Ανησυχητικά καιρικά φαινόμενα στη Θράκη



Συμεών Σολταρίδης

Ως  σύγχρονα πολιτικά όντα ζούμε καθημερινά την αποσάθρωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο υποβάθμισαν και ταυτόχρονα διαστρέβλωσαν την έννοια του όρου «πολιτικός-ό», οι σύγχρονοι πολιτικοί, πολιτευτές, συνδικαλιστές και παρόμοιοι «επαγγελματίες» του είδους.
Στο σημερινό μου όμως σημείωμα  δεν θα αναφερθώ σε αυτό το ίδιο  το αποσαθρωμένο  πολιτικό σύστημα , αλλά στο πρωθύστερο του που είναι  η εθνικιστική μανία  που διακρίνεται στις μέρες μας. Μια υπέρμετρη εθνικιστική καπηλεία  βιώνουμε καθημερινά, αφού  κάποιοι κύκλοι άρχισαν και πάλι να διαχωρίζουν τους πολίτες αυτής της χώρας σε «εθνικόφρονες» και «μιάσματα». Αυτή την φαρσοκωμωδία την ζήσαμε έντονα την δεκαετία του 1990 στην Θράκη, της οποίας  τα αποτελέσματα ήταν δεινά για τον τόπο, από πλευράς κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης, πολιτιστικής και πολιτικής ύπαρξης και συνύπαρξης των πολιτών.
Μια από τα «ίδια» ζούμε σήμερα. Βέβαια σε χειρότερη μορφή , αφού, το αποσαθρωμένο πολιτικά σύστημα , είναι και οικονομικά ανύπαρκτο. Ζούμε μια μεταπολεμική οικονομική καταστροφή. Μια «πολεμική» όχι δια των όπλων , αλλά δια των προσωπικών συμφερόντων  και η  οποία κατάστρεψε   ότι ωραιότερο είχε αυτή η χώρα . Είχε δε  ξεκινήσει από την μεταπολίτευση και ολοκληρώθηκε  με τα μνημόνια  φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τις «συντεχνίες των καλοβολεμένων» , τις « δικτατορίες των οπαδών των «καλώς» κειμένων», τις «διαμαρτυρίες των καθολικώς διαμαρτυρομένων προσοντούχων» , τις «ομάδες των καλοφαγάδων επαγγελματιών» που αντιστέκονται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους κ.λ.π.
Αποτέλεσμα δε αυτών των καταστάσεων οι οποίες συντηρούνται από τα παλαιοκαθεστωτικά  άτομα τα οποία άλλαξαν πολιτικό στάτους, αλλά και προασπίζονται από νέους πολιτικούς με παλαιοκαθεστωτική νοοτροπία  , είναι η καλλιέργεια του μοντέλου του εθνικού, του εθνικιστικού , του πατριδοκαπηλευτικού  α-πολίτικου ρεύματος. Αυτό λοιπόν το μοντέλο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο όταν παρουσιάζεται στην Θράκη , με την ιδιάζουσα πολυπολιτιστική κοινωνία, μια και όλα αυτά τα ιδεολογήματα προσπαθούν να προσεταιριστούν ψήφους  από την περιοχή, «κτυπώντας» τις ευαίσθητες χορδές των κατοίκων, που είναι οι υγιείς πατριωτικές  απόψεις τους.
Το χειρότερο όμως όλων είναι όταν «φίλα προσκείμενοι» κύκλοι προς όλους αυτούς τους όψιμους πατριώτες στοχοποιούν  πολίτες οι οποίοι διαφοροποιούνται από τις απόψεις τους, οπότε στην Θράκη άρχισε και πάλι να κυριαρχεί η πλαστή πατριωτική ιδεολογία της δεκαετίας του 1990 , με την οποία οι πολίτες  διακρίνονταν σε πολιτικά στρατόπεδα ή  εθνικόφρονες και μιάσματα.
Είναι λυπηρό που αρχίσαμε και διακρίνουμε τέτοια φαινόμενα. Είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνο  όταν διακρίνονται παρόμοιες πολιτικές , μια και η Θράκη του 1990 δεν έχει καμιά σχέση με την Θράκη του σήμερα.  
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο βασικός  εταίρος της τρικοματικής Κυβέρνησης , η ΝΔ , συνεχίζει   δια του αρχηγού της ή των υπερβολικά εθνικιστικά σκεπτομένων πολιτικά φίλων του, να μην συνετίζεται  από τα διδάγματα του παρελθόντος και να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση  είναι λυπηρό ότι στον βωμό της εξουσίας  διολισθαίνει πολιτικά και  αποδέχεται  στους πολιτικούς της κύκλους άτομα τα οποία  πρεσβεύουν απόψεις εθνικιστικές και επικίνδυνες για την ακριτική περιοχή. Όταν λοιπόν η ΝΔ ασκεί εθνικιστική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αυτή την πολιτική για ψηφοθηρικούς λόγους, γιατί να μην αναπτυχθεί και η Χρυσή Αυγή , η οποία θεωρεί «εαυτόν  προστάτη του έθνους» .

Συμεών Σολταρίδης
Δημοσιογράφος- Δρ. Θρησκειολογίας
  

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία