι. Ειδα και πολλους στεριανους χαρουμενους, ολους φτωχους. Και αυτοι φορουσαν παπουτσια απο σαμπρελες. Τοτε που υπηρχε τσιπα τριγυρω μας. Τοτε που η δουλεια ηταν αξια.

    Ειδα το Μαρξ να γινεται Λεφτ Λιμπεραλ, ειδα τον Ενγκελς να κηρυττει μεταρρυθμησεις, ειδα το Λενιν και το Σταλιν να κανουν ιδιωτικοποιησεις. Ειδα τα κρατη σαν κοινωνιες δικαιου χωρις δημοσιους υπαλληλους.

    Ειδα τη Περσεπολη να τη καινε εκπολιτιστες, τη βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας να καιγεται, τη Πολη να πεφτει, τη Σμυρνη να καιγεται. Και την Αμερικη πριν την παραλαβουν Ισπανοι και Ολλανδοι.

    Δεν προλαβα ομως να δω την Ατλαντιδα. Λενε οτι βουλιαξε πριν την ωρα μου. Μπας και ξερεις Λεω κατα που επεφτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ατλαντιδα; Α εγώ που είμαι παλιότερος την πρόλαβα. Τον εκδοτικό οίκο εννοείς και το βιβλιοπωλείο. Κάπου στην Πανεπιστημίου δεν ήταν; Καλές γιορτές φίλε και κάστε εκεί χαμένος στάστρα. Καλύτερα δεν είναι;

      Διαγραφή
  6. Καζαμιας 2013

    Φεβρουαριος 2013

    Μετα απο την επισκεψη κλιμακιου του ΣΥΡΙΖΑ εις την Νοτιον Αμερικη και μετα απο τα σχεδον απιστευτα που συνεβησαν με την αποφασιστικη συμμετοχη και συνεργεια ελλαδικτων ελληνων ελληνων της εκει ομογενειας, εχομεν να προβλεψομεν στο αμεσο μελλον τα εξης πολυ ευχαριστα γεγονοτσ:



    1. Παρα την έντονη φημολογία για το θάνατό του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, μετα απο ενα μηνα παλης, ο ηγετης αναρρώνει και αναλαμβανει καθηκοντα. Στην εγχειρηση συμμετειχε ελληνας γιατρος που τελιοφοιτος ως μελος της ΚΝΕ ειχε – σε ενα ταξιδι του- γνωρισει, ερωτευτει και παντρΕυτει Κουβανεζα ιατρο, οποτε εμια απο τις πρωτες αποφασεις του ηταν να στειλει φθηνοτερο πετρελαιο απο την Petróleos de Venezuela σχεδον κατω του κοστους στην παγωμενη πολη του Βαρδαρη (ειδατε για σας τους βοριους εργαζομαι)

    2.Μετα απο επιτυχεις επαφες του σ. Ησυχου με εταιρείες ομογενών και Αργεντίνων ελληνικής καταγωγής, οι οποίες έχουν συστήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Αργεντινής, με έδρα το Μπουένος Άιρες, επετευχθη συμφωνια για προμηθεια με κατεψυγμενο βοδινο κρεας Αργεντινης σε πολυ χαμηλη τιμη, για τους ελληνες πενητες.

    3. Το μονον που καταφερε να αποσπασει ο ΣΥΡΙΖΑ απο την βουλγαρο-βραζιλιανα προεδρο Ρουσλεφ ΄ήταν μια υποσχεση για περισσοτερους/ες βραζιλιανους/ες χορευτες/τριες στο Καρναβαλι του 2013

    Ιουλιος 2013
    Μετα απο διαπραγματευσεις μηνων του Αλαφουζου με τον
    Αμιν Αλ Παναθι δηλ. ….συνοπτικα την Αυτού Βασιλική Εξοχότητα Πρίγκιπα Αμιν Αλ Παναθι μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Νάσσερ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

    εξαδελφο της Αυτού Βασιλικής Εξοχότητας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Νάσσερ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ,

    ο ΟΣΦΠ περνα στα χερια του πρωτου Πριγκηπα, ενω ο ΠΑΟ περνα στα χερια του δευτερου .

    και τα δυο ξαδελφια παιζουν στο ελληνικο ποδοσφαιρο, οπως επαιζαν στην Πολιτικη, εως την ελευση Παπαδημου ο Αντωνης και ο ΓΑΠ.

    Ταυτοχρονα τα 2 ξαδελφακια εξαγοραζουν πολλους βουλευτες του ΝΔΠΑΣΟΚ, διοτι ως γνωστον, δεν υπαρχει μεγαλυτερη μπιζνα στην ελλαδα απο την πολιτικη, με αποτελεσμα πολλοι …..χουλιγκαν ψηφοφοροι της Χ.Α.και του ΣΥΡΙΖΑ να επι\στρεψουν στα προτερα κομματα τους.

    Αυγουστος 2013

    Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, εκπριοσωπων ομογενείς Ρώσοι επιχειρηματίες από την οργάνωση των κοινοτήτων των Ελλήνων της περιοχής Κρασνοντάρ «Πόντος»,εξαγοραζει τον Αρη Θεσσαλονικης.

    Ηδη ενα χρονο πριν, ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης, (Σαβίντι στα ρωσικά, γεννημένος στο χωριό Σάντα, στην περιφέρεια Τσάλκα της Γεωργίας), Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο, ειχε αποκτησει την πλειοψηφια των μετοχων του ΠΑΟΚ

    Με το τροπο αυτο επικρατει πλεον στην Βορεια Ελλαδα το ρωσικο και ποντιακο στοιχειο. Παππουδες και γιαγαδες αρχισαν να ξαναμιλουν ποντιακα και ρωσσικα αναμεταξυ τους, βαγονια και φορτηγα πλοια φορτωνουν εμπορευματα απο την Β. Ελλαδα προς την Ρωσια, τα θερετρα της Χαλκιδικης γεμισαν ρωσους της μεσαιας ταξης, οι δε τιμες αυξηθηκαν κατα 50%,….

    Ενας ανεμος αναδημιουργιας φυσα πλεον πανω απο την Ελλαδα απο την Ρωσσια εως την Σαουδικη Αραβια.


    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. The best of Leo!!

    Ola ginonte. Ali ta kataferane. Ekmetalefthite ta nea conne tou Alexaki apo ton Amazonio. Ke pinete acai berry ke ximo apo rodi. Makria apo to nero tou Kamaterou ke tis OULEN.

    All the best for 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω που θα πας να κρυφτείς εσύ και ο γαλανομάτης γυιός σου όταν ξυπνήσουν αυτοί που χλευάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία