Death Syndrome



του Δημήτρη Δελεβέγκου από το Capital

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό, στην Ελλάδα «έτοιμες» επενδύσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων «λιμνάζουν», παγιδευμένες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε αυτές προστέθηκε, εσχάτως, το project της αξιοποίησης της Χερσονήσου της Κασσιώπης εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο ΣτΕ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας. Μία, ακόμη, επένδυση στη Σάμο είναι σε «αναστολή», ύστερα από προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ενός πολύ μικρού αριθμού ντόπιων κατοίκων.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ξεχωρίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχοντας καταφέρει να αποκτήσουν το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, βρίσκονταν στο στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Αναγκάστηκαν όμως, να βάλουν τα σχέδια στο συρτάρι, εωσότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί, εάν στην περιοχή μπορεί να κατασκευαστεί το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών Halcyon Hills.

Μακέτα

Στις 6 Ιουνίου το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικάσει την υπόθεση, ενώ θα απαιτηθεί πολύ καιρός, εωσότου το Ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του. Έως, τότε, το project, που χρηματοδοτεί η Barrasford & Bird Worldwide, βρετανική εταιρεία ανάπτυξης οικιστικών θέρετρων σε αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει μακέτα.

Η εταιρεία σχεδιάζει στη Σάμο την υλοποίηση πολυτελών studio, μεζονέτων, βιλών, σπα επιφάνειας 1.200 τ.μ., γηπέδου τένις, ιδιωτικής μαρίνας χωρητικότητας 35 θέσεων, πισινών, ιδιωτικής παραλίας, εστιατορίων και συνεδριακού κέντρου. Οι κατοικίες προορίζονται για πώληση, κατά βάση, σε Βρετανούς που θα επιθυμούσαν να κάνουν διακοπές ή να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από… 10 άτομα προσέφυγαν στο Στε κατά του έργου, με το σκεπτικό ότι η άδεια της τοπικής δασικής υπηρεσίας είναι παράνομη, αλλά και ότι το μέγεθος της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο για το νησί.

Το Halcyon Hills είναι ένα από τα λιγοστά ώριμα έργα, που υλοποιείται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, θα απαιτηθούν μόλις τρεις μήνες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους επενδυτές στο Capital.gr.

Μακέτα θα παραμείνει-μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ- και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει στην Κασσιώπη το αμερικανικό fund NCH Capital στο οποίο παραχωρήθηκαν, έναντι 100 εκατ. ευρώ, 170 στρέμματα από συνολικά 490 στρέμματα της περιοχής. Από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την αποκρατικοποίηση.

Αργοί ρυθμοί

Κι ενώ, όπως, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, είναι συνηθισμένη διεθνώς η πρακτική της προσφυγής στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά, πλήρως ή μερικώς αδειοδοτημένων, επενδύσεων, ο εξαιρετικά αργός απονομής της δικαιοσύνης απομακρύνει τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον λέκτορα Οικονομικών στο LSE, Ηλία Παπαϊωάννου, σε διάστημα εννέα ετών η συζήτηση υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ έχει αναβληθεί 36 φορές, ενώ η καθαρογράφηση και η δημοσιοποίηση δικαστικής απόφασης λόγω έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού χρειάζεται, κατά μέσο όρο, έξι έως εννέα μήνες...


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία