ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Σταύρος Τσακυράκης, ο δικός μας σούπερ ήρωας

Παρατηρητήριο

Εφυγε μια εμβληματική μορφή της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Ο Σταύρος Τσακυράκης, Γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού στα χρόνια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, συνταγματολόγος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αργότερα αφοσιωμένος στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολίτης με όλη τη σημασία της έννοιας, σε διαρκή εγρήγορση για την τύχη αυτού του τόπου και της Ευρώπης, για την ποιότητα της Δημοκρατίας, αντίπαλος της δημαγωγίας και των εύκολων λόγων.

Η δημόσια σφαίρα έχασε μια μαχητική φωνή στρατευμένη στην υπόθεση της ελευθερίας που στάθηκε η καθοδηγητική αξία της ζωής του.

Οι φίλοι του χάσαμε την ευθύτητα, την ανιδιοτέλεια, την ανατρεπτικά παιγνιώδη διάθεσή του.

Οι πολιτικά απανταχού ρηγάδες και ρηγίτισσες θα αναπολήσουν την ατομική και συλλογική τους διαδρομή, και τον σιωπηλό δεσμό που κρατάει ακόμα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα θυμούνται έναν Δάσκαλο συμπαραστάτη.

Γιάννης Βούλγαρης

Καθηγητής Παντειου Πανεπιστημίου
Γραμματέας Ρήγα Φεραίου 1974-1976».

Πηγή: Ο Γιάννης Βούλγαρης αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη | iefimerida.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν ξανά με το μεταναστευτικό όταν άρχισαν οι τσαμπουκάδες της Ιταλικής κυβέρνησης και η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Από τις αποφάσεις που πήραν-δεν πήραν είναι φανερό ότι δεν έχουν λύση, αλλά έχουν λεφτά για πέταμα. Είπαν και κάτι υπαινικτικά και για τη δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και έδωσαν και του δικού μας παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ. Απλά δεν υπάρχει καμιά λύση εκεί που δήθεν ψάχνουν. Πρόκειται περί εποικισμού της Ευρώπης από κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Ζούμε μια φάση μετακίνησης λαών που θα ενταθεί λόγω υπερπληθυσμού, διάβρωσης των παραλίων και ερημοποίησης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτά συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια, την οικονομική καχεξία, τη βία αλλά και τη διακίνηση της πληροφορίας και την ευκολία των μετακινήσεων. Η Ευρώπη είναι πολύ πλούσια για το μέγεθος του πληθυσμού της και λογικά φαντάζει ως η γη της επαγγελίας. Κάποια στιγμή θα κλείσει σαν στρείδι αλλά αυτό θα σημάνει βία, ανείπωτη βία. Στα πλαίσια της κατάρρευσης της μεταπολεμικής ηθικής που έρχεται.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Ζούμε το όραμα του Τσίπρα στη πράξη, και μπροστά στα μάτια μας.


Από τον Ορθογράφο
Το καλύτερο που διάβασα για την Κυπριακή κρίση


Αυτές τις μέρες, και εξαιτίας των εξελίξεων στη Κύπρο, ζούμε όλοι μια εθνική υπερδιέγερση.
Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η κατάσταση είναι όντως σοβαρή, και για την Κύπρο κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

Οι συνέπειες της κυπριακής περιπέτειας θα είναι πολυεπίπεδες, τόσο για την ίδια την μεγαλόνησο, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.
Αυτά όμως που συμβαίνουν εκεί δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές στην οικονομία, για να γίνουν κατανοητά.
Στην πραγματικότητα είναι απλά… απλούστατα.

Η Κύπρος, εδώ και 10-15 χρόνια αποφάσισε να πάρει τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο, βασιζόμενη σε ένα υπέρμετρα διογκωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που στηρίζονταν σε ξένες καταθέσεις, και δη αυτές των νεόπλουτων ολιγαρχών της Ρωσίας του Πούτιν.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού αυτό βόλευε πολλούς, και συνέφερε οικονομικά στη χώρα, η οποία βίωσε απίστευτη ευμάρεια, έστω και τεχνητή (όπως αποδείχθηκε).
Σε κάποιο μάλιστα σημείο, ο τραπεζικός της τομέας ξεπερνούσε έως και οκτώ φορές το ΑΕΠ της.
Όπως όμως κάθε φούσκα, έτσι κι αυτή της τραπεζικής ανάπτυξης της Κύπρου έπρεπε κάποια στιγμή να σκάσει.
Ειδικά όταν το εθνικό χρέος της, από 40% του ΑΕΠ που ήταν προ Χριστόφια, έφτασε να ξεπερνάει σε ποσοστά κι αυτό της Ελλάδας.
Έτσι λοιπόν, όταν αυτό έφτασε στο μη παρέκει, και η Κύπρος χρειάστηκε την ανάλογη διάσωση, η ΕΕ, ήδη καταπονημένη από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κλπ και επειδή δεν θεωρεί την Κύπρο σημαντική ποσότητα, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: Να βάλει δηλαδή τους Κύπριους να συμμετάσχουν κι αυτοί στην διάσωσή τους. (Και συγχρόνως να δώσει ένα μάθημα σε κάποιους άλλους «άτακτους»).
Και όχι με μνημόνια στυλ Ελλάδας, που συνοδεύονται από χαράτσια, απολύσεις, ύφεση, ανεργία, και φτώχια, αλλά από μια και έξω φορολόγηση ενός μικρού σχετικά ποσοστού επί των καταθέσεων.
Και τότε είναι που έγινε ο κακός χαμός.
Λες και οι καταθέσεις διαφέρουν σε κάτι από τα ακίνητα… λες κι αυτές είναι η ιερή αγελάδα του καπιταλισμού.
Ε, λοιπόν δεν είναι.
Κι αυτό αποδείχτηκε.

Αν λοιπόν περνούσε η πρόταση της ευρωζώνης, η Κύπρος θα σώζονταν, και η ΕΕ θα ρίσκαρε την γενική εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο τραπεζικό της σύστημα, που να μην ξεχνάμε είναι αυτό που  κρατάει ότι κρατάει σήμερα στην οικονομία της Ευρώπης.
Και επειδή η οικονομία στη βάση της είναι ψυχολογία, η ΕΕ ρίσκαρε πραγματικά πολλά, θέτοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου.
Και τι έγινε;
Η Κύπρος δοκίμασε στη πράξη αυτό που πρότειναν εδώ σε εμάς οι Τσίπρας, Καμένος, Βαρουφάκης, και λοιποί δραχμολάγνοι, όταν υποστήριζαν πως η Μέρκελ θα υποχωρήσει αν τυχόν πούμε όχι στα μνημόνια, διότι εμείς είμαστε Έλληνες και μπλα μπλα….
Το λέει άλλωστε ο Πάντζας, το επαναλαμβάνει κάθε πρωί ο Τράγκας, και το φωνάζει στη Βουλή ο Χαϊκάλης.
Και οι Κύπριοι τους άκουσαν.
Και ναι μεν αντιστάθηκαν ηρωικά στις ρουκέτες του Βερολίνου, δεχόμενοι τα συγχαρητήρια των πρακτόρων του χάους,  πλην όμως, ως κλασικοί Έλληνες κι αυτοί, αποδείχτηκαν δραματικά απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι.
Νόμισαν πως θα τους σώσει ο ομόδοξος Πούτιν, και το ξανθό γένος, επειδή τόσο καιρό τον βόλευε το κυπριακό πλυντήριο, και επειδή  το  είπε κάποιος όσιος πριν από 300 χρόνια.
Η πραγματικότητα όμως δεν διαμορφώνεται από προφητείες, δοξασίες, και ευχές.
Διαμορφώνεται από την ισχύ. Είτε στρατιωτική είτε οικονομική.
Έτσι, το Κρεμλίνο, που πιο πολύ εξάρτηση έχει από την ΕΕ, αφού εκεί πουλάει το φυσικό του αέριο και το πετρέλαιο, από τα οποία και πλούτισε, είπε νιετ στους ηρωικούς Κυπρίους, εκτός και αν…
Εκτός και αν παραχωρήσουν μια ναυτική βάση, του δώσουν το τραπεζικό τους σύστημα, τους καταστήσουν συνεταίρους στα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, και άλλα πολλά.
Εν ολίγοις, η Ρωσία θα βοηθήσει, αν η Κύπρος δεχτεί να γίνει υποτελές δεσποτάτο της.
Οπότε προς τι ο ηρωισμός;
Λέμε ένα μεγαλοπρεπές όχι στους Ευρωπαίους, για να παραδοθούμε άνευ όρων στους Σλάβους;
Χμμμμμ….
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η ΕΕ, που όχι μόνο δεν τρόμαξε, αλλά βάζει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά μέσα στη πληγή, και λέει στη Λευκωσία, πως ρευστότητα θα έχετε μέχρι την (σημαδιακή) 25η Μαρτίου. Από κει και πέρα γεια χαραντάν και τα κουκιά (κυριολεκτικά) μπαγλάν.
Και έτσι πάει το plan B, το  plan C, όπως πάνε και όλα τα υπόλοιπα  plans, και την βλέπω την Λευκωσία να επανέρχεται (με σκυμμένο το κεφάλι αυτή τη φορά) στο αρχικό  plan, που το μόνο που ζητάει είναι να φορολογηθούν κάποιες καταθέσεις κάποιων μεγαλόσχημων (μαφιόζων στην πλειονότητά τους).
Και έρχεται και το χαστούκι από τους Ευρωπαίους που λένε ότι εμείς προτείναμε να απαλλαγούν οι μικροκαταθέτες, αλλά ο κος Αναστασιάδης δεν το δέχτηκε!!!!!
Έτσι, στη Κύπρο ζούμε στη πράξη, αυτό που θα ζούσαμε στην Ελλάδα αν ο λαός επέλεγε τις τσιπρέικες ανοησίες και τις Μπαρουφάκιες συμβουλές.
Και όπως βλέπουμε καθημερινά, καλοί οι ηρωισμοί και τα όχι στους Τεύτονες, αλλά κακά τα κουκιά, οι μπάμιες, και τα κλειστά ΑΤΜ.
Εν ολίγοις, οι Κύπριοι τα παίξανε όλα για όλα, και στη προσπάθειά τους να γλιτώσουν το 6% επί των καταθέσεων, κινδυνεύουν τώρα όχι μόνο να χάσουν το 100%, αλλά να επανέλθουν ανώμαλα σε καταστάσεις άγριες… αυτό που εγώ λέω «επιστροφή στις μπάμιες»!
Να ξαναγίνουν δηλαδή μια απομονωμένη αγροτική και τουριστική οικονομία, όπως ήταν παλιά, χωρίς όμως αυτή τη φορά να έχουνε ούτε τρακτέρ, ούτε πισίνες, ούτε 4Χ4, ούτε ζάπλουτους Ρώσους τουρίστες, που θα βρουν αλλού πορτοκαλιές που να κάνουν πορτοκάλια (φορολογικούς παραδείσους).
Και στους Κύπριους τι θα μείνει;
Το ένα 24ωρο που το έπαιξαν ήρωες… Τίποτα άλλο.
Όπως και να εξελιχτεί η κρίση τους.
Ας πρόσεχαν, αφού παρασύρθηκαν από τους Αλέξη και σία…

Strange Attractor

ΥΓ- Μεγάλη ζημιά έπαθαν επίσης και κάποιοι δικοί μας, που αντί να στηρίξουν τη χώρα στα δύσκολα, φυγάδευσαν όπως όπως τα λεφτά τους έξω, και δη στη Κύπρο, για να είναι … σίγουροι.
Τι λένε τώρα;

13 σχόλια:

 1. Για να μην ανεβάζετε ανοησίες, καλύτερα θα ήταν να ελέγχετε τουλάχιστον τα στοιχειώδη... Π.χ. "The extra borrowing will raise Cypriot public debt well over 100% of GDP", γραμμένο προχτές στον Guardian ως βέβαιη συνέπεια της πρότασης του Eurogroup... Έχετε ιδέα πόσο είναι το αντίστοιχο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή; Για το ηθικό ζήτημα που θέτει το εν λόγω κείμενο, δεν θα σχολιάσω. Άλλωστε δεν υπήρξα ποτέ ηθικολόγος. Πάντως, ωραία ιδέα να ποστάρετε σχολιαστές του antinews...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παρεμπιπτόντως ο παράξενος ελκυστής που υπογράφει το άρθρο είναι τακτικότατος σχολιαστής του Αντινιούζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καταλαβαίνω κύριοι ότι έχετε μια ολοκληρωτική αντίληψη για την ενημέρωση, κάτι που κουβαλάτε μέσα σας ως συνέπεια του πατριωτικού κομμουνισμού. Δηλαδή αν είσαι σχολιαστής του Antinews είναι κάτι σα λεπρός; Κολλάει αυτό; Θα γίνω και γω έτσι;. Αν έχετε να πείτε κάτι επί 6των όσων γράφει καλοδεχούμενα. Εκτός και αν απλώς σας ενόχλησε η λέξη "Τσίπρας" στην επικεφαλίδα. Να μην ρίχνουμε τη συζήτηση τόσο χαμηλά. ¨οσο για τους ηρωικούς Κύπριους πολιτικούς παρακολυθείτε φαντάζομαι την κωλοτούμπα μετά τους ψευτοτσαμπουκάδες. Ετσι για να βλέπουμε ότι γράφει ο ορθογράφος στα μάτια μας. Εύχομαι ο ελληνικός λαός να μην πέσει στα χέρια ούτε του Καμένου ούτε του Τσίπρα του Αλαβάνου και της Αλέκας. 'Οχι τίποτες άλλο αλλά μέσα στο λαό αυτό είμαι και γω.

   Διαγραφή
  2. Αναμένουμε με αγωνία το άρθρο του Φαήλου περί του Κυπριακού προβλήματος.
   "Ομπρός ορέ παλληκάρια να ανέβομεν στην Τρόοδον ..."

   Διαγραφή
  3. Tι να πει ο Φαήλος μπροστά στο Τσίπρα και τον Καμμένο. Τούχουν ρίξει 3 γκολ από τη σέντρα. Ας όψεται η Αλεκάρα που δεν ανακαινίζει το μαγαζί, να μαζέψει Λαφαζαναίους και Ανταρσύες και να αφήσει τα παιδιά να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους με ένα πολιτικό γάμο. Να σώσουν και την Ελλάδα.

   Διαγραφή
  4. Ο Strange Attractor σχολίαζε και έγραφε επί χρόνια στο antinews αλλά εδω και μήνες αρθοργραφεί στον Ορθογράφο.

   Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Stange A εμένα με χαροποιεί να συναντώ ορθογράφους. να έχεις ένα καλό απόγευμα

   Διαγραφή
 3. Αχ, βρε Λεό. Απελπισία!

  Αλίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για την κριτική επί των αριθμών και του ποσοστού του κυπριακού χρέους προς το ΑΕΠ που σας ανέφερα παραπάνω ούτε κουβέντα έτσι;
  Δεν με σοκάρει που ποστάρετε σχολιαστές του antinews, εδώ κυβέρνηση κάνετε μαζί τους, σ' ένα μπλογκ θα κολλήσουμε; Εξάλλου το ύφος και το ήθος του κειμένου συνάδει απολύτως με το ήθος και το ύφος των δικών σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλαράκο δέχεσαι τα νούμερα του Γκάρντιαν; Μιας αστικής φυλλάδας της μητρόπολης του καπιταλισμού; Τα νούμερα φίλε μου που παίζουνε στην Κύπρο δεν τα ξέρει κανείς. Κάθε μέρα αλλάζουνε. Απλά τα ύποπτα κεφάλαια έφαγαν μια γερή μασελιά γιατί οι Γερμανοί δεν είναι κορόιδα να πληρώνουν το "κοινωνικό κράτος" του Χριστόφια. ΟΙ Κϋπριοι Θα ορθοποδήσουν σίγουρα βάζοντας την οικονομία τους μέσα στα πλαίσια κάποιων κανόνων όπως εξάλλου και οι Ελβετοί κλπ. Ε για μερικά χρονάκια θα πέσει λίγο η αγορά Prada και Κοχίμπας και οι τιμές στο Φιλιπινέζικο τσι.....
   Τους Κανόνες τους φτιάχνουν οι δυνατοί πάντα, γιατί έτσι είναι στη ζωή που ζούμε. Όταν θα γίνει σοσιαλισμός βλέπουμε, τότε θα τους φτιάχνουν οι εργαζόμενοι, όπως και στη Σοβιετική Ένωση εξάλλου.
   Το ύφος και το ήθος μας δεν ξέρω γιατί σε πειράζει. Νομίζω ότι η Μαργαρίτα δεν έθιξε ποτέ κανέναν, ούτε λαϊκισε βέβαια. Δεν σου αρέσει γιατί κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ; Το καταλαβαίνω αλλά μέχρι να γίνει σοισιαλισμός να μας επιτρέψεις να λέμε την άποψή μας και να να μας λες τη δική σου όποτε θέλεις. Ελεύθερα. Μετά τα τάγματα εφόδου θα έχουν το μόνο λόγο.
   Εχεις πρόβλημα με την κυβέρνηση; Και γω μεγαλύτερο από σένα. Αλλά σκέψου ότι η χώρα χρεοκόπησε και είναι ακόμα ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες δίνουν χρήμα και η γιαγιά παίρνει στη σύνταξή της. Ενσεχομένως μικρή αλλά την παίρνει. Με βάση την παραγωγική μας δύναμη αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είχαμε βιωτικό επίπεδο Κούβας ή και πιο κάτω. Γιαυτό την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μάτια σου, φίλε.

   Διαγραφή
  2. Το ύφος και το ήθος σας φαίνονται όταν σε κάποιον που σας απευθύνεται στον πληθυντικό εσείς απαντάτε με την προσφώνηση "φιλαράκο"... Επίσης και όταν υποστηρίζετε ότι "για μερικά χρονάκια θα πέσει η αγορά Prada και Κοχίμπας και οι τιμές στο Φιλιπινέζικο τσι [που αγνοώ τι είναι εξάλλου]" ωσάν οι μονοι άνθρωποι που σας ενδιαφέρουν να είναι οι καταναλωτές προϊόντων πολυτελείας. Έχουμε άλλη κοινωνία στο μυαλό μας λοιπόν, εσείς χαίρεστε που κάποιοι θα αγοράζουν λιγότερα Prada κι εγώ θυμώνω γι' αυτούς που σήμερα μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν για τα βασικά. Τις σαχλαμάρες για τον Γκάρντιαν τις διαβάζω και γελώ, απλώς.

   Διαγραφή
  3. Tώρα κύριε ( αφού το φιλαράκο σας προσβάλει) που κατάκατσε ο κουρνιαχτός και μετρήθηκαν οι απώλειες μπορείς και συ να δεις τις αρλούμπες που εκτόξευσε το κόμμα σας για το νέο Κυπριακό. Το είδε και το ίδιο και μαζεύτηκε. Φαντάζομαι ότι το ενδιαφέρον σας για το φτωχό άνθρωπο σας οδηγεί πίσω στη δραχμή, τη φτώχεια και την απομόνωση. Δυστυχώς δεν έχουμε κάτι κοινό να συζητήσουμε. Απορώ γιατί μπαίνετε στη Μαργαρίτα.

   Διαγραφή
  4. Σας δυσκολεύει πάντα ο πληθυντικός, ε; Κι όμως συνηθίζεται όταν οι άνθρωοι δεν γνωρίζονται και δεν προσβλέπουν σε οικειότητα. Πρώτον λοιπόν, δεν νομίζω ότι έχω γράψει εδώ οτιδήποτε που να σα επιτρέπει να εικάσετε και να μιλήσετε για το "κόμμα μου". Δεύτερον, ούτε για την δραχμή κάναμε εδώ καμιά κουβέντα. Δεν ξέρω αν το δικό μου ενδιαφέρον για τον φτωχό άνθρωπο με οδηγεί στη φτώχεια και την απομόνωση (πώς το εννοείται αυτό το τελευταίο;) Θέλω να φαντάζομαι ότι η δική σας έλλειψη ενδιαφέροντος σας κρατά πάντα μακριά τους. Νομίζω πως θα έπρεπε να δούμε επίσης πόσες αρλούμπες μαζεύτηκαν ή έμειναν απλωμένες σαν τον τραχανά ή σαν αυτό το ποστ που βρωμάει άγνοια (στοιχείων τουλάχιστον, αν μη τι άλλο), χαιρεκακία και μίσος. Αν μετά από τρία χρόνια κρίσης εσείς νομίζετε ή υφίσταστε απλώς αναδουλειές στην Prada και στα Κοχίμπα, νομίζω πράγματι ότι τα προς συζήτηση κοινά είναι ανύπαρκτα. Το γιατί μπαίνω στη Μαργαρίτα, είναι προφανώς δική μου δουλειά, από ανάγκη για σφαιρική ενημέρωση μέχρι βίτσιο του hate reading, ενίοτε και για διασκέδαση.
   Παρεμπιπτόντως, μου φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως δεν σας πέρασε από το μυαλό καν ότι θα μπορούσα να μην είμαι ούτε κύριος, ούτε φιλαράκος...

   Διαγραφή