ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Τεχνικής μηχανικής εγκώμιον

Παρατηρητήριο

Βγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάΒγαίνεις στο σχολείο στα διαλείμματα για να κάνεις τη λεγόμενη εφημερία στο προαύλιο. Μην πέσουν και χτυπήσουν, μη τσακωθούν, μην μπει ο εξωσχολικός και τα πειράξει. Και πέφτει το μάτι σου στην άκρη της αυλής σένα παιδί που περπατάει μόνο του. Φαινομενικά δεν έχει κανένα λόγο να είναι μόνο του. Ούτε στο τηλέφωνο μιλάει, ούτε διαβάζει το μάθημα της επόμενης ώρας. Απλά κάνει διάλειμμα μόνο του ενώ λίγο παρακάτω η αυλή δονείται από τα γέλια, τα χάχανα, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;να, τα τρεχαλητά. Γιατί αυτό το παιδί είναι μόνο του; Ποιο σκοτεινό σπήλαιο έχει ρουφήξει αυτό το βλασταράκι στα έγκατα της ανείπωτης φρίκης;ρκτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι εντός, οι εκτός και οι επί τα αυτά
του Τάκη Πατσάκη

Mία  ( αρκετά τετριμμένη στις μέρες μας ) παροιμία μας,  λέει για τον γιαλό αν  είναι  στραβός  η  αν  τον  αρμενίζουμε  στραβά.
Και ασφαλώς ο γιαλός, δυστυχώς για όλους μας,  δεν είναι στραβός !!
Εχουμε  όμως  την  γενναιότητα  να  αποδεχτούμε  την  αλήθεια  της  σοφής  φύσης ;;
Να  το  ερώτημα,  όπως  έγραψε  κάποτε  και  ο  Σαίξπηρ…

Μιλάμε  συχνά. Δυστυχώς  όμως  δεν  μιλάμε  και στην ίδια  την  συχνότητα,
δέσμιοι  όλοι  μας  αντιλήψεων, πρακτικών, συνηθειών  που  κληρονομήσαμε  
και  τις  φυλάμε  ως  ιερές  αγελάδες, αρνούμενοι  να  ψηλαφίσουμε
( πόσο δε  μάλλον  να  λυτρωθούμε )
από  την  ζοφερή  μας  πραγματικότητα  και  τα  αίτια  που  την δημιούργησαν.
Φοβόμαστε  θα έλεγε κανείς,  μη τυχόν  και  ξυπνήσουμε  από  το  λήθαργο  
και  το  «όμορφο  όνειρο»  που  αυτό  δημιούργησε…  

Η κοινωνία μας, και  ότι  την  ορίζει  ως  τέτοια  ( από τον απλό πολίτη, μέχρι και τον πνευματικό της ταγό )  θυμίζει έντονα την σκηνή της ταινίας «ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ»,
όπου  ενώ  το  πλοίο βυθίζεται, η  ορχήστρα  παίζει,  παριστάνοντας  την  αμέριμνη  
«καθησυχάζοντας»,  άραγε  ποιος  ξέρει  πλέον  ποιόν  και  γιατί…;;

Ο Κορνήλιος  Καστοριάδης  είχε  πει  ότι  δεν  υπάρχουν  αθώοι  …πλανημένοι  πολίτες.
Και  όμως…
10ετίες  αργότερα  από  αυτή  του  την  ρήση,  το  μοτίβο  του  αθώου  και  «πλανημένου»  πολίτη,  εξακολουθεί,  δυστυχώς,  ακόμα  και  σήμερα  να  μας  σαγηνεύει  !!

 Για  όλα  φταίει  η  τρόικα  λοιπόν  και  οι  αλλόθρησκοι  φραγκολεβαντίνοι !!!!.
Οι  συμβάσεις  που  άλλοι, όχι  εμείς, υπέγραψαν...
Οι  κακοί  τραπεζίτες  και  πολιτικοί  που  μας  έδιναν  με  το  έτσι  θέλω  
όλα  τα  καλά  η  και  τα  κακά  της  μοίρας  μας.  
Κι ακόμα, κάποιος  Ακης, κάποιος  Λάκης…
Κι  όλοι  μαζί, ανυποψίαστοι  κι  ωραίοι, ζούσαμε  (και  ζούμε  ακόμα  εδώ  που  τα  λέμε ) 
στην  αστείρευτη  νιρβάνα  μας  με  εύπεπτες  δικαιολογίες,  
χάιδεμα,  κανάκεμα…  Ολα  τα  γνωστά  στο  μπλέντερ, κι  ότι  βγει…

Ασε  δε που τώρα  σηκώνονται  και  τα  φαιοκοκκινοπράσινα  φλάμπουρα  της  παλαιοημερολογίτικης  αλλα  και  της  εσχάτως  ανακύψασας  Γρηγοριανής 
( κατά  την  ημερολογιακή  λογική, για  να  μην  παρεξηγηθώ )   «επανάστασης».
Ανατολίτικος,  made  in  Greece,  Σοβιετικού  αλλα  και  τύπου  Νυρεμβέργης   Γιαχβεδισμός 
(  απ’ όλα  τα  «βρώμικα»  έχει  η  καντίνα  του  πλοίου )
και…  Τι  είχες  φίλε, τι  είχα  πάντα  ;;  Μη  με  ξυπνάτε,  όνειρο  εξακολουθώ  και  ζω.
Προεφηβικές, παιδικές  χαρές  και  πανηγύρια  δηλαδή !!!! 

Κι  έτσι  όλοι  μαζί,  καπετανάτα, καπεταναίοι,  κουβέρτα, γέφυρα  και  επιβάτες,
ανυποψίαστοι  κι  ωραίοι  βυθιζόμαστε  ολοένα  και  πιο  γρήγορα
στα  καταγάλανα  νερά  των  υπέροχων  Ελληνικών  θαλασσών…
Και  για  να  παραφράσουμε  ελαφρώς  και  το  παλιό  εκείνο,  ρετρό  τραγουδάκι :

Εις  τον  αφρό  της  θάλασσας,
Εις  τον  αφρό  της  θάλασσας,
η  χώρα  μου  κοιμάται,
παρακαλώ  σας  άρχοντες,
μη  μου  τη’ νε  ξυπνάτε  !!!!


1 σχόλιο:

  1. Βρισκω εξαιρετικα αστοχη τη συγκριση με την ορχηστρα του 'Τιτανικου'. Βασιζομενος στις δικες σας παραστασεις, το ερμηνευσατε οτι "ενώ το πλοίο βυθίζεται, η ορχήστρα παίζει, παριστάνοντας την αμέριμνη
    «καθησυχάζοντας»". Η εκτος Ελλαδας αναγνωση ειναι οτι η ορχηστρα του Τιτανικου εκανε το καθηκον της μεχρι το τελος, οπως ο καπετανιος που βυθιστηκε με το πλοιο, και σαν τετοια εμεινε στην ιστορια. (google "and the band played on", "The band that played on"). Για τη ακριβεια, συμφωνα με τις μαρτυριες επαιζαν εναν θρησκευτικο υμνο (“Nearer My God to Thee”), ενα τροπαριο αν θελετε που συνοδεψε τους -επι το πλειστον- χριστιανους στο αγωνιωδες τελος τους, πριν οι μουσικοι συναντησουν το δικο τους τελος.

    Υπαρχει ενα πολυ ωραιο post που θα μπορουσατε να γραψετε για την Ελλαδα και την ορχηστρα του Τιτανικου -οχι αυτο που γραψατε, αλλα (1) καθηκον, (2) καθηκον, και (3) καθηκον. Ας κανουμε επιτελους ολοι το καθηκον μας, τη δουλεια μας, για τη συνειδηση μας, χωρις να ανησυχουμε οτι καποιος αλλος παιρνει περισσοτερα για λιγοτερη προσπαθεια. Που μπορει να παει η χωρα οταν ολοι συμμετεχουμε σε αυτο το "race to the bottom"? Μονο στον πατο.
    Στελλα Κορρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή